Oscilloskop tips önskas.

Gimbal
Inlägg: 7878
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av Gimbal »

Börjar bli dags för en nytt oscilloskop, det gamla analoga har gjort sitt. Tittade först på det kända Rigol DS1052E men skulle vilja ha lite större skärm.
Rigols "nya" DS2072 ser trevlig ut men kostar egentligen lite mycket (dryga 8200:-). Finns det något bra däremellan, eller är det DS2072 som ger mest pang för pengarna just nu?
WhiteWolf
Inlägg: 50
Blev medlem: 19 januari 2010, 21:06:52
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av WhiteWolf »

Jag har hållit på och sökt hela veckan nu efter ett nytt oscilloskop. (sysselsättning när man är tokförkyld).. Efter mycket läsande har jag landat i detta:

Listan på lite kandidater:

Hantek DSO5202B Pris: runt 2000kr
+ Snabb oscilloskop.
+ Flera olika funktioner. (Med senasten firmwaren så finns det fler filter varianter till FFTn).
+ Menyn är bra och bra stor font.
+ Det är enkelt att "hacka" firmwaren så att man får en 200MHz oscilloskop istället för en 100 eller 70. :) http://www.eevblog.com/forum/testgear/h ... -for-free/
+ Notera: Det är B eller BM, BMV som man ska köpa och inte P varianten. För P varianten har bara 40K i minne medans B har 1M och BM/BMV har 2M.
- ADCn är inte jätte bra men den går att förbättra genom att byta ut några resistorer vid ingångarna och eventuellt byta ut strömregulatorerna och kondensatorerna i PSUn. (Info finns i länken ovan).
- Ser lite billig ut.
- Displayen är bra från alla vinklar förutom om man kollar uppifrån eller långt från sidorna. Alltså den passar inte så bra att ha på bordet.
Notera: Tidigare versioner än de som är byggda i år har haft fel/buggar i hårdvaran och i firmwaren. Det ska tydligen inte finnas några uppenbara buggar längre med hårdvaruversion hw1007. (Det ryktas om att det har kommit en nyare version nu under hösten).
Notera: Hantek DSO5102B är samma som Tekway DST1102B fast Tekway kostar bra mycket mer.

Owon SDS7102V Pris över 3000kr
+ Hela 10M i minne!
+ Bra display
+ Bra med funktioner
- Det blir svårt att mäta glitches i en signal med den. (Alltså signaler som uppstår ibland då och då).
- Firmwaren är extremt dålig. Buggig med mera. Om de hade lyckats få till en bra firmware så vore denna helt överlägsen i sin prisklass.
Notera: Denna oscilloskop är rätt populär bland folk trotts den dåliga firmwaren.
Notera: Owen fuskar lite med displayen och förfinar det som visas på displayen.
http://www.youtube.com/watch?v=eqcEi6ru4ZM

Rigol DS1052E
+ Har bevisats att den är riktigt bra sen lång tid tillbaka.
+ Stabil och bra firmware.
- Fläkten låter en hel del. (Den går att byta ut mot en noctua, nexa fläkt som är tystare och blåser mer).
- Liten display
- Börjar bli gammal. Äldre än de flesta andra i denna lista.
Notera: Osäker på om "hacket" från 50MHz till 100MHz fungerar nå mer. Men trots det så tycker jag att denna börjar bli allt för utdaterad i jämförelse till Hantek DSO5000B-serien.

UNI-T UTD2102CM Pris runt 2500kr
- Dålig firmware.
Jag vägrar säga bra och dåligt om denna. Det ända jag tänker säga är: KÖP INTE.
Typ bästa videon där man ser att den håller på med konstigheter: http://www.youtube.com/watch?v=VOEDh8e5-WU

Atten ADS1062 Pris: Runt 2000kr
+ Bra stor display.
- Dålig firmware.
- Ingen support.
Som jag sa om UNI-T: KÖP INTE.
Finns inte mycket information och folk verkar hålla sig ifrån dessa.

