Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Programvara för inventering med streckkod?
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=44508

Författare:  SimonHomkham [ 15.41 2010-08-15 ]
Inläggsrubrik:  Programvara för inventering med streckkod?

Jag har en streckkodsläsare och vill inventera varulager via dator. Är det någon som vet gratis program?


Edit: förtydligade rubrik - hcb

Författare:  Kjelle [ 15.56 2010-08-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Vilket terminalprogram som helst funkar mot streckodsläsarna.
Streckkodsläsarna går att ställa in i ett otal funktioner, läsa alla koder eller bara kod 128 t.ex.

Annars har alla företag specialskrivna program för inläsning, inventering o.s.v.

Skriv ett program i VB, glöm inte låta läsaren sända carrier return och line feed, inga större problem.

Kjelle

Författare:  sodjan [ 16.20 2010-08-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

> Jag har en streckkodsläsare...

Det finns massor av olika "läsare". Exakt vad är det du har ??

> ...och vill inventera varulager via dator.

Samma sak här. Vad menar du med "varulager" ? Hur är det märkt ? Är det
vanliga EAN-märkta varor ? Vad menar du med att "inventera" ? Ska det stämmas av
mot något saldo eller bara räknas ? Och vad menar du med "dator" ?

> Är det någon som vet gratis program?

För att göra vadå ?
Om du med "dator" ovan menar något Windows baserat duger Notepad för att samla in data.
Sen så beror det ju helt på vad du vill göra med det insamlade/avlästa !

Tar nog priset som en av de slarvigast ihophafsade frågorna på ett tag... :-)

Författare:  MicaelKarlsson [ 17.09 2010-08-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

SimonHomkham: Testat Google?

Författare:  SimonHomkham [ 05.27 2010-08-17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Har provat google, men det känns som om man resa in i djungel.

Det är en hands streckkodsläsare

(bild exempel)
http://www.adcnordic.com/img/product/intermec-scanplus-1800-vista.jpg

att skriva ner allting på papper känns omodern...
Jag har exel, men prova gärna annat program.
Jag har windows XP Pro

Vad behöver jag?

Svar

1. Varor namn
2. Antal varor
3. summor

MVH

Simon

Författare:  Micke_s [ 05.37 2010-08-17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

http://www.microsoft.com/express/windows/ kan lösa det med lite programmering.
De färdiga program jag har sett brukar vara ganska stora och otympliga, bättre att skriva själv.




Om jag fattar rätt så vill du att ditt program hantera detta:

Streckkod finns ej->skriv in varans namn och antal varor.
streckkod finns->öka eller minska antal varor

plocklista kanske är något som är bra att ha.

vad summor är vet jag inte riktigt?

Författare:  TomasL [ 07.04 2010-08-17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Tillverkaren av läsaren har säkert nått enkelt program som lagrar inlästa poster i en text-fil eller nått liknande, de har förmodligen APIer också, så du kan skriva egna program.
Och, du behöver förmodligen drivrutiner också, vilka du du enbart kan få från tillverkaren.

Tyvärr är din frågeställning fruktansvärt luddig, så det är mycket svårt att förstå.

Börja med att tala om vilken utrustning du har, länka till tillverkare och specifikt datablad.
Förklara sedan vad du har i nuläget (dvs hur ditt lager är upplagt och uppmärkt mm), detaljerat.
Förklara sedan detaljerat vad du vill uppnå, och hur.

I nuläget är det tyvärr rena gissningsleken, dessutom kan det vara bra att veta din status när det gäller programmering mm.

Författare:  sodjan [ 07.16 2010-08-17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

> Det är en hands streckkodsläsare...

Som heter vadå ?
Interface ? RS232, wedge (mellan PS/2 tgnbord och dator) eller något annat ?

Varför inte bara skriva av vad den heter istället för att leta reda på en "exempelbild" ???

> 1. Varor namn

Var får du det ifrån ? (Det finns inte i streckkoderna i alla fall.)
Finns det något befintligt varuregister som det ska köras mot ?
Vad är det för varor ?
Har de vanlig EAN koder ? Eller någon egen/intern märkning ?

> 2. Antal varor

Ska du läsa en vara och räkna dom för hand eller ska du scanna alla
och räkna dom i applikationen (antal läsningar) ?

> 3. summor

Summa antal varor eller någon annan summa (pris eller likande) ?

TomasL> Och, du behöver förmodligen drivrutiner också, vilka du du enbart kan få från tillverkaren.

