Oskars nördhus

Berätta om dina pågående projekt.
Användarvisningsbild
Oskar
Inlägg: 1804
Blev medlem: 6 september 2005, 15:11:36
Ort: Storsjö, Sorsele

Oskars nördhus

Inlägg av Oskar »

Vill i denna tråd dokumentera jobbet med att ställa i ordning mitt nya labbrum och fixa till huset vi övertagit där detta håller på att inredas. Jag hoppas jag inte tråkar ut er i processen :) Räkna inte med dagliga uppdateringar. Det blir någon timmas jobb här och där och tempot har skruvats ner nu när jag har det viktigaste på plats. Det är inte bara hobbyaktivet huset skall användas till, utan jag jobbar hemifrån två dagar i veckan med elektronikkonstruktion.

Vi börjar med lite bakgrund.

Flyttade med familjen 2015, 10 mil i riktning mot fjällen till min sambos hemby och hamnade därmed 13 mil ifrån mitt jobb. Eftersom arbetsgivaren inte ville att jag skulle sluta så erbjöd de mig jobba två dagar hemifrån. Jag övernattar således två nätter i veckan borta under de tre dagarna jag jobbar på ordinarie kontoret. Två dagar i veckan är jag hemma på "skogslabbet". Tills i somras har detta hemmajobbarkontor varit inrett i en mindre fastighet som svärföräldrarna äger. Det fungerade bra, men jag kände mig lite i vägen och ville inte riktig dra in skruvar i väggarna i onödan osv. Jag kunde inte ordna det som jag ville.
I somras köpte vi skog av en äldre släkting till min sambo. I köpet ingick även ett mindre hus som ingen bott i på ca 15 år, men som alltid hållits uppvärmt och verkade vara i hyfsat skick.

Har under sommaren jobbat med att få ordning på "mitt nördhus". En egen fastighet som ligger bara 20, 30m från vårt bostadshus. Det är ett mindre enplanshus byggt 1963. Räknade ihop ytan på alla rum och hamnade på 42 kvadratmeter. Finns ett sovrum, vardagsrum, toalett och ett litet kök. Huset i fråga byggdes åt paret som byggde upp gården vi bor på, när de började bli till åren och två av barnen tog över stora huset och jordbruket. När vi före flytten hit gick igenom alla gamla papper där hela hemmanets historia tillbaka till sent 1800-tal finns dokumenterad så hittade vi "förrådsavtalet", där föräldrarna drog upp riktlinjerna för deras försörjning på ålderns höst. Detta avtal upprättades i samband med att det lilla huset byggdes. Det var 100kg potatis per år, 3l mjölk om dagen, x famnar ved per år osv.

Det är lite lyxigt att viga ett helt hus till hobbyverksamhet, men samtidigt så kommer det fungera som hemmajobbarkontor och då känner jag att jag kan kosta på det hela lite. Att jag skull kunna jobba hemifrån är en förutsättning för att det skall fungera för oss att bo här utanför vischan. Teknikjobb i västerbottens inland växer inte på träd.

En översikt på gården.
oversikt_hus_mm.png
Huset hade fram till vi tog över värmts upp med 100% el. Värmen är vattenburen med lite olika stilar på radiatorer och kom ursprungligen från en kökspanna från Norrahammars bruk. Senare installerades elpatroner, 2st på 3kW. Jag insåg snabbt att en luftvärmepump skulle passa perfekt i detta lilla hus och hjälpa till att hålla nere elkostnaderna. Alternativet hade väl varit att snåla och ha minsta möjliga grundvärme, typ 12 grader och när jag skall jobba elda upp värme med ved. Tycker att jag nu med luftvärmepumpen kan kosta på att hålla högre grundvärme, har ställt in 18 grader, och jag kompletterar med vedeldning för att få till riktigt behaglig värme när jag skall jobba.

En hemskt översiktsskiss gjord i paint på huset och rummen.
huset.png
När vi fått nycklarna månadsskiftet juni/juli i somras (2017) såg jag två saker som jag ville göra direkt:
1) Uppdatera elen.
All belysning och alla uttag i huset, förutom ett uttag till frysbox och ett annat till kylen gick på samma säkring.
Jag ville ha en in modern central med jordfelsbrytare och sektionera upp elen till en säkring per rum. Detta innebar många timmar på sågspånsvindan då jag drog ny flexslang till takdosorna i "kammarn" - labbrummet, och vardagsrummet. Detta är nu klart.

