Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Sökes: Tips på flyttbar AC?
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=95725

Författare:  JimmyAndersson [ 02.51 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Sökes: Tips på flyttbar AC?

Det finns ju olika tekniker för att kyla luften...
Vilken ska man satsa på om man vill ha något riktigt bra?

Och tillverkare/märken? Vilka är bra (eller dåliga) på sånt här?


Mina önskemål:
•Fungerar även efter 5 år.
•Fungerar även om temperaturen går upp mot 35 grader.
•Klarar att hålla temperaturen i ett rum på ca 20 kvadratmeter på max 22-23 grader.
•Gärna klarar att vara i en något dammig miljö. (Tänk mindre snickeriverkstad.)
•Hyfsat tyst och lugn. (Tänk husdjursvänlig eller i sovrum.)

Författare:  arvidb [ 11.20 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Såvitt jag vet finns det inga tysta flyttbara AC (Edit: oavsett tolkning av ordet "tysta". De väsnas rejält!). Så sista punkten blir nog svår att få till!

Vad gäller dammig miljö så kanske det funkar att tejpa fast bitar av filtermatta över insugen?

Den produkt du söker finns nog alltså inte färdig att köpa.

Författare:  Henry [ 11.43 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Fungerar även efter 5 år.
Gör nog de flesta.

Klarar att hålla temperaturen i ett rum på ca 20 kvadratmeter på max 22-23 grader.
Om det samtidigt är 35 grader i rummet och utomhus så är det bara att glömma då en portabel AC normalt inte klarar så stort spann, oavsett separat in och utblås eller ej.

Författare:  Humulus [ 12.14 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

En tillräckligt effektfull med separat utedel ska nog klara det.
Verkar dock inte finnas många nuförtiden...:-(
Tror att problemet var att dom var för dyra.

Författare:  Henry [ 12.20 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Sådan kraftiga har jag aldrig sett som portabla då skall man nog upp mot 2300W och då är det vägg monterade som gäller och då fallerar allt med portabelt, samt att de som sagt normalt kostar en slant.

Författare:  xxargs [ 14.46 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Skall man ha kontrollerad kyla med dom angivna premisserna som tex. kyla en serverrum inne i huskroppen så pratar vi om split-kyla - dvs liknande L/L-värmepump men som går som AC, skall lösningen också fungera under vintern så måste den vara vinteranpassad även för AC-drift (trycksensor på kondensorsidan så att fläkten inte snurrar igång förrän det finns en del värme i denna) - detalj som ofta inte finns på L/L-värmepumpar för villa/fastigheter även om de kan köras i AC-drift, men klarar då bara att fungera bra vid plusgrader ute.

Författare:  grym [ 14.48 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

fulfundering, vanlig luftluftvärmepump och ha slang istället för kopparrör så kan man få det semiportabelt i varjefall

Författare:  xxargs [ 14.51 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

köper man L/L-split-anlägningar för fast installation så kommer man alltid behöva hantera kondensvattnet - oavsett sida, det finns ingen uppförångning eller andra arrangemang för att göra sig kvitt kondensvattnet.

Det kan vara rätt stora mängder - 1-2 liter i timmen för lite större maskin.

Författare:  arvidb [ 14.56 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

En extra slang och pumpa ut vattnet över utedelen? :)

Författare:  mrfrenzy [ 15.02 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Det finns ju färdigt att köpa, men det är inte helt billigt:
https://luftmiljobutiken.se/produkt/kylbag-4-5/

För samma pris kan man köpa 2st fast monterade LVP med högre effekt.

Författare:  xxargs [ 15.56 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Det finns som produktblad om dessa men ingen att köpa numera... gissar att man håller på att städa lagren inför 2020 och hårdare köldmedelsregler träder i kraft ett steg till och då köps inget sådant hem om det är de gamla sopporna i dem.

Nu i och med de nya köldmedles-reglerna så kommer den typen av maskiner försvinna helt (liksom fönsterskakare) tills alla har anpassat sig för de nya situationerna och frågan är om den här typen av produkter någonsin kommer att synas igen, och då, till vilket pris??.

Dessa maskiner har tidigare varit R407C-fyllda och teknisk sett bör det går att använda R290 i nydesign av motsvarande produkter utan att man behöver dimensionera om kylkretsen tryckmässigt sett.

