Sida 1 av 8

Sagan om ett elektronmikroskop.

Postat: 14 oktober 2016, 23:36:30
av cosmox
Hej på er!

Jag tänkte att det börjar bli dags att starta en tråd om mikroskopet som jag och några vänner på jobbet köpte för några veckor sedan.

För ett tag sedan hittade jag ett Cambridge Instruments Stereoscan 260 SEM, startbudet - 1kr, på Tradera av en slump. Då tänkte jag inte så mycket mer på det utan la det i minneslistan och glömde bort det. Men eftersom det finns gott om nördar på min avdelning så kom det på tal av någon anledning. När vi såg att det bara var några timmar, samt att budet fortfarande låg på 1kr, gick vi ihop några stycken och la lite slantar i ett maxbud och tryckte på "Play".

Sen stod vi där, ganska chockade, med 500Kg mikroskåp som ska hämtas i Stockholm SNARAST och 2750:- fattigare.

Jag och en av gubbarna på jobbet åkte upp på lördag samma vecka och hämtade mikroskåpet. Resan skedde medelst Sprinter som drog ca 2L/milen i nedförsbacke. Vi körde nästan bara ihjäl oss några gånger under hela resan vilket man får se som lyckat så här i efterhand. Samtliga hjul på instrumentet hade under åren tyvärr gått från vokal till konsonant så all form av förflyttning rev automatiskt upp korkmattan överallt, även i hissen, som egentligen var lite för liten men inte längre är det. De tömmer dock lokalerna och ska renovera så det var därför det låg ute till "auktion".

Jag har tur med att de flesta som jobbar på mitt jobb är människor med barnasinnet kvar så som det ser ut nu får vi ha instrumentet i en av finverkstäderna tillsvidare. :tumupp: för det! Allt rullar på en trefas 16A. Jag har inte kollat hur mycket den drar men jag tror inte att det är jätte mycket. Det enda "externa" på instrumentet är vakuumpumpen, som via en slang med en betongklump på mitten (för att minska vibrationer), är ansluten till vakuumsystemet.

Tyvärr har vi inte fått så jätte mycket tid att leka med elektronmikroskopet på senate, trotts att det står på jobbet. Men en kväll fick jag och farbror cjep lite tid över så vi bestämde oss för att försöka koppla ihop maskinen och se "om den lyste".

Nästan väldigt omedelbart går det åt helv-te.

Efter att ha oroat oss ganska mycket och spenderat en hel del tid med att bilda en plan för hur vi ska angripa problem #1

- "Se om den lyser"

Bestämmer vi oss för att trycka på knappar som ser "Viktiga ut". Vi trycker försiktigt på några av dem och plötsligt hoppar elektroniken igång och lampor börjar lysa!!! (detta var innan kolonen var kopplad, tack o lov..) Vi står bredvid stelfrusna och väntar på att vi ska dö medan fläktar börjar snurra och siffror börjar dyka upp på displayerna. Försiktigt närmar vi oss och petar på några knappar som "inte ser jätteviktiga ut". Allt är hur grymt som helst tills cjep påtalar att "den luktar lite vintage". Ut ur den högra pulpeten står en kvast av vit rök ut. Vi sliter ur sladden omedelbart.
2016-09-29 19.42.02.jpg
När vi var i Stockholm och monterade ner instrumentet hittade jag en lös kabel "som såg ut att sitta här" och "jag sätter dit den så fixar jag det sen..". Tyvärr visade det sig att det fanns en till som låg längre in på samma stam så vi kortslöt troligtvis matningen till stegmotorstyrningen. Lyckligtvis sitter det en ringkärnetrafo i med eget gravitationsfält runt sig i maskinen så bara kablarna brann upp.