2) Luftvärmepump.
Såg direkt att söderväggen vore en perfekt placering, innedelen sitter då i vardagsrummet och blåser värme genom i stort sett hela det lilla huset. Eftersom söderväggen utvändigt var risig med flagnad gammal akrylatmåla beslutade jag att snygga till den innan luftvärmepumpen skulle upp. Jag hade då i runda slängar två månader på mig att skrapa och måla om väggen. Gjorde några timmar då och då när jag kände för det. I början kändes det tröstlöst. Märkte att endast 25mm bred skrapa bet bäst då man kunde få rejält tryck på en liten yta. Ovanför fönstren satt den gamla skitplastmålan tyvärr fast rätt bra. Här hade jag nyligen börjat, 2017-06-30.
20170630_105125.jpg
2017-08-15 hade jag bara ett litet hörn kvar.
20170815_134011.jpg
2017-09-02 var väggen målad med "Faluröd" och luftvärmepumpen satt nu på plats och var provkörd. Fönstren är som ni kan se också risiga och det hoppas jag kunna fixa nästa sommar.
20170902_085134.jpg
Som ni förstår går jag än så länge igenom bildmaterial som är nån eller ett par månader gammalt och uppdaterar projektets fortskridande i efterhand :) Jag hoppas komma ikapp om några inlägg så att jag är i "realtid".

Nästa inlägg blir om de första jobbet att ställa iordning själva labbrummet, tapetsera och lägga nytt golv och möblera. I framtiden finns massor jag vill göra i huset. Fixa övervakning och loggning av temperaturer. Exempelvis vore det smidigt att ha webvisning av framledartempen från pannan, så att jag på avstånd kan hålla koll om den går varm. Det är nämligen mycket lätt att elda för hårt så att pannan kokar.

Följer med intresse liknande andra trådar på EF, så nu när jag har ett intressant (tycker jag) projekt själv ville jag dela med mig.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
lillahuset
Gått bort
Inlägg: 13969
Blev medlem: 3 juli 2008, 08:13:14
Ort: Norrköping

Re: Oskars nördhus

Inlägg av lillahuset »

Trevligt, påminner lite om hur jag hade det för drygt sju år sedan även om det bara var övervåningen i ett av uthusen. Vedeldning ger underbar värme och bra inomhusluft.
Däremot skulle jag ha svårt att tänka mig att bo i Sorsele, men det kan ju vara för att jag aldrig provat. Eller för att jag hatar vinter. :)
Användarvisningsbild
Lennart Aspenryd
Tidigare Lasp
Inlägg: 12607
Blev medlem: 1 juli 2011, 19:09:09
Ort: Helsingborg

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Lennart Aspenryd »

Spännande historia, klokt av det äldre paret att ordna sin "pension" på det viset. Du får gärna komplettera med mer detaljer. Och vi blir inte uttråkade av dina fina detaljer. Se bara på skogsvägen, tack för den du!
Zhorts
Inlägg: 217
Blev medlem: 15 augusti 2011, 14:42:03

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Zhorts »

Spännande projekt, följs med intresse!

En nackdel med elektronikkonstruktion i kombination med att elda är ju att det är lätt att både missa och felaktigt detektera magisk rök... :)
Användarvisningsbild
Oskar
Inlägg: 1804
Blev medlem: 6 september 2005, 15:11:36
Ort: Storsjö, Sorsele

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Oskar »

Lillahuset:
Att leva som vi gör, med ett minimum på 4mil till allt, det är inte för alla. Nu följer två ganska värdelösa månader innan ljuset återvänder och temperaturerna blir trevligare. Vintern har för oss sin tjusning med skidåkning, skoterkörning och fiske mm. Att bo här har med all säkerhet för de som väljer det, helt eller delvis sin grund i ett stort intresse för friluftsliv och natur. Så även för oss. Vi är ju garanterade riktig vinter också, inget slask.

Lasp:
Tack så mycket! "Skogsvägen" är ett kärt projekt jag inte kan överge, även om flytten hit placerade mig 10mil ifrån den. Rötterna är dock inte helt uppdragna från hembyn Gargnäs och jag och familjen vistas där rätt ofta. Jag har kvar huset vi bodde i innan vi flyttade hit. Övernattar där när jag jobbar på ordinarie plats.

