Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 15.29 2019-08-25

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 15.41 2010-08-15 

Blev medlem: 11.08 2010-02-23
Inlägg: 114
Ort: Bräcke
Jag har en streckkodsläsare och vill inventera varulager via dator. Är det någon som vet gratis program?


Edit: förtydligade rubrik - hcb


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.56 2010-08-15 

Blev medlem: 23.01 2004-12-25
Inlägg: 972
Ort: Västsverige
Vilket terminalprogram som helst funkar mot streckodsläsarna.
Streckkodsläsarna går att ställa in i ett otal funktioner, läsa alla koder eller bara kod 128 t.ex.

Annars har alla företag specialskrivna program för inläsning, inventering o.s.v.

Skriv ett program i VB, glöm inte låta läsaren sända carrier return och line feed, inga större problem.

Kjelle


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.20 2010-08-15 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 37768
Ort: Söderköping
> Jag har en streckkodsläsare...

Det finns massor av olika "läsare". Exakt vad är det du har ??

> ...och vill inventera varulager via dator.

Samma sak här. Vad menar du med "varulager" ? Hur är det märkt ? Är det
vanliga EAN-märkta varor ? Vad menar du med att "inventera" ? Ska det stämmas av
mot något saldo eller bara räknas ? Och vad menar du med "dator" ?

> Är det någon som vet gratis program?

För att göra vadå ?
Om du med "dator" ovan menar något Windows baserat duger Notepad för att samla in data.
Sen så beror det ju helt på vad du vill göra med det insamlade/avlästa !

Tar nog priset som en av de slarvigast ihophafsade frågorna på ett tag... :-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.09 2010-08-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 08.16 2004-06-18
Inlägg: 4643
Ort: Vänersborg
SimonHomkham: Testat Google?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 05.27 2010-08-17 

Blev medlem: 11.08 2010-02-23
Inlägg: 114
Ort: Bräcke
Har provat google, men det känns som om man resa in i djungel.

Det är en hands streckkodsläsare

(bild exempel)
http://www.adcnordic.com/img/product/intermec-scanplus-1800-vista.jpg

att skriva ner allting på papper känns omodern...
Jag har exel, men prova gärna annat program.
Jag har windows XP Pro

Vad behöver jag?

Svar

1. Varor namn
2. Antal varor
3. summor

MVH

Simon


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 05.37 2010-08-17 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.31 2005-12-15
Inlägg: 6415
Ort: Malmö
http://www.microsoft.com/express/windows/ kan lösa det med lite programmering.
De färdiga program jag har sett brukar vara ganska stora och otympliga, bättre att skriva själv.




Om jag fattar rätt så vill du att ditt program hantera detta:

Streckkod finns ej->skriv in varans namn och antal varor.
streckkod finns->öka eller minska antal varor

plocklista kanske är något som är bra att ha.

vad summor är vet jag inte riktigt?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.04 2010-08-17 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 31875
Ort: Borås
Tillverkaren av läsaren har säkert nått enkelt program som lagrar inlästa poster i en text-fil eller nått liknande, de har förmodligen APIer också, så du kan skriva egna program.
Och, du behöver förmodligen drivrutiner också, vilka du du enbart kan få från tillverkaren.

Tyvärr är din frågeställning fruktansvärt luddig, så det är mycket svårt att förstå.

Börja med att tala om vilken utrustning du har, länka till tillverkare och specifikt datablad.
Förklara sedan vad du har i nuläget (dvs hur ditt lager är upplagt och uppmärkt mm), detaljerat.
Förklara sedan detaljerat vad du vill uppnå, och hur.

I nuläget är det tyvärr rena gissningsleken, dessutom kan det vara bra att veta din status när det gäller programmering mm.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.16 2010-08-17 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 37768
Ort: Söderköping
> Det är en hands streckkodsläsare...

Som heter vadå ?
Interface ? RS232, wedge (mellan PS/2 tgnbord och dator) eller något annat ?

Varför inte bara skriva av vad den heter istället för att leta reda på en "exempelbild" ???

> 1. Varor namn

Var får du det ifrån ? (Det finns inte i streckkoderna i alla fall.)
Finns det något befintligt varuregister som det ska köras mot ?
Vad är det för varor ?
Har de vanlig EAN koder ? Eller någon egen/intern märkning ?

> 2. Antal varor

Ska du läsa en vara och räkna dom för hand eller ska du scanna alla
och räkna dom i applikationen (antal läsningar) ?

> 3. summor

Summa antal varor eller någon annan summa (pris eller likande) ?