Efter att vi "fått ordning" på konsolen var nästa steg att koppla in kolonen. Allt gick ganska smärtfritt och kablarna är mycket bra uppmärkta. Eftersom vi saknar all form av dokumentation har vi frågat runt lite och fått tag i en farbror Ken från UK som hjälpt oss på traven en hel del. <----Tron Tech

Det var egentligen ikväll det hände. Efter några tips från Ken gick vi ner till mikroskopet igen och började pumpa ur kammaren. Efter en stund, när trycket är ca 10e-3 hoppar detektorn igång. -VI HAR BRUUUUUS!
2016-10-14 13.04.01.jpg
Efter en del skruvande börjar vi ana en liten kontur ur bruset och helt plötsligt är det helt tydligt!! -VI HAR NÅGOT!!
2016-10-14 15.09.22.jpg
Vi är fortfarande ganska gröna på det här området trotts att både jag och cjep har läst på en hel del i ämnet den senaste tiden. Vi har en del buggar som troligtvis beror på gammal elektronik, knaster i rattar, månfaser och kosmiskstrålning som orsakar ostabil bild samt instabil scanning ibland. Det ordnar sig. I övrigt så verkar instrumentet vara i mycket gott skick. Vi har inte kört det så länge men vi har kommit ner till 10e-5 vilket tyder på att diffusionspumpen puffar på lite också.
I övrigt vet vi som sagt inte så mycket om det här instrumentet. Men jag hoppas att vi kan reda ut det i den här tråden. Jag vet att det finns många här på forumet med djup kunskap i både fysik och den här typen av instrumentsystem och ni får mer än gärna trådkapa hur mycket ni vill (förutsatt att det är hyfsat onT eller handlar om liknande system).

Nu säger min fru att jag måste lägga mig.

Här är några mer bilder på dagens resultat:

Detta är ett DLP-chip som jag var jävl-igt försiktig med att ta isär för att sedan köra ner tummen i...
2016-10-14 18.53.44.jpg
Vi fick med prov från Stockholm också (detta är andra bilden tagen typ..) - Frökapsel med smet på!
2016-10-14 15.11.21.jpg
Fortsättning följer..

EDIT: Fixade en vagel i ögat..

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 14 oktober 2016, 23:40:46
av SM6XUN
namnamnam är allt jag kan säga :bravo:
- ge oss mer!! :tumupp: :tumupp:

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 14 oktober 2016, 23:59:55
av hawkan
Så proffsiga som ni är går detta superbra. Mer!

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 15 oktober 2016, 00:18:50
av Magnus_K
Fan vad fränt! Och kul att den redan är igång! :tumupp:
Ska bli spännande att lyssna på den här sagan.
Vanligtvis brukar det vara mycket bilder i sagoböcker.... :wink:

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 15 oktober 2016, 00:37:19
av cosmox
Hehe, ja det är helt galet. Jag minns att jag drömde om ett SEM sen jag såg det första gången på vetenskapens värld (med e-types farsa) på 80-talet. Men det var så "hi-tech" då att man lika gärna kunde drömt om en rymdfärja.

Skulle bara säga att om någon har några frågor så ska vi försöka svara efter bästa förmåga :)

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 15 oktober 2016, 02:19:02
av Henry
Kommer onekligen att bli en intressant tråd. Bild

Bara 2750:- för en SEM! Hade jag aldrig trott. Ok en del jobb med frakten gissar jag men ändå, hade vart kul att leka med.

Jag är nu inte proffs på dessa grejer men tänker ifall diffusionspumpen behöver kylning av bafflen. Det är den delen (kommer inte ihåg vad den heter på svenska) som är precis före inloppet till diffusionspumpen (nej öppna inte systemet för att kolla, går att se på annat vis) vilken hindrar att oljeånga kommer ut i kammaren vilket är vääldigt dåligt, för det är väl inte en stor turbo som den har? Vet inte om det bara räcker med fläktkyld, om det finns vls, eller om eran kräver vatten eller tom kväve för denna del.

10-5 låter lite högt tycker jag? Förväntade mig mer en 10-6 eller så fast mean free path är runt 10 meter vid detta så det borde funka på så vis i alla fall, blir dock kanske krux om man ökar förstoringen ordentligt då väl spänningen ökar rätt markant eller hur det nu var.

