Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 09.42 2020-07-10

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Program för CNC styrning
InläggPostat: 19.18 2019-11-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 10000
Ort: Helsingborg
Det finns en uppsjö, nåja , program för att styra saker. Måste det vara så! ;-)
Sedan måste jag ställa frågan om Mach3 vs Mach4! Om man inte har licens eller gamla inställningar är det väl vettigt att köra med fyran.
Om inte grannen eller närmsta kompis kör Machx varför då inte gå på Linux CNC!
När det gäller min lilla Fräs kör jag ju med GRBL. Är det rätt för framtiden?

Ni som har skiftat från Mach3 till LinuxCNC Varför! EMC2 är det samma sak?

Jag har nu fått erfara att det är en ganska lång väg från Idé till snurr på fräsen. Men vilken väg är den rätta?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.28 2019-11-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24953
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
EMC² är forntida LinuxCNC.

Mach3 fungerar hyfsat bra men utvecklas inte längre, dvs det finns begränsningar och det var orsaken till att jag gick över till LCNC som ju utvecklas hela tiden.

Ställ frågan vad det är du vill att din maskin och du som kör vill ha ut av din maskin och klarar då Xxxxx av detta så fine.
Se bara till att det finns möjlighet att vidareutveckla med det styrprogrammet du har och håll dig till det= enklast så.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.53 2019-11-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 1112
Ort: Malmö
Jag är mycket nöjd med Mach3 och ScreenSet 2010. Jag kör det på en 23 tums touchskärm. Fyller alla mina behov.
Om jag bestämmer mig för att byta köper jag ett kommersiellt program, det jag spanat in är UCCNC http://www.cncdrive.com/UCCNC.html tillsammans med en UC400ETH.
Programmet kostar 770 kr och motion kontrollern ca 2000 kr.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.05 2019-11-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 10000
Ort: Helsingborg
Anledning till att jag är ambivalent, trots att det oftast fungerar med Mach3 i den stora Routern, mer än fräs, är okynnesgrejor.
Kanske beroende på mitt handhavande eller på att jag inte förstår programvara i flera led.
Men förra veckan körde den Z och spindeln rakt ner i bordet igen!
Jag gjorde veckan innan några skyltar med texten "Utfart" med Mach3 tillägg Write.
Nu när jag testade filen var den adderad med några spiraler!! Varför?
När vi tog över maskinen trodde jag att det var med licens, det fanns ett slaviskt namn i headern, men då stannade körning på rad 500 som är den fria begränsningen. Nu står det mitt namn och den kör säkert flera tusen rader kod. Det blir många rader med figurer och texter.

Kanske är det enda rätta att skruva ner skåpet, bygga upp det hela igen. Kan ju vara störningar i datorn också som kör en Win XP.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.08 2019-11-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24953
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Mach3 gör vad den blir tillsagd att göra så dina spiraler är 'skit in = skit ut'.

Nåt är fm. inte rätt inställt, mitt råd till dig är att du läser på i manualen så du får kläm på hur allt hänger ihop.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.09 2019-11-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 10000
Ort: Helsingborg
Visst är det så. Att allt görs som på beställning. Det jag skrev och menade var att filen Write.nc som innehöll kommandon för att fräsa ordet "Utfart" var korrupt vilket jag kunde se i simuleringsfönstret. Jag skall ta filen med in till stan för att se vad som har lagts till, det var en handfull rader.
Men visst är det att läsa på manualen. Och kanske försöka att förstå ;-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.04 2019-11-29 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5162
Ort: Ronneby
Fel IJ-mode?
G-koden genererat för absolut IJ-mode, Mach3 inställt för relativt IJ-mode - eller tvärt om.

Om du vill ha något enkelt, mer sömlöst, integrerat så ta en titt på EstlCAM. Det ska funka ihop med Arduino med rätt firmware, kanske GRBL - jag vet inte.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.25 2019-11-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 24632
Ort: Norr om Sthlm
Jag valde LinuxCNC av flera skäl, dels hade jag ingen lust att betala för machX, dels trivs jag bättre i linux rent generellt.

