Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 20.18 2019-12-05

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 44 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 15.16 2015-06-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.34 2007-09-09
Inlägg: 2484
Ort: Knallestaden invid Wiskan-elfven
Jag vill vara ute i god tid (när nu detta är?) innan allt går åt pipan och tänkte mej kloning av en liten HD.
2.83 GB var lagrade av 40 möjliga. Operativet -XP är helt ointressant men eftersom jag inte vet hur allt är ihopsnört så känns det viktigt.
Jag testade en gratisversion av Clone HD och en usbsticka på 8GB. Tvärstopp.
Är det så att man kan enbart klona allt pga att man hämtar sektor för sektor eller vad är sanningen?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.06 2015-06-11 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22384
Ort: Upplands väsby
Det finns program som är "intelligenta" och alltså känner igen filsystemet och bara klonar det som ligger i filer (och inte det som är markerat som ledigt utrymme).

De brukar också kunna komprimera avbildningen.

Eller missförstår jag dig, vill du göra en identisk kopia men till en mindre disk? Då kan du nog inte klona, då måste du kopiera filerna.

Jag jag pratar om ovan är program som sparar en avbild av en disk så man sen kan lägga tillbaka på en lika stor disk.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.12 2015-06-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.34 2007-09-09
Inlägg: 2484
Ort: Knallestaden invid Wiskan-elfven
Ja, jag vill ha en exakt kopia men helst av det som var på som är nyttig yta.
Annars är jag med på att kopiera går bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.39 2015-06-11 

Blev medlem: 18.44 2004-12-04
Inlägg: 2133
DW

>Ja, jag vill ha en exakt kopia

Ingen bra ide alla fel kommer med som fragmentartad filer utsprida på ej närlagande sektor,
sektorer felmarkerade på originalet blir också så på kopian mediedat,
felaktiga sektor på kopian mediedat undantages ej.

Kopierings kommandot försöker rättar till dessa fel och tar därför längre tid men gör tar inte med felen till kopian.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.17 2015-06-11 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9403
Ort: Södertälje
Till och början är det rätt resonera att spara hela fungerande disken rakt av sektor för sektor och inte vissa delar som de flesta backuprogrammen gör, för dom sparar bara de filer som du tror är viktiga - inte dom som faktiskt är viktiga och kan vara gömda som ini.filer, i registret, i sektorer som är markerade som bad-block i filsystemet likt virus eller utanför filsystemet, hur nätverkinställningar är gjorda etc. och den typen av metadata kan vara väldigt tidsödande att återställa efter en haveri och är det förlorade licens-filer gömda i tex. registret kan det innebära total förlust av mjukvara som man en gång köpte dyrt.

Skall du ha en image där du vill kunna rulla tillbaka innehållet på hårddisken till en ny hårddisk precis som den gamla såg ut - så kan du förmodligen inte göra det från ett program rullande i windows på aktuell dator utan använda ett program som är startat från en USB eller en CD-skiva.

få OS gillar att kopiera sig själv från den partitionen den startades och körs ifrån...

Den som är van vid linux kan använda kommandot 'dd' i någon linux-resque-CD men tänk på att minsta felgrepp så kan man förstöra disken som man tänkte kopiera ifrån och man måste veta vilken fysisk disk man läser ifrån och vilken fysisk disk man skriver till och detta måste dubbelkollas - är man ovan med 'dd och hur diskar brukar adresseras i den miljön så bör man träna på en annan dator där det är tillåtet att man gör fel innan man leker med den 'skarpa' maskinen.

Har man problem med oläsbara sektorer som tex. 'dd' spenderas en väldigt massa tid på och det inte kommer vidare eller ger avbrott i kopieringen som läsfel, så kan man titta på ddresque som är mer specialiserad på att rädda så mycket data som går från diskar som trilskas och tex. hoppar över stora stycken vid avläsningsfel till en början för att läsa av så mycket läsbart som möjligt så fort det går och sedan gå bakåt till sektorerna som är problematiskt genom att dela ned till allt mindre delar och i värsta fallet kan välja att läsa av disken i omvänd sektorföljd för att närma sig den trubbliga området bakifrån den normala läsföljden.

