Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 10.33 2020-07-04

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 20.59 2016-07-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.34 2010-05-09
Inlägg: 4850
Ort: Näsåker Västernorrland
Tjo!
Ofta när man installerar hårdvara i en Windows burk så brukar det alltid vara problem med att hårdvara inte fungerar utan sina egna drivrutiner. Men i Linux brukar wifi, grafik, pekplattor mm fungera utan problem. Hur kan det vara så?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.29 2016-07-01 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 23269
Ort: Upplands väsby
Det handlar nog mycket om att när det gäller Linux så skrivs drivrutierna inte av hårdvarutillverkarna utan att Linux-utvecklare. De skriver då drivrutiner som täcker mycket hårdvara. En hårdvarutillverkare skriver ju inte drivrutiner som funkar för annat än deras egen hårdvara, även om det skulle vara en smal sak att göra. För de vill ju inte stödja andra hårdvarutillverkare.

Sen vet jag inte om uppbyggnaden i Linux gör att det är enklare att autodetektera hårdvara och aktivera rätt drivrutiner.

Stödet får hårdvaran är ju oftast i form av kernelmoduler (d.v.s. dynamiskt laddad kod i kerneln), källkoden för dessa följer ju då med i nya versioner av kerneln så länge det inte blir kompatibilitetsproblem. Bra skrivna moduler kan säkert hänga med länge utan att man behöver gör för mycket handpåläggning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.49 2016-07-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 24587
Ort: Norr om Sthlm
jag tror den största anledningen är just att om man väl fått in stöd så hänger det bara med sedan, medans i windows är det ju mer eller mindre standard att prylen slutar fungera efter en eller ett par windowsversioner. (otroligt irriterande)

Vad det gäller serverhårdvara brukar ju tillverkarna vara rätt duktiga på att få in stöd i linux själva, aningen genom att ha anställt folk som skriver drivers eller så sponsrar man helt enkelt någon annan utvecklare som får skriva stöd. Detta beror ju på att serverhårdvara är svårsåld utan linuxstöd idag.


En annan sak är att man oftast stöder en specifik krets och inte en specifik hårdvara av en specifik tillverkare, plötsligt funkade samma driver till 30 TV-kort som krävde 30 olika drivers i windows typ.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.01 2016-07-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 10000
Ort: Helsingborg
Oavsett anledning, så är det numera riktigt skönt att dra in ett Linux OS. Fler borde testa.
Sitter just nu med fyra olika på lika många maskiner och det bara tuffar på.

Jag har också noterat att min bärbara ElitBook kör fläkt mycket hårdare när Windows10 rullar på den än fedora. Inte helt fel.
Tar man sedan med i beaktandet att det är jättelätt att välja Språk, Tangentbordslayout och annat smått och gott! Tja då kör vi bara.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.48 2016-07-01 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
När jag började med Linux hette det med viss rätt att det "inte fanns" några drivrutiner. Allt var enklare med Windows för då fanns det med en CD/floppy med drivrutiner när man köpte hårdvara. Numera är det oftast tvärt om, med Linux finns drivrutinerna med från början men med Windows behöver man fortfarande en CD. :D


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 05.32 2016-07-02 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9647
Ort: Södertälje
Windowsvärldens drivrutiner identifierar sig mot vad enheten kallar sig, fabrikat och typbenämning etc. och en bokstav fel (tex. för att produkten är en generation senare än vad drivrutinen har i sin lista) så fungerar inte drivrutinen fast prylen är snarlik och använder exakt samma protokoll.

Eftersom HW-tillverkare inte gjorde några drivrutiner för linux-världen så var det reverse engineering som gällde, ibland med lite hjälp läckt ut av tillverkaren i form av datablad, kodsnuttar och tom. sponsring/anställning, och ibland direkt motarbetande (som tex. NVIDIA).

Detta gjorde att man i linuxvärden inte brydde sig om vad som stod på förpackningen, varumärke eller modellnummer utan bara vilken chipset produkten innehåller och utarbetade metoder för att försöka identifiera dessa chipset med olika testmönster i samband med installation eller omstart av OS - och det är detta som har gjort att kompatibiliteten har gått om windows i många fall när det gäller att supporta HW direkt utan hjälp av externa drivrutiner från tillverkare - dock inte alltid med alla finesser som en motsvarande win-drivis erbjudet, men tillräckligt mycket fungerande för att väldigt få skulle sakna dessa extra finesser...

Man ser sådana saker som att USB-pinne/HD fungerar direkt i linux, medans i windows skall den funderas en stund och i bästa fall installera en drivruting från sin drivrutin-förråd eller begära installationsdisk och det fungerar, byter man USB-pinne till annan sort/fabrikat, ja då installerar den om igen som en helt ny produkt trots att gränssnittet mot USB på den högre nivån som sektoråtkomst som att läsa och skriva är exakt det samma (och väldigt standardiserad) utan några som helst unika funktioner...

En annan klassisk strulputter i win-världen är USB/RS232-adaprar - inget händer eller fungerar utan att få in drivrutinen från separat media först i windows - I linux ser man på sin höjd i kernel-loggfilen att den identifierade en FDI-chip si och så och rätt modul laddas och det bara fungerar...Linuxvärlden lider dock fortfarande av att helt nya produkter och med helt nya chipfamiljer så släpar supporten efter om inte tillverkaren parallellt med windowsdrivrutiner lämnar ut linux-dito - den här delen har blivit betydligt bättre med åren, och det beror nog på att inom industrin är numera linuxplattform av någon slag väldigt spritt inom främst embeddedvärlden och därmed utvecklarna för chip-familjerna med stor sannolikhet provas först i linuxmiljö i evolutionen av chipen innan man mer pliktskyldigt gör windows-drivis för att man 'måste' av marknadsskäl - sedan är det inte alltid att linuxsupporten släpps ut i offentligheten av politiska och marknadsmässiga skäl (varav licens-hinder brukar vara en ursäkt), men när företagen väl beslutat att supporta Linux officiellt så är dom ofta väldigt snabbt ute med fungerande kod, så snabbt att man misstänker att de har haft det hela tiden - förmodligen innan windowsstödet ens fanns...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.06 2016-07-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.34 2010-05-09
Inlägg: 4850
Ort: Näsåker Västernorrland
Tack för era svar! :)
Skönt är det i vart fall! Speciellt gammal hårdvara som billiga webcams mm som knappt går att finna drivers till :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.50 2016-07-02 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 23269
Ort: Upplands väsby
Det händer ju även i Linux att stöd för äldre hårdvara försvinner. Jag fyndade 2 billiga gamla Logitech-kameror på loppisen (20 spänn styck) och tänkte använda dem med en raspberry pi och zoneminder. Men det visade sig att den modulen plockades bort från kerneln för ett par år sen. Men då är det ju fråga om riktigt gamla grejer, och jag hade kanske kunnat plocka ner källkoden och fixa till den.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.27 2016-07-02 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9647
Ort: Södertälje
där har man dock en chans att 'renovera' upp gamla drivrutiner från gamla kärnor (eller använda gammal distrubition rätt av) så att det fungerar - i windowsvärlden är sådan drivrutiner jättesvåra att få fatt på när de väl är glömda eller bara går att använda i gamla och idag obskyra miljöer som win95 och tidigare


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010