Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 15.09 2019-08-25

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 14.57 2016-08-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
Hej.

Jag ska simulera LM331 men jag har inget SCPICE program som har just denna komponent.

Jag har Multi Sim. Men Multi sim har ett fattigt bibliotek.

Tror ni att OrCAD har?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.05 2016-08-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 23827
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
:vissla:

googla lm331 spice model så får du över 2000 träffar


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.32 2016-08-02 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 5817
Ort: Kristinehamn
Jag har Proteus 8 Professional och där finns den med.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.58 2016-08-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
Och det går att simulera den där i utan krångligheter? :)

Har programmet en 555 timer också? Även MCP3008 och 74hc595 ?

Kanske är en dum fråga med tanke på att det är rätt gamla kretsar?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.19 2016-08-02 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 5817
Ort: Kristinehamn
Där finns i stort sett allt. Ta hem det och kolla. Länk här


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.01 2016-08-03 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
Är du säker att Proetus är gratis?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.13 2016-08-03 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 5817
Ort: Kristinehamn
Nej. Men demoversionen är gratis att lada hem. Vet inte vad den innehåller. Du får läsa på deras hemsida förslagsvis.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.33 2016-08-03 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
Innehåller ditt Proetus 8 MCP3008 också? :)

Håller på göra ett kretsschema som innehåller Paj, MCP3008, LM331, 74HC595 + massa andra enkla relän.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.53 2016-08-03 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 5817
Ort: Kristinehamn
Tyvärr. Man kan läsa följande om man söker på nätet:
Citera:
Sorry but there is no simulation model for the MCP3008.

Mixed signal devices of this type generally do not have spice models.

Whilst it is possible to create models that represent some of the behaviour of such devices, modelling to the level of the SPI bus interfacing in a spice simulator is a major task and is probably beyond the scope of what we can undertake at this time.



Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.05 2016-08-04 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10070
Proteus använder inte bara ren Spice. Det kan simulera spi, i2c, ethernet osv.
Bilaga:
548ed638-ee4e-11e3-9c1c-1365cd2a1fc7.gif


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.24 2016-08-04 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
Så är Proteus bättre än Multisim?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.01 2016-08-04 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
För att lägga till LM331 i ett Spice program så måste man hitta en kretskortsmodell på tillverkarens sida. Men jag hittar inget.

Har Texas Instruments ingen kretskortsmodell för LM331? Det ska alltså vara en datafil med text som fungerar som ett språk.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.19 2016-08-04 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9277
Ort: Södertälje
Man får titta på flera ställen - det finns ställen på webben där man samlat stora samlingar spice-filer och LM331 är ingen ny krets så dess spice-modell bör finnas ganska spritt.

Med alla uppköp som skett vet jag inte om National Semiconductor finns kvar - men prova den vägen då det är ursprungligen en NS-krets.

sedan kan man behöva göra lite syntax-justeringar i filen då det kan vara lite skillnad i spice-filen om den är generiskt skriven eller är skriven specifikt för pspice då det under en tid ansågs som mer standard än den generiska formen av tillverkarna 'för att det skulle fungera direkt'. Det är ingen svårt och kan editeras i en texteditor.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.39 2016-08-04 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.59 2012-09-11
Inlägg: 2889
Ort: The U.S - Chicago
Jag hittar ingen modell för LM331. Borde inte tillverkaren ha skyldighet att publicera sånt?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.13 2016-08-04 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9277
Ort: Södertälje
Finns inga skyldigheter!! - var har du fått det ifrån??!!! - det är en service som kretstillverkare med mycket möda och stor kostnad har skapat modeller för att försöka övertyga ofta tidiga konstruktörer att implementera en ny krets - och många av dessa modeller är barn av sin tid med simulatorer och vad de kunde vid den tidpunkten.

Det är ett helvetes jobb att skapa en modell som ligger väldigt nära en verklig krets i beteende, med alla olinjaritet, bandbreddsbegränsningar etc. och modellerna är ändå mer eller mindre inkompletta och tar inte alla situationer. Därför går det inte att designa bara med en simulator - man måste också bygga grejor i verkligheten och prova också!! (dock måste jag säga att överensstämmelse mellan simulator och verkligheten ibland kan vara hårresande bra - men det är inget man skall ta för givet var gång, inte ens ibland).

Att det finns spice-modeller över huvud taget är en ren service mot konstruktörer given av en kretstillverkare för att försöka få sin komponent som ett troligare val i designfasen - det är ingen 'skyldighet'!! - det är 'marknadsföring'!

Slutligen - har du ens försökt att leta!? (google "spice LM311") => http://www.ti.com/product/LM311/toolssoftware som ett av många alternativ, förvisso i pspice-format men du får kanske justera i texteditor så att det passar din spice-dialekt då en '.' kan vara ',' ';' är ett ':' etc. skillnader. - sedan kanske du får koppla det till en grafisk symbol och koppla det till rätt pinne etc. meck innan allt fungerar


Senast redigerad av xxargs 16.31 2016-08-04, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010