Siglent SDS1072CML Pris: Runt 2500kr
- Ingen support?
- Dålig firmware.
Kan inte säga så mycket om dessa. Det finns inte mycket info om Siglent. Ingen vet hur bra den egentligen är. Det ska tydligen vara en kopia av Rigol DS1000E-serien.
Jag avråder en att köpa dessa just för den anledningen, då det är knappt någon som har testat dem. Fast vad jag har läst så tillverkar Siglent Agilents oscilloskopen i sin fabrik men det verkar inte tyckas som Agilents kvalité finns ändå hos Siglents egna..

GW Instek GDS2000A Pris: 4000-6000kr
+ 2M med minne.
+ Bra display.
- Dyr
- Lite känsla av en leksak eller ser billig ut.
Notera: Finns i 70/100/200/300MHz.
http://www.youtube.com/watch?v=cRe9b7iV6Kc


Det som är gemensamt med dessa DSOer är att de bygger på samma princip. Alltså flera ADCer och en FPGA klocka vilket inte är en så snygg och bra lösning. Istället för att köra på en lite dyrare och bättre ADCer med egen dedikerad klocka för då skulle det bli bättre mätningar på ingångarna.

Rigol DS2072 Pris 5500-8000kr
+ Går enkelt att uppgradera med en keygen för att få en 200MHz version och få alla funktioner upplåsta. http://freneticrapport.blogspot.se/2013 ... 00mhz.html
Dave på EEVblog har gjort en grymt recension på denna oscilloskop. Och jag måste då säga att jag är grymt imponerad.
http://www.youtube.com/watch?v=_TSr9nFN1GU

Agilent DSOX2/3 series
Grymma oscilloskop men kostar därefter. Dessa går inte att jämföra med de övriga kinesiska för det är allt för stor skillnad.

Hameg HMO series
Grymt bra oscilloskop med flera funktioner. Skarp i mätningarna. (Har själv använt på jobbet dessa oscilloskop). Men man får betala för kvalité. Dessa går inte att jämföra med de övriga kinesiska för det är allt för stor skillnad.


Vad skulle jag välja eller funderar på är följande:
Atten, Instek, Owen, UNI-T, Siglent blir det defenetivt inte. Då det är för mycket dåliga grejjer som jag stör mig på.

Rigol DS1052E är lite för gammal för mig. Trotts att den har grym design. Samt att jag känner att det inte är värt att spendera 500kr extra för en rigol. När jag kan få en Hantek/Tekway för mycket billigare.

Agilent och Hameg är i en klass för sig. Så hade man mycket pengar så skulle det vara någon av dessa.

Hantek DSO5102B skulle jag köpa om jag inte vill spendera mycket mer än 2000kr på ett oscilloskop. Den slår dem andra i samma klass med häst längder på alla punkter. Mycket tackvare att den är så enkel att hacka. Det finns dem som har fått till en uppgradering av linux kärnan så att det blir en BM eller BMV version. Plus SD korts läsare och ethernet port. Plus att det finns programvara till PCn så att det går att kontrollera och läsa av oscilloskopet med PCn. Det ska gå ganska enkelt att koppla till LabView också.

Rigol DS2072 skulle jag rekommendera lätt då den är full av funktioner och hårdvarudesignen är otroligt bra. Fast priset är mycket högre än för en Hantek.

Slutsats:
Jag kommer att spara lite mer pengar och köpa en Rigol DS2072 för den har en display där man kan ändra intensiteten på signalen så att den blir som en analog oscilloskop vilket jag gillar.

Men om jag inte skulle orka att spara pengar så köper jag en Hantek DSO5102B definitivt då jag kan få den till en 200MHz oscilloskop enkelt och byta ut lite komponenter så får jag en riktigt grym oscilloskop.

