3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 5930
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av rvl »

Kanske det kan vara användbart, bara man kan se till att fas-1 alltid är mest belastad? Men sååå svårt ska det väl inte vara reglera? ...fast å andra sidan är det inte önskvärt med alltför vild överspänning på de möjligen helt obelastade andra faserna.
xxargs
Inlägg: 10185
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av xxargs »

Generatorns poler ligger 120 grader från varandra och om det bara mäter på fas 1 så kommer inte regulatorn se speciellt mycket av vad som händer på fas 2 och fas 3

Sedan har man ett knöl att om man lastar fas 1 ganska mycket så kommer spänningen på olastade/låglastade fas 2 och fas 3 att sticka iväg eftersom rotorns magnetiska fält är gemensam för alla 3 faserna och reglerar man också på fas 2 och fas 3 så kan man få läget att den hårdare lastade fas 1 sjunker i spänning.

Skall man förbättra det här så behöver man en regulator som modulerar strömmen genom rotorn när den gör varvet runt - frågan är om det är ens möjlig med tanke på dess induktans och om rotorn är massiv eller med laminerad transformatorplåt (för att minska värmebildningen)

Med andra ord är det inte helt enkelt att lösa detta och om man vill försöka så kanske man får titta på den befintliga regulatorn och mäta hur stor ström och spännings som matar på rotorn i olika lastfall och sedan bygga en egen regulator som mäter på alla 3 faserna. för att veta om man behöver bygga allt från scratch eller bara modifiera befintlig så behöver man veta lite om inkromet på den befintliga regulatorn, om det är normen hur dessa byggs så är det förmodligen ingjutet - men det man 'behöver' veta är om den likriktar mätspänningen, om den medelvärdesbildar eller om den mäter på envelopen/toppvärdet på inkommande växelspänning - i det senare fallet skulle man kunna prova med 3-faslikriktare på ingången till regulatorn.

Det man också behöver försäkra sig är att regulatorn mäter på utkommande spänning och inte på en tappvarv av lindningen en av faserna på mycket lägre spänning och kanske drar mer ström den vägen för att mata rotorn. är det tappad spole så måste man ha tapp på alla 3 spolarna i generatorn om man skall göra lösning med 3-faslikriktare mot regulatorn...

---

Hur eller hur - veka nät som det blir med elverk så kan man inte förvänta sig samma strömkapacitet och oberoende mellan faserna som när det är kopplat till en generator med 27000 ampere per fas och massor av andra förbrukare igång samtidigt på alla 3-faserna och där en startad vinkelslip är något som knappt ens syns i belastning.
Användarvisningsbild
exile
EF Sponsor
Inlägg: 496
Blev medlem: 21 oktober 2005, 23:32:07

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av exile »

mrfrenzy skrev:Alltså det är inte trasigt utan snik-konstruerat.
Att byta delar kommer inte göra någon skillnad.
Regulatorn mäter tydligen endast spänning på fas 1 och anpassar magnetisering och varvtal efter detta.
Vad jag vet så regleras varvtalet endast för att hålla konstant varv för att frekvensen ska hållas runt 50Hz om det inte är inverter elverk men det är det inte frågan om här.
Att regulatorn endast mäter på en fas är inte heller så ovanligt, anledningen är ganska enkel om generatorn håll inom sin specifikation kommer ut spänningarna inte skilja så grymt mycket mellan faserna, dels kan man bara styra en variabel men har tre input (så om de två andra kommer följa någorlunda den första. Så varför mäta alla? och om man äter alla hur ska reglera efter det? på den högsta, lägsta, medel eller någon annan algoritm? och vad vinner man på det?).

Om alla tre faser är "lika" så bör det inte skilja så mycket mellan faserna som det gör i det här fallet.

Visst kan det vara en "snik-konstruerat" som ligger bakom, typ 1750w fas1, 750w fas2 och 500w fas3 eller något annat.

