Svenska ElektronikForumet
http://elektronikforumet.com/forum/

Oscilloskop Hitachi V-152B
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=89964

Författare:  säter [ 15.59 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Oscilloskop Hitachi V-152B

Oscilloskopdiskussion utklippt från viewtopic.php?f=2&t=89915 //MadModder

Författare:  säter [ 16.18 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Jag har ett oscilloskop på "långtidslån". :)
PeterH var vänlig nog att skänka mig 2st nya prober, så det borde nog gå att sparka igång.

Däremot är det dåligt med kunnande om hur det används.
Det borde gå att lära sig.

Författare:  swesysmgr [ 16.34 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Oscilloskopet är inte svårt alls att använda förutsatt att det fungerar ok, lägg ut vad det heter eller en bild på det så går det lättare att föreslå vilka rattar du skall vrida på och hur.

Felsökningen kommer att gå mycket snabbare och enklare än med multimetern enbart.

Författare:  säter [ 17.09 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
lägg ut vad det heter eller en bild på det så går det lättare att föreslå vilka rattar du skall vrida på och hur.
Här är en bild.
Det kanske borde tvättas lite. :)
Bilaga:
001.JPG

Författare:  swesysmgr [ 18.06 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Ok, börja med att testa proberna och kanalerna på oscilloskopet. Koppla in en prob på respektive BNC-kontakt nere i hörnen och sätt probernas krokar på testöglan uppe till höger, den ger 1kHz 0,5V fyrkantvåg.

Om det finns en knapp på proben för 1X/10X ställ den i 1X läget.

Ställ de små knaparna vid varje probs kontakt i läge DC och vrid Volts/DIV rattarna för respektive kanal till 0,1V.

Ställ TRIGG-spaken till höger i läge Auto och vrid Timebase ratten uppe till höger till 1mSs.

Välj en kanal i taget (CH1/CH2) med spaken nere i mitten, syns det en fyrkantvåg på skärmen?

Antagligen behöver svepens position i höjdled och skärpan på bilden justeras också. Kanske probernas kompensation också om fyrkantvågen inte ser fin ut, det är en liten skruv någonstans på proben som du trimmar med.

Edit slarvfel ms inte mS

Författare:  swesysmgr [ 19.28 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Här är manualen till Hitachi V-152B.

Författare:  säter [ 22.23 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
Ok, börja med att testa proberna
Det gäller att hitta dem också. :)
Det är åratal sedan PeterH skickade dessa.

Författare:  säter [ 22.53 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
Oscilloskopet är inte svårt alls att använda förutsatt att det fungerar ok
Det finns ingen nätsladd till oscilloskopet. :evil:
Det är en liknande kontakt som till en dator, denna har dock bara 2st stift.
En datorkabel verkar passa.

Då kanske man slipper jobbet med att klippa bort jorden, vilket tydligen är mycket viktigt.

Författare:  swesysmgr [ 00.03 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Klippa jorden är väl ingen bra idé? Du har alltid en nolla och bara lågspänning i styrsystemen.

Författare:  säter [ 00.56 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Jag har varit med när en kille brände upp hela "kokosmattan" med virtråd på bakplanet.
Detta beroende på ett jordat oscilloskop.

Hur som helst, finns det några nackdelar med att köra ojordat?
Dessutom är det bara 2st stift på detta oscilloskop.

Författare:  Biker [ 02.36 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Jorden kan ta alla vägar om den måste - då kan man bränna av det man mäter på om det inte är isolerat.

Tänk på att det är en jävla skillnad på dc/ac jord med olika kopplingsvägar

Författare:  säter [ 14.55 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Så här ser intagskontakten ut.
Bilaga:
001.JPG

Den där verkar ju ojordad redan i originalutförande.
Nog borde det väl fungera med en vanlig 3-polig kabel till en dator?

Författare:  prototypen [ 15.33 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Oscilloskop Hitachi V-152B

Har du dubbelkvadratmärke (=dubbelisolerat) på skåpet?

Protte

Författare:  säter [ 19.39 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Nej, något sådant märke ser jag inte.

