Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=88198

Författare:  Volvo740 [ 21.14 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

Hej!

Jag tänker simulera en RLC krets med en DC-källa. Men jag får endast "steady-state"-svar. Det är inga problem. Men jag vill se fördröjning, överskjut, insvägningen med mera i analysen.

Hur ställer man in det?

Är det här man ska göra?
Bild

Författare:  xxargs [ 21.41 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

har du någon pulsgivare i kopplingen (tex ger en 4-kanvåg med tillräckligt låg frekvens)

Författare:  Volvo740 [ 21.55 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

Nej!
Jag förutsätter att kondensatorn och spolen har noll energi i sig vid start. Jag vill endast simulera ett stegsvar. Hur lång till tar det innan systemet blir statiskt t.ex.

Detta kanske inte går i OrCad?

Författare:  xxargs [ 22.01 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

men du måste ha något som ger själva steget!

det finns olika generatorfunktioner (typ steg, fyrkant etc) och dessa kan fungera som 'batteri' om man vill för att se hur ett system/nätverk beter sig vid tex. ett strömpåslag ett antal ms efter att simuleringen börja .

hur skulle du bygga om du byggde upp kopplingen fysiskt och sedan mäta på det - att simulera i spice så arbetar man på samma sätt.

Författare:  Volvo740 [ 22.06 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

Okej!

Då förstår jag vad du menar. Jag har endast en enkel DC-källa. Kanske man ska använda en fyrkantsvåg som slår igång på sekunden 0 och är konstant 5 volt hela tiden?

Författare:  4kTRB [ 22.08 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

Du ska ha en spänningskälla med steg i kretsen.
VPULSE http://slideplayer.com/slide/7826720/

Författare:  Volvo740 [ 22.11 2017-07-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur simulerar man RLC krets med DC-källa i OrCad?

Tack! Nu ser det mycket bra ut!

Du som hjälpte mig med tillståndsmodellen ska få denna fil.

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/