Men jag skulle nog gjort som trådskaparen och försöka se vad det beror på och om man kan åtgärda det.
Dock skulle jag nog ha kontaktat försäljaren, och om denne inte helt okunnig så kan man nog få en del svar och hjälp.
Agamemnon skrev:Jag ger mig inte. Titta på detta verket. Har det 3 st separata 230 volt uttag så ska banne mig alla fungera.
Nu är frågan, då de även säljer reservdelar till denna, ska jag kräva en sådan här:

http://www.ebay.com/itm/Stator-Rotor-An ... Sw~oFXHiLJ
Av de tre kandidaterna du räknar upp här verka denna mest trolig, de andra är mindre troliga se nedan.
Agamemnon skrev: ...eller en sån här:

http://www.ebay.com/itm/Stator-Rotor-An ... Swn9lXK7tG
Om rotorn skulle vara trasig skulle alla faserna vara påverkade, vilket inte verkar vara i det här fallet.
Agamemnon skrev: Eller möjligen en sån här:
http://www.ebay.com/itm/AVR-Spannungsre ... SwMVdYFPyY
Samma sak här, om den endast mäter på en fas så verkar den göra sitt jobb.

Men prata med säljaren, det är väl i första hand han som ska försöka få till den. Och om han tycker att bra ide skicka en ny del och låter dej sätt in den så är väl ok om du är ok med det. Men det är inte själv klart att säljaren vill att en okänd skruvar i den och kanske sätter ihop den fel, så att den blir farlig på något vis. (exempel strömförande)
xxargs
Inlägg: 10185
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av xxargs »

"Om alla tre faser är "lika" så bör det inte skilja så mycket mellan faserna som det gör i det här fallet."

Fast mäter man bara på en fas så har regulatorn inte en aning vad som händer på de andra polerna då de ligger 120 grader före/efter den polen denne mäter på och spänningen är relativt låg på fas 1 när man når toppspänningen på fas 2 eller fas 3 och får då heller ingen återkoppling för lastreglering

Det fungerar inte som i en PC-aggregat där switchningen styrs av 5-voltsidan medans 12V lindningarna ligger som oreglerad slavlindning och stabiliteten hänger helt varvtalskvoterna mellan 5 och 12 Volt och på hur 5-voltsidan arbetar, men i fallet 3-fasgenerator så går det inte att få sådan magnetisk låsning mellan lindningarna att det räcker med att mäta en lindning för att styra flera lindningar eftersom det är 120 grader i fasskillnad mellan faserna.

---

Tittade på bilderna på stator/rotor och det ser ut som att den inte ens mäter på spänningarna ut på faserna utan har 2 egna lindningar varav den ena är förmodligen en mätlindning för en av polerna (några varv tillsammans med fas 1) och den andra är strömförsörjnings-lindning som matar ankaret med ström och kan vara lindad på annan fas lindning). - som startupp bygger det på remanens och att det förmodligen finns en inmonterad neodym-magnet i ankaret/rotorn.

Om den mäter ström på en fas, tar ström från en annan fas för rotor/ankarmatningen så kan det förklara varför det blir så olika när man provlastar en fas i taget då om man lastar en fas som också matar rotorn får en viss inverkan på regleringen medans sista fasen som inte har vare sig spänningsmätning eller strömmatning har ingen återkoppling alls till reglersystemet.


Med andra ord är detta inget lättfixat problem då konstruktionen är som den är då om man skall ha kontroll på alla 3 faserna så borde det vara 3 mätlindningar - en för varje fas...

Det du kan prova med är att lasta fas 1 med en halvhyfsad last på säg 250 Watt när du sedan provar fas 2 och fas 3 - överslängar/spänningspikar som bildas på en olastad fas 1 när man lastar på fas 2 och fas 3 enbart kan göra att den reglerar ned spänningen onödigt mycket.
Agamemnon
Inlägg: 291
Blev medlem: 28 januari 2004, 05:12:15

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av Agamemnon »

