Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.18 2019-12-15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
InläggPostat: 04.33 2015-10-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Ledsen att jag är lite trög i responsen men gör mitt bästa att hänga med.

sodjan skrev:
Det är alltså Ethernet/IP over UDP på port 2222 som du kör?

Obs. Skriver följande utan direkt vetskap. Portvalet är 5003 pga att IT-killen som jag samarbetar med önskade just denna port för den här typen av trafik. Har för mig att port 502 är just en dedikerad MODBUS-port med över 5000 är lite mer slaskportar (?).
Och ja, det är möjligt att konfigurera om genom vilken port man vill ha kommunikationen.

Jan Almqvist skrev:
Ibland går det att ange ett intervall av adresser att skicka till med UDP. I så fall kan TS ange ip-adresser som täcker både Arduinon och den PC som kör Wireshark.

Tror jag kan lösa det genom att ha en array av IP-adresser. Ska testa för skoj skull men nedan kan du läsa hur det gått så här långt så förhoppningsvis behövs det inte.

Johanb skrev:
Istället för hub så går det göra en passive tap ganska enkelt
tex:
http://www.enigmacurry.com/category/diy/

Tackar för länken. Helt klart smidigt om man skulle ha en sån dosa!

Har grejat lite med Wireshark nu och kan väl lungt konstatera att det var ett helt underbart verktyg. Efter några youtube-tuttar så förstod man hur dom enklare funktionerna och filtret fungerade och helt plötsligt känns det som att man har lite mer koll på vad man håller på med.
Precis som sodjan (och fler kanske har) skrivit innan så för denna ganska enkla övning i mitt hemnätverk så beslutade jag mig för att just ändra destinations IP i PLC:n and Arduinon till min dator.
Testade med Arduinon först och den skickade just sina 24 testbytes till datorn via port 5003. Gick sen vidare till PLC:n och hej och hå vilken röra. Den spred bytes till alla möjliga portar och olika storlek på paketen.
Efter lite mer läsning av dokumentationen av WAGO:s ethernet-bibliotek så gick det få ordning på även detta och vips så sänder den sina 2 testbytes till datorn via port 5003.

Senare i veckan ska båda kopplas ihop men självförtroendet har stigit enormt.

Tackar för all hjälp och speciellt tips om hur man kan felsöka med sånt här. :tumupp:

EDIT: Kan för övrigt vara så att jag kan göra "port mirroring" i min router. I alla fall finns det hopp om man läser bland annat detta från ett annat forum. Får se om jag behöver testa.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.19 2015-10-23 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Det sista som dör är hoppet... Givetvis hoppade inte kommunikationen igång så smidigt jag hade hoppats.

Laddade ner netcat men blev alldeles svettig av den där svarta rutan. Efter lite surfande så har jag laddat ner en mjukvara som heter "Packet Sender", och det var lite mer användarvänligt för en dumsnut.
Eventuellt skapar jag en ny tråd angående Arduino-koden men tänkte bara se om jag kunde få lite hjälp här först och bekräfta om jag tänker rätt eller inte. Uppskattar om ni säger till om jag visar information om mitt nätverk som inte bör publiceras på ett forum.
Here we go.

Tänk helt bort PLC:n, nedan är bara försök att få igång UDP-kommunikation mellan min PC och Arduinon. Min fråga är, utifrån nedan information, kan man konstatera att något är tok med Arduino-koden? Dvs, ger nedan information bekräftelse att inga brandväggar i routern eller annat stoppar mitt paket mellan datorn och µC:n?

Datorns IP = 192.168.1.176
Arduinons IP = 192.168.1.123

Med hjälp av Packet Sender så skickar jag här "Hello!" till Arduinon via port 5003:

Bilaga:
Packet_sender.JPG



Denna data registreras här i Wireshark:

Bilaga:
Wireshark_PC_to_Arduino.JPG



Och här skickas ett paket tillbaka till PC:n:

Bilaga:
Wireshark_Arduino_to_PC.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.31 2015-10-24 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Bytte bibliotek och då fick jag igång det efter lite småfix. Tyvärr kan jag nog inte ge mer information för jag vet inte vad som var fel.
Försökt följa alla dessa variabler runt i alla bibliotek men det slutar bara med att jag får gå och torka armhålorna.

Nu tar Arduinon emot 28 bytes i en stadig och fin ström från PLC:n men det är fortfarande lite programmeringstekniska saker kvar men det skapar jag en ny tråd om.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.16 2015-11-02 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Har någon av er lust att förklara hur själva UDP-broadcast:en går till?

