Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 09.11 2019-08-19

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 48 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 08.49 2019-08-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.18 2009-04-29
Inlägg: 880
Ort: Stockholm
Dessutom kan du visa framfötterna genom att buffra leddarna med en driver, t.ex. ULN2803.

LeCanard


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.53 2019-08-14 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4515
Ort: Landskrona
Här är ett förslag som bör kunna fungera. Motståndet mellan knapp och Clock får Du prova. 1MΩ lär fungera, men kanske blir för långsamt om Du trycker snabbt.

Huggbävern: 4017 utgångar är aktiv hög, LED mellan ut och Vss. /CE (/EN) och Clk direkt sammankopplade blir inte bra. Clk är en ST-ingång och bör användas. /CE är specad med max 15µs stigtid om kretsen klockas den vägen.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.01 2019-08-14 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20090
Ort: Vänersborg
Citera:
4017 utgångar är aktiv hög


Missade det. Då får man styra ENable-stiftet så lysdioderna släcks när man släpper klockknappen. Men vänta, du löste ju problemet! :wink:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.14 2019-08-14 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4515
Ort: Landskrona
/EN (eller vad den nu råkar heta i de olika tillverarnas datablad) är /clockenable, inte /outputenable. Någon sådan finns inte på denna krets.

Med Clk till Vdd kan den användas för trigg på fallande flank, men det är ingen ST-ingång och kräver snabba flanker. Annars kan det inträffa magiska fenomen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.27 2019-08-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.18 2009-04-29
Inlägg: 880
Ort: Stockholm
" magiska fenomen " :kortis:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.25 2019-08-14 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20090
Ort: Vänersborg
Marta skrev:
Med Clk till Vdd kan den användas för trigg på fallande flank, men det är ingen ST-ingång och kräver snabba flanker. Annars kan det inträffa magiska fenomen.

Jaja, whatever. Om den kretsen fungerar så i din värld .... :wink:

(Jag ska precis använda den här kretsen till en väldigt enkel sekvenser för att testa en synt).

Till TS: skaffa en sådan där experimentplatta och koppla upp grejerna och se att det verkligen fungerar i verkligheten.

Och en sak till; det finns ett sorts designprogram som heter Fritzing:https://www.instructables.com/id/Fritzing-A-Tutorial/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.21 2019-08-14 

Blev medlem: 14.23 2019-08-12
Inlägg: 14
HUGGBÄVERN skrev:
Lär dig hur man ritar elektroniksymboler så blir det enklare att förstå.

Bilaga:
4017.jpg

Jag gjorde ett försök att måla om ditt röda schema till verkligheten, är det korrekt denna gång? Är lite osäker på de ingånger där det står VCC där jag dragit svartkabel/minus.
Bilaga:
42B0A9D2-3663-4A2E-95BE-D6DD73C35743.jpeg


Fann även denna GIF som är likartad det jag försöker göra, bortsett från att en ny lampa direkt tänds efter att den föregående släckts. http://iamtechnical.com/sites/default/f ... cuit_0.gif


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.59 2019-08-14 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4515
Ort: Landskrona
Den flata sidan på LED's skall anslutas till R2.
Kretsen är sedd från undersidan. Skall Du bygga den "dead bug style" så OK, annars ritas alltid IC's från ovansidan.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.10 2019-08-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 8901
Ort: Helsingborg
Vad händer när du TS simulerar denna koppling i Fritzing exempelvis.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.56 2019-08-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 7844
Ort: Gävle/Valbo
Kunde inte låta bli att sätta ihop en liknande lösning i "Circuit Simulator Applet" som länkades till tidigare...

Att tänka på är att utgångarna är normalt höga på denna krets så dioderna sitter tvärtom, detta gör också att man blev tvungen att lägga till en inverterare på resetingången (vet inte hur 4017 ser ut på reset ingången, man får helt enkelt anpassa sig). I denna simulator syns inte matningen till kretsen och det finns en del annat, exempelvis kommer som sagts troligen en avstuds behövas, men principen syns och fungerar :D Bara att klicka på länken och trycka på brytaren för att testa...