Tack för kloka inputs här! Jag ska prova lasta ner fas 1 lite och se om jag kan få ut mer ur de två andra. Man tycker att det borde stå någonstans att man absolut inte ska koppla in något ensamt på uttag 3 då spänningen sjunker till 150-160 volt om du belastar med så lite som 1/3 av angiven effekt (max 1500w per uttag). Det står ju även att man kan belasta alla med 1000w och det är helt omöjligt att få fas 3 att lämna 1000w. Hoppas fortfarande på att ja har ett troll i generatorn som ställer till det och att det inte enbart är kass design. Återkommer med mer mät-data.
Agamemnon
Inlägg: 291
Blev medlem: 28 januari 2004, 05:12:15

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av Agamemnon »

Ok nu har vi lite mer mätdata. Med belastning på fas 1 sticker spänningen upp mot 260 volt på de obelastade faserna vilket inte känns så bra. Antar att prylar kan börja gå sönder runt dessa spänningar? Iallafall så funkar det bättre att belasta fas 2 och 3 men 3an är fortfarande svag med stort spänningsfall vid belastning men blir lite hjälp av belastning på 2an. Knepig pjäs detta!

Tänte ha verket att driva de mest basala sakerna i huset vid strömavbrott men det vette tusan om man vågar koppla upp det mot huset utan att koppla bort all elektronik o dyligt. Prio 1 är ändå brunnspumpen, cirkulationspumpen till värmen och varmvattenberedaren (1000w) och det ska den nog duga till.
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 27062
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av tecno »

De PRIO grejerna bör väl kunna köra på varsin fas så har du väl hyfsad balanserad last, om inte lägg till nån lampa där lasten är för liten.
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14920
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av mrfrenzy »

Pumpar och varmvattenberedare bör ju vara trefas så dom lär fungera utmärkt.

Känslig elektronik kan med fördel skyddas av UPS, bra modeller klarar att både höja och sänka spänningen utan att använda batteriet.
Agamemnon
Inlägg: 291
Blev medlem: 28 januari 2004, 05:12:15

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av Agamemnon »

mrfrenzy skrev:Pumpar och varmvattenberedare bör ju vara trefas så dom lär fungera utmärkt.

Känslig elektronik kan med fördel skyddas av UPS, bra modeller klarar att både höja och sänka spänningen utan att använda batteriet.
Det där låter ju väldigt intressant då jag gärna vill kunna köra fiberns mediakonverter, router och en NAS under strömavbrott men lagt dom ideerna på hyllan.

Vad ska jag leta efter hos en UPS för att känna mig safe?
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14920
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av mrfrenzy »

Den ska vara online eller line-interactive.

Online kan man ofta hitta billigt begagnade ganska stora pjäser. Line-interactive är lättare att få tag på nya till bra priser i mindre storlekar.

http://blog.tripplite.com/line-interact ... ou-choose/
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32674
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av säter »

mrfrenzy skrev:varmvattenberedare bör ju vara trefas
1000W lät lite för en trefasare.
Agamemnon
Inlägg: 291
Blev medlem: 28 januari 2004, 05:12:15

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av Agamemnon »

Sådär nu är en APC Smart-UPS RT 2000 inköpt på Blocket för 1500 kr. Hoppas den ska duga. Verkar fungera bra men låter som en hel serverhall så den får gömmas någonstans. Tack för tipset om UPS!
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 23716
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: 3-fas bensin-elverk taskiga prestanda

Inlägg av Henry »

Den låter för den är gjord för en serverhall då den är rackmonterbar vad det verkar och dessa UPS går med fullt flås på sina högvarviga fläktar för att hålla allt på så låg temp som möjligt oavsett om det behövs eller ej för längst livslängd på komponenterna för när det blir ett strömavbrott så måste dessa kunna leverera.

1...billig kina-tech.
2. Funderar då på var felet kan sitta
GOTO 1

:)


Har svårt att tro att det går att sälja så många utan katastrofal feedback om de verkligen var så kasst konstruerade.

Många är garanterat liknande såhär:

"Jaha kina skiten klarar inte i närheten vad som utlovas så jag får skicka tillbaka.. men motorn går ju igång och funkar ju visserligen som så och var snorbillig i inköp så den är ju trots allt rätt ok och jag får ju kaffe på morgonen om elen slagit ut så jag ger positiv feedback"

:roll:
Skriv svar