Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
janno
Inlägg: 405
Blev medlem: 11 oktober 2009, 07:34:45
Ort: Västerås

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av janno »

Kan rekommendera en välrenommerad besiktningsman kostar ca 10kkr för en anläggning, går igenom all dokumentation, garantipapper och kontrollerar att saker följer materialleverantörens riktlinjer. Nu skulle du i och för sig montera det mesta själv förstod jag, men för eventuellt andra som läser tråden, så fick de som gjorde min anläggning göra om o göra rätt, jag hade nog aldrig kunnat få dem att göra det de borde ha gjort från början med egna argument.
rikkitikkitavi
Inlägg: 14894
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av rikkitikkitavi »

Idag är det nog läge att skriva in krav att anläggningen skall möta vissa explicita krav/standarder i kontraktet och man tar till en 3eparts besiktningsman.

Ja, det kanske blir färre offerter men då vet du ialla fall att de var oseriösa. Du som anläggningsägare är ansvarig och händer något så...se bara hur man hanterade Solaredges radioantenner i form av optimerare. Svenska agenten stoppade huvudet i sanden och ghostade installatörer och kunder. Det var ju snack om att anläggningsägarna skulle få stänga ner sina anläggningar.

Rena vilda västern är det.

Länsförsäkringar har en bra skrift också om anläggningar då de hade en del försäkringsärenden kopplat till solcellsanläggningar.

Det är också inte bara en lagkrav/säkerhetsfråga utan många kassa elinstallationer vilket ger stora driftsproblem längre fram, främst är det hafsverk kring kabelinstallationer.
man vill ju gärna att anläggningen kan stå kvar så länge som möjligt utan att röra i den då det kostar väldigt mycket att åtgärda sådana brister längre fram.
Knut
Inlägg: 199
Blev medlem: 14 september 2008, 20:22:11
Ort: Färjestaden

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av Knut »

Säljaren av växelriktare verkar inte vara så säljsugen. Han har lovat fixa frakt men det verkar vara lite för jobbigt. Har som tur är inte betalt ännu.

Tråden snuddade tidigare vid frågan om överdimensionerad växelriktare i förhållande till solpanelerna.

Har span på en riktare på 17,5kW Är det på tok för stort för 11kW paneler? Mppt-kanalerna har liknande "spänningstålighet" på båda modellerna. Det är strömmen på mppt-kanalerna som blir mycket högre på den större modellen.
Den letar väl reda på maxpunkten även om inte maxeffekten är så hög?

Större riktare kan ju ge utrymme för utbyggnad i framtiden med.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33835
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av Glenn »

Lagmässigt sätt får du väl egentligen i princip inte göra någoting alls vid monteringen ?

Vill minnas att det citerats ur reglerna innan och då betraktas hela installationen som behörighetskrävande, alltså även det fysiska montaget av solcellerna.
Haralt
Inlägg: 2497
Blev medlem: 15 november 2016, 00:19:11

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av Haralt »

En Fronius Symo 15.0-3-M väger väl ca 43 kg. Går nog inte att skicka som paket, då max är 20 kg. Så det blir väl då på halvpall och spedition och kostar nog en rund slant, 1500 - 2000 kr? Som privatperson då man beställer en enda frakt hos Schenker, får man betala duktigt mer än vad firmor som har avtal betalar för samma frakt. Förmodligen dubbelt eller tredubbelt.

En Fronius Symo 17.5-3-M går bra med 11 kWp paneler. Kolla databladet och verkningsgradskurvorna, den har hög verkningsgrad långt ner i effekt, fortfarande ca 96 % vid 10 % av märkeffekten. Se diagram nedan! Självfallet söker den upp maximala effektpunkten för varje sträng och ställer sig där.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Knut
Inlägg: 199
Blev medlem: 14 september 2008, 20:22:11
Ort: Färjestaden

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av Knut »

Ha, det där borde man ju ha kunna tänka på själv. Kolla databladet....

Vill tacka speciellt för den. Rena fakta, inget tyckande. Lysande.

Man är ju lite knasig som inte kunde fatta det. Men man behöver väl någon som talar om hur man ska tänka, förhoppningsvis bara första gången. Ju mer man vet om en sak desto tryggare är man. Känner samma sak när jag byter bil, en gång vart 15:e år. Hur byter man olja. Vad kan mer gå sönder och hur fixar man det.

Tack igen, nu vet jag vad jag har att "leka" med...
Haralt
Inlägg: 2497
Blev medlem: 15 november 2016, 00:19:11

Re: Automatsäkringar vid elproduktion (sol)

Inlägg av Haralt »

Knut,
om du köper en begagnad Fronius Symo be att få Fronius garantibekräftelsen, visas här ovan i tråden. Är det nämligen garantitid kvar på den, kan du nämligen förlänga garantin på den begagnade Fronius Symon mot en avgift, men måste göra det innan garantin löper ut. Ofta är garantin standardmässigt 2 år på en helt ny Fronius Symo, men kan kostnadsfritt förlängas till totalt 7 år, och det gör man när man kört igång och registrerar den nya växelriktaren. Har 1:a ägaren slarvat och glömt registrera växelriktaren hos Fronius eller glömt välja garanti då förloras den kostnadsfria garantin, och fås bara 2 års garanti.

När man köper en begagnad växelriktare av en privatperson, går det inte att veta om den är fullt fungerande eller är defekt. Det är ju inte så lätt att montera upp den och bygga strängar med paneler och testköra. Det kan därför vara grisen i säcken.

Köper man en begagnad brödrost av en privatperson, är det däremot lätt att provrosta en brödbit, när man är hos säljaren.
Skriv svar