Jag hoppas mitt svar till någon hjälp :)
limpan4all
Inlägg: 8195
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av limpan4all »

Köp ett begagnat "high-end" oscilloskop på eBay som har ca 10-15 år på nacken (LeCroy, Agilent, Tektronix).
Samma pengar men mera pang för pengen framförallt på användarinterface sidan.
Användarvisningsbild
swapper
Inlägg: 1075
Blev medlem: 14 augusti 2012, 23:18:15
Ort: Helsingborg

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av swapper »

Grym förklaring!
Man blir lite sugen på en Hantek DSO5202B.
WhiteWolf
Inlägg: 50
Blev medlem: 19 januari 2010, 21:06:52
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av WhiteWolf »

Nja, vet inte riktigt det där med high-end grejen nå mer.

Om man börjar kolla på Tektronix TDS1000, TPS2000 och TDS2000/B -serien så är de sämre än Hanteks och Rigols grejjer från 2008/2009 fram till idag. Speciellt om vi kollar på "Record Length" alltså minnet för att kunna göra flera mätningar som också används för att kunna "zooma" in på en viss punkt/område på en signal till exempel. Visst kvalitén på Tektronix är nog bättre, det säger jag inget om. Men funktionaliteten är bättre hos kina grejerna.
Däremot kan en Tektronix TDS3000/B-serien vara något fast dessa är lite nyare än 10 år. Men då hamnar vi i samma prisklass som en Rigol DS2072 om inte klassen högre. Notera att jag jämför med en high-end oscilloskop som är runt 10 år gammal och därför har jag inte nämnt C varianten av TDS1000/2000/3000-serierna.
B-varianten

Och nu tar jag inte upp modellerna DPO2000-serien, MSO2000-serien, för dessa är lite nyare än 10 år och kostar långt över 10000kr fortfarande idag.

Kollar vi på Agilent istället då.

DSO1000 och DSO3000-serien är nyare än 10 år men helt otroligt så kan man ibland ha turen att kunna köpa en sådan för mycket mindre än 10000kr. Så lyckas man med det, ja köp om du vill ha kvalité men de har lite mindre funktioner och mindre minne m.m. än en Hantek DSo5102B eller Rigol DS2072. Fast det är hållbara och stabila grejer.

Tittar man istället på HP Agilent 54000-serien så går det att få tag på runt 2000-6000kr. Men då är de inte riktigt portabla och har inte alla display finesser som en helt digital oscilloskop har. Jag säger inte att de är dåliga men man får lätt känslan att de skulle kunna var från tidiga 90-talet fast de är runt 2000 tillverkade och vissa lite nyare än så. Personligen tycker jag att det är svårt att hitta en bra gammal HP Agilent. Minnet brukar inte vara så hemskt stort i dem heller.

Det har hänt mycket under de senaste 5 åren när det kommer till kinesiska oscilloskop, de håller rent generellt bra kvalité om man inte köper en som är 1-2 år gammal, bort sett från Rigol DS2072 som inte är mer än 1 år tror jag. Men Rigol har faktiskt börjat tillverka bra grejer fast de är kinesiska. Jag brukar personligen dra mig ifrån att köpa kina grejer men när det kommer till Rigol och Hantek så är jag mer öppen. Däremot så har Rigol en del och lära sig när det kommer till deras funktions generatorer och labbaggregat.

Det som brukar vara bra med kina grejer är att de går att förbättra i efterhand själv om man vågar. Som Rigol DS2072 som är på 70MHz med få funktioner upplåsta så kan man enkelt få den till en Rigol DS2202 som är på 200MHz och alla funktioner upplåst. Däremot så får man skaffa nyare probbar, för probbarna som levereras med DS2072 är gjorda upptill 150MHz. Men helt plötsligt har man en oscilloskop som är jämförbar med ett oscilloskop på mer än 10000kr istället för under 8000kr :) Och för Hantek DSO5102B som är värd runt 2000-2500kr men med lite modifikationer så kan den vara jämförbar med ett oscilloskop på runt 4000kr istället :)

...Men nu har man väl startat ett flame-war här på forumet :p

swapper: Hade kunnat skrivit lite bättre och mer utförligt men orken finns inte riktigt när man är förkyld. Men kul att du gillade informationen :)
Användarvisningsbild
psynoise
EF Sponsor
Inlägg: 7154
Blev medlem: 26 juni 2003, 19:23:36
Ort: Landvetter

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av psynoise »

Mycket trevliga synpunkter vilket även uppskattas av mig som inte ska köpa något :tumupp: .

