Kompressor löser ut jfb

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Hej,
Köpte denna kompressor från Europa genom ebay.
20201111_152046.jpg
Så fort motorn ska hoppa igång så löser jfb ut.

Är det bara o slänga den eller har ni några idéer på vad som är fel?

Har fått tillbaka pengarna av åf och tänkte endera laga den eller köra den på soptippen.

Anders
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 25481
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av tecno »

Prova med fullt öppet luft ut när du ska till och starta, om den startar så låt luften vara en stund och sedan stäng så den får pumpa fullt tryck.
Användarvisningsbild
Variosboy
Inlägg: 820
Blev medlem: 5 september 2005, 17:10:03
Ort: kristinehamn

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av Variosboy »

Börja med att ohmmäta mellan ena stiftet och jord och sen andra, kan vara så enkelt som att en kabel klämts vid montaget av kompressorn.
Har varit med om det på en vedkap som då löste jfb.
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Mäter ca 0.8kOhm mellan jord och pinnarna.

tecno hur menar du?
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 22635
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av säter »

tecno skrev:
11 november 2020, 15:27:55
Prova med fullt öppet luft ut när du ska till och starta, om den startar så låt luften vara en stund och sedan stäng så den får pumpa fullt tryck.
Hög startström ska väl inte lösa ut jordfelsbrytaren?
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 4897
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av hcb »

archen>Mäter ca 0.8kOhm mellan jord och pinnarna.

Det där låter som generalknas. Som redan sagts, kolla att inga kablar blivit klämda eller är skadade. Om möjligt, koppla loss motorn från matningen och mät på dem separat. Är det jordfel i motorn så är det ett klockrent garantiärende. En klämd kabel hade jag inte bråkat om så länge det är lätt att fixa.
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Ska undersöka detta
StureS
Inlägg: 105
Blev medlem: 25 oktober 2020, 14:05:11

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av StureS »

Varför inte prova om den startar utan jfb? Går proppen då? Annars, felsök därifrån.
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Hm, såhär ser det ut. Försöker förstå mig på hur det är kopplat.

Inkommande via en av och på brytare:
20201111_162831.jpg
Två sladdar går in där. En går till ett relä/valve antar jag?
20201111_164027.jpg
Den andra går till motorn och en konding.

Hur är allt kopplat?

Är det inkommande fas via brytaren (av/på) som sedan går till relä/valve och sedan tillbaka till motorn / konding och sen tillbaka till nollan?

Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Fortran
EF Sponsor
Inlägg: 784
Blev medlem: 5 december 2011, 04:18:29
Ort: Åland

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av Fortran »

Jag gissar att den där ventilen öppnar när tryckvakten slår ifrån (eller rättare sagt stänger när kompressorn går), för att avlasta kompressorn inför nästa start.
Normalt brukar det väl gå en liten slang mellan backventilen och tryckvakten, men här verkar dom löst det med en ventil istället.
Aldrig sett den lösningen förut.
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Jaha, okej. Då var det mao inte alls som jag trodde

Jag mätte kablarna som gick till motor och konding en och en mot jord och fick då runt 30 ohm?!
Fortran
EF Sponsor
Inlägg: 784
Blev medlem: 5 december 2011, 04:18:29
Ort: Åland

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av Fortran »

Skruvade du loss kablarna ur tryckvakten innan du mätte?
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Nope återkommer
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Fattar inte var tryckvakten sitter?
20201111_172142.jpg
20201111_172158.jpg
20201111_172148.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
archen
Inlägg: 567
Blev medlem: 22 augusti 2012, 18:47:41
Ort: Falun

Re: Kompressor löser ut jfb

Inlägg av archen »

Bild2
20201111_172142.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar