Sida 1 av 4

Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 17:56:31
av PeterH
Sitter och spånar lite kring möjligheten att implementera våg på grävaren, kunde vara kul att se vad saker man lyfter väger i vissa lägen...

Hur hade ni löst det? Jag funderar om en lämplig töjningsgivare skulle kunna detektera hur mycket bommen sviktar? Jag vet ju inte över huvudtaget om, och i så fall hur mycket, bommen på en (i mitt fall) minigrävare sviktar? Hur ska man tänka kring töjningsgivaren, hur räknar man på typ (viktområde) till exempel, och kan man ens räkna med att töjningen i en grävarm (bom) är "linjär" med lasten? Det finns ju en uppsjö med olika utföranden på givare så vilka kan passa ändamålet? Om man väljer den "vanligaste" typen med ett aluminiumblock som har fästhål i varje ända och helt enkelt skruvar denna direkt i bommen, kommer den att kunna detektera något? Hur kan man anta att en givare som är specad 10kg beter sig jämfört med en på 500kg, om vi utgår från att den monteras rakt upp och ner på bommen, är det en för kort del av armen för att kunna ge utslag? Är det bättre med den typ som limmas fast? Är det då något man bör ta hänsyn till som längden till exempel?

Bara på idéstadiet men har aldrig hållit på med töjningsgivare därav alla frågor :)

Om ni har sett liknande projekt eller har något att länka till blir jag glad, annars kan vi spåna här om hur man kan göra...

Här funderar jag om det kan vara ett ställe för töjningsgivaren?
givare_R.jpg

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 18:01:04
av grym
hydraltrycket på kolven under istället ?

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 18:13:51
av MiaM
Du lär också behöva vinkelgivare/lägesgivare för alla leder.

Har en bandgrävare någon form av fjädring mellan banden och maskinen, eller är det stumt? Om det finns nån fjädring så kan du mäta hur fjädringen rör sig. Inte 100% säker men tror att vissa kollektivtrafikfordon mäter och loggar fjädringen för att samla data om hur många som finns ombord (och sen får de väl vikta det för vilka resenärer som oftast åker, skolelever väger väl i snitt mindre än vuxna osv)

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 18:18:41
av PeterH
Kanske kunde vara något, frågan som uppstår då är ju vilken tryckgivare som kan vara lämplig och hur mycket trycket kan förväntas ändras med vikten? Tror arbetstrycket på pumpen ligger runt 230bar(?) (är ingen kung på hydraultryck heller :vissla: ) I princip borde det väl funka med en t-koppling på kolvens nedre anslutning och "plugga" ena sidan av kopplingen med tryckgivaren?

Edit: Mia, tänker du att töjningen påverkas av "hävarmseffekt" om bommen är längre ut?

Edit 2: Minigrävaren har ingen fjädring utan sitter stumt med vändkrans mellan hytt och larvband...

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 18:29:03
av PeterH
Om man istället sätter givaren på "stickan" och väger med stickan rakt ner, så att lasten hänger i stickan och töjningen mäts i själva stickan, då bör väl inte bommens läge påverka? :humm:
givare_L.jpg

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 19:03:24
av PeterH
En tanke som poppade upp i huvudet, hur mycket svårare skulle det vara att få till en "kalibreringsfunktion" där man lyfter en känd vikt från innersta läget till yttersta för att på så vis "lära" och kompensera för olika lägen på armen? Är det ens rimligt, jag antar att även en lösning med givare i alla leder skulle kräva en betydligt mer omfattande kodning... :wink:

EC15B_movement.png

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 19:14:21
av mrfrenzy
Mät trycket i den yttersta cylindern när skopan är horisontell och stickan vertikal.

