Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 02.27 2019-07-20

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 75 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 01.11 2019-03-16 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9955
Trevligt att du fått igång kopieringen.

Nu har jag läst på lite och lärt mig en del idag också.
Ext4 i linux/unix har idag ingen möjlighet att sätta valfritt värde på crtime då det sker automatiskt när blocken skapas på hårddisken.
NTFS i Windows och HPFS i MacOS har den möjligheten då dom lagrar crtime som en variabel i filen.

Förbättringar till linux är på väg men det lär dröja nåt år. https://www.linuxquestions.org/question ... 175625229/

Som jag ser det finns två varianter idag.

Alternativ 1)
Använd clonezilla, dd eller liknande och gör en image av hårddisken i fråga.
Då får du en bautastor fil som innehåller allt exakt som det är lagrat på disken. Om du lägger den filen på synology kan du montera den readonly i en mapp som går att nå via nätverket.

Alternativ 2)
Koppla in en NTFS-disk med USB till din XP-dator och kopiera med robocopy och rätt parametrar enligt länken ovan. Då kan du göra en image på denna nya disk som kanske innehåller mindre onödiga filer. Eller helt enkelt spara hela disken.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.35 2019-03-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Ja det var synd att crtime inte kan ändras.
Som tur är så har jag nytta av det jag lärt mig ändå. Dessutom är det kul. :)


Jag har funderat lite på alternativen.

Som alternativ 3 så skulle jag kunna överväga om jag *måste* spara "Skapat"-datumet
eller om jag kan offra det för att göra kopieringen lättare.

Fördelar och nackdelar med "fil för fil" jämfört med "image:

Fil för fil:
+ Enkelt att kopiera och jag kommer åt filerna överallt, direkt. (Jag kan börja *nu*.)
+ Syns tydligt var filerna ligger. (De kopierade filerna ligger i en mapp, precis som vilken fil som helst på NAS'en.)
- Skapat-datumet försvinner. (Måste fundera mer på hur negativt detta är.)

Image:
+ Enkelt att kunna återskapa hårddiskens Windows-installationer. <-- En riktigt bra poäng.
+ Skapat-datumet bevaras.
- Behöver monteras. Hur? <-- Hur negativt detta är beror på hur mycket "special-trick" (som i den här tråden tråden) som behövs.
- När den är monterad så ser man inte att det egentligen är en stor fil. Blir lite förvirrande om man glömmer det.
- Alla äggen i samma korg: Försvinner 1st fil (imagen) så försvinner allt.
- Enorm filstorlek. (Även om jag gör en image per partition.) Inte så farligt negativt i de flesta fall.
- Sliter på NAS'ens hårddiskar om jag någon gång vill "flytta ut" alla de individuella filerna och spara som vanligt på NAS'en.



Det här med att "enkelt kunna återskapa hårddiskens Windows-installationer" gav mig en idé:
Jag skulle ju kunna både äta och ha kakan. :)
Om jag först gör en imagefil av varje partition, så har jag åtminstone backup.
Sedan kopiera fil för fil från hårddisken, förutom Windows filer.
Därefter radera alla filer förutom de som hör till Windows. Defragmentera, krympa partitionen
och slutligen göra en hyfsat liten imagefil av enbart Windows-partitionen.

Då har jag alltså:
Image-filer för alla partitioner, inkl "skapat"-datumen.
Alla separata filer och mappar jag gjort.
En liten image med Windows som jag enkelt kan använda på en ny hårddisk om den nuvarande rasar ihop.
(Min plan är att ändå att bara ha mina filer på NAS'en och så en till NAS som är backup för den första.)

Jag tror faktiskt att jag gör så. :)



Men jag har en liten grej kvar att kolla:
När jag tittade på mitt senaste inlägg så såg jag att jag missat en sak:
"Ändrad: 12 mars 2019 22:43:04 ...... (12 mars 2019 21:43:04)"

Det skiljer en timma!
När jag kör date på datorn med Linux-CD'n så ser jag "Mon Mar 18 14:34:03 UTC 2019" men rätt klocka är 15:34.
(Klockan på NAS'en går rätt.)

