Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

LT-Spice-Fråga!
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=79165

Författare:  4kTRB [ 14.11 2015-09-12 ]
Inläggsrubrik:  LT-Spice-Fråga!

När man markerar en ledning (nod) med en DC operating Point som visar värdet i volt efter
en simulering så visas detta med 5 decimaler. Nu undrar jag om det finns något sätt att
reducera det till 2 decimaler? Jag kan inte hitta en sådan inställning.

Författare:  Pinkevin [ 23.46 2015-09-12 ]
Inläggsrubrik:  Re: LT-Spice-Fråga!

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
.options numdgt=n

Jag har ingen möjlighet att pröva själv just nu, men jag vill minnas att detta ändrar antalet värdesiffror i utdatat, men tyvärr också precisionen i beräkningarna.
Om du bara vill trunkera utdatat, tror jag att kommandot round är vad du söker. Lycka till!

Författare:  4kTRB [ 19.33 2015-09-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: LT-Spice-Fråga!

Tack för svar.
Tyvärr verkar det inte finnas någon inställning för detta.

Författare:  lillahuset [ 19.37 2015-09-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: LT-Spice-Fråga!

Är det ett stort problem att du får många decimaler?

Författare:  4kTRB [ 19.47 2015-09-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: LT-Spice-Fråga!

Inte jättestort men med lite större kretsar på
skärmen blir det ganska kompakt ibland och
då vore det fint att slippa massa decimaler
som skrivs över komponenterna. Dessutom
verkar det ganska onödigt att det skrivs ut
56.2541023 mV som exempel.

Författare:  lillahuset [ 20.14 2015-09-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: LT-Spice-Fråga!

Jo jag håller med. Du kanske ska skicka en buggrapport till LT?

Mina simuleringar blir oftast inte så stora så jag har inte haft det problemet (än). Annars tycker jag LTspice fungerar utmärkt. Har räddat mig från många feltänk genom åren.

Det enda jag minns som har gjort mig förbannad är att en PWM inte fungerade som väntat. Jag definierade stig och falltid till 0 vilket naturligtvis är orimligt. Min förhoppning var att signalen skulle bli tex 50% iallafall. Nu blev det inte så, låga nivån hade rätt längd men höga nivån blev lite kortare pga att både stig och fall togs ur tiden för hög. Tog ett tag att avslöja.

Författare:  swesysmgr [ 01.59 2015-09-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: LT-Spice-Fråga!

4kTRB skrev:
Inte jättestort men med lite större kretsar på
skärmen blir det ganska kompakt ibland och
då vore det fint att slippa massa decimaler
som skrivs över komponenterna. Dessutom
verkar det ganska onödigt att det skrivs ut
56.2541023 mV som exempel.

Om du dubbelklickar på en nod då får du en blå etikett i schemat som visar dess värde "Display data".

Där kan du istället för standard-aliaset till nodens namn $ skriva in en formel t.ex. round(100*$)/100. Round är den inbyggda heltalsavrundningsfunktionen och $ kan bytas ut mot t.ex. I(R3) för strömmen genom R3.

Då visar etiketten värdet med två decimaler efter att arbetspunkt-simuleringen (.op) är klar. 3.2442782V blir 3.24V t.ex.

Att göra en egen användardefinierad avrundningsfunktion som ropas på från etiketten fick jag inte att fungera men det kanske går om man gör rätt.

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/