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 19:19:32
av PeterH
Var tänker du dig att lasten skall fästas? Spetsen på skopan? Då påverkar ju även skopans längd. Bakkant skopa? (där finns kroken), men hur påverkas trycket på "sista cylindern" då? (antar att du menar cylindern för skopan) :humm:

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 19:26:12
av Pajn
Hydraltrycket förändras förvånansvärt lite med vikt. Har tidigare jobbat med ett projekt där vi använde trycksensorer för att detektera om det var last i skopan eller ej på en lastare och bara det var inte helt problemfritt, att försöka få fram en faktiskt vikt från trycket känns stört omöjligt.
Att mäta töjning på stickan känns spontant som en bra idé. Vi hade stor skillnad mellan förare i hur bra detekteringen fungerade men ju närmare lasten du mäter desto mindre borde lyfttekniken spela in.

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 19:37:22
av PeterH
Tanken för min del är att mäta "statiskt" dvs. bara när jag står still och inte under grävning eller så, men det låter som ett bra råd att försöka hålla sig när lasten för att minska påverkan från största delen av armen. mrfrenzys tips att använda skopan är smart för då är alla delar från armen borta, problemet blir att hitta en töjningsgivare som tål att sitta så långt ut även när man gräver (kan bli tuffa tag för sensorer som finns ända framme vid skopan :vissla: ) om det hade varit möjligt att mäta trycket kunde skopan varit en väg att gå...

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 20:18:06
av Prins Valiant
Även jag ser mrfrenzys idé som den enda möjliga, att mäta nära skopan. De andra armarnas krafter och kraftfördelning mellan arm och cylinder förändras allt för mycket mellan en arm som är nästan horisontal mot vertikal.
Tag yttersta armen som exempel, den kan variera från tryckkraft i armen till att både kolv och arm hamnar i dragkraft när den är vertikal.
Men tyvärr faller mrfrenzy's idé på trådgivarna konstruktion. Visst skulle man kunna tillverka axlar med inbyggda skjuvningsgivare för skopan, sådana finns och används i många kranapplikationer. Men de är känsliga för kraftriktning, kraften måste alltid angripa dessa givare i en speciell markerad riktning. Kraftriktning förändras med skopans vinkel

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 20:54:10
av grym
trådtöjningsgivare är jobbiga

dels ska dom monteras så dom får mekaniskt utslag, må vara litet men ändå

sedan så är utslaget elektriskt djävligt litet, även vid max mekaniskt töjning

sedan så bör man försöka ha en hel brygga, 4 st trådtöjningsgivare som sitter mekaniskt bra, där två töjs och två trycks ihop
dom bör vara termiskt stabila och termiskt lika

då kan man få ut någon millivolt per volt matning på bryggan

sedan behövs en lååågbrusig förstärkare, stabil

har man bara en enda trådtöjningsgivare så behövs det bra temperaturmäting på trådtöjningsgivaren och bra kompensering
och, 1/4 av utslaget elektriskt sätt


en funkis lösning skulle kunna vara en lastcell kopplad på fästet till innersta hydralkolven

https://www.ebay.com/itm/404469966257?h ... R9qX3vPKYg

fördelen är att lastceller blir enklare att bygga ju större vikt det är på dess område, mersolida, låga enheter är svårare

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 21:07:31
av PeterH
Hur tänker du dig att en lastcell som du länkar till skulle monteras mot kolven, var på fästet kan man förvänta sig någon deformation? :humm: (om du orkar, rita gärna en skiss för att förtydliga :tumupp: )

Av dom sökningar jag gjort verkar många använda HX711 som förstärkare/AD till sina lastceller, med rätt kombo av mätområde och förstärkning verkar man få till betydligt mer än några millivolt/V med matning 5VDC.

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 21:09:30
av säter
Jag vill minnas att det finns tappar att köpa med inbyggd lastcell.

Re: Väga lasten på grävmaskinsarm, idéstadiet...

Postat: 2 september 2023, 21:20:43
av PeterH
Låter intressant, och dyrt :vissla: Du har inte några länkar eller sökord att dela med dig av?