Zhorts:
Så är det! :)
Användarvisningsbild
adent
Inlägg: 4094
Blev medlem: 27 november 2008, 22:56:23
Ort: Utanför Jönköping
Kontakt:

Re: Oskars nördhus

Inlägg av adent »

Spännande med perspektiv :) Att ha tre hus finns inte riktigt på kartan här och då bor jag ändå bara utanför Jönköping och inte i Stockholm.
kodar-holger
EF Sponsor
Inlägg: 916
Blev medlem: 26 maj 2014, 12:54:35
Ort: Karlskoga

Re: Oskars nördhus

Inlägg av kodar-holger »

Imponerande möjligheter att samla på sig "bra att ha"-prylar.

Din granne verkar ha en väldigt stark lampa som du klippte bort på flygfotot...
Användarvisningsbild
Oskar
Inlägg: 1804
Blev medlem: 6 september 2005, 15:11:36
Ort: Storsjö, Sorsele

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Oskar »

Skrämmande möjligheter skulle jag vilja säga, för en person med mina böjelser för gamla tunga tekniska tingestar :)

Det är taket på ett växthus som blänker, ganska otroligt att solen lyckades ligga på i exakt rätt vinkel när flygfotot togs.
Användarvisningsbild
YD1150
Inlägg: 1943
Blev medlem: 29 oktober 2010, 22:41:10

Re: Oskars nördhus

Inlägg av YD1150 »

Något radiorum då? :)
Det är väl störningsfritt och tyst på KV-banden där uppe?
Användarvisningsbild
sodjan
EF Sponsor
Inlägg: 43149
Blev medlem: 10 maj 2005, 16:29:20
Ort: Söderköping
Kontakt:

Re: Oskars nördhus

Inlägg av sodjan »

Du anar inte hur privilegierad du är som har möjlighet att bo som ni gör.
Det närmaste jag kommer att tänka på är killen i "hundra procent bonde":
https://www.svt.se/hundra-procent-bonde. Vilken energi...
Användarvisningsbild
Oskar
Inlägg: 1804
Blev medlem: 6 september 2005, 15:11:36
Ort: Storsjö, Sorsele

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Oskar »

Så är det Sodjan, vi har det oförskämt bra. Allt har dock sina plus och minus. Den vidunderliga naturen och oändliga möjligheterna att hitta på projekt gör ingenting för att underlätta vardag med "modernt" familjeliv. Vi har 4 mil till dagis och möjlighet till arbete. Alla i liknande situation utvecklar en slags specialisering på att med olika finurliga lösningar klamra sig fast och få en inkomst. Fasta och trygga anställningar är det inte gott om, därav min speciallösning med hemifrånjobb och bortaboende för att kunna ha kvar jobbet 13mil bort. Min sambo är ännu mammaleldig med vårt andra barn, men har en anställning hos Boliden och jobbade i gruvan i Aitik, Gällivare. Det är närmare 40 mil till hennes jobb. Tveksamt om hon går tillbaka till den tjänsten på heltid dock, hon vill egentligen inte det.

Vi går vidare med ett mini-inlägg så ni får se hur det ser ut i köket innan jag går vidare med labbrummet. Tänker inte fixa något i köket just nu i alla fall. Det är omodernt, men i mina ögon väldigt charmigt. Ingenting är slitet eller nött. Det syns att det är äldre som bott här innan, de har så att säga bott försiktigt.
20170723_130006.jpg
Kökspannan ger på väldigt kort tid bra värme i huset. Den är överdimensionerad för huset med en angiven toppeffekt på 22kW och det märks, man får elda försiktigt. När jag jobbar hemifrån ger eldandet sköna mikro-pauser, då man får kliva upp ur stolen och sköta elden.
20170824_103107.jpg
Mera från köket.
20171103_095601.jpg
Utsikten från köksfönstret är inte alls tokig. Har ännu inte hunnit med en kaffekopp vid köksbordet för mig själv. Måste skaffa en kaffepanna hit.
20171103_095645.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33666
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Glenn »

Låter nästan som du ber om ursäkt för att du fixar ett hus till "dej själv", men det är väl en alldeles utmärkt lösning, speciellt om du kan arbeta därifrån också.


