Matematik kring motorer och dess fordon

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
chille
Inlägg: 2469
Blev medlem: 25 juni 2003, 20:54:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Matematik kring motorer och dess fordon

Inlägg av chille »

Håller ju som sagt på med en bromsbänk. Men det vore ju jävligt kul om man kan koppla bromsbänken till simuleringar på datorn. Till exempel skulle man ju kunna modifiera valfri bilsimulator och låta lastcellen på bromsbänken styra vridmomentet på den virtuella bilen på skärmen. På så vis skulle man ju kunna simulera en motor på bana utan att ha skruvat i den i bilen och köra banan. Eller nu blir det iofs bara småmotorer. Får väl simulera en gokart eller något annat litet. 8)

En annan kul grej vore ju till exempel att simulera tiden man kör 402 eller 201 meter på. Man har ju såklart effektkurvan, men man vill ju ändå kunna räkna in tiden det tar att växla, hur hårt man gasar och vilket grepp man får då, osv, osv. Det skulle ju vara mer realistiskt än att bara simulera från effektkurvan och ställa in luftmostånd, förluster i transmission och tiden det tar att växla, osv. Dessutom skulle man ju logga all data på motorn för att se hur den mår, hur man växlar osv. Det kan ju säkert vara nödvändiga parametrar om man ska bli en bra förare. :)

Självklart finns det ju hur mycket som helst som man kan beräkna/simulera på en dator. Så det vore kul att höra era tips, ideer och synpunkter. Råkar ni dessutom ha några länkar eller tips på var man kan få tag i information/formler är det ju ännu bättre. Kanske finns någon här som gjort liknande simuleringar?
farskost
Inlägg: 454
Blev medlem: 17 april 2006, 19:55:21
Ort: Mölndal

Inlägg av farskost »

Var det inte någon tråd uppe för ett tag sedan med en kille som skulle bygga en racingsimulator? Han hadde hittat ett bilspel som skulle ge ut alla roliga data, kolla om du hittar det.. för om det kan ge ut massa roligt så kanske den vill ta in en massa roligt : )

Kul idé iaf att kunna provköra motorn i datorn, fast jag tror nog att det bara kommer ge någosonär vettigt ressultat på stripsimuleringar. men lycka till iaf : )

//Robin St
Användarvisningsbild
chille
Inlägg: 2469
Blev medlem: 25 juni 2003, 20:54:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av chille »

Om du menar tråden som vart uppe nu senaste veckorna så vet jag vilken det är. Är det en tråd som vart uppe tidigare så var det min. "Spelet" heter Racer och är open source. 8)

Skulle ju förståss kunna planka en del därifrån, men det är ändå inte allt jag vill ha. Vill ju till exempel ta reda på vad man får för förluster i transmission med mera. Men Racer grejar väl egentligen alla parametrar kring själva fordonet.
peter555
Inlägg: 6047
Blev medlem: 12 februari 2006, 10:02:22

Inlägg av peter555 »

Det finns inga data från F1 loppen ? Där verkar de logga allt som händer under racet.
farskost
Inlägg: 454
Blev medlem: 17 april 2006, 19:55:21
Ort: Mölndal

Inlägg av farskost »

Om du ska ta reda på förlusterna i tarnsmisionen är det väll bara att först mäta direkt ut från motorn, o sedan mäta på hjulet? Det vanliga är väll att mätutrustningen kopplas in istället för ett av hjulen, o då får man ju med alla förluster i transmissionen : )


//Robin St
Skriv svar