Jag funderar på att riva av huven och kolla.
Jag tycker att det ser lite skumt ut i botten på kontakten.
Kanske ett borttaget stift?

Författare:  säter [ 20.09 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Jordstiftet är nog borttaget.
Lika bra det.

Så här ser det ut på baksidan av kontakten.
Bilaga:
003.JPG

Författare:  Jan Almqvist [ 20.35 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

säter skrev:
Jag har varit med när en kille brände upp hela "kokosmattan" med virtråd på bakplanet.
Detta beroende på ett jordat oscilloskop.

Hur som helst, finns det några nackdelar med att köra ojordat?
Dessutom är det bara 2st stift på detta oscilloskop.

Jag tycker att ojordat känns bättre. Dock finns det faror t.ex. att mäta mellan två faser med 400 VAC. Då blir det 230 VAC i höljet.

Författare:  xxargs [ 02.40 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

det var närmast standard förr i tiden att man tog bort skyddsjorden i oscilloskop - det är inte helt riskfritt men var ofta mycket bättre än att bränna upp hela proben + lite till där man anslöt prob-jorden och det visar sig inte var 'nolla'...

I nätbrunnen så ser det ut som att man nypt bort jordstiftet med en stor tång - tycker ser klippmärken där jordstiftet borde vara.

förr hade man ofta i labb en isolertrafo på matningssidan till oscilloskopet för att minska riskerna och jag skulle säga att en skyddsautomat (aka jordfelsbrytare) är minimum på matningen till oscilloskopet om man inte kan ordna fram en dubbelisolerande 230V/230V-trafon i 100-200W klassen.

Så vitt jag vet så var det bara Philips som gjorde dubbelisolerade nätanslutna oscilloskop - främst då med sikte till TV-reparatörer på den tiden.

Författare:  säter [ 19.44 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
Ok, börja med att testa proberna och kanalerna på oscilloskopet. Koppla in en prob på respektive BNC-kontakt nere i hörnen och sätt probernas krokar på testöglan uppe till höger, den ger 1kHz 0,5V fyrkantvåg.
Nu har jag hittat proberna. :tumupp:

Tyvärr får jag ingen vettig signal vid test.
Jag är osäker på var man ska jorda.
Jag stoppade i en skruvmejsel i jorduttaget, och satte krokodilklämman där.

Författare:  swesysmgr [ 20.18 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Det borde gå att bara koppla in probens spets, den interna jorden borde vara gemensam. Jorden i uttaget däremot är helt frikopplad.

Vrid på vertikala positionsratten och justera intensiteten?

Författare:  säter [ 20.35 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

När jag lånade oscilloskopet påstods det vara fullt fungerande.
Förmodligen är det något handhavandefel.

Kan det vara fel på testpunkten?

Författare:  säter [ 20.38 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

swesysmgr skrev:
Vrid på vertikala positionsratten och justera intensiteten?
Jag får bara ett rakt streck på skärmen. :humm:

Författare:  swesysmgr [ 20.44 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Ok det är bra då är det inte helt trasigt i alla fall, kontrollera att kanalen du använder är ställd på DC och Y-skalan V/DIV på 0,5 eller 1V och testmät på ett batteri eller en 5VDC väggvårta, då borde linjen på skärmen flytta sig uppåt.

Sätter du probens spets på skärmen till den andra kanalen (den runda yttre delen av BNC-kontakten) då skall linjen hamna i mitten av skärmen, justera positionsratten om den inte gör det.

Det finns en justeringsprocedur i avsnitt 2.3 sidan 16 i manualen.

Författare:  säter [ 21.09 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Citera:
DC och Y-skalan V/DIV på 0,5 eller 1V och testmät på ett batteri eller en 5VDC väggvårta, då borde linjen på skärmen flytta sig uppåt.
Jag testade på ett 9V batteri.
Kanal 1: Linjen flyttar sig 2.5 ruta med inställningen 1V/ruta.
Kanal 2: Där händer ingenting när jag ansluter batteriet.