Väldigt sällan en vanlig handscanner behöver (eller ens har) speciella drivrutiner. Om man
tänker använda den till en PC så väljer man nästan alltid en "wedge" modell och ansluter
den mellan tangentbordet och PC'n. Alternativet skulle kunna vara RS232 ansluten
och då går den på den vanliga COMx: porten utan speciella drivrutiner.

TomasL> Tillverkaren av läsaren har säkert nått enkelt program som lagrar inlästa poster i en text-fil eller nått liknande,

Det kallas "Notepad" (eller "Anteckningar") på en PC...

Författare:  TomasL [ 07.21 2010-08-17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Sodjan, eftersom vi nu inte har en susning vad för någon scanner han har, så....
Den kan lika väl ha SCSI-anslutning eller nått annat (teoretiskt i alla fall).

Författare:  sodjan [ 07.37 2010-08-17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

> eftersom vi nu inte har en susning vad för någon scanner han har,

Nja, vi har en "exempelbild", så en liten susning om hur den ser ut
har vi i alla fall.

> Den kan lika väl ha SCSI-anslutning...

Oerhört osannolikt !
Har aldrig sett annat än RS232 (för industribruk) eller
wedge (för handhållna scanners) under 20 år. På senare
år har det även kommit WLAN och Bluetooth anslutna scanners
men det kan vi sannolikt utesluta i detta fall, i alla fall om exempelbilden
är någotlunda korrekt. SCSI kan vi säkert definitvt utesluta direkt...

Författare:  SimonHomkham [ 21.48 2010-08-18 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Vi har en liten butik med asiatiska varor. Vi använder endast prismärkare för att märka priser med. Jag vill prova streckkodsläsare och registrera priserna, samt antal varor en en dator. Vi har inte tänkt att använda kassaapparater med streckkodsläsare.

Författare:  johano [ 00.13 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Uhm streckkoden består bara av en kort kod (teckensekvens)

Du måste ha en koppling mot något annnat system
som "förstår" dessa koder, tex EAN, för
att få ut något meningsfullt

Tror dock inte att du kommer kunna få ut
"priser" den vägen (vilka priser förresten, slutkundspris eller? De sätter ni väl själva?)

/johan

Författare:  Icecap [ 09.27 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Streckkoderna (EAN-koderna) innehåller kod för tillverkningsland, tillverkare och varunummer, inget annat.

Vill man referera dessa värden mot en "känd" text (t.ex. "nudlar, 200g") och pris måste man skapa en databas som kopplar ihop EAN-koden med dessa värden. I databasen kan sedan finnas antal och vad man annars vill ha inlagt men "allting" måste läggas in till att börja med. Det kanske finns externa databaser att slå upp EAN-nummer och få en varutext men priser, antal i lager osv. måste man fixa själv och jag skulle tro att dessa "externa" varutexter kan vara på utrikisk och därmed ändå ska översättas.

Detta betyder att du behöver ett program som kan ta en EAN-kod, slå upp i en databas av någon sort, är det en kod som inte finns får man skriva in vad det är varefter den kan registreras och då ingå i lagersaldo.

Författare:  AndLi [ 11.03 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Om det inte rör sig om varor som säljs efter vikt, då innehåller den också vikten eller priset på varan. Kött, ost och frukt är vanliga varor där man kan se den typen av koder.

Författare:  Walle [ 11.29 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Att skriva eget program är nog det vettigaste i det här fallet.

Eftersom du har Excel så gissar jag att du har hela sviten, och därmed även Access.

Börja med att skapa en databas. Har du ingen erfarenhet av att designa databaser så finns det _gott_ om tutorials på nätet. I princip så behöver du bara en tabell med fälten EAN, Varunamn, antal, pris, mm.. Det finns elegantare sätt att lösa det, men det blir nog överkurs.

Lär dig sedan grundläggande Visual Basic (jag brukar ALDRIG rekommendera VB, men för en sån här sak duger VB gott!), och bygg en egen enkel applikation som kopplar mot databasen och scannern. Jag tror till och med att det är möjligt att skriva all kod i Access, möjligt dock att det kan strula med kopplingen mot scannern, jag vet ej.

Författare:  Nerre [ 11.54 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Access har väl VBA som språk (vilket ju i princip är VB), problemet när jag pillade med VBA för 6-7 år sen var att det fanns ingen serieportskommunikation i VBA. Men idag tror jag att om det inte finns inbyggt är det nog nån som har skrivit nån fri modul för det.

Författare:  Walle [ 12.10 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Gjorde en snabb googling och hittade denna sida.