Ta mitt upplägg som exempel:
I PLC:n har jag ställt in att den ska UDP-broadcast:a mitt paket till port 5003. I PLC:n finns det ett alternativ där jag kan skriva i "Broadcast adress" och enligt dokumentationen så kan man tex skriva 192.168.1.255. Genom att göra det så kan alla IP mellan 192.168.1.0-255 ta del av paketet.
Men vart sitter själva fördelningen?
Kommer PLC:n lägga till en viss data i paketet så när routern tar emot paketet så skickar den ut en kopia av det paketet till varje inkopplad IP i det spannet?

Anledningen till varför jag frågar är att jag inte får till själva "broadcasten" och vet inte vart jag ska börja gräva för att felsöka.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.55 2015-11-03 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
Om sista byten i adressen är 255 är det broadcast.

UDP: https://en.wikipedia.org/wiki/User_Datagram_Protocol


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.50 2015-11-03 

Blev medlem: 10.23 2015-07-18
Inlägg: 441
Ort: Linköping
Vid 24-bitars nätmask annars är det inte så enkelt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.50 2015-11-03 
Gått bort
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13969
Ort: Norrköping
Just det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.04 2015-11-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Har passat på att läsa Wiki:n och lite annat och ni har nog helt rätt i detta.
Verkar som att just "broadcast:ing" spärras av routern. Det tycks vara vanligt för hemmaroutrar.

Ska göra ett försök med "port mirroring" sen struntar jag i det för nu. Det tycks vara korrekt konfigurerat i PLC:n i alla fall.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.18 2015-11-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 38016
Ort: Söderköping
> Verkar som att just "broadcast:ing" spärras av routern.

Sitter din PLC och det som ska få broadcasten på olika sidor
av en router? Inte bara på olika portar på en switch?

Notera att det som ser ut som (t.ex.) 4 portar på en vanlig
"hemma router" normalt är 4 portar på en inbyggd switch
i samma fysiska låda. Routerfunktionen sitter mellan denna
switch och WAN anslutningen.

En *switch* ska skicka ett broadcast till alla kända noder
inom samma subnet. D.v.s normalt alla noder på "insidan"
av en vanlig hemma router...

Det är också helt normalt för alla routrar inte inte "routa"
broadcast utan speciell konfigurering för det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.53 2015-11-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Vet inte säkert sodjan. PLC:n och datorn sitter i varsitt RJ45-uttag direkt in på routern men jag tror ändå att jag vågar svara dig ganska säkert att dom sitter på samma sida. Dom ligger båda under 192.168.1.XXX.

Trodde att lillahuset och mankan var på det innan men tyvärr visade det sig att jag använde just 24-bitars nätmask så 192.168.1.255 ska broadcast:a.

Om det hjälper något så går manualen ladda ner här.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.55 2015-11-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32622
Ort: Borås
Jo, det är ju så att bl.a. ARP inte fungerar om broadcasten inte fungerar, ( det gäller väl DHCP också).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.16 2015-11-04 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 38016
Ort: Söderköping
Du har helt säkert en switch mellan dina interna prylar.
Router-funktionen sitter ut mot din ISP. Att det sitter i
samma fysiska låda spelar ingen roll, mer än förvirrar. :-)

Du kan ju även för att vara helt säker koppla allt på en av
dina portar i din "router" och köra med en vanlig standard
switch efter det istället.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.15 2015-11-04 

Blev medlem: 02.32 2007-03-10
Inlägg: 186
Ort: Gottne
Om du har en dator med två nätverkskort så kan du brygga dem med resultatet att din dator fungerar som en "repeater", och då kan du enkelt sniffa med wireshark


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 03.02 2015-11-05 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5650
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
@sodjan:
Ska fråga runt lite i bekantskapskretsen om någon har en switch att låna ut.

@Onkelborg:
Tyvärr har jag ingen burk med dubbla kort och just sniffningsbiten är ganska löst. Antingen kör jag bara direkt IP-adress PLC/Arduino -> PC eller så var ju en sån där "Passive tap" som Johanb tipsade om ganska enkel.
Nej problemet är just hur jag på hemmaplan ska kunna verifiera att UDP-broadcast:ningen verkligen fungerar. Behöver inte vara till massa enheter utan bara sända paketet till 192.168.1.255 och ta emot det med tex PC:n som har IP 192.168.1.127.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 29 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010