En spec typ av Tesla coil.

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
Malmute
Bannad
Inlägg: 29
Blev medlem: 5 augusti 2023, 17:05:15

En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av Malmute »

Man lindar typ högtalrkablar två ledare, platform så diametern täcker en induktionshäll och den dubblar watten men funkar endast på halogen lampor. Nu använder man inte så mycket halogen längre så...
Men intressant ändå, han var unik på sin tid och hans innovation är det fortfarande.
Några som har idé om hur det fumgerar?
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32788
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Har du en länk till en bättre beskrivning? Det som jag inte köper är att man för ut dubbla effekten, vilket strider mot ett otal fysikaliska lagar.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av E Kafeman »

Om det är Nikola Tesla som du syftar på så hade han inga större egna uppfinningar.
Hans kanske största konkurrent var Thomas Edison.
Inte heller Edison hade några större egna uppfinningar.
En stor skillnad mellan dessa bägge var dock att Edison hade en stab med underhuggare i både USA och Europa med uppgift att suga upp teknik och försöka utveckla dessa i Edisons namn.
Tesla var själv anställd hos Edison en tid som en del av den staben, bl.a. på ett kontor i Paris.

Både Tesla och Edison hade glöden att vilja vidareutveckla saker. Att de var briljanta uppfinnare är däremot rätt tveksamt.
Jag vet det själv då det finns en del patenterade uppfinningar i mitt namn. Jag vidareutvecklar och korsbefruktar saker som jag fått inspiration till via medarbetare såväl som från serietidningarnas olika vedbo-uppfinnare.

"It takes a thousand men to invent a telegraph, or a steam engine, or a phonograph, or a photograph, or a telephone or any other important thing—and the last man gets the credit and we forget the others. He added his little mite — that is all he did. These object lessons should teach us that ninety-nine parts of all things that proceed from the intellect are plagiarisms, pure and simple; and the lesson ought to make us modest. But nothing can do that." - Mark Twain

Tror det var Edison som sa "uppfinna är 99% transpiration och 1% inspiration". Det är något de flesta utvecklare håller med om. Lägg till att för att alls ha råd att utveckla saker måste man marknadsföra sej för att få någon till att finansiera material, medhjälpare, verktyg och lokaler.
Det kostar tid och jobb innan man ens kan börja syssla med den tanke-idé man vill vidareutveckla.
Naturligtvis försöker man så långt möjligt återvinna redan gjord tankemöda. Om man vill uppfinna en bättre bil behöver man inte återuppfinna hjulet.
Vedbo-uppfinnare som Åsa-Nisse och Oppfinnarjocke utvecklade alltid överfantastiska knasigheter som visade sej ha någon allvarlig brist. Det är sådant som man kan arbeta vidare med för att lösa bristerna och få fram en bra produkt.
Oppfinnarjocke_tub.png
Oppfinnarjocke i Kalle Anka-tidningen uppfann iden att transportera folk i tub,,, Det var beskrivet långt tidigare och återuppfinns med jämna mellanrum men är värdelöst nyvaknande så länge man inte bidrar med att lösa de problem Oppfinnarjocke fann.
Att presentera sådant som egen uppfinning, antingen är man inte påläst om vad som redan är känt eller vill man försöka knycka andras arbete.

Tesla förstod att man för att kunna (vidare)utveckla något nytt krävde kapital. Sådant skaffade man sej genom marknadsföring. Spektakulära shower där publik kunde se honom sitta i sin bur och träffas av urladdningar var ett sätt att skaffa pengar för att försöka utveckla och utvärdera andra tekniker.

Tesla och Edison var allsidiga populärvetare. De gav sej in i många olika teknikområden där man såg möjlighet att sälja in utvecklingsjobb hos ekonomiskt välbeställda finansiärer. Radio, tele, lampor och elmotorer av olika slag, oftast fanns en verklig men sämre bemedlad uppfinnare vars jobb förpackades och förbättrades innan man sökte patent i eget namn.

Insäljandet, kravet på god marknadsföring, krävdes för att kunna ha råd med experimenterandet. Det gällde i princip alla dåtidens teknikutvecklare inom el, tele, medicin, bilar och inte minst flyget. Edison tog det till en högre nivå genom att anställa en hel stab med underlydande utvecklare. Teslas enmansshower blev allt mer otillräckliga vid mer komplicerat uppfinnande.