Det verkar som att "Ändrat"-datumet överförs som "Unix-tid", dvs sekunder sedan 1 januari 1970
och att datorernas individuella klocka då får fel slutresultat, när klockorna skiljer.
(Men det kunde ha varit större skillnad i tid: År 2038 och kopiering direkt från WinXP. :) )

Så alltså behöver jag väl korrigera tidzonen i datorns Linux (den som kör linux från System Rescue CD) ?
Jag försökte fixa det i det här inlägget, utan att lyckas.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.49 2019-03-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Vänta nu... Att ändrat-datumet blir fel borde inte bero på datorns klocka i sig. Då skulle inte sekunderna stämma. (Klockornas (milli)sekunder borde inte gå exakt lika.)
Men: Däremot används nog bl.a tidzon-inställningen.

...Eller så har jag totalt fel om hur ändrat-tiden överförs/räknas ut. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.25 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Fortsätter att dokumentera min upptäcktsfärd. :)

Jag kör som sagt Linux direkt från System Rescue CD och har problem med att tidzonen är fel.
Det finns inget man kan välja vid boot för att ställa in tidzon eller land.

När jag testar detta så är klockan 16:41 :
hwclock --show ger "2019-0319 15:41:17.234718+00:00"
date ger "Tue Mar 19 15:41:19 UTC 2019"



"/etc/timezone" existerar inte och tzselect ger:
"/usr/bin/tzsdelect: line 179: /usr/share/zoneinfo/iso3166.tab: No such file or directory.
/usr/bin/tzsdelect: time zone files are not set up correctly."


timedatectl ger "zsh: command not found: timedatectl"

cat /etc/localtime ger:
"T2if2UTCTZif2UTC
UTC0"


och readlink /etc/localtime ger ingenting alls. (Bara tillbaka till prompten "root@sysresccd")

cat /etc/conf.d/hwclock ger
# massor med kommentarer på flera rader och:
clock="UTC"
clock_args=""


Kort sagt: Ingen vanlig guide för hur man ställer in tidzon kommer fungera. :)

Har sett förslag om att kopiera filer från någon annan Linux-installation,
men eftersom jag inte vet exakt vilka filer och om jag sedan behöver göra något mer, så har jag inte provat.
Manualen till System Rescue CD är väldigt tunn dessvärre, så jag har inte hittat någon konkret info överhuvudtaget.


Jag har bl.a sökt ledtrådar här:
https://www.tecmint.com/check-linux-timezone/
https://wiki.archlinux.org/index.php/System_time
http://forums.system-rescue-cd.org/sear ... s=timezone
http://forums.system-rescue-cd.org/view ... one#p11477
http://forums.system-rescue-cd.org/view ... zone#p2283
https://linux-audit.com/configure-the-t ... x-systems/


--
Innan jag kastar mig över kaffebryggaren så måste jag smågnälla lite:

Jag förstår att allt tidigare i tråden har varit lite special, men kom igen.. lägga två dagar på att försöka fixa rätt *tidzon*?!
Det gick ju i Windows 95 ! -Utan en enda sökning på nätet. :)

I sista länken här över så står det: "Having the right time set on a Linux system is important for data synchronization, forensics, and troubleshooting."
Då vore det lite småmärkligt om det inte skulle gå på System *Rescue* CD....
(PS: Nej, jag har definitivt inte lust att behöva göra en "custom CD" bara för att kunna ställa in en simpel sak som *klockan*.)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.38 2019-03-19 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9955
Är det något speciellt på system rescue cd som är nödvändigt eller kan du köra en vanlig ubuntu live cd?
Där är det enkelt att fixa tidszonen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.59 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Nackdelen med en live-cd är att hårddisken då mountas automatiskt som r/w redan vid boot.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.09 2019-03-19 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9955
Jag har en Debian VM här och den mountar inte några NTFS-diskar vid boot utan det måste göras manuellt.
Dessutom är den ntfs-drivrutin som medföljer *endast* readonly. Vill man ha read-write måste man installera ntfs-3g.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.47 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Hur är det med FAT32 på den?

Jag har en:
Debian LiveCD v.9.4.0 i386 +”non-free”
Nedladdad 2018-03-13.