Bilaga:
led_stege.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.54 2019-08-14 

Blev medlem: 17.06 2012-04-29
Inlägg: 1827
Tur att någon klarar denna skoluppgift.
Marta :tumupp:
PeterH är nära men logiken är väl genomtänkt för 4017. Man behöver ett minimum med kringkretsar för att skapa räknare med multipla 4017 av olika slag utan behov av extra inverterare.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.18 2019-08-14 

Blev medlem: 14.23 2019-08-12
Inlägg: 14
Lasp skrev:
Vad händer när du TS simulerar denna koppling i Fritzing exempelvis.

Jag testade kopplingen i Wizard circuit, men det gick inget vidare. Detta hände: https://streamable.com/alu5e

Testade flera olika kopplingar av dem i tråden, men fick ingen att fungera, antingen fick jag bara en lampa att lysa som på filmen, eller så fick jag alla lampor att lysa förutom en. Något gör jag fel men jag vet inte exakt vad. Någon som vet vad som är fel på kopplingen i filmen?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.27 2019-08-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 7844
Ort: Gävle/Valbo
E Kafeman skrev:
Tur att någon klarar denna skoluppgift.
Marta :tumupp:
PeterH är nära men logiken är väl genomtänkt för 4017. Man behöver ett minimum med kringkretsar för att skapa räknare med multipla 4017 av olika slag utan behov av extra inverterare.


Läste du ens vad jag skrev? 4017 fanns inte i simulatorn jag använde och därför behövs reset ingången inverteras...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.30 2019-08-14 

Blev medlem: 14.23 2019-08-12
Inlägg: 14
Gjorde ett nytt test nu i wizard med denna koppling http://iamtechnical.com/sites/default/f ... cuit_0.gif bara för att se om jag kunde få den att fungera. Först testa jag med lysdioder med motstånd vid varje lysdiod + ett extra i början av kretsen, helt dött. Sedan utan motstånd vid lysdioderna, fortfarande helt dött. Sedan tog jag en lysdiod och testade att göra en enkel kortslutning med den, men den lös inte då heller. Testade att göra en kortslutning med en vanlig glödlampa i programet, den lös klart och tydligt. Testade då att byta ut alla lysdioder i kopplingen mot glödlampor, vilket resulterade i lampor som fungerade på det sätt jag ville fast bara varannan lampa lös och följden var helt ologisk, dem lös dessutom mycket svagare än lampan jag kortslöt innan. Hade kvar motståndet i början av kretsen vilket jag testade att ta bort, men det resulterade i att bara en lampa blinka (lampa nummer 6 kopplad till output 0, samma nummer som blinka i försöket med lysdioder i videon några inlägg upp), men lampan lös märkligt nog när jag inte tryckte på tryckströmbrytaren och slocknade istället när jag tryckte.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.08 2019-08-15 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4515
Ort: Landskrona
Simulering != verklighet. Det bara är så.

I verkligheten sker allting samtidigt och oberoende av vartannat. Simulering av kretsar med klockade vippor eller återkoppling är allt annat än trivialt. Datorn gör en sak åt gången sekvensiellt. Programmet måste ha en lösning som får det att verka som om det skedde samtidigt. När varannat läge hoppas över, allt låser sig o.dyl. är typiskt sådana fel det blir när detta misslyckats.

När simulatorn ger olika resultat med lampa eller LED så beror det antingen på att LED är polaritetsberoende, eller att de flaggats som trasig. Vissa simulatorer är så fina i kanten att de virtuella komponenterna kan gå sönder. LED's t.ex p.g.a. överström eller för hög backspänning. Blev där ett rött kyss, komponenten mörknade e.dyl. så blev den trasigflaggad.

Prova på riktigt istället. En dryg hundring så har Du en liten experimentplatta och komponenter. Testa med t.ex. tre dioder och sedan reset så blir det mindre stökigt att koppla upp. Köp flera 4017, det finns många sätt för dem att gå sönder...

Tillägg:
Simulatorer brukar i regel ha komponenter som fungerar internt, men om den är "fin" och simulerar signaler utanför spec, överlastade obuffrade utgångar o.dyl. bör också kunna ge egendomliga resultat. En ideal konding som kopplas över matningsspänningen med knappen kanske simuleras som ett fel. Har personligen ingen större erfarenhet av simulering. Här är det Linux och vad som finns att tillgå utan $$$.


Senast redigerad av Marta 09.32 2019-08-15, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 48 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Glenn och 19 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010