Att en grupp personer uträttar mycket mer konkret arbete och driver utvecklingen fortare är rätt välkänt inom industrin.
Ingen ensam uppfinnare kan i dag utveckla en ny radio/telefon/medicin/bil. Det kräver ofta stora kapital och kunnande från flera olika specialistfack.

Uppfinnandet av vad det nu än är, om man uppfinner fröet till en elmotor t,ex. i den nya tidens industrialism var det inte nog.
Man eventuella finansiärer och kunder krävde då som nu utveckling, att varje ny version av elmotorn skulle förbättras och dessutom kunna säljas i stora antal om de skulle kunna användas i industrin. Det mesta av detta var inget man sysslade med som ensam uppfinnare. Även Tesla fick böja sej för detta och fick sälja uppfinningarna till de som kunde producera dom, som hade kapital och förstod att kunna bygga effektiva industrier.
Före 1800-talet fanns i princip ingen industri, man visste inte vad det var och ingen behövde den heller.
Tidiga undantag i Sverige var industri för framställning av metall. Vi fick våra första industriellt drivna gruvor och järnbruk på 1600-talet. Järn behövdes till spisar och plogar men framför allt till den nyskapade krigsmakten där man ville ha gevär och kanoner och järndetaljer till hästkärror och krigsfartyg i större mängder än någonsin tidigare.
Denna typ av industri var ändå blygsam i omfattningen. Det var vad man kallade för en "het industri" som ofta startade på större bondgårdar.
Att smälta och förädla järnmalm krävde stora ugnar och stora ugnar krävde mycket träkol, vattenkraft och högvärdig malm.
Kol , vattenkraft och malm måste dessutom finnas på en och samma plats.
Till ugnarna behövdes tegel och inte sällan tillverkades även teglet på plats som en sidoindustri.

Allt övrigt av väsentligt värde såsom mat, kläder och hus producerades och förbrukades småskaligt och hantverksmässigt på landsbygden. Städer var små och här fanns främst småskalig hantverks-verksamhet med en kyrka och marknadsplats i centrum.

Det ändrade sej på 1800-talet. Det tillskrivs främst att någon började driva spinn och vävmaskinerna för bomull med vattenkraft på stordriftsnivå. Att husbehovstillverka kläder blev utkonkurrerat för de som hade pengar att köpa tyg.
Bondfolket bytte till stor del till sej sina behov och hade inga pengar.
För att i större skal hitta folk med pengar krävdes en ny uppfinning, fabriksarbetaren.
Folk fick överge lantlivet och tidigare självhushåll för flytta till staden för bli fabriksarbetare för att där jobba för pengar för att ha råd med allt fabrikerna producerade. Masstillverkning gav god lönsamhet trots lägre priser.
Nyheten "fabriksarbetare" gav ekonomiskt underlag att sälja saker till de som nu bodde i städer, saker som de nu behövde köpa som annars inte behövts på landet där man självhushållade och inte hade pengar på samma sätt.
Henry Ford skapade i denna anda en modell för många andra fabrikanter att ta efter, det löpande bandet. Arbetaren vid bandet hade inte längre tid att rulla sina egna cigaretter utan köpte en annan uppfinning, maskintillverkade färdigrullade och paketerade cigaretter.
Uppfinningen hade aldrig kunnat säljas om det inte funnits arbetare med tillräckligt med pengar.
Samma gällde mat, man köpte förpackat från fabriker istället för att varje familj skulle ha egna höns och kor.
Att tända en glödlampa på kvällen blev inte längre ett rikemans lyxnöje utan det efterfrågades i fabrikslokaler för att kunna bedriva effektivare verksamhet på fasta tider oavsett om det var dagsljus. Först bara i rikemansbostäder men även i hyreshus började man få in elektriskt ljus. Det gav underlag för masstillverkning av elkabel och glödlampor.
Näst efter lampan gav elmotorn nya produktionsmöjligheter istället för vatten och vinddrivna kraftkällor som i fabrikerna krävde komplicerade transmissionslinor kors och tvärs.