Där monteras FAT32 automatiskt som r/w.
Är ganska säker att det gäller även för NTFS.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.53 2019-03-19 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9955
Jag har inga fat32-partitioner att testa med.
Om du kör: dpkg -l | grep ntfs så ser du huruvida paketet "ntfs-3g" är installerat. Utan detta är det omöjligt att montera ntfs RW.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.06 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Läs trådens rubrik igen. :wink:

Med andra ord:
Hårddisken har 1st ntfs-partition och några fat32–partitioner. Dessa vill jag montera som read-only :)
(och sedan säkerhetskopiera *utan* att *något* ändras, vare sig på hårddisken eller på kopiorna, för annars blir det ingen *kopia*.)


Parentes:
Fyra (snart fem) sidor i tråden och det går inte att kopiera en hårddisk i Linux. Vad hände med Linux överlägsenhet som alla pratar om i diverse trådar? :roll:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.12 2019-03-19 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4085
Ort: Hälsingland
Han svarar ju bara på om och hur ntfs monteras som rw automatiskt eller inte.

Automatiskt mount går ju att stänga av så det borde väl inte vara ett problem.


Senast redigerad av Borre 19.13 2019-03-19, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.13 2019-03-19 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9955
Aha, hade glömt vad du skrev för fyra sidor sen :)

Då skulle jag göra enligt följande:
Boota datorn med "clonezilla" på en usb eller cd.
Anslut till din synology server och gör en image på din disk. Välj att inte använda komprimering och inte använda splittade filer.

Då kommer du få en fil för varje partition på din synology typ sda1.dd.bin

Så kan du stänga av windowsdatorn och behöver den inte mer.
Sen gör du dina filer skrivskyddade om du vill vara extra säker: chmod -w sda?.dd.bin

Nu kan du laborera hur mycket som helst på synologyn. Montera dom och dela ut för att komma åt från en windowsdator och köra robocopy (för att bevara crtime). Eller arbeta med dom direkt i ssh.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.51 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
"Aha, hade glömt vad du skrev för fyra sidor sen :)"

Inga problem. Vem har inte glömt det vid det här laget. :D
(Jag påminner mig själv genom att läsa rubriken, som ju står över varje inlägg. :wink: )

Det du skriver låter väldigt bra. :tumupp:

Några saker bara som jag måste hitta svaren på:
1) Kan man ändra tidzon i Clonezilla? [edit: Det verkar så.]
2) Automonterar Clonezilla partitioner? [edit: De ska inte ens vara monterade när man gör en image.]
3) Stödjer det FAT32 och NTFS? [edit: Ja!]
4a) Måste man göra några "special-trick" (dvs det mesta som jag behövt göra i tråden) som root i Synologyn för att kunna montera image-filerna?
4b) Kommer de monterade "image-enheterna" att ha rätt skapat/ändrat-datum och åäö?

När jag har hittat svaren på det, först då kommer jag prova med Clonezilla. Annars blir det ännu en cykeltur utan slut. :)

edit: Jag lägger till svaren i listan ovan när jag hittar dem. Fråga 4a och 4b kvar.
edit 2: "Clonezilla Live is a small bootable GNU/Linux distribution for x86/amd64 (x86-64) based computers." Min dator är 32 bit.


edit 3:
Den senaste versionen som uttryckligen inte är 64-bit verkar vara den här:

" Stable Clonezilla live (2.4.5-23) Released

This release of Clonezilla live (2.4.5-23) includes minor enhancements and
bug fixes.
ENHANCEMENTS and CHANGES
* The underlying GNU/Linux operating system was upgraded. This release is
based on the Debian Sid repository (as of 2016/Feb/10).
* Linux kernel was updated to 4.3.5-1. From Linux kernel v4, the default
union file system has been changed to overlay, therefore if you edit boot
parameter manually, you have to use "union=overlay". No more using
"union=aufs". Due to the linux kernel change in Debian repository, no
more i586 linux kernel, so now Debian-based Clonezilla live is only
released with 3 architectures: i686, i686-pae and amd64.
BUG FIXES
* Failed to set keyboard layout due to console-common was removed. Thanks
to Matthew M for reporting this. (https://sourceforge.net/p/clonezilla/
support-requests/70/)
Posted by Steven Shiau 2016-02-10
Labels: stable release "


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.21 2019-03-19 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9955
> 1) Kan man ändra tidzon i Clonezilla? [edit: Det verkar så.]
Tidszon spelar ingen roll, clonezilla gör en image block för block av partitionen så all information i fildatat är oförändrad.

