Svårigheter med att löda

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 23975
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av MadModder »

Kan du inte göra såhär då så slipper du hålla i allt på en gång.
kontakt.jpg
Sätt lödpennan på ena sidan benet, och för ledtennet mot benet på motstående sida.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Wires
Inlägg: 12
Blev medlem: 2 september 2019, 22:55:09

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Wires »

Tog en bit dubbelhäftande tejp som funkade bra för att hålla ledarna på plats när de viras fast mot terminalerna, här är en bild som visar hur jag gjort. Gjorde två försök, det sista försöket (mitten terminalen) blev bäst då jag ”knöt” fast ledaren i sig själv. Bild

Testade att leda ström som det är nu, olött, och det funkar, och om jag löder fast det nu så behöver jag inte hålla i ledaren. Problemet med lödjärnet är att det är klumpigt och kommer lätt emot andra pinnar mm., det är väldigt svårt att få någon precison med det järnet jag har.

Att rakt av klistra fast ledarna på terminalerna med konduktivt klister istället för lödning hade inte funkat, det hade lossnat. Men om jag använder konduktivt klister ihop med min metod kanske det hade funkat? Om jag först lägger ett lager konduktivt klister på varje terminal innan jag virar på ledarna och sedan avslutar med ett lager över varje terminal/ledare som får sjunka in mellan kardelerna (syftet med det konduktiva klistret är då främst att fylla ut eventuellt glapp), och slutligen, efter att det ledande klistret har torkat, avslutar med ett isolerande klister (typ smältlim eller något mer lämpligt för ändamålet) för att isolera och sammanfoga allt till en hållbar enhet. Finns det någon nackdel med den metoden i jämförelse med att löda fast? Riskerar jag att få glapp med tiden med konduktivt klister? Har aldrig använt konduktivt klister så vet inte hur bra det är. Min ”komponent” ska klara temperaturer mellan -30 till +40 C˚, finns det risk att limmet (både det ledande och icke-ledande) påverkas/expanderar inom dessa temperaturer? En lödfog hade kanske också varit känslig för det i och för sig?
Senast redigerad av Wires 11 oktober 2020, 00:36:50, redigerad totalt 3 gånger.
Wires
Inlägg: 12
Blev medlem: 2 september 2019, 22:55:09

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Wires »

Denna bild visar hur smått det jag pysslar med är, i jämförelse med spetsen på lödjärnet. Bild
best image hosting
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 25817
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Glenn »

Det klart att det är enklare med en mindre spets, men det där ska inte vara några problem, du kan ju värma från utsidan och lägga på lod från insidan.


Jag skulle ha förtennat benen på switchen först, sen skalat kablarna kort ochs en förtennat dom och
sen bara lagt på dom mot s witchens ben och värmt, borde inte ens behövas mer lod då.

Benen på switchen ser oxiderade ut, du kan behöva skrapa rent dom först.
breflabb
Inlägg: 2663
Blev medlem: 8 oktober 2014, 17:00:54
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av breflabb »

Och lödspetsen ser inte blank o ren ut. Du får inte tillräckligt med värme till lödpunkten
Palle500
Inlägg: 1143
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Palle500 »

Ingen lödning som du visar är bra. Du har oxid på kontaktbenen, lödspetsen är dålig. Kabelkardelerna ser förtennade ut?
Spetsen kan du gnugga med en i sprit indränkt tygtrasa, men bäst med en ny.

Visa bilder på följande saker så kan vi hjälpa dig att bedöma ingående komponenter:
lödspetsens båda sidor.
Även vilken lödstation du använder.
Kabeln avskalad 5 mm.
Kontaktbenen från båda sidorna.
Lödtennet typ och tjocklek, står oftast på ena gaveln.

Sen är det bättre om du laddar upp bilderna direkt på forumet, då finns dom kvar för framtiden.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 12650
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av 4kTRB »

Testa med lödfett. Har samma effekt som smör i stekpannan, hamburgaren får värmen spridd över hela ytan.
SeniorLemuren
Inlägg: 6832
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av SeniorLemuren »

Wires skrev:
10 oktober 2020, 19:42:58
lödkolven är så stor så den skymmer sikten vid själva lödningen och lödtennet kommer lätt överallt - en klump kan komma över två terminaler eller i bästa fall halvvägs. Om/när lödkolven kommer åt ledaren så brinner kardelerna upp.
En bra grej är ju att skaffa rätt lödutrustning. Om det du försöker löda med är så stort och blir så varmt så att det bränner av kardelerna (Koppar Smältpunkt: 1083,4 ℃) Så har du fel verktyg. Ett bra verktyg att hålla fast det man löder med är också bra. Själv använder jag en sådan här. Den gar ett förstoringsglas med inbyggd belysning för att man skall se bättre vad man håller på med.
fjärde hand-1.JPG
fjärde handen-2.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Wires
Inlägg: 12
Blev medlem: 2 september 2019, 22:55:09

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Wires »

På kabelns förpackningen står det inget om förtenning, här är en bild på förpackningen
2271BE9B-89E0-4919-ABB5-76ABB5865F47.jpeg
Här är bilder på lödspetsen
97A029D0-899B-4F37-BFDD-F4D77D70CD24.jpeg
E0665F8D-1FBA-4D2E-B0BE-56F44E8B826B.jpeg
Lödpennans specifikationer
C63F00BF-8FA1-4038-9A3A-8145EB332D52.jpeg
Någon lödstationer har jag inte.

Lödtennet
9C424350-E928-4F31-8F84-3989B43E77FB.jpeg
1ACF3614-E5C3-4DD9-AB30-87BD9C851A06.jpeg
Avskalad kabel
3F90F693-6543-466C-A4F0-DF28CE1D8D05.jpeg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
breflabb
Inlägg: 2663
Blev medlem: 8 oktober 2014, 17:00:54
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av breflabb »

Om det är rätt det jag ser på bilden att kolven är bara på 15W
då räcker inte värmen till lite mer värmekrävande lödning.
Kvaliteten på tennet vet man ingenting om heller
Palle500
Inlägg: 1143
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Palle500 »

Bra bilder. Men ingen på själva omkopplaren?
15W lödpenna kan duga men den är lite klen. Du får vänta lite mellan lödningarna så den hämtar sig och blir varm igen.
Torka av den varma spetsen ordentligt mot en trasa med sprit.
Prova att förtenna spetsen, den skall bli helt täkt med tenn.
Detta kan vara bra att "återaktivera" spetsen med
https://www.kjell.com/se/produkter/el-v ... ing-p40541

Gör rent kontaktens guldpläterade stift med suddgummi alt lite fint våtslippapper.600-1200.
Sen provlöder du på ett stift och om det inte flyter ut så är det nog dags att köpa lite annat tenn?

Gör samma försök (om det gick bra på kontaktasiftet) att endast förtenna en skalad kabel. Flyter det inte ut så prova med en annan kabel, tex en vanlig apparatsladd, där är det oftast rena kopparkardeler.
breflabb
Inlägg: 2663
Blev medlem: 8 oktober 2014, 17:00:54
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av breflabb »

@: palle500 - https://www.kjell.com/se/produkter/el-v ... ing-p40541

Den bör alla ha , suveränt bra/effektiv rengöring
Användarvisningsbild
Andy
Inlägg: 5884
Blev medlem: 26 september 2004, 18:24:52
Ort: Södern

Re: Svårigheter med att löda

Inlägg av Andy »

Problemet påminner om det som uppstår med billig skitkabel av aluminium, kolla att det är koppar och inte alu. 8)
Skriv svar