Behovet av elmotorer öppnade en enorm framtidsmarknad som i sin tur krävde att tekniken för eldistributionen utvecklades.
Elmotorer utan elnät var inget värt. Tesla jobbade med att utveckla en växelströmsmotor baserat på ideer han sett tidigare.

Edison ville marknadsföra sitt likströmsnät som fungerade bra för Edisons glödlampor men skulle göra växelströmsmotorer / generatorer / transformatorer helt utan värde, Teslas prylar skulle bli osäljbara. Därav att Tesla och Edison krigade om vilket som var bäst , växelström eller likström.

Teslas högspänningsgenerator är en transformator där man uppnår hög spänningsomsättning genom hög varvtalsomsättning mellan primär och sekundär lindning i resonanta lindningar.
Det är en uppfinning utan något större värde. Det var dock Teslas gimmick som förevisades vid hans marknadsföringsshower där han chockade åskådarna med att han var herre över häftiga urladdningar. På sätt och vis blev det även Teslas stora fall i slutet av hans karriär när han gav sej på att försöka utnyttja principen om resonanta lindningar med hög spänningsomsättning för att trådlöst överföra elkraft mellan kraftverk och plocka energi från Schumann-resonser.
Tesla-spolen är därför kanske en av Teslas minst värda saker han utvecklade.

"dubblar watten"
Tesla-spolen skapar ingen gratis effekt.

"funkar endast på halogen lampor."
Det verkar vara något missförstånd? Du borde testa själv innan du påstår felaktigheter. Det är tvärs om. Halogenlampor, det är normalt glödtrådslampor som innehåller ädelgasen halogen. De är rätt odugliga att fås att lysa i närheten av en Tesla-spole då dess impedans är för låg. Det fungerar bättre med lysrör som ger en hög impedans innan de tänts på riktigt och kan då lysa svagt pga av interna gasen joniseras och får lysröret invändigt belagda fluorescerande pulver att avge synliga fotoner.
En fördel när man showar med detta är att ett lysrör kan vara långt för att bättre påvisa skillnaden i fältstyrka nära generatorn relativt någon meter bort. Att det lyser alls beror ju på skillnad av spänning i de båda ändarna av lysröret.
Det är inte nödvändigt med en Tesla-spole, det fungerar bra att ställa sej under en hög kraftledning och peka på den nerifrån marken med ett lysrör.

"Man lindar typ högtalrkablar två ledare"
Återigen, eftersom du inte vet kan det var bra ide att du testar och jämför olika kabeltyper. Mångtrådig och därmed onödigt tjock högtalarkabel är mindre bra val till en Tesla-spoles sekundära lindning.
Det blir för tjock isolering och dubbla ledare har ingen fördel. Strömmarna är låga så man kan hellre nyttja tunn lacktråd.
Meterpriset blir dessutom mycket billigare och man kan säkerligen nå högre spänningar än med högtalarkabel.
Vid valet av kabel bör man väga ledarens reaktiva förluster för bästa effektivitet på Teslaspolen.

"så diametern täcker en induktionshäll"
Varför använda en rätt klumpig induktionshäll som måste fås att känna en last? Det blir mycket värmeförluster om inte annat, tvärs emot att det skulle dubbla några effekter. Om man måste ge sej på köksredskapen, prova linda en resonant strömkrets med spole avstämd så att du kan placera den i mikrovågsugnen. Bara något enstaka varvtal och man kan få så hög spänning att man får överslag på många millimeter och energin kan bli stor så man kan få långa spektakulära joniseringskanaler.


"han var unik på sin tid och hans innovation är det fortfarande."
Ja han var unik på det viset att han hade ett stort driv att utveckla saker vidare, saker som han lärt sej om från andra samtida utvecklare. Många av den tidens utvecklare experimenterade för eget nöjes skull och hade varken möjlighet eller intresse att utveckla saker till massproducerbar kommersiell produkt. Framför allt Edison dammsög världen runt efter sådana uppfinningar som kunde bli pengar.

Mycket av Tesla och Edisons utvecklingsjobb hade säkert skett av någon annan om de inte gjort det men de bägge drev definitivt på den tidens teknik-utveckling även om man i efterhand ser att Teslas enmansshower i sej inte åstadkom så mycket.
Det finns en kult kring Tesla som lever än idag tack vara hans många ej fungerande utvecklingsprojekt typ trådlös kraftöverföring och långa urladdningar och hans i synnerhet på slutet rätt förvirrade anteckningar ger underlag till moderna tolkningar av konspiratoriskt slag.