Men har ni någon uppfattning om egenbrus och distorsion i dessa enklare oscilloskop, skiljer det sig nämnvärt från de traditionella fabrikaten?
Användarvisningsbild
calmar
Inlägg: 540
Blev medlem: 23 november 2005, 13:14:41
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av calmar »

Kikar man på eevblog-forumet finns det väldigt mycket diskussioner om Kina-oscilloskop, t ex den här jämförelsen. Några av användarna verkar ganska insatta, t ex "rf-loop" och "tinhead" som gjort en hel del jämförande mätningar.
Siglent har även officiell support på forumet.
WhiteWolf
Inlägg: 50
Blev medlem: 19 januari 2010, 21:06:52
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av WhiteWolf »

Egenbrus och distorsion är rent generellt låg hos Agilent, Tektronix och Hameg men vi snackar om lite annan liga om man nämner dem.

Däremot så är egenbrus och distorsion lite av ett problem hos Atten, Siglent, UNI-T, Owon. Nu kommer jag inte ihåg vilken av dessa rent generellt hade mycket problem med det men jag tror jag gör en kvalificerad gissning när jag säger UNI-T har värst egen distorsion och brus.

Om jag minns rätt vad jag har läst om GW Instek så har de inte några större problem med bruset eller distorsionen. Samt att mät-ingångarna kan kopplas till instrumentets egna jord för att avgöra om det finns mycket massor av brus eller ej. Kopplingen till jord sker fysiskt och inte mjukvarumässigt, som hos Atten, Owon som "kopplar" det mjukvarumässigt, det skulle heller inte förvåna om det är så hos Siglents eller UNI-Ts oscilloskop. Det är ganska enkelt att få till ett fint rakt streck på displayen när kopplingen sker via mjukvaran...

Hantek och Rigol verkar också koppla ingången fysiskt till jord när man väljer det i displaymenyn. Är lite osäker på Rigol DS1000E-serien men på DS2000-serien sker det fysiskt i alla fall. Tar man och jämför Rigol mot Hantek så har Rigol bättre resultat när det kommer till egen distorsion och brus men det är för att Rigol har valt bättre ADC o.s.v. Hantek har lite mer egen distorsion och brus än Rigol men detta går ganska enkelt att fixa till bättre nivåer om man byter ut LDOerna och kondensatorerna i PSUn och resistorerna vid bnc-ingångarna. Då blir det acceptabel nivå på distorsionen och bruset tycker jag. Fast vissa menar att byta ut LDOerna är lite och ta i för mycket utan det räcker med kondensatorerna byts ut men är man petig så byter man också LDOerna. Eller kanske till och med sätter in DC-DC omvandlare som ser ut som en tjock ful TO-220 krets :p

calmar: jag tänkte precis länka till den tråden och http://www.eevblog.com/forum/testgear/h ... -for-free/, http://www.eevblog.com/forum/testgear/r ... n-sds7102/. Som du sa; "tinhead" och "rf-loop" ska man lyssna på för de verkar vara riktigt insatta.
"marmad" ger också bra info.
Gimbal
Inlägg: 7878
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av Gimbal »

WhiteWolf :tumupp:
H.O
Inlägg: 5684
Blev medlem: 19 mars 2007, 10:11:27
Ort: Ronneby

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av H.O »

Jag har haft ett DS4014 (4 kanaler, 100MHz, 4GS/s, 140Mpts, 110k wfms/s) i dryga året nu och är mycket nöjd.
DS2000 var sprillans nytt när jag skulle köpa och det lockade verkligen men finns inte med 4 kanaler som jag ville ha.