Författare:  swesysmgr [ 21.23 2018-01-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Lite mycket fel, dubbelkolla batteriets spänning med multimetern och att noll-krokodilen till proben sitter ordentligt fast i batteriets minuspol.

Det verkar gå att finjustera amplituden genom att vrida V/DIV till CAL läget och sedan justera med Variable-ratten bredvid.

Författare:  säter [ 13.45 2018-06-12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Nu har jag testat med andra prober.
En av de andra proberna var glapp.
Tyvärr verkar oscilloskopet också defekt.

Jag får nog leta efter ett begagnat komplett med prober.

Författare:  breflabb [ 13.39 2018-06-16 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Har alltid kört ojordad oscilloskop. Jorden kan ställa till det ordentligt.
När du skall testa proben på kallibrerings stiftet så bör du ha omkopplaren i AC läge.
Det är ju en fykantpuls. Sen finns det ett jordstift (signaljord) på framsidan någonstans

Författare:  nybörjarnörd [ 13.08 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Hej ! Är det ok om jag lånar tråden lite ? säter verkar nöjd :)


Köpt ett billigt Siglent oscilloskop + Siglent funktionsgenerator.

Har testat den inbyggda fyrkantsvågen på oscilloskopet, samt även sett nätspänningens sinus (via en 16 VAC adapter), det var bara att trycka på "auto" för det senare. Med den räddande slogan "Det finns inga dumma frågor" undrar jag om jord på oscilloskopet alltid ska anslutas ? Jag lyckades, utan att veta vad jag gjorde, få oscilloskopet att visa respektive vågform (sinus, fyrkant, triangel osv), då kopplade jag bara ihop coaxen från funktionsgeneratorn till oscilloskopet utan jord. Andra gånger får jag en stor sinus som i sin tur består av miniatyrer av den valda vågformen, och det går inte att få en vettig kurva med tidsväljaren. Ytterligare andra gånger får jag en god kurva som dock hoppar över nollan växelvis så att det endera blir en "nerförsbacke" eller en "utförsbacke". Har funktionsgeneratorns jord kontra oscilloskopets jord en avgörande betydelse ? Och är det någon som kan förklara vad triggning är ?

/nn

Författare:  swesysmgr [ 14.18 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Din koaxkabel innehåller en nolla i skärmen och triggern bestämmer när oscilloskopets svep skall börja rita.

Du kan ha den på auto först (triggar hela tiden) för att se att du får signal och sedan justera t.ex. på flank eller nivå för att den periodiska signalen skall stå still på oscilloskopets skärm.

Dra ut en bild från oscilloskopet på USB-minne och lägg upp här så blir det lättare att ge bra svar.

Författare:  sodjan [ 14.41 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

> Och är det någon som kan förklara vad triggning är ?

Det som avgör när svepet ska starta en ny vända över skärmen.

Författare:  nybörjarnörd [ 14.56 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Bilaga:
20180720_153617.jpg

Bilaga:
20180720_153640.jpg


Något oprecisa bilder, men det syns på funktionsgeneratorn att det är sinus respektive fyrkant.

Författare:  nybörjarnörd [ 15.13 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Eller såhär

Författare:  nybörjarnörd [ 20.30 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Felet är att oscilloskopet "tolkar" insignalen som 50 Hz hela tiden.....ökar jag frekvensen på funktionsgeneratorn så får jag bara fler småperioder inom den stora perioden. :humm:

Författare:  Klas-Kenny [ 21.01 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Syns inte hur du kopplat in det till funktionsgeneratorn...

Gissar att du bara stuckit in probens spets i BNC-kontakten på generatorn?
I så fall blir ju jorden ej ansluten, vilket alltid behövs.

Okej, ibland kan man klara sig utan jordklämman då apparaternas jord är sammankopplade genom nätjord eller liknande, fast du vill ändå koppla in jordklämman på proben då detta ger bättre mätresultat.

Författare:  nybörjarnörd [ 21.23 2018-07-20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Wow Klas-Kenny vilken klippa du är !!!!! Funkade direkt, tack !! :D :tumupp: :tumupp:

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/