Författare:  Humulus [ 20.54 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Lite märkligt att inte tillverkarna har fått ut nya maskiner som klarar kraven?
Är ju inte precis som att behovet och efterfrågan kommer att minska framöver känns det som...
(Dagar som dessa är ju knappt man överlever utan AC)

Författare:  xxargs [ 23.10 2019-07-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Precis som GDPR och millenium-skiftet och trots att man i typ ja i 10 år vetat att det kommer så verkar alla vara yrvakna 3 månader innan och här handlar det om att inte bli stående med osäljbara lager iom. säljförbudet för tyngre soppor än GWP150 i mobila/flyttbara enhets-apparater.

om 5 år så kommer det vara samma historia med maskiner med R410A/R404A/R407C i fasta installationer. och butiks-kyla bör jobba på det redan idag då det är riktigt ont öga på R404A...

Författare:  Humulus [ 00.05 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Vad är det för kylmedia i dom som säljs nu till Svenssons med värmeslag, på elektronikvaruhusen?
(Såg grannen kom hemkörande med en sån där oljuds-maskin i fredags)
Själv har jag en antik, riktigt illegal stående i källaren som inte används - törs inte åka till återvinningen med den
för då får jag väl sitta på kåken :lol:

Författare:  xxargs [ 11.57 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

De flesta nya - dvs. inte lagerrensningsenheterna med idag R410A - har R290 (propan) som fyllnad och mängderna är runt 200-250 gram (motsvarar dryg halvkilo R407C) - det förekommer också maskiner med R32 (främst som pool-värmare) men de kommer att försvinna försäljningsmässigt då dessa inte klarar kravet med under 150 i GWP som gäller för allt 'mobilt'/flyttbara enhetsaggregater från och med 2020. Man få ha köldmedier med max GWP 750 för fast installerad utrustning som L/L-värmepumpar från och med år 2025 vilket gör att R32 precis klarar sig.

Problemet kommer vara bergvärmepumpar - dom är idag fyllda med R407C och mängderna rätt stora och lokalerna där de är placerade ofta rätt små vilket gör det svårt med R290 även om R290 skulle fungera utmärkt funktionsmässigt (medans R32 är inte så lämplig för att kondenseringen ligger för nära gasens kritiska temperatur och därmed tappar effektivitet termodynamiskt)

dimensionering görs efter att om man får tvärläcka och all gas försvinner ut på mycket kort tid så skall utblandningen i rumsvolymen maskinen står inte blir mer än 1/5-LEL.

---

Var är det för arbetsgas i den maskinen - R22? - Sådant ta återvinningen också, placera sådant där gamla vitvaror ställs då det fortfarande kommer in gamla kyl och frysar med R12 i sig...

Iden med återvinningen är att folk faktiskt kan göra sig av med med maskiner med gasfyllnader som inte är längre tillåtna, bättre det är att det körs ut i skogen och så småningom går hål i dessa och innehållet pyser ut. Men största problemet med gamla vitvaror var inte det som snurrade i kylkretsen (R12 oftast) utan vad man blåste isolerskummet med och var i betydligt större mängd med fluorerande och klorerade kolväten sittande där och saktat diffuserade ut över årtionden än mängden som snurrade i kylkretsen.

enhetsmaskiner med allt hårdlött så är det sällsynt att de tappar gas, visst vibrationssprickor och läcka av mekaniska yttre orsaker förekommer, men är relativt sällsynt.

Författare:  Henry [ 16.22 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

xxargs skrev:
...enhetsmaskiner med allt hårdlött så är det sällsynt att de tappar gas, visst vibrationssprickor och läcka av mekaniska yttre orsaker förekommer, men är relativt sällsynt.

Nej på dagens är det nog inte vanligt som på som äldre, då är det mer elektronik eller så som gått. Men på ett jobb jag var på för en hög med år sedan fick vi ofta in en viss typ av små kylar som skrot då de inte gav någon kyla längre. Dessa hade dock en del av kondensorslingan ingjuten ovanpå toppen och där inne kunde fukt samlas då det inte var superbra isolerat vilket fick detta rör som var gjort av järn att haverera och läcka ut all gas.

Dessa fixades genom att koppla förbi det och vi sålde sedan dessa som campingkylar för rätt hyfsade summor men de gick åt som smör kan jag säga under sommaren. Fyllde för övrigt på dessa kylar från en stor tung 20 kg flaska med R22 i som jag inte vet hur många liter gas den rymde men när företaget lades ned då chefen gick i pension och jag slutade där så var den flaskan fortfarande mer än halvfull och jag har ingen aning om vad som hände med den, hoppas bara den togs om hand rätt.