Edison och Tesla bidrog med lampor och elmotorer men hade inte de utvecklat sådana saker så fanns det rätt många samtida som troligen utvecklat dessa sakerna. Det var produkter som låg i tiden, det fanns en efterfrågan på bättre elnät och elmaskiner liksom glödlampor för belysning och när man synar historien så är de kända namnen sällan först med en uppfinning, det fanns flera som sysslade med samma teknik men det var den som var driftig och hade råd som gjorde slag i saken och sökte patent.
Förutom Tesla var det flera andra som studerade olika möjligheter för en induktionsmotor att t.ex. ersätta ångmaskiner. Det ligger i dess natur att när man väl lärt sej att en spoles magnetfält kan utföra arbete så ligger induktionsmotorn/generatorn nära till hands att förstå och förstå hur trefas växelspänning skulle åstadkomma effektiv rörelse på rotorn.

Utan glödlampan så hade mycket utveckling gått långsammare. Utan ljus och utveckling måste ske på dagtid eller mha fotogenlampor. Hur stor uppfinningshöjden är att komma på att glödtråden överlever längre om luftens syre ersätts med annan gas är måttlig, åtminstone sett i backspegeln. Det stora är snarare att Edison lyckades övertyga världen om det ditintills okända behovet av elektriska glödlampor, i en tid när det inte ens fanns ett publikt elnät. Som att sälja radio-apparater i en värld som saknar radio-sändare.

Elektriska telegrafen (Morse), telefonen (Bell) och radion (Marconi) är några av de elektriska uppfinningar som påverkat vår vardag in i våra dagar och som på olika sätt ännu utvecklas och numera är gränsen flytande vad som är en telefon eller radio.
Intresset för att utveckla radion hade bidrog till att utveckla halvledarindustrin som gav oss moderna datorer och trådlösa telefoner.

Att radion alls skapades var mycket tack vara att man förutspått att den var möjlig innan man ens kände till vilka komponenter som skulle behövas. Den som förutspått detta och mycket exakt beräknat teorierna bakom överföring av radio-vågor var Maxwell.
Storheten att med den tidens referenser ta fram dessa teorier gör att jag personligen sätter Maxwells betydelse högre än Tesla och Edison som grundläggare av moderna samhällets teknik. Ändå så uppfann han inget konkret men inspirerades mycket av Faraday som i sin tur var inspirerad av andra.

Frågan är om uppfinnare finns. Det är snarare så att driftig och energiska utvecklare bygger på de kunskaper och jobb andra tidigare gjort.
Det är i sej stort då flertalet föredrar att inte jaga och bygga mer kunskap. De är nöjda att bibehålla nuvarande vardags kunskap för att klara livets nödtorft. De ser inte det som något värt att bygga kunskap utöver vardagsbehovet eller vill ta besväret att föra ny kunskap och utveckling vidare genom dokumentation till eftervärlden eller skapa patent och producerbara produkter.
Tesla_coil.jpg
Tesla spole, en uppfinning utan större praktisk nytta och klumpigt alternativ till läslampa.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Malmute
Bannad
Inlägg: 29
Blev medlem: 5 augusti 2023, 17:05:15

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av Malmute »

HUGGBÄVERN skrev: 5 augusti 2023, 22:05:09 Har du en länk till en bättre beskrivning? Det som jag inte köper är att man för ut dubbla effekten, vilket strider mot ett otal fysikaliska lagar.
Jag vet men testade själv för ca 10år sedan, köpte en Induktionshäll för ändamålet och mätte förbrukade watt och jag drev det dubbla i lampor och ingen me sken. Tänkte att det vore ju nåt för idrottsannlägningar & liknade men sen komm ju LED.

Har tyvärr ingen länk, det var en Fransk innovatör som hade / har en site på nätet med flera Energisave saker.

Kanske går att söka, och är han borta så finns ju wayback machine.
Malmute
Bannad
Inlägg: 29
Blev medlem: 5 augusti 2023, 17:05:15

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av Malmute »

E Kafeman skrev: 6 augusti 2023, 07:50:28 Om det är Nikola Tesla som du syftar på så hade han inga större egna uppfinningar.