Sedan finns de mer förpackade programmen som clonezilla mfl. som kan hindra de dummaste användarfelen - men det är inget jag har koll på...


sektor för sektorkopia rakt av hela HD:n bör man göra som första kopia och imagen i ditt fall blir 40 GB även om bara 3 GB används.

när man gjort detta så kan man prova i bruksmaskinen att skriva filsystemet fullt med jättestora filer med bara nollor i som tex. 1 GB stor fil med bara nollor som kopieras upprepande med olika namn tills det tar stopp och sedan tar man bort filerna igen.

Därefter upprepar man proceduren som ovan med en ny imagefil med nytt namn - med skillnaden att denna imagefil nu kan komprimeras våldsamt med tex. gzip eller zip eftersom alla lediga utrymmen på disken är fyllda med nollor och därmed lätt att komprimera. och din komprimerade imagefil kanske blir just 2-3 GB stor och ryms lätt på en bränd DVD-RW och DVD-R (av koll på > 600 st 10-13 år gamla DVD med nero diskspeed och dess kvalitetsmätning (för vissa typer av brännare dock) så klarar sig DVD+RW-skivor med värmeförändrand metallager som skrivmedia tidens tand bättre än DVD +/-R med organisk färgad skrivlager) )

Man behåller den första imagen (den som inte går att komprimera så bra, kanske bara till halva storleken) ett tag (typ något år eller två) tills man vet att den filsystemet som man fyllde med 'tomma' filer med bara nollor - inte uppvisar några konstigheter i användningen i bruksmaskinen senare..


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.59 2015-06-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.34 2007-09-09
Inlägg: 2484
Ort: Knallestaden invid Wiskan-elfven
xxargs
Jädrans vad du är påläst :tumupp:
Kloningen har jag förstått att det gäller o veta som du skriver vad som skall vart, men det tror jag mej ha hyffsad koll på.
Jag brottades med Pascal för en massa år sedan och då behöves ju lite DOS kommando om inte annat o något fastnade kanske.
Du nämnde Linux, jag är helt befriad från insyn i detta op.
Många har det blivit men ej detta. Jag har ju alla mina burkar i verkstaden till maskinerna och jag antar det blir strul med drivrutiner.
Du nämner clonezilla. Skall se om jag kan få tag i detta.

Jag letade efter små hårddiskar men det finns ju inga att köpa ens utan jag har beställt ett USB minne på 60GB + kablage till usb-->SSD.
så får jag se vart jag vill lagra kopian sedan.
Okey med Zip metoden.
Sen precis som du nämner att det finns info som jag inte vet vart det hamnar om jag bara gör en ren kopia.
Jag gissar att en ominstallation kan kanske gå på 10kkr om jag har otur.

Det är en massa info som är maskinspecifikt om det sen ligger i en fil eller utspritt vet inte jag men att ens fundera på vad och vart kan man nog glömma.
Känner du till om man kan klona till CD-RW skivor eller är det ett krav att allt sker i ett oavbrutet förlopp?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.27 2015-06-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 9375
Ort: Helsingborg
Man behöver inte kunna Linux för att klara detta.
Tipset gäller att ta ner en körbar (bootbar) version för att låta diskarna vara fria.
Det finns sedan vissa cloningsprogram som låter dig dela upp det hela på fler DVD.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.48 2015-06-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.34 2007-09-09
Inlägg: 2484
Ort: Knallestaden invid Wiskan-elfven
Lasp.
Tack för svaret men just i detta fallet känns det fel och osäkert eftersom inget får gå fel.
Har ju inte ens sett Linux på en skärm ens.
Jag provar gärna Linux men då i en annan situation.
Okey vad gäller CD skivorna. Borde väl även finnas till windows då antar jag.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.16 2015-06-11 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9403
Ort: Södertälje
Man gör inget sådan i windows. och med klonings-program så händer det saker och kanske modifierar filer 'för att vara hjälpsam' men som du inte har exakt koll på.

Lär man sig linux och tränar lite på en dator med HD där man tål att misslyckas på, så har man exakt kontroll på vad som skall göras - men det är som en mycket vass kniv - i skickliga händer kan man utföra ögonkirugi, med okunniga händer - ren slakt och massaker med några få svep...