Författare:  Nerre [ 17.20 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

xxargs skrev:
köper man L/L-split-anlägningar för fast installation så kommer man alltid behöva hantera kondensvattnet - oavsett sida, det finns ingen uppförångning eller andra arrangemang för att göra sig kvitt kondensvattnet.


Jo tack, det märkte vi när vi var på Kos för en massa år sen. Mitt i natten började nåt rassla/tjuta jättehögt. Det visade sig att hela innedelen var igenisad och det som lät var att ett stort sjok is lossnat och låg mot fläkten. Vi fick såklart slå av den tills vidare och det var en rätt rejäl pöl vatten under på morgonen...

Det var egentligen gjort så att ACn slog av när man gick från rummet (man var tvungen att sätta nyckelringen i en dosa för att elen skulle vara igång, men vi ville få ner temperaturen medans vi åt middag så var lite "fula" och tog bort nyckelringen från nyckeln så ACn kunde gå hela tiden). Vi körde den lite lugnare resten av veckan och slapp mer problem.

Författare:  sodjan [ 21.40 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

De flesta brukar få nöja sig med att ha ismaskinen längst bort i korridoren en trappa upp... :-)

Författare:  JimmyAndersson [ 21.42 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Så sant. :D


Utmärkta svar för övrigt. Precis vad jag hoppades på. :tumupp:
Jag återkommer med fler tankar.

Jag har hittat en modell med R410A,0.42 köldmedium. Några tankar om det?
(Apropå gas: Återförsäljaren berättade att de inte fick in några AC förrän april...) De hade 2st :)

Författare:  MNorrgren [ 22.05 2019-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Jag funderade ´på denna maskinen när jag kikade.. Nu blev det en luft/luftvärmepump istället men men...
https://e-klok.se/hem/produkter/mundocl ... abel-ac/ac

Författare:  Findecanor [ 14.00 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Försök att hitta en med två slangar istället för en. En sådan vore mer effektivt, för den blåser inte ut redan kyld luft och skapar undertryck i rummet.
https://youtu.be/_-mBeYC2KGc?t=5m55s

Författare:  PeterH [ 18.10 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Nu när vi är inne på ämnet, vilka problem skulle man få om man placerade en utedel från en luft-luft pump uppe på vinden? Den skulle ju självklart värma luften där uppe, och kanske blåsa runt en del skit. Kondensvattnet rinner ju ändå ut i en slang vid normal installation och rören till inomhusdelen bör ju lika gärna kunna gå ner genom innertaket som genom ytterväggen? :humm:

Författare:  Borre [ 18.15 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Nej utedelen kommer kyla vinden (Edit, äh kyla och inte värma med pumpen handlade det ju om..) och den omsätter väldigt stor mängd luft så har du inte en väldigt välventilerad kommer det fungera dåligt, och sannolikt dåligt hur som helst.

Författare:  Nerre [ 18.19 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Ska du köra den i värmeläge eller kylläge? I kylläge lär du få problem med att det är dålig luftväxling på vinden så det kommer bli varmare och varmare.

I värmeläge så blir det ju mer att du tar tillvara spillvärmen som läcker upp genom innertakets isolering. Men samtidigt kyler du ju luften på vinden och jag vet inte om det är så himla bra.

Vi har ett luftväxlingsaggregat med värmepump i, tar alltså värme från frånluften och värmer tilluften. Det är troligen en bättre lösning (kräver dock mer ventilationsdragning). Går att köra för kyla, men då det är stenålders måste man först byta plats på alla anslutningar (kompressor och fläktar går alltid åt samma håll, enda skillnaden är om termostaten slår till eller ifrån kompressorn när inställd temperatur är uppnådd. Modernare aggregat är enklare att slå om till kyla, men har inte riktigt hittat nåt som passar för montering på vind (de flesta har alla röranslutningar upptill).

Författare:  xxargs [ 18.25 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Findecanor skrev:
Försök att hitta en med två slangar istället för en. En sådan vore mer effektivt, för den blåser inte ut redan kyld luft och skapar undertryck i rummet.
https://youtu.be/_-mBeYC2KGc?t=5m55s


Den typen av maskin fanns för några år sedan men lyser med sin frånvaro idag, vinsten med 2-slang märks först när det börja vara varmare utomhus än innomhus, innan dess så bidrar den svalare insugna luften till att kyla mer med enkelslangs-aggregat - ja under förutsättningen att luften som dras in verkligen _är_ kallare med planerade insläpps-punkter...