TomasL> Och, du behöver förmodligen drivrutiner också, vilka du du enbart kan få från tillverkaren.

Väldigt sällan en vanlig handscanner behöver (eller ens har) speciella drivrutiner. Om man
tänker använda den till en PC så väljer man nästan alltid en "wedge" modell och ansluter
den mellan tangentbordet och PC'n. Alternativet skulle kunna vara RS232 ansluten
och då går den på den vanliga COMx: porten utan speciella drivrutiner.

TomasL> Tillverkaren av läsaren har säkert nått enkelt program som lagrar inlästa poster i en text-fil eller nått liknande,

Det kallas "Notepad" (eller "Anteckningar") på en PC...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.21 2010-08-17 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 31875
Ort: Borås
Sodjan, eftersom vi nu inte har en susning vad för någon scanner han har, så....
Den kan lika väl ha SCSI-anslutning eller nått annat (teoretiskt i alla fall).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.37 2010-08-17 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 37768
Ort: Söderköping
> eftersom vi nu inte har en susning vad för någon scanner han har,

Nja, vi har en "exempelbild", så en liten susning om hur den ser ut
har vi i alla fall.

> Den kan lika väl ha SCSI-anslutning...

Oerhört osannolikt !
Har aldrig sett annat än RS232 (för industribruk) eller
wedge (för handhållna scanners) under 20 år. På senare
år har det även kommit WLAN och Bluetooth anslutna scanners
men det kan vi sannolikt utesluta i detta fall, i alla fall om exempelbilden
är någotlunda korrekt. SCSI kan vi säkert definitvt utesluta direkt...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.48 2010-08-18 

Blev medlem: 11.08 2010-02-23
Inlägg: 114
Ort: Bräcke
Vi har en liten butik med asiatiska varor. Vi använder endast prismärkare för att märka priser med. Jag vill prova streckkodsläsare och registrera priserna, samt antal varor en en dator. Vi har inte tänkt att använda kassaapparater med streckkodsläsare.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.13 2010-08-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.07 2008-01-22
Inlägg: 1879
Ort: Stockholm
Uhm streckkoden består bara av en kort kod (teckensekvens)

Du måste ha en koppling mot något annnat system
som "förstår" dessa koder, tex EAN, för
att få ut något meningsfullt

Tror dock inte att du kommer kunna få ut
"priser" den vägen (vilka priser förresten, slutkundspris eller? De sätter ni väl själva?)

/johan


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.27 2010-08-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23975
Ort: Aabenraa, Danmark
Streckkoderna (EAN-koderna) innehåller kod för tillverkningsland, tillverkare och varunummer, inget annat.

Vill man referera dessa värden mot en "känd" text (t.ex. "nudlar, 200g") och pris måste man skapa en databas som kopplar ihop EAN-koden med dessa värden. I databasen kan sedan finnas antal och vad man annars vill ha inlagt men "allting" måste läggas in till att börja med. Det kanske finns externa databaser att slå upp EAN-nummer och få en varutext men priser, antal i lager osv. måste man fixa själv och jag skulle tro att dessa "externa" varutexter kan vara på utrikisk och därmed ändå ska översättas.

Detta betyder att du behöver ett program som kan ta en EAN-kod, slå upp i en databas av någon sort, är det en kod som inte finns får man skriva in vad det är varefter den kan registreras och då ingå i lagersaldo.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.03 2010-08-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.17 2004-02-11
Inlägg: 9256
Ort: Knivsta
Om det inte rör sig om varor som säljs efter vikt, då innehåller den också vikten eller priset på varan. Kött, ost och frukt är vanliga varor där man kan se den typen av koder.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.29 2010-08-19 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.32 2004-12-14
Inlägg: 7612
Ort: Stockholm
Att skriva eget program är nog det vettigaste i det här fallet.

Eftersom du har Excel så gissar jag att du har hela sviten, och därmed även Access.

Börja med att skapa en databas. Har du ingen erfarenhet av att designa databaser så finns det _gott_ om tutorials på nätet. I princip så behöver du bara en tabell med fälten EAN, Varunamn, antal, pris, mm.. Det finns elegantare sätt att lösa det, men det blir nog överkurs.

Lär dig sedan grundläggande Visual Basic (jag brukar ALDRIG rekommendera VB, men för en sån här sak duger VB gott!), och bygg en egen enkel applikation som kopplar mot databasen och scannern. Jag tror till och med att det är möjligt att skriva all kod i Access, möjligt dock att det kan strula med kopplingen mot scannern, jag vet ej.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010