Programmen som hanterar partitioner och diskar har egen lite OS snurrande - påfallande ofta i grunden en linux i mer eller mindre snygg skal.
äldre norton ghost kanske tom. har en gammal DOS i sig, även om det med dagens ögon är vansinne då linux gör jobbet så mycket bättre på lågnivå och diskaccess. DOS pratar fortfarande CHS-adressering där diskgeometrin är helt avgörande - Linux räknar sektorer där första sektorn heter sektor noll och skiter fullständigt i diskgeometri när den väl kommit förbi bootstadiet (Linux använder också SCSI-kommandoset mot PATA/SATA-diskar och använder över huvudtaget inte CHS-adressering som tex. dos och tidigare windows gjorde, från NT och nyare så används SCSI-adressering mot diskarna där också, benämningen 'sda' för första hårddisken i datorn i linux står för 'SCSI-device-A' då linux betraktar alla hårddiskar som SCSI-diskar och alla PATA/SATA-diskar stöder SCSI-commandon och SCSI-sektoradressering sedan mycket länge.)

varför det måste starta på CD/minnespinne beror på att om du skall hanterar diskar så kan inte programmet som gör jobbet, startas upp på disken som den sedan skall jobba med - utan allt måste göras utifrån och behandla diskarna som just väldigt stora filer - vilket är precis det linux gör om man accessar detta som /dev/sda där 'sda' är filnamnet på samtliga sektorer på första HD i datorn. sda1 samtliga sektorer på första partitionen på första HD: i datorn, sda2 den andra partitionen. /dev/sdb är oftast CD-spelaren eller minnespinnen man botade ifrån, /dev/sdc är oftast den inkopplade USB-hårddisken som man vill lägga sin HD-image på etc.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.39 2015-06-12 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22384
Ort: Upplands väsby
xxargs skrev:
Till och början är det rätt resonera att spara hela fungerande disken rakt av sektor för sektor och inte vissa delar som de flesta backuprogrammen gör, för dom sparar bara de filer som du tror är viktiga - inte dom som faktiskt är viktiga och kan vara gömda som ini.filer, i registret, i sektorer som är markerade som bad-block i filsystemet likt virus eller utanför filsystemet, hur nätverkinställningar är gjorda etc. och den typen av metadata kan vara väldigt tidsödande att återställa efter en haveri och är det förlorade licens-filer gömda i tex. registret kan det innebära total förlust av mjukvara som man en gång köpte dyrt.


I vilka system ligger såna saker INTE i filer i filsystemet utan i utrymme som är markerat som ledigt av filsystemet? Jag har aldrig hört talas om nåt sånt. Däremot kan det ju finnas såna saker som dolda krypterade partitioner som ligger i utrymme som är markerat som "trasigt", men det borde man ju veta om att man har skapat.

Utrymme som är markerat som ledigt utrymme kan ju när som helst bli överskrivet när en ny fil skapas, där kan det alltså inte ligga något kritiskt och därför behöver det inte kopieras.

Citera:
få OS gillar att kopiera sig själv från den partitionen den startades och körs ifrån...

Det beror ju på att filer som är låsta eller förändras medans kopieringen görs är väldigt svåra att kopiera. Men det finns ju filsystem där man kan göra en "snapshot", så helt omöjligt är det ju inte. Men nu var det ju inte frågan om ifall det gick att göra under drift eller inte utan om hur man kan få ner utrymmesbehovet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.39 2015-06-12 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9403
Ort: Södertälje
Jag har haft CAD-program som gömt licensinformation i konstgjorda skapade markerade bad-blocks i filsystemet (hmm - var det så oklart skrivet att det uppfattades att det skrevs på ledig diskutrymme??) på sådant sätt som kopieringsskydd etc. och det på programvara som kostade 100 kkr och lärde oss detta den hårda vägen - förvisso på dostiden och därför utesluter jag inte detta sedan dess. skall man ha med sig _allt_ inklusive all obskyr metadata, i filsystemen fejkade markerade 'bad-block' etc, så är det sektor för sektorkopiering som gäller. har man fått diskhaveri så vill man ha allt - så att man kan gräva efterhand och leta i värsta fallet om man inte använder imagen direkt på en ny disk med samma geometri

