Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Problem med FreeCAD. Ny fråga.
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=80558
Sida 1 av 1

Författare:  SeniorLemuren [ 18.34 2015-12-24 ]
Inläggsrubrik:  Problem med FreeCAD. Ny fråga.

Jag sitter ju som bekant i Västindien och jobbar. Jag har bara tillgång till en mindre laptop och jag saknar Inventor till ett jobb. Jag har laddat hem FreeCad som är avsevärt mindre diskkrävande. Saken är den att jag inte kan ett dugg om hur FreeCAD funkar.

Mitt problem är att jag skall importera 2-D skissser från DXF-filer och rita in vissa urtagningar i dessa skisser. Att importera en DFX-skiss har jag lyckats med men där är det tvärstopp. När jag försöker rita i skissen så gå händer inte ett smack. Skissen bara ligger där och alla ritverktyg är avstängda. Hur gör man. Har försökt googla men utan framgång.

God jul förresten. :D

Författare:  mrfrenzy [ 23.05 2015-12-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Om du redan kan inventor så kanske Fusion 360 kan vara värt att prova.

Författare:  Krauser [ 23.14 2015-12-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Är det bara 2d så finns draftsight, rätt så likt autocad och gratis om du reggar mail address.

Författare:  Maalobs [ 01.46 2015-12-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Jag har aldrig jobbat i FreeCAD så jag kan inte hjälpa dig direkt, men det verkar finnas lite libs som av licensskäl måste läggas till manuellt för att DXF-filer ska kunna importeras:
https://www.google.se/#q=importing+dxf+into+freecad

Första träffen nämner libs och inställningar:
http://www.freecadweb.org/wiki/index.php?title=FreeCAD_and_DXF_Import

Första filmträffen (från 2011) nämner ytterligare krav:
https://www.youtube.com/watch?v=c3Q03-dKaVo

Författare:  SeniorLemuren [ 14.57 2015-12-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Ja. Det där har jag naturligtvis gjort. Jag har ju laddat in DXF-filen som synes. Så problemet är inte hur man laddar in den utan hur man arbetar med den när den är laddad.

Författare:  Icecap [ 15.13 2015-12-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Går det att spara den som en fil man kan jobba med? Alltså en sorts export.

Författare:  ralvejd [ 18.19 2015-12-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Nu vet jag inte vad som skall göras men om du skall jobba enbart med 2D så skulle jag valt ett annat program. LibreCAD (QCAD) eller något annat. Men vist går det

Ska du nu bara jobba i 2D
1 Ladda rätt workbench (Draft)
2 Lär dig den.
3 Gör lite magiska justeringar
4 Exportera till dxf (Lycka till, jag får mest halvdåliga exporter som jag måste rätta i QCAD, men då exporterar jag 3D modeller till 2D dxf)

Ska du jobba i 3D
1 Ladda rätt workbench (Draft)
2 Lär dig den
3 Nedgradera/Uppgradera importen till wire
4 Omvandla wire till en sketch
5 Ladda rätt workbench (Part Design) (det hade du ju gjort i din skärmdump)
6 Lär dig den.
7 Gör lite magiska justeringar av sketchen, kanske måste du skapa fler sketcher för att få till din 3D modell
8 Exportera till dxf (Lycka till, jag får mest halvdåliga exporter som jag måste rätta i QCAD)


Hjälp finns här http://www.freecadweb.org/ och på YouTube

God Jul och lycka till

Författare:  SeniorLemuren [ 18.27 2015-12-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Tack för ett bra svar. :tumupp: Librecad har jag testat. Får inte offsetfunktioen att göra som jag vill. Nu har jag kollat på Draftsight i youtube och det verkar mest lovande. Skall ladda hem och testa. Det är bara 2-D som gäller för detta jobb.

Författare:  SeniorLemuren [ 06.00 2015-12-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Fick det att funka med Draft Sight.

Författare:  SeniorLemuren [ 15.39 2015-12-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD

Om man tar en surfbräda av trä och sågar sönder på längden så får man ett antal brädor som ser ut som på bilden. Idén med detta är att fräsa ur sektioner i varje bräda och sedan limma ihop allt igen för att få en superlätt bräda.

Nu sågar man ju inte på riktigt sönder en surfbräda utan låter en CNC-maskin fräsa ut brädor efter en ritning. Brädorna har samma tjocklek hela längden (30 mm) så ingen 3-D ritning behövs. Man fräser bara raka 90 graders kanter. Allt slipas till runda kanter och vinklar sedan när allt är limmat.

Jag har nu lyckats rita in de sektioner på en bräda (alla sektioner är inte ritade). Nu återstår frågan hur gör jag nu. CNC-maskinen måste ju veta vad som skall fräsas? Insidan eller utsidan av rektanglarna osv.

Författare:  Krauser [ 16.46 2015-12-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD. Ny fråga.

Heidenhain kan läsa dxf filer direkt, nu var det länge sen jag använde det men har för mig man väljer i maskinen om det är inner eller ytterkontur.
Vet inte hur det är med andra styrsystem.
Använder man cad/cam så tar programmet hänsyn till inner/ytterkontur och verktygsradier så maskinen kör direkt efter filen som genereras.

Författare:  SeniorLemuren [ 22.32 2015-12-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Problem med FreeCAD. Ny fråga.

Låter gött. Då har jag gjort mig en hacka till lite öl och Cuba Libre nu då. :D
God sol på er.
Bilaga:
TheBoatHouse.jpg

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/