Sen påstås väl linuxcnc likna "stora" system mera också, huruvida det stämmer vet jag inte då jag har för lite kunskap om både mach och "stora" system.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.17 2019-11-29 

Blev medlem: 19.16 2009-04-24
Inlägg: 1147
Jag valde linuxcnc eftersom jag har en svarv och mach 3 inte funkar för gängning. (Eller ja, enligt uppgift funkar det om man har en så pass överdimensionerad motor att varvtalet inte varierar alls med lasten).

Innan linuxcnc körde jag turbocnc i dos vilket faktiskt var ett rätt angenämt program, dock med samma begränsningar avseende encoders som mach 3.

Turbocnc hade något jag saknar i linuxcnc: möjlighet att i g-koden prompta användaren om en parameter under körning.

Sen är jag generellt allergisk mot användargränssnitt som skall uppfinna hjulet på nytt, vilket alltid gett mig en avsmakskänsla när jag labbat med mach 3 och dess tevespelsgränssnitt. Men det skulle jag säkert vant mig vid om det inte var för gängningsproblematiken.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.28 2019-11-29 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 6588
Ort: Kristinehamn
Har kollat på några Youtubar som visar Fusion360 till Arduino med GRBL. Verkar ju helt Ok. Fusion360 är ju helt galant.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.51 2019-11-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24953
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
jihe skrev:
Jag valde linuxcnc eftersom jag har en svarv och mach 3 inte funkar för gängning. (Eller ja, enligt uppgift funkar det om man har en så pass överdimensionerad motor att varvtalet inte varierar alls med lasten).


Gängning har fungerat i Mach, varit med sedan Mach2 och laborerat tillsammans med Art Fenerty och visst fungerade det men så kom då nya stjärnor in och vips så vart det nåt fel i gängsynken. Det går att få full funktion OM man får till ett stabilt varvtal.
Många gamlingar från Mach2/Mach3 tiden med svarv har lämnat eländet bakom sig och valt LCNC pga oviljan att rätta till detta och kör nu LCNC utan strul.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.48 2019-11-29 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5162
Ort: Ronneby
Om man får till ett stabilt varvtal så BEHÖVS ju ingen speciell funktion för gängning, då räcker det ju att räkna tid så det är klart att det fungerar då :-)

Jag har aldrig varit med i svarv-träsket på riktigt men vet att det varit MYCKET diskussioner genom årens lopp. Det fungerar inte skriker någon, det gör det visst säger nån annan, ändringar görs som hjälper den första men förstör för den andra osv...Det gäller att ha en spindel med högt tröghetsmoment så att hastigheten ändras "långsamt" dvs så pass långsamt än det den hinner ändra sig mellan två index-pulser inte förstör gängan man försöker skära.

Grundproblemet är ju att Mach3 är en så kallad buffrad controller till skillnad från LinuxCNC (och även TurboCNC) som är realtidsbaserade. Jag tror att OM man har en svarv OCH vill köra Mach3* så ska man satsa på en extern motion controller som har uttalat stöd för gängning.

* Om man nu inte redan har Mach3 och är van vid det så ser jag ingen anledning att köra det. Vill man köra i Windows så är det Mach4, Linux så är LCNC - eller så köper man en stand-alone controller från AliExpress. Oavsett vilket så är det mycket att sätta sig in i, den som förväntar sig att gå från 3D-modell till färdig detalj med ett musklick lär få problem oavsett system.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.31 2019-11-29 

Blev medlem: 19.04 2009-06-11
Inlägg: 2336
Ort: Skövde
Men för en ”newbee” som inte är så insatt är det svårt att välja


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.58 2019-11-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1734
Det linuxcnc gör när det gäller gängning i svarv är att den utgår från spindelns varvtal och styr Z från det. Saggar spindeln gör Z det med lika mycket och det blir ändå bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.19 2019-11-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 10000
Ort: Helsingborg
Visst finns det många vägar och många program, jag ser gärna att det är fritt, men kan betala en vettig peng för mitt lilla hobbykör.
EstlCam har jag testat till den lilla fräsen T8, Jag gillar vad jag ser och licensavgiften är skälig. Skall testa den även i Windowsmiljön.
Ursprunget till trådstarten var egentligen detta med Mach3 vs Mach4 Varför skall man hänga kvar vid en lägre typ Mach3 men tydligen så är det mer än uppåt som skiljer.
Ser ju hur vissa här har gått över till LCNC, skal testa detta också.
Tacksam och glad för all input och diskussion här. Det har säkert fler än jag nytta av.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010