Kan man fylla all oanvänd diskutrymme med tex. stora filer med nollor (enkelt att skapa i linux... med "dd if=/dev/zero of=path/filnamn bs=1024k count=1024" - för 1GB fil med bara nollor i sig, utan 'count' så skriver det tills det tar stopp på hårddisken för att den blir full där man skriver filen eller tar stopp för max filstorlek i gamla FAT-filsystem - detta görs på redan mountade filsystem och inte direkt på HD om avsikten inte är att radera _hela_ hårddisken) så blir imagen mer komprimeringsbar utan att man behöver rumstera om innehållet förutom den lediga utrymmet skrivs över (en sådan övning skriver _inte_ över i filsystemet fejkade markerade bad-block och därför så använde vissa (dos)program detta som gömsle för licens och systeminformation) .

dock detta med att fylla filsystemet med nollor kanske man inte skall göra första gången när man gör imagen utan den andra när man är säker att systemet fungerar bra även när man har fylld all ledig diskutrymme med nollor.

när det gäller industri-PC och liknande maskinspecifika grejor så kan man inte ta något alls för givet...

---

och som tidigare nämnt - skall man kopiera/flytta till en annan större disk med annan diskgeometri så kopierar man själva partitionen till en på nya disken nygjord partitionstabell (i tex fsdisk) och inte hela disken, detta för att klara bootningen då de flesta BIOS fortfarande startas på CHS-addressering och inte sektornummer. I linux är sådan kopiering enkelt eftersom partitionen (efter att partitiontabellen är skapad) kan man direktadressera (/dev/sda1 för partition 1) istället för hela hårddisken (/dev/sda) - för andra OS - inte en aning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.57 2015-06-12 

Blev medlem: 03.23 2014-08-14
Inlägg: 1678
Fungerar det i Windows att klona systemdisken om man tar med bootblock, MBR och alla filer? Någon som testat?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.47 2015-06-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 37998
Ort: Söderköping
Jag testade för någon dag sedan "Acronis Migrate Easy":
http://www.acronis.com/en-us/personal/migration-software/
Nu gick det inte helt OK för det jag skulle göra, men det kan
fungera i ditt fall. Det finns en 2 veckors fri "trial" version...

> Fungerar det i Windows att klona systemdisken om man tar med bootblock,
> MBR och alla filer? Någon som testat?

Det är väl det som programmvaror som ovan gör. Den botar om och kör
kopieringen/migreringen tidigt innan Windows har startat (helt).

> få OS gillar att kopiera sig själv från den partitionen den startades och körs ifrån...

$ backup /image /overide=interlock sys$sysdevice <valfri annan disk>

Ger en identisk kopia av (den bootade) systemdisken. Har gjort det i 25 år
och aldrig fått en disk som har strulat. Visst, man kan missa någon ny
post i någon loggfil o.s.v., men det är normalt inte kritiskt. "/ove=ide"
gör att även filer öppna för skrivning läses och kopieras. "/image" anger
att det ska vara just en "image" kopia med allt på disken.

Storlekarna på diskarna saknar helt betydelse så länge som datat ryms.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.11 2015-06-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.26 2005-02-04
Inlägg: 5510
Ort: 127.0.0.1
Dels kan man ju göra datorn till en virtuell maskin: Googla "P2V"

Om du kör Windows 8 Pro eller Windows 8.1 Pro så följer Microsoft Hyper-V med gratis, direkt i ditt klient OS. Det är faktiskt ganska mäktigt, samma sak på servernivå kostar 40'000kr.

Sen kan du alltid köra något i stil med http://redobackup.org/ som gör en image. Den funkar bra för mig när jag installerar om datorer.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.42 2015-06-12 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22384
Ort: Upplands väsby
xxargs skrev:
Jag har haft CAD-program som gömt licensinformation i konstgjorda skapade markerade bad-blocks i filsystemet (hmm - var det så oklart skrivet att det uppfattades att det skrevs på ledig diskutrymme??) på sådant sätt som kopieringsskydd etc. och det på programvara som kostade 100 kkr och lärde oss detta den hårda vägen - förvisso på dostiden och därför utesluter jag inte detta sedan dess.


Jag tror inte att nåt program gör så idag, företag vill kunna lägga tillbaka en backup och en normal backup görs bara på filnivå.

Under Windows är visserligen antalet möjliga filsystem begränsat, men jag tror inte en sån lösning fungerar med t.ex. RAID (för inte fan håller en RAID-controller på och synkar block som är markerade som trasiga?).


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 44 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010