Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

VB6 IDE i Win10 64-bit.
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=83500
Sida 1 av 2

Författare:  sodjan [ 23.20 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  VB6 IDE i Win10 64-bit.

Plockade fram min gamla VB6 (Professional) för att kolla på ett gammalt projekt.
Läste på lite och som det ser ut så verkar det som att utveckling med VB6 IDE inte
fungerar alls på ett 64-bit OS. Använder Win10 Home.

Från: https://msdn.microsoft.com/en-us/vstudio/ms788708.aspx

"The Visual Basic 6.0 IDE has never been offered in a native 64-bit version, nor has the 32-bit
IDE been supported on 64-bit Windows. VB6 development on 64-bit Windows or any native
architecture other than 32-bit is not and will not be supported."

"Not supported" kan ju betyda både "fungerar inte" och "fungerar, men fråga inte oss".

Så, vad är alternativen? Försöka få igång en äldre laptop med XP eller 7'an?
Något sätt att köra äldre 32-bit program i 64-bit 10'an?

Jag har inte försökt att köra den vanlig SETUP.EXE än, eller, jag har startat den
och svara på de första stegen, men inte provat att köra installationen fullt ut...

Författare:  lillahuset [ 23.27 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

En av mina kunder sitter med ett par gamla VB-projekt och hyfsad ångest. Jag tror de har fått det att funka med W7 men är inte säker.

Kör VirtualBox på din W10 och installera XP så borde det funka.

Edit: Jag tar för givet att du kan köra 32 bit i VirtualBox på W10. Funkar iallafall i 64 bit Linux.

Författare:  Platis [ 23.33 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Jag trodde typ alla 32-bits program kunde köras på 64-bit fast med sämre prestanda! :humm: Så mycket för den bakåtkompatibiliteten! :?

Författare:  sodjan [ 23.50 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Hm, letade vidare lite själv också och hittade bl.a denna sida.
http://www.fortypoundhead.com/showcontent.asp?artid=23993

Ganska mycket info men summan verkar vara att det går att installera
och köra VB6 IDE med lite pillande här och där...

Kolla just VirtualBox också, och jag har en XP Professional CD kvar, och
det kan ju vara en variant för att slippa filerna i ordinarie miljö...

Författare:  sodjan [ 01.21 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Så, VirtualBox med XP-Pro och VB6 IDE med det gamla VB6 projektet öppnat... :-)
Nu bara lite vanligt tjafs om saknade DLL'er och att försöka förstå det hela (inte mitt projekt...).

Författare:  Glenn [ 02.28 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Platis skrev:
Jag trodde typ alla 32-bits program kunde köras på 64-bit fast med sämre prestanda! :humm: Så mycket för den bakåtkompatibiliteten! :?


Nej, så är det inte, speciellt inte i windows, när Sun gjorde språnget 32->64bit i solaris lyckades dom nästan sömlöst dock (detta var dock på 90talet, PC-världen är ju lite efter), men det är nog det enda OS'et jag aldrig upplevt kompatiblitetsproblem när man kör 32bits binärer på 64bit OS.

Författare:  lillahuset [ 09.12 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

I Linux brukar det funka bara man installerar de 32-bits bibliotek som behövs.

Författare:  Al_Bundy [ 16.53 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Varför köra VB6?

VB6 har inte haft stöd sedan 1998. :mrgreen:

Dessutom är det ett språk som knappast duger till något idag.

Författare:  sodjan [ 16.54 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Så där ja, stället som behövde justeras är hittat och en ny EXE är skapad!
Det var bara en enda rad i en VB fil som behövde läggas till, ett extra
hårdkodat val (.AddItem) till en drop-down list...

Kul! Jag är lite imponerad av VirtualBox...

> ...men det är nog det enda OS'et...

Sedan OpenVMS fick 64-bit support (95-96, Solaris verkar ha varit -98 med V7)
så har det varit full support för både 32 och 64 bit applikationer. Solaris släppte,
om jag fattar rätt, 32 bit support helt i 2011 (?).

> Varför köra VB6?

Dumma frågor skulle kunna få dumma svar, men skit samma...

> VB6 har inte haft stöd sedan 1998.

2008. Och applikationen är från 2004. Inte jättegammalt i min värld.

Författare:  lillahuset [ 16.59 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

En av mina kunder kör VB5. :) Men han är bekymrad. :D
Idag försökte jag köra egna program från XP 32 bit i W7 64 bit. :( Fast det var väl lite väntat. Nu blir jag tvungen att installera en kompilator till. Suck.

Författare:  sodjan [ 17.13 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

> Dessutom är det ett språk som knappast duger till något idag.

Dumheter. Man kan självklart göra exakt samma sak idag som 2004.

Författare:  Al_Bundy [ 17.27 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Du kan bygga DOOM 3 i assembler också. Betyder inte att det är effektivt.

Författare:  sodjan [ 17.37 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Och vad har DOOM med någonting alls att göra?
2004 var det effektivt att skriva detta program i VB6.
Idag är det inte effektivt att skriva om det med något annat.
Du uppvisar ett lite omogen inställning. Brist på erfarenhet.

Författare:  lillahuset [ 17.45 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Varför skulle inte det kunna vara effektivt? Det beror alldeles på vad du har för processor och vad du har samlat på dig för macron.
Jag skulle aldrig försvara BASIC men sodjan har helt rätt att VB6 är lika bra, eller kanske bättre pga buggfixar, idag som 2004.

Författare:  sodjan [ 17.53 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: VB6 IDE i Win10 64-bit.

Det jag menar är att programmet togs fram 2004 för att lösa en specifik uppgift.
Den uppgiften är oförändrad idag (med en minimal justering) så på det sättet
så gör applikationen samma "nytta" i dag som den gjorde 2004.

Men visst, det *är* underhålls problem och de får så klart vägas mot alternativen.
I vårat fall har vi under några veckor kollat på att göra en web applikation direkt på
servern istället som skulle ersätta VB appen på en PC. Estimatat blev 166 timmar
(Indiska timmar, i och för sig). För mig tog det 4-5 timmar totalt. Problemet är att
kunden har en IT organisation där alla tassar runt problemet och ingen vill ha
det på sitt bord, det är väl inte tillräckligt modernt och "sexigt". Lösas måste
det i alla fall.

Och här handlade det alltså om att enbart lägga till en enstaka rad, när jag väl
hade lyckats få en utvecklingsmiljö att fungera...

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/