Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 04.29 2019-02-24

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Fundering om legeringar
InläggPostat: 20.46 2019-02-09 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 21328
Ort: Upplands väsby
Jag är ju elektronik-ingenjör så jag har inte läst så mycket materialkunskap. Började häromdagen fundera lite på det här med legeringar.

Den första legeringen som människan uppfann var väl brons. Om jag förstått rätt så var det första bronset troligen koppar och arsenik, främst på grund av att arsenik ofta finns i samma "malm" som koppar. Sen brons med tenn kan ha varit en slumpmässig upptäckt t.ex. att nån hade för lite koppar och slängde i lite tenn för utfyllnad (eller för att nån ville prova att få fram annan färg).

Men idag finns det ju tusentals legeringar. Det jag funderade på var om alla legeringar experimenterats fram eller om man idag vet så pass mycket om legeringar att man så att säga kan räkna ut optimal sammansättning för de egenskaper man vill ha?

För om de experimenteras fram så finns det ju potentiellt legeringar som ännu inte har upptäckts och som kanske har väldigt speciella egenskaper.

Men om det går att räkna ut dem så lär det inte ske några revolutionerande upptäckter.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fundering om legeringar
InläggPostat: 21.02 2019-02-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 17475
Ort: Ystad
Idag vet man nog vad de olika enskilda metallerna gör i en legering så man har nog rätt bra koll, men det finns säkert undantag. Ett bra exempel var när jetmotorer började tillverkas, vissa delar i dessa utsätts för temperaturer på en bit över 1000 grader och runt 1600 i de senaste men de måste ändå behålla sin styrka vid denna temp. Så det var ett exempel på när de fick sätta ihop en legering som, i alla för det första jetmotorerna, inte fanns. Samma för raketer tex.

Men numera visste man en del om vilka metaller som nog skulle kunna användas som tex nickel, volfram osv för det gjorde det hela lite lättare även om det sedan ändå tog tid att få till blandningen exakt för att klara de senaste kraven. Har dock för mig att inte ens dessa legeringar klarade några 1600 grader så de behövde ta till andra knep för kyla de lite till säg tex 1450 grader.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fundering om legeringar
InläggPostat: 21.26 2019-02-09 

Blev medlem: 18.55 2006-04-17
Inlägg: 368
Ort: Mölndal
Legeringar och mikrostrukturer är fortfarande för komplext för att med säkerhet designa en metall teoretiskt. Det pågår dock väldigt mycket intressant forskning, speciellt när det gäller metaller för additiv tillverkning.

Fenomen som med legeringen invar där en både mer eller mindre nickel än 36% leder till en större temperaturutvidningskoefficient visar på komplexiteten och hur olinjärt det kan vara ibland. Med det sagt så finns det mycket kunskap om legeringsämnens funktion i kända legeringar, men den kunskapen är inte direkt översättbar till helt nya legeringar.

Sedan med nya tillverkningsmetoder såsom additiv tillverkning med olika tekniker så kan legeringar som tidigare inte varit möjliga bli möjliga att använda, vilket bäddar för mycket spännande på materialfronten de kommande åren.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fundering om legeringar
InläggPostat: 19.26 2019-02-10 

Blev medlem: 17.32 2006-10-26
Inlägg: 306
Ort: Sandviken
Visst är det komplext att designa nya legeringar, men mycket sker idag med modellering och med hjälp av olika teorier om hur olika legeringsämnen samverkar.
Detta eftersom det är väldigt dyrt att genomföra praktiska experiment eller att ta fram experimentsmältor, sedan när man tagit fram en legering så måste man ofta även utveckla en tillverkningsprocess som gör att de önskade egenskaperna behålls.
Om man tar fram en nytt extremt hållfast material så är det antagligen inte möjligt att med befintlig bearbetningsteknik forma det utan att det går sönder...
Företaget jag jobbar för äger ca. 900 rostfria legeringar för olika applikationer!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Fundering om legeringar
InläggPostat: 20.28 2019-02-10 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18787
Ort: Vänersborg
Det är det här som Fasta Tillståndets Fysik jobbar med. Materialers olika egenskaper som värmeldeningsförmåga, elektrisk ledningsförmåga, smältpunkt osv kan man beräkna ur kristallstrukturen. Man vet vilka bindningar man har mellan atomerna och kan förutsäga en given blandnings egenskaper rätt bra.
Sedan är det nog så att vissa metaller (oblandade) tar nog med sig sina egenskaper till viss del när de blandas. Indium t ex har låg smältpunkt och olika legeringar av metallen har också låg smältpunkt.

(Killgissning)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010