>2) Automonterar Clonezilla partitioner? [edit: De ska inte ens vara monterade när man gör en image.]
Korrekt, ingenting monteras eller skrivs på källdisken, den bara läser sektorer från disken

>3) Stödjer det FAT32 och NTFS? [edit: Ja!]
Ja det funkar med alla sorters partitioner

>4a) Måste man göra några "special-trick" (dvs det mesta som jag behövt göra i tråden) som root i Synologyn för att kunna montera image-filerna?
Nej för kopieringen från källdisken behövs inga trick alls, bara tillgång till en filserver med samba eller en usb-disk, alltså en helt vanlig användare på synologyn som kan montera en disk med \\synology\disk

4b) Kommer de monterade "image-enheterna" att ha rätt skapat/ändrat-datum och åäö?
>Japp, förutsatt att du använder rätt kommandon när du monterar dom och att klockan går rätt i din synology när du monterar.

>edit 2: "Clonezilla Live is a small bootable GNU/Linux distribution for x86/amd64 (x86-64) based computers." Min dator är 32 bit.
x86 == 32-bit, inga problem. Det heter "i686" på download-sidan

* Failed to set keyboard layout due to console-common was removed.
>Keyboard layout, locale osv spelar ingen roll i detta steg så länge du låter bli åäö i filnamnet på din imagefil :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.06 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24660
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Såg nu att du postat under tiden jag skrev. :)
Jag återkommer till ditt inlägg.

"Clonezilla Live is a small bootable GNU/Linux distribution for x86/amd64 (x86-64) based computers."
Äsch, nu ser jag: "x86-64". Ha! Missade det totalt. Så jag tog den versionen i mitt förra inlägg. Jaja.


[Det här skrevs innan jag sett ditt inlägg:]

Har startat CD'n jag valde i ovanstående inlägg.
När CD'n bootat så valde jag det översta alternativet i menyn.
(Testade först att välja alternativ 2 och tryckte TAB för att se alternativ, men det hände inget.)

Sedan kom jag till valet: "Start_Clonezilla" eller "Enter_shell".
Jag ska ju montera lite grejer, så jag väljer "Enter_shell" och sedan "cmd - Enter command line prompt".
Och där är allt klart.

mount -l visar inget fuffens. Bra, så långt.
lsblk visar bl.a USB-minnet jag testar med och jag kan se att det inte monterats automatiskt.

Sedan försökte jag ansluta till Synology'n, men fick "Network is unreachable".

ifconfig visar ingen eth0. Bara lo.
Okej då, då tar vi /sbin/ifconfig -a och då ser jag eth0.
Med cat /proc/net/dev ser jag också eth0 (och lo).
cat /etc/network/interfaces saknar eth0.

Så man måste alltså konfigurera nätverket själv. Inte hela världen, men inte ännu en grej just nu tack. :)
Provar därför att reboota och välja "Start Clonezilla" istället.

Kommer till alternativen:
"Device-image - Work with disks or partitions using images
Device-device - Work directly fron disk or partition to a disk or partition"

Väljer det första.

Sedan vart filerna ska:
Hmm.. "We will mount that device or remote resources as /home/partimag. The Clonezilla image will be saved to or read from /home/partimag."
Jag får alltså inte välja vart filerna ska? Tror inte riktigt att jag hänger med här..... :)
Jag väljer iallafall alternativ "ssh_server" nu, även om det borde varit client, men övriga val verkade inte (heller) stämma.

Sedan dyker det upp "Choose the mode to setup the network".
Väljer "dhcp". ..och får en massa "Network is down".
Trycker CTRL+C.

Här försökte jag en massa saker för att fixa det, men icke.


Jag återkommer till ditt senaste inlägg lite senare, så det inte blir så rörigt i tråden. :)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 75 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: AndLi och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010