Tips vid etsning

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kopierat från en diskussion på http://www.elektronikforumet.com


Efter många misslyckade kretskort har jag äntligen fått ordning på det hela. Så jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter. (om nu någon är intresserad)

Jag använder en laserskrivare då jag skriverut mina kretskort på OH. Ibörjan skrev jag alltid ut två gånger för att få riktig svärta, men jag har upptäckt att det gör inget om det svarta blir flammigt, funkar bra ändå.

För att OHn ska ligga riktigt "thight" mot kortet använder jag Cyrs underbara lösning med dammsugaren. Förr så la jag bara OHn på en plexiskiva och kortet på den (använder en ljuslåda), men då blev resultatet suddigt och vissa banor tom. försvann.

När jag ska framkalla banorna använder jag kaustiksoda. 15ml/l är en bra koncentration tycker jag. En viktig sak är att kaustiksodan måste vara helt löst innan kortet stoppas ner. Det misstaget gjorde jag, att stoppa ner kortet då kaustiksodan inte var löst, vilket medförde att antingen så hände det nada eller om jag la kortet på botten sa det bara "poff" och så var kortet helt blankt och fint. sad.gif Så nu stoppar jag ner handen (med en stabil hanske på) och rör om och känner så att det inte ligger några korn på botten.

Etsmedlet som jag använder är från Kjell, det är även min etstank. Etsningen har jag aldrig haft några prob. med så jag har ingen koll på vad som kan gå fel. icon_smile.gif

Hoppas att jag har hjälp någon stackars olycklig själ på rätt väg iaf. icon_smile.gif

Läste i elfa katalogen (nr 52 sid 483) att man inte kan göra ledningar smalare än 0,3mm med fotografisk exponering. Jag har lyckast att göra ledningar som är 0,254 utan några prob. alls.

-Per


Gött handupp.gif Det är lite expriment över att etsa. Det tar några gånger innan man får in hur man skall göra. Jag brukar skriva ut på OH papper med bläckstråle skrivare och sedan framkalla/etsa med Elfas grejer. Har väl funkat rätt bra. Men jag har misslyckats några gånger också biggrin.gif Jag har nog lärt mig att det viktigaste är egentligen att ha en bra OH-utskrift. Blir utskriften kass blir oftast resten kasst också.

-Fritzell


Jag etsar med penna hehe känner mig lite ensam så jag ska väll gå över till foto så snart som möjligt wink.gif

Kanske kan skriva att det är välldigt smidigt till mycket enkla kretsar. bara att rita och etsa. snabbt och enkelt biggrin.gif mycket svårt att rita med den feta pennan. man kan använda en vanlig _permanent_ penna. har kört med den jag skriver på skivor med och en jag köppte på kjell. den jag köppte på kjell var smidig då färgen försvann, medans min den vanliga pennan tog mycket tid att få bort och det blev fula märken när jag lödde alltså färgen smetades ut när lodet kom på plats..

det var lite om de biggrin.gif

nu har jag lite frågor:

ska göra en etsnings "balja" i slöjden(gratis är gott:D) men jag skulle vilja veta lite vilka mått som behövs.

sedan undrar jag om man kan använda plexilim i skarvarna eller kommer det att åka med när jag etsar? vet inte riktigt vad limmet innehåller då det står på tyska på tuben mad.gif

-Virr3


När jag byggde min tank så började jag med att limma endast med pelxilim, dock så hade jag sågat plexiskivorna så dåligt så att limmet hade inte riktigt tätat alla fogar. Detta ledde till att jag använde silikon för att täta alla fogarna och det har funkat perfa.

-mullemeck


När jag skriver ut på OH så blir resultatet mycket flammigt om man håller det mot en lampa och kollar, fast resultatet blir ändå perfekt. Det är svärta där det ska vara men det är inte jämt för 5öre.

-Perrx


Hur förvarar man bäst färdigblandad etsvätska typ natriumpersulfat? Kan man ha den i plastflaskor (PET) eller fräter den hål?

Kaustiksoda är inte miljöfarligt och kan slås ut när man framkallat om jag förstår det rätt.

-Earendil


Jag har läst här på forumet att om man sparar etsvätska i en pet-flaska kan det explodera. Jag förvarar min etsvätska i en dunk avsedd för målartvätt. Locket har jag inte skruvat på helt då det bilads någon gas.

Kaustiksodan är inte miljöfarligt (jag kan inte tänka mig det iaf.) efter som att det används som propplösare i avlopp.

-Perrx



Det var konstigt. Men det kanske beror på att jag kör med en ganska stark (och nära) lampa som lyser igenom alla "hål". Har man problem med det så kan man iallafall skriva ut på bläckstråleskrivare på speciellt OH papper för bläckskrivare. Blir ofta mycket fylligare då bläcket smetar ut i pappret.

-Fritzell


Jag kör med bläckstråle och vanligt OH-blad, smetar inte ut vid utskrift men det torkar inte riktigt på bladet. sedan är det bara och torka av med lite vatten och diskmedel för återvinning.

-Jonaz


hur mycke är 15ml då? 2teskedar eller nåt ?

-sebbe


Om du använder riktiga mått så är en tesked = 5 ml, en matsked = 15 ml. Hur mycket en vanlig matsked som man äter med varierar beroende på storlek på skeden.

-matseng


Ett budgetförslag: använd smörpapper och skriv ut på i stället för OH. Lite svårare att få i skrivaren men viker man det runt ett vanligt pappersark så fungerar det. Se till att få textsidan mot kretskortet så blir det fint och fingra inte fär mycket på utskriften, den kan släppa lite toner från smörpappret. Har nyligen testat och använder en HP-laserjet 5L och exponerade i min hemmabyggna exponeringslåda i 3min ,det gick skitbra.

-tusse


Troligtvis är det vätgas som bildas därför alla syror består av väteföreningar så det är nog sannt att de kan explodera!

-Nutrino


Oavsett vad man har för flaska så ska man inte skruva åt locket. Då är det ingen explosionsrisk, så länge det inte förvaras i sol-ljus eller på någon annan varm plats. Glas har ju nackdelen att det flyger splitter *ifall* det mot förmodan skulle hända något. En PET-flaska sugs bara ihop tills den spricker. Men om man har koll på korken och var det förvaras så går det lika bra med glasflaska som PET-flaska.

-Jimmy