Jäkligt kul att den var i så bra skick att den faktisk tom fungerar.

Någon bild (läs många) på innanmätet sedan hade varit intressant. :)

Fanns det förresten ingen inbyggd grovvakuumpump i den då ni måste ha en extern?

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 17 oktober 2016, 21:29:06
av cosmox
Nu kommer det en liten uppdatering.

Idag har vi försökt fota så mycket som möjligt så vi kan sitta på kvällarna och titta på kretskort. Jag pratade även med Zeiss idag som numera har "ansvaret" för den här maskinen. De sa att de troligtvis har dokumentationen i sina arkiv och ska återkomma i veckan :)
Folk som jag har pratat med generellt sett varit mycket trevliga och tillmötesgående och verkligen velat hjälpa till. :tumupp:

En sak har vi klurat ut själva förresten, det är ingen diffusionspump vi har utan en turbopump:
TPH170
TCP310

Detta förklarar varför en kollega i rummet bredvid kom in och undrade om vi hörde flygplanet nyss. Därmed har vi även konstaterat våra samlade kunskaper om vakuumutrustning.. :) Det verkar som att något inte fungerar som det ska mellan styrningen i instrumentet och TCP310 då den inte startar turbopumpen själv. (vi fick igång den manuellt). Nu startar den samtidigt som grovpumpen vilket inte känns helt rätt heller.
2016-10-17 17.25.41.jpg
En tråkig nyhet är dock att vi brände filamentet i fredags. Om det berodde på vårat fipplande eller livstid låter jag vara osagt.
:cry:
Så det blev tyvärr inget elektronskjutande idag.
2016-10-17 17.49.02.jpg
Nu måste det fixas filament!

Jag hinner tyvärr inte skriva mer ikväll men hoppas få en stund över imorgon.

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 17 oktober 2016, 21:48:19
av hcb
Som servicetränad på bords-SEM råder jag er att byta smörjmedel i turbopumpen snarast om det inte är gjort på ett tag. Smörjmedlet kostar inte mycket jämfört med en pump.

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 17 oktober 2016, 22:12:36
av cosmox
Aha, jag tror cjep hittade en lapp om det.. Stämmer det så gjordes det i slutet av 90-talet. Känns som att det är lite viktigare än filament just nu. Vet du vart man kan hitta lämpligt smörjmedel?

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 17 oktober 2016, 22:17:45
av cjep
Vadå, räcker det inte var tjugonde år? :)
Tror det var bra att vi brände filamentet faktiskt för hela vakuumsystemet bör nog kollas igenom. Bara turbopumpen var ju jättedyr! :o

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 17 oktober 2016, 22:30:28
av cosmox
Ja, usch. Tur i oturen :)

Varför är ingen som har påpekat att jag har särskrivit titeln på tråden förresten? Grrr...

Re: Sagan om ett elektron mikroskop.

Postat: 17 oktober 2016, 23:03:21
av GastonDeVille
cosmox skrev:Ja, usch. Tur i oturen :)

Varför är ingen som har påpekat att jag har särskrivit titeln på tråden förresten? Grrr...
jag hade absolut gjort det men blev så fascinerad av sagan om mikroskopet :razz: :drool:

Re: Sagan om ett elektronmikroskop.

Postat: 18 oktober 2016, 01:23:53
av Henry
Detta förklarar varför en kollega i rummet bredvid kom in och undrade om vi hörde flygplanet nyss
Låter den så högt? En turbo skall inte höras mycket mer än ett svagt sus om man är nära den och knappt ha några som helst kännbara vibrationer.

En turbo kan starta samtidigt som grovpumpen då turbon hjälper grovpumpen att pumpa ned så det går lite snabbare men funkar bara vid lite mindre system som detta då turbon kan bli för varm annars och kontrollern automatiskt då stänga av den eller dra ned.