Författare:  PeterH [ 20.27 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

För min del är endast kylning intressant, den kommer alltså bara gå på sommaren och då när det är som varmast. Jag har bra ventilation på vinden, rejäla spalter runt om och dessutom "230mm kattgluggar" i båda gavlarna... Jag tittar på alternativa placeringar men ville höra forumets syn på vindsplacering.

Författare:  JimmyAndersson [ 21.06 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Intressant tanke, Peter.
Det är bara kul med olika diskussioner om det här i tråden. :tumupp:
Värmen är ju något som nog alla här funderat över.

Författare:  mrfrenzy [ 21.16 2019-07-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Verkningsgraden och effekten på din luftkonditionering kommer att sjunka drastiskt efter en stund när det blir varmt på vinden.
Den stora fläkten i utedelen är till för att hålla kondensorn så nära utetemperaturen som möjligt.

Prova sätt upp en 5kW byggfläkt på vinden under sommaren och se vad du får för deltaT mot utomhustemperaturen...

Författare:  rikkitikkitavi [ 09.42 2019-07-30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

PeterH skrev:
Nu när vi är inne på ämnet, vilka problem skulle man få om man placerade en utedel från en luft-luft pump uppe på vinden? Den skulle ju självklart värma luften där uppe, och kanske blåsa runt en del skit. Kondensvattnet rinner ju ändå ut i en slang vid normal installation och rören till inomhusdelen bör ju lika gärna kunna gå ner genom innertaket som genom ytterväggen? :humm:


Om vi antar du har en oisolerad kallvind skulle du få allvarliga problem sommartid. Takfallet tar emot tiotusentals watt solvärme, så några kW från värmepumpen är förumbart men de flesta sådana vindar håller en hög temperatur när solen står på och det är inte säkert att din utedel klarar av att leverera kyla. Vi har toppat 42-43 grader på nockvinden i en vanlig 1,5 plans, och då har vi god ventilation och hela husets långsida vätter mot havet med frisk vind.

Motsatt gäller på vintern, du riskerar kyla ner din vind kraftigt och det finns inte så mycket värme. Möjligen kan kan se en oisolerad vind med svart tak som en solfångare som skapar lite varmare utrymme än uteluften.

Författare:  maDa [ 11.52 2019-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Dessa vanliga portabla innomhus-AC med slang är ju som dokumenterat hemskt ineffektiva.

Hur hade det varit om man vänt på steken? Dvs. att ha enheten utomhus och istället leda in den kylda luften?

Författare:  Humulus [ 12.04 2019-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Dom flesta som köper portabel gör det väl för att man inte har möjlighet att ha
enheter utomhus..?

Författare:  Nerre [ 15.46 2019-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Om apparaten ska stå utomhus blir det besvärligare med elanslutning och IP-klassning. Annars är det ju nästan så en vanlig luft-luft-värmepump funkar, inomhusdelen är ju bara fläkt och styrning typ, kompressorn sitter i utomhusdelen.

Sen är det ju en fråga om det är bättre att försöka kyla utomhusluften än att "cirkulationskyla" inomhusluften. Är det varmare ute än inne är det en dum idé att hålla på och försöka kyla 35-gradig luft istället för att försöka kyla 25-gradig luft. Är det kallare ute än inne behöver man väl ingen AC utan bara fläkt?

Författare:  AndLi [ 15.52 2019-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

maDa skrev:
Dessa vanliga portabla innomhus-AC med slang är ju som dokumenterat hemskt ineffektiva.

Hur hade det varit om man vänt på steken? Dvs. att ha enheten utomhus och istället leda in den kylda luften?

En fruktansvärd mängd kondensvatten som tagit mycket av kyleffekten.

Vi körde ett aggregat som egentligen var tänkt för ett apparatskåp så sommaren 2001. Det stod ute och vi ledde in kylan. Men det regna formligen från den maskinen, inte effektivt, men litet rum och kraftig maskin...

Sommaren efter byggde jag ett torn av fyra maskiner. En på var sida, den setupen kylde hela kontorshus med flexslang i korridorerna.. lika mycket vatten där..

Författare:  maDa [ 11.51 2019-08-07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sökes: Tips på flyttbar AC?

Citera:
En fruktansvärd mängd kondensvatten som tagit mycket av kyleffekten.

Har du helt rätt i.

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/