Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Elektronikrelaterad mjukvara/litteratur. (T.ex schema-CAD, simulering, böcker, manualer mm. OS-problem hör inte hit!)
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

Hej.

Jag ska simulera LM331 men jag har inget SCPICE program som har just denna komponent.

Jag har Multi Sim. Men Multi sim har ett fattigt bibliotek.

Tror ni att OrCAD har?
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 25142
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av tecno »

:vissla:

googla lm331 spice model så får du över 2000 träffar
SeniorLemuren
Inlägg: 6703
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av SeniorLemuren »

Jag har Proteus 8 Professional och där finns den med.
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

Och det går att simulera den där i utan krångligheter? :)

Har programmet en 555 timer också? Även MCP3008 och 74hc595 ?

Kanske är en dum fråga med tanke på att det är rätt gamla kretsar?
SeniorLemuren
Inlägg: 6703
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av SeniorLemuren »

Där finns i stort sett allt. Ta hem det och kolla. Länk här
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

Är du säker att Proetus är gratis?
SeniorLemuren
Inlägg: 6703
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av SeniorLemuren »

Nej. Men demoversionen är gratis att lada hem. Vet inte vad den innehåller. Du får läsa på deras hemsida förslagsvis.
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

Innehåller ditt Proetus 8 MCP3008 också? :)

Håller på göra ett kretsschema som innehåller Paj, MCP3008, LM331, 74HC595 + massa andra enkla relän.
SeniorLemuren
Inlägg: 6703
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av SeniorLemuren »

Tyvärr. Man kan läsa följande om man söker på nätet:
Sorry but there is no simulation model for the MCP3008.

Mixed signal devices of this type generally do not have spice models.

Whilst it is possible to create models that represent some of the behaviour of such devices, modelling to the level of the SPI bus interfacing in a spice simulator is a major task and is probably beyond the scope of what we can undertake at this time.
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 11507
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av mrfrenzy »

Proteus använder inte bara ren Spice. Det kan simulera spi, i2c, ethernet osv.
548ed638-ee4e-11e3-9c1c-1365cd2a1fc7.gif
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

Så är Proteus bättre än Multisim?
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

För att lägga till LM331 i ett Spice program så måste man hitta en kretskortsmodell på tillverkarens sida. Men jag hittar inget.

Har Texas Instruments ingen kretskortsmodell för LM331? Det ska alltså vara en datafil med text som fungerar som ett språk.
xxargs
Inlägg: 9731
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av xxargs »

Man får titta på flera ställen - det finns ställen på webben där man samlat stora samlingar spice-filer och LM331 är ingen ny krets så dess spice-modell bör finnas ganska spritt.

Med alla uppköp som skett vet jag inte om National Semiconductor finns kvar - men prova den vägen då det är ursprungligen en NS-krets.

sedan kan man behöva göra lite syntax-justeringar i filen då det kan vara lite skillnad i spice-filen om den är generiskt skriven eller är skriven specifikt för pspice då det under en tid ansågs som mer standard än den generiska formen av tillverkarna 'för att det skulle fungera direkt'. Det är ingen svårt och kan editeras i en texteditor.
Användarvisningsbild
Al_Bundy
Inlägg: 2889
Blev medlem: 11 september 2012, 23:59:50
Ort: The U.S - Chicago
Kontakt:

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av Al_Bundy »

Jag hittar ingen modell för LM331. Borde inte tillverkaren ha skyldighet att publicera sånt?
xxargs
Inlägg: 9731
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Inlägg av xxargs »

Finns inga skyldigheter!! - var har du fått det ifrån??!!! - det är en service som kretstillverkare med mycket möda och stor kostnad har skapat modeller för att försöka övertyga ofta tidiga konstruktörer att implementera en ny krets - och många av dessa modeller är barn av sin tid med simulatorer och vad de kunde vid den tidpunkten.

Det är ett helvetes jobb att skapa en modell som ligger väldigt nära en verklig krets i beteende, med alla olinjaritet, bandbreddsbegränsningar etc. och modellerna är ändå mer eller mindre inkompletta och tar inte alla situationer. Därför går det inte att designa bara med en simulator - man måste också bygga grejor i verkligheten och prova också!! (dock måste jag säga att överensstämmelse mellan simulator och verkligheten ibland kan vara hårresande bra - men det är inget man skall ta för givet var gång, inte ens ibland).

Att det finns spice-modeller över huvud taget är en ren service mot konstruktörer given av en kretstillverkare för att försöka få sin komponent som ett troligare val i designfasen - det är ingen 'skyldighet'!! - det är 'marknadsföring'!

Slutligen - har du ens försökt att leta!? (google "spice LM311") => http://www.ti.com/product/LM311/toolssoftware som ett av många alternativ, förvisso i pspice-format men du får kanske justera i texteditor så att det passar din spice-dialekt då en '.' kan vara ',' ';' är ett ':' etc. skillnader. - sedan kanske du får koppla det till en grafisk symbol och koppla det till rätt pinne etc. meck innan allt fungerar
Senast redigerad av xxargs 4 augusti 2016, 17:31:25, redigerad totalt 1 gång.
Skriv svar