Protokollanalysatorerna i DS4000 känns lite långsamma (jag skulle tro att det är samma i DS2000 med jag vet inte). De blev betydligt bättre med senaste mjukvaran men jag tycker fortfarande de känns lite "laggiga" och jag skulle inte betala för dom om jag inte ABSOLUT var tvungen att ha dom (de kostar en del). Jag antar att avkodningen sker i mjukvaran till skillnad mot vissa Agilent-skop där den sker hårdvarumässigt i deras ASIC.

Den keygen som finns fungerar för att låsa upp analysatorerna på DS4000 men öppnar inte upp bandbredden. En användare har dock rapporterat att hans skop (DS4014) har "glömt bort" sin identitet och nu säger att det är ett DS4054 med 500MHz bandbredd så det verkar som att det GÅR....

Nu vill jag ja ett MSO4000.....
Användarvisningsbild
adent
Inlägg: 4094
Blev medlem: 27 november 2008, 22:56:23
Ort: Utanför Jönköping
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av adent »

Efter videon med DS2072 blev man ju rätt sugen på ett sådant. Mitt hundra år gamla LeCroy 9310M har ju faktiskt sekvenstriggning iofs. Det är ett grymt bra skop, men det är inte direkt nytt...
WhiteWolf
Inlägg: 50
Blev medlem: 19 januari 2010, 21:06:52
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av WhiteWolf »

Sett ett tag nu att tequipment.net säljer DS2072 för $839 + free shipment (tydligen internationellt också om man betalar via paypal).
Med dagens kurs på 6,54kr/USD så blir det ca 5500kr. Men är man medlem på eevblog forumet så har man fått 6% rabatt på sina beställningar. Det skulle göra att en DS2072 kommer kosta $788,66 vilket blir typ 5150kr.

Sedan finns det en tjeckisk hemsida: http://www.silcon.cz/index.php?route=pr ... duct_id=12 som säljer DS2072 för den europeiska marknaden. Men priset hos dem är däremot dyrare, med dagens kurs kostar det 8134kr och jag vet inte om frakten är gratis.. Men jag har fått veta att de kan tydligen ändra på priset om det är ett gäng som vill köpa av dem. Har funderat på att slänga iväg en fråga om vad det skulle kunna ge för ett styck pris på DS2072 om det är 5 personen som vill köpa.

Fast man är starkt sugen på att köpa ett från tequipment. Men är det någon här som har några erfarenheter av dem som köpt prylar tidigare därifrån?
Gimbal
Inlägg: 7878
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av Gimbal »

För runt 5500 är jag intresserad men mycket mer än så är jag inte beredd att lägga på ett skåp för tillfället. (Instrumentcenter tar 7988:- (plus frakt får man väl förmoda)).
WhiteWolf
Inlägg: 50
Blev medlem: 19 januari 2010, 21:06:52
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av WhiteWolf »

Närmare efterforskning så är visar det sig att det är svårt och få ett pris nära 5500kr för ett DS2072 här i europa. Det priset går och få om man bor i Nord Amerika eller Kina.

tequipment.net ~6900-7200kr
www.silcon.cz/ ~7400 (7800kr om man vill få den modifierad av dem till 200MHz m.m.)
www.batronix.com/ 7350kr(fri frakt) (köper man 4 eller fler blir styck priset 5868,15 + fri frakt).

Priserna inkluderar skatten och fraktkostnaden till Sverige.

Får se hur man ska finansiera köpet av en DS2072, det är mycket pengar... Jag tvekar inte och köpa för under 6000kr men när det börjar gå över så börjar det bli svårt... Inga fler här från Gävle trakten som vill köpa också en DS2072 :p
rikkitikkitavi
Inlägg: 14826
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Re: Oscilloskop tips önskas.

Inlägg av rikkitikkitavi »

Räkna med svensk moms på de 5500 SEK för att göra en rättvis jämförelse. Det finns ingen garanti att det slinker genom, även om flera på forumet berättar om hur många gånger de har beställt från Kina utan att paketen blivit momsade.

Så 6800 SEK är en rimlig prisjämförelse.

Bara så att du inte lurar dig själv.
Skriv svar