Svenska ElektronikForumet
http://elektronikforumet.com/forum/

Oscilloskop Hitachi V-152B
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=89964
Sida 1 av 3

Författare:  säter [ 15.59 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Oscilloskop Hitachi V-152B

Oscilloskopdiskussion utklippt från viewtopic.php?f=2&t=89915 //MadModder

Författare:  säter [ 16.18 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Jag har ett oscilloskop på "långtidslån". :)
PeterH var vänlig nog att skänka mig 2st nya prober, så det borde nog gå att sparka igång.

Däremot är det dåligt med kunnande om hur det används.
Det borde gå att lära sig.

Författare:  swesysmgr [ 16.34 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Oscilloskopet är inte svårt alls att använda förutsatt att det fungerar ok, lägg ut vad det heter eller en bild på det så går det lättare att föreslå vilka rattar du skall vrida på och hur.

Felsökningen kommer att gå mycket snabbare och enklare än med multimetern enbart.

Författare:  säter [ 17.09 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
lägg ut vad det heter eller en bild på det så går det lättare att föreslå vilka rattar du skall vrida på och hur.
Här är en bild.
Det kanske borde tvättas lite. :)
Bilaga:
001.JPG

Författare:  swesysmgr [ 18.06 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Ok, börja med att testa proberna och kanalerna på oscilloskopet. Koppla in en prob på respektive BNC-kontakt nere i hörnen och sätt probernas krokar på testöglan uppe till höger, den ger 1kHz 0,5V fyrkantvåg.

Om det finns en knapp på proben för 1X/10X ställ den i 1X läget.

Ställ de små knaparna vid varje probs kontakt i läge DC och vrid Volts/DIV rattarna för respektive kanal till 0,1V.

Ställ TRIGG-spaken till höger i läge Auto och vrid Timebase ratten uppe till höger till 1mSs.

Välj en kanal i taget (CH1/CH2) med spaken nere i mitten, syns det en fyrkantvåg på skärmen?

Antagligen behöver svepens position i höjdled och skärpan på bilden justeras också. Kanske probernas kompensation också om fyrkantvågen inte ser fin ut, det är en liten skruv någonstans på proben som du trimmar med.

Edit slarvfel ms inte mS

Författare:  swesysmgr [ 19.28 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Här är manualen till Hitachi V-152B.

Författare:  säter [ 22.23 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
Ok, börja med att testa proberna
Det gäller att hitta dem också. :)
Det är åratal sedan PeterH skickade dessa.

Författare:  säter [ 22.53 2018-01-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

swesysmgr skrev:
Oscilloskopet är inte svårt alls att använda förutsatt att det fungerar ok
Det finns ingen nätsladd till oscilloskopet. :evil:
Det är en liknande kontakt som till en dator, denna har dock bara 2st stift.
En datorkabel verkar passa.

Då kanske man slipper jobbet med att klippa bort jorden, vilket tydligen är mycket viktigt.

Författare:  swesysmgr [ 00.03 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Klippa jorden är väl ingen bra idé? Du har alltid en nolla och bara lågspänning i styrsystemen.

Författare:  säter [ 00.56 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Jag har varit med när en kille brände upp hela "kokosmattan" med virtråd på bakplanet.
Detta beroende på ett jordat oscilloskop.

Hur som helst, finns det några nackdelar med att köra ojordat?
Dessutom är det bara 2st stift på detta oscilloskop.

Författare:  Biker [ 02.36 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Jorden kan ta alla vägar om den måste - då kan man bränna av det man mäter på om det inte är isolerat.

Tänk på att det är en jävla skillnad på dc/ac jord med olika kopplingsvägar

Författare:  säter [ 14.55 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: NC-system tappar systemklocka

Så här ser intagskontakten ut.
Bilaga:
001.JPG

Den där verkar ju ojordad redan i originalutförande.
Nog borde det väl fungera med en vanlig 3-polig kabel till en dator?

Författare:  prototypen [ 15.33 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Oscilloskop Hitachi V-152B

Har du dubbelkvadratmärke (=dubbelisolerat) på skåpet?

Protte

Författare:  säter [ 19.39 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Nej, något sådant märke ser jag inte.

Jag funderar på att riva av huven och kolla.
Jag tycker att det ser lite skumt ut i botten på kontakten.
Kanske ett borttaget stift?

Författare:  säter [ 20.09 2018-01-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Oscilloskop Hitachi V-152B

Jordstiftet är nog borttaget.
Lika bra det.

Så här ser det ut på baksidan av kontakten.
Bilaga:
003.JPG

Sida 1 av 3 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/