Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 15.14 2019-10-20

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 51 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 13.13 2016-01-26 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5004
Ort: Ronneby
Stelt och bökigt jämfört med vad?
Om du redan har något som är mindre stelt och bökigt så är det såklart det du ska använda, dvs det som passer dig och ditt ändamål bäst.

Fritzing var du inte såld på
KiCAD var bökigt (efter en timmes provande)
EAGLE är stelt och bökigt.

Jag vet inte vad du tror att det här är för program eller vad DU förväntar dig få ut ur dom med det är inte MSPaint vi pratar om (även om det finns de som hävdar att EAGLE är obetydligt batter än just MSPaint....).

Ja, det är "enkelt" att göra egna footprints och godtycklig outline på kortet I EAGLE (kiselkort vet jag inte vad det är dock).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 17.07 2016-01-26 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.52 2009-09-23
Inlägg: 2987
Ort: Hyssna
überfuzz skrev:
Frågor om eagle: är det lätt att editera kiselkortens 'outlines', måttangivna rundningar etc. Vidare är det enkelt att göra egna 'footprint'?

Skall kretskortet ha en väldigt udda eller specifik form som skall passa i en låda, så börjar jag att rita i tex QCAD, för att sedan importera DXF-filen som outline.
Efter lite svärande att ingen annan gjort en footprint till min komponent, så gick det fort att lära sig att göra egna :)

/// Marcus


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 18.30 2016-01-26 

Blev medlem: 19.46 2009-12-08
Inlägg: 773
Ort: Uppsala
Efter lite mer pillande med olika klienter så börjar jag så smått fatta tycke för KiCAD.

lond - Ja, kortet ska ha väääligt precis design. :-)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 18.45 2016-01-26 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32264
Ort: Borås
Rent generellt, om man skall ha annat än rektangulära/kvadratiska kort så är det vanlig cad och dxf-import som gäller, då de flesta EDA-system är synnerligen dåliga på den mekaniska biten.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 19.21 2016-01-26 

Blev medlem: 19.46 2009-12-08
Inlägg: 773
Ort: Uppsala
Tomas - Okej, jag tycker iofs att KiCAD har ungefär vad jag behöver för att få till kortets design 'outline'.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 20.05 2016-01-26 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
Oavsett vad jag tycker om PADS så får jag nog säga att det inte brister i det mekaniska. Yxigt, ja. Dåligt, nej.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 22.42 2016-01-26 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32264
Ort: Borås
Det beror väl iofs på vilka krav man har på det hela.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 22.46 2016-01-26 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
Självklart, men jag är en ganska simpel typ. Kan jag definiera kortets kontur inom en tiondels mm är jag ganska nöjd. Även om idoterna definierar det i bråkdelar av "mil".

Edit: Jävla tråskfolk. Våra kusiners kusiner.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 22.50 2016-01-26 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32264
Ort: Borås
Problemet upkommer när man skall ha en massa fästål, uttag för kontaktdon, mm, då kan det vara bra att konstruera dessa i ett riktigt cad-system, och sedan dxf'a över detta till EDA'n


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 22.54 2016-01-26 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
Senaste kortet jag gjorde i PADS hade sex plintar på av Phoenix definierade posititoner och en hylslist vi hade definierat positionen för så det var ganska okomplicerat.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 10.16 2016-01-27 

Blev medlem: 19.46 2009-12-08
Inlägg: 773
Ort: Uppsala
Jag kommer nog köra KiCAD. Det enda jag tycker är lite bökigt är att hitta bra 'foot-prints' till de komponenter jag väljer. I nuläget gör jag foot-prints själv. :humm: Vilket är liiite segt, men kanske bra då jag kan göra dem exakt efter eget huvud och ha i mitt egna lilla bibliotek.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 11.14 2016-01-27 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
Jag litar aldrig på färdiga footprints. När jag behöver en ny footprint ser jag om det finns någon lämplig, dubbelkollar den och lägger den i ett eget bibliotek. Saknas det en lämplig är det åtminstone i Pads och KiCad lätt att skapa en ny. KiCad har dessutom fördelen att det går att både skapa och modifiera footprints och schemasymboler i Emacs eftersom de är lagrade som text. Väldigt praktiskt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 12.41 2016-01-27 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32264
Ort: Borås
Samma här, skapar alltid egna, ibland från schratch och ibland utifrån något i biblioteken, iom att EDWINs medlevererade bibliotek är skrivskyddade, permanent, så blir det per automatik så att man lägger dem i egna bibliotek.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 13.57 2016-01-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.27 2005-07-04
Inlägg: 4340
Ort: Jönköping
Testade KiCad för första gången igår. Verkar helt ok. Skulle nog kunna gilla det. Dock har jag bara ritat schema ännu. Fick ett konstigt problem att trots att jag tilldelat footprints till komponenterna så säger den att footprints saknas när jag importerar netlist till PCB-verktyget.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Designa pcb - freeware
InläggPostat: 23.11 2016-01-27 
EF Sponsor

Blev medlem: 11.54 2014-05-26
Inlägg: 644
Ort: Karlskoga
Började också med KICAD för några dagar sen. Jag hade också problem med gnäll om saknade footprints vilket jag till slut lyckades tolka om till att schemasymbolen använde pinnar med andra namn än den schemasymbol jag valt. (78L05 och TO92).

Visst, jag kan tycka det känns rätt att separera symbol från footprint men inte så tokmycket som det nu är gjort. Det går ju utan problem att välja tll exempel en PCI-kantkontakt som footprint för en zenerdiod....


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 51 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010