Hittade även ett program som heter TWedge som kan vara av intresse: http://www.tec-it.com/en/software/data- ... fault.aspx

Författare:  MadModder [ 13.33 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Det går väl att med de flesta läsare få så drivrutinen skickar siffrorna till tangentbordsbufferten, oavsett om det är RS232 eller något annat obskyrt gränssnitt. Då blir det fruktansvärt enkelt att knappa in något i exempelvis VBA.

Författare:  SimonHomkham [ 17.03 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Det fanns en datorer som kan hantera streckkoder, när morsarn köpte affären, men hon råkade slänga bort den :( . Hennes sambo använder sig av EXEL och håller på att knappa in varorna manunellt. Jag såg att det var EAN nummer, varor namn och priser, som han har lagt in i sin dator.

Jag har jobbat på ICA Supermarket i många år och vet hur man lägga in varorna. Idag hämtar man priserna centralt. Men ICA har sin egna program och server...ingenting för oss vanlig svensson

Morsarn och hennes sambo behöver enklare program för sin butik

Författare:  sodjan [ 21.17 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

> Det går väl att med de flesta läsare få så drivrutinen skickar siffrorna till tangentbordsbufferten,

Ovanligt idag. Man använder en wedge-modell och får siffrorna (vilket det inte alls enbart
behöver vara) direkt in via tangentbordssladden. Inga drivrutiner eller andra konstiga
program för att skriva till någon buffert. Om det nu är en PC det handlar om
och inte någon riktigt dator (sannolikt inte).

> Det fanns en datorer som kan hantera streckkoder,

Hm, det finns ingen dator som kan "hantera streckkoder". Streckkoderna
läses av en streckkodsläsare. För datorn är det sedan bara vanliga tecken
som skulle kunna komma från vad som helst, i princip. Sen så kan det finnas
olika program/applikationer för vilka den speciella kodningen på t.ex en EAN
etikett har någon betydelse.

> Jag såg att det var EAN nummer,

Ja men då så ! Visste du inte det när du skrev förstainlägget ? :-)
En sak att tänka på kan vara, är garanterat *alla* produkter i butiken
märkta med EAN ? Om inte, hur hanterar jag de omärkta prylarna ?

> Morsarn och hennes sambo behöver enklare program för sin butik

Finns väl i princip två vägar. Antingen skaffar man ett kommersiellt paket från något
leverantör av butikssystem. Kräver väl lite kalkyler för att se om det lönar sig.
Eller så har man någon intresserad/kunning (och tillräckligt dum :-) ) i sin nämaste
bekantskapskrets som erbjuder sig att "fixa det"...

Författare:  SimonHomkham [ 21.43 2010-08-19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

Det var någon dataföretag som kan fixa en butikssystem åt henne, men hon vill inte satsar för hård nu.

Författare:  berne [ 00.22 2016-11-09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Inventering med streckkod

lånar den här tråden lite.

Kort förklaring,
vi har lappar på jobber med streckkoder, i slutet på varje kod så är det 2st siffror som säger vilken färg det är.

Så min tanke är att bygga en liten hand dator, som man kan scanna koden, så den förstår att det är tex F11 (intern färgkod) och sedan hoppar markören till ordernummer, å sedan till veckan å dag.
sedan klickar man på skriv ut så kommer det ut en liten fin etikett, med en infon som behövs.

vad tror ni?

har en RPI liggandes med 7" skärm, så det är ju en bra början, antar att man måste skapa en data bas för alla olika kulörer, å sen försöka skriva ett program, där jag får med tex:

FÄRG______
Ordernummer______
Vecka______


så när man scanar en kod vill jag se ha ut fölajnde bara
FÄRG:F20
ordernummer ______ det får man fylla i själv med hjälp av hand datorn
Vecka ____________ Tomt där med samma som ovan.

å sen en print kanpp så man kan få en liten klister lapp och gärna kunna välja hur många lappar man vill ha. tex 2 eller 30st

mvh

Författare:  Icecap [ 07.57 2016-11-09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Programvara för inventering med streckkod?

berne: det hade varit mer vettigt att starta en ny tråd i stället.

Men nåväl, vi kör.

Kan du väl få in de lästa streckkoderna på ett sätt som gör det möjligt att läsa dom från vilken dator som helst (t.ex. en RPi) kan du ju göra vad du vill med dom.

Att plocka ut en specifik del av det lästa nummer och använda ska ju inte vara något problem, utskriften bör väl inte vara svårt heller, när streckkoden är läst in är allt ju "som vanligt" i datorn.

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/