Om den inte startar ens med grov vakuumnivån i botten så kan det vara någon sensor som mäter vakuumnivån och vid en visst nivå så startar den pumpen genom att kontrollern får information om detta, vanligt förekommande. Fungerar dock inte detta så går pumpen aldrig igång och man får då starta manuellt vilket alltid drar i gång pumpen oavsett.

Ja men den där mätarstapeln fungerar väl? Menar bilden från PSU sälj tråden.

Vet inte gränsen för livslängd på filamentet men 10^-5 låter lite i högsta laget tycker jag.

Jäkligt bra för er att det är var en turbo och inte en diffusionspump i den och som sagt dess kostar en vacker slant inkl kontrollern även begagnade och även om det är en lite mindre önskvärd oljesmord och inte en med enbart kullager.

Byte av oljan i dessa så är det normalt inte (men förekommer) bokstavligen att byta oljan som på tex en bil utan det är ett kit med en svamp som är indränkt i rätt olja som man bara byter ut, väldigt smidigt.


Tittade runt lite men hittade ingen som sålde just till er men dock för en som var nästa storlek större, men den lär nog inte passa. Släng iväg ett mail och fråga om de inte har eller kan ta hem till just eran pump.

http://www.idealvac.com/subcatagoryb.as ... Felt-Wicks


Det fanns dock en annan som sålde ett helt reparations kit med både kullager och allt men det gick på 745$ +moms och frakt vilket jag gissar på inte är ett val för er.

Re: Sagan om ett elektronmikroskop.

Postat: 19 oktober 2016, 18:42:20
av Anders Olsson
Det är en sån där gammal klassisk oljefylld turbo där man bokstavligen tappar av den gamla oljan och fyller på med ny :-)

Hade manualen på datorn, men hittade den på nätet också när jag hade rätt sökord: https://wiki.hacdc.org/images/5/58/Balz ... PH_170.pdf

Ni kan ju kolla direkt med Pfeiffer vad TL 011-olja kostar (Jag har inget sånt kvar på jobbet, har gett bort alla så gamla turbos för längesedan).
Eventuellt kan xxargs ha olja, har för mig att han fick en sån turbo (?)

Ska ni ha olja både till turbon och till backingpumpen kan ni även kolla med Löwener Vacuum. Dom har bra grejer, ofta rimliga priser och är inte märkesbundna.

Blir det problem med elektroniken till turbon så har jag vi drivor av TCP 121 och TCP 380 som jag gissar är kompatibla.
Pumpar av denna generationen tenderade att stanna tvärt när lagret skär vilket resulterar i vad vi kallar "turbosallad" :shock: därav överskottet på elektronik.

Dom kan förresten låta en del i starten dessa gamla, i synnerhet om inte backingpumpen riktigt hinner undan. Elektroniken var inte så snäll på den tiden utan gasade på för fulla muggar från stillastående.
Modernare pumpar tar det lite lugnt i början för att se att allt står rätt till (=att varvtalet ökar tillräckligt fort) innan dom ger fullt ös.
Det är dock ingen fara om det låter lite i början så länge det minskar till en någorlunda behaglig ljudnivå när pumpen fått upp full fart.

Kul projekt i övrigt, lycka till! :-)

Re: Sagan om ett elektronmikroskop.

Postat: 19 oktober 2016, 19:36:22
av xxargs
kan tyvärr inte hjälpa till med oljan - behöver själv...

jag fick en skvätt - men de var för vakumpumparna och jag gissar att det inte är samma olja i dessa turbopumpar.

Den jag fick med låter en del och skulle nog må bra med både nya lager och ny olja filt-sats... - har inte riktigt titta på vad det handlar om kostnad men klart var att lagren som används är ingen man hittar på de sedvanliga lagergrossisterna.

I just den här typen är det faktiskt oljecirkulation med ett par veke som 'smörjer' axeln på lämplig ställe och av centrifugalkraften så vandrar det ut - via lagren och fångas upp av filt på ytteringen ungefär som i sin tur håller veken oljefuktig. detta gör att skräp och annat hela tiden filtreras i filten och oljan som kommer i veken är ren.