:tumupp:

En sak jag nog skulle gjort annorlunda är att unvika att sätta luftvärmepumpens utedel på fasaden, jag har det så hemma nu, närmare bestämt på ytterväggen till mitt datorrum, och JÄKLAR vad det blir resonans i väggen när den maxar på vintern (typ -10 eller kallare), det står på min todo-list att försöka fixa ett fundament så den kan stå fristående..
MiaM
Inlägg: 9912
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Oskars nördhus

Inlägg av MiaM »

Spännande!

Vad för sjuttiotalsreciever har du i köket? :)

Den där pannan på hela 22kW mer eller mindre ber väl om att få en ackumulatortank kopplad till sig? Eldning mindre än en hel arbetsdag ger ju totalt en energimängd som motsvarar kontinuerlig maxeffekt under ett dygn för elpatronerna. Vet inte hur det är med isolering på det huset och hur det är med klimatet där, men en kvalificerad gissning är väl att det sällan eller aldrig går åt nära 6kW snitteffekt på ett dygn, så eldande mot acktank skulle kanske kunna hålla värmen än längre.

Tänk på att om du delar upp elen på många separata grupper så ökar risken att bränna huvudsäkringar.

Åtminstone för jobbrummet så är det kanske bra med någon/några personskyddsautomater (kombinerad jordfelsbrytare och automatsäkring) istället för att dela på en jordfelsbrytare för hela huset. Dumt att datorn, värmepumpen, kylskåpet och annat stannar för att nåt misstag händer i "nördhörnan".

Vet inte riktigt hur du funkar, men för mig så är det åtminstone halvviktigt att det är någon fysisk skillnad på att jobba v.s. att ha fritid i samma lokal. Jag rekommenderar två separata platser, även om de må vara vid samma skrivbord. Den som du jobbar vid kan ju (med kvm-switch) dubblera som "gästplats" om någon annan också är i huset under din fritid.
Användarvisningsbild
Oskar
Inlägg: 1804
Blev medlem: 6 september 2005, 15:11:36
Ort: Storsjö, Sorsele

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Oskar »

YD1150:
Jo det är mycket bra etermiljö här, tror jag i alla fall. Jag har ingen bra antenn uppe än, men det kommer. När vi flyttade hit lämnade jag allt vad elektronikhobby hette bakom mig kvar i labbhörnan i Gargnäs. Jag har lagt allt krut på att fixa till bostadshuset och andra byggnader här. Det är först nu, mer än två år senare jag börjat att flytta en del elektronikprylar hit.

Glenn:
Hehe, ja det var väl ganska bra analyserat. Men bra blir det som sagt. Jag får möjligheter att göra lite mer än bara El-CAD jobb, även lite praktiskt labbande som tester och utvärderingar av prototyper till jobbet nu då jag får upp en bättre labbmiljö.
Det där med luftvärmepumpen är helt riktigt, det blir vibrationer. Nu skall ingen sova här (i alla fall inte speciellt ofta), så det stör inte så mycket. Jag har även installerat extra avvibrering, i form av fjädringsgummielement från en Ockelbo snöskoter som ligger mellan ramen till pumpen och fasaden. Det tog bort en hel del av ljudet.

MiaM:
Mycket bra tankar! Just det där med extra jordfelsbrytare kommer jag nog att införa, men det får bli senare. Jag tror nog också att det blir en arbetsplats till. Vardagsrummet måste jag ju hitta på något med. Vi har tankar på att få in en säng nånstans här för gäster.
Det är en "Rank Arena R-55" receiver som står i köket. Den står på långkörartest, som just nu varat i 3 dygn, för att se så den beter sig stabilt och för att kondingarna i den skall få formeras innan jag börjar testa den. Har än så länge inte kopplat in några högtalare, bara 330 ohms motstånd som last.
Användarvisningsbild
Sverige
Inlägg: 2711
Blev medlem: 12 augusti 2014, 08:49:05
Ort: Örebro
Kontakt:

Re: Oskars nördhus

Inlägg av Sverige »

Trevlig tråd. :tumupp:
3l mjölk om dagen

De var riktiga kalvar. ;)
Skriv svar