(massa text)
Det finns så mycket desinformation kring Tesla av förklarliga skäl, US mydigheter tog alla hans dokument / ritningar efter hans död, och sen har ingen fått ta del av dom.
Malmute
Bannad
Inlägg: 29
Blev medlem: 5 augusti 2023, 17:05:15

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av Malmute »

HUGGBÄVERN skrev: 5 augusti 2023, 22:05:09 Har du en länk till en bättre beskrivning? Det som jag inte köper är att man för ut dubbla effekten, vilket strider mot ett otal fysikaliska lagar.
Vet samma som Faraday myntade och som fortfarande används på universitet, MAN KAN INTE FÅ UT MER ENERGI ÄNN MAN PUTTAR IN
Vilket inte är sant och jag tror att flertalet som kanske läser detta har en sån pryl hemma!
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 30018
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av MadModder »

Knappast. Konspirationsteorier är vad det är.
Om någon hade en sådan pryl hade den varit rik nu.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32788
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Malmute skrev: 6 augusti 2023, 17:49:45
HUGGBÄVERN skrev: 5 augusti 2023, 22:05:09 Har du en länk till en bättre beskrivning? Det som jag inte köper är att man för ut dubbla effekten, vilket strider mot ett otal fysikaliska lagar.
Vet samma som Faraday myntade och som fortfarande används på universitet, MAN KAN INTE FÅ UT MER ENERGI ÄNN MAN PUTTAR IN
Vilket inte är sant och jag tror att flertalet som kanske läser detta har en sån pryl hemma!
Citation needed, dvs visa på en vetenskaplig faktakälla som visar på att ett system kan skapa mer energi än som förs in, för nu är du inne på ett område där INGEN vetenskap i världen stöder ett sådant påstående.

The first law of thermodynamics states that energy cannot be created or destroyed, only converted from one form to another. For example, kinetic energy may be converted into thermal energy, or potential energy may be converted into kinetic energy. Energy is never "lost"—it is transferred or converted in some way.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26423
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av danei »

Malmute skrev: 6 augusti 2023, 17:44:31
E Kafeman skrev: 6 augusti 2023, 07:50:28 Om det är Nikola Tesla som du syftar på så hade han inga större egna uppfinningar.

(massa text)
Det finns så mycket desinformation kring Tesla av förklarliga skäl, US mydigheter tog alla hans dokument / ritningar efter hans död, och sen har ingen fått ta del av dom.
Ja, det finns extremt mycket felaktig information om herr Tesla. I allmänhet promotad av sådan som du.
Du har extremt dålig koll på vad du pratar om. Du klarar inte ens av att göra skillnad på enheter och storheter.

På så vis är du i gott sällskap med herr Tesla. Han var inget vidare på teorier. Du hittar inga uträkningar som han utfört. Han tycks ha gått mer på intuition.

Men han uppfann inget revolutionerande, även om många påstår det.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45304
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av TomasL »

Han lyckades i alla fall marknadsföra växelström, vilket var en bra grej, till Edisons stora förtret.
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4695
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av Swech »

MAN KAN INTE FÅ UT MER ENERGI ÄNN MAN PUTTAR IN
Vilket inte är sant och jag tror att flertalet som kanske läser detta har en sån pryl hemma!
Det enda jag kan tänka mig som platsar som en sån pryl hemma är småbarn... de tenderar ju att
få ut en jädra massa energi ur socker

Swech
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26423
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av danei »

TomasL skrev: 6 augusti 2023, 19:03:19 Han lyckades i alla fall marknadsföra växelström, vilket var en bra grej, till Edisons stora förtret.
Det var väl int direkt Tesla som gjorde det. Det var snarare Westinghouse.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45304
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av TomasL »

Jo, men Tesla övertygade Westinhouse att AC var oerhört mycket bättre än DC, framförallt om man skall transportera det runt i en stad eller mellan städer osv.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26423
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av danei »

Möjlig, men generellt försöker man ge honom större roll än han hade.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45304
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: En spec typ av Tesla coil.

Inlägg av TomasL »

Visst är det så.
Men, fakta är att han fick ett antal patent avseende växelströmsteknik, vilka sedan köptes av Westinghouse, resten är sas historia
Skriv svar