Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 04.13 2017-11-19

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 41 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 02.07 2015-12-10 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7012
rikkitikkitavi skrev:
Det är sällan man behäver 5,5 siffrors multimeters, men det är ofta man behöver en multimeter som inte detonerar när man sätter den på ampere och råkar kortsluta en hög spänning.

Billiga multimeters fixar INTE det senare. Kinaskitet har fuskat med märkningen, garanterat.

Så de multimetrarna är för max 50V.


Men det här är väl också en fråga om hur hög kortslutningsströmmen blir (vid stum kortslutning på stället som kortsluts)?

Jag köper att alla billiga multimetrar blir skrot på ett farligt sätt om man väljer 10A-området och ansluter till 230/400V avsäkrat 63A eller liknande. Om man däremot gör det i ett vanligt vägguttag avsäkrat 10A (även med trög diazed eller automat med C-karaktäristik) så blir det väl knappast nån detonering? 10A-området brukar ju ofta vara en rätt grov tråd, vad jag kunnat se grov nog för att räknas som duglig ledare avsäkrad 10A, så om nåt detonerar så är det väl snarast t.ex. mätkablarna eller spetsen på en mätpinne.

Däremot kan nog säkringen för 2A-området (och klenare områden som delar denna säkring) vara av ej sandfylld typ varpå man nog kan räkna med att i bästa fall få rensa ut glassplitter ur hela instrumentet om man råkar kortsluta 10A 230V i 2A-området, och i sämsta fall pajar instrumentet.

Eller?

Sorry att jag drar upp ett evighetsdiskussionsämne för femtioelfte gången...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 17.38 2016-01-27 

Blev medlem: 20.26 2003-06-21
Inlägg: 6042
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)
Måste svara på denna trots det är gammalt.

Svar ja. 10A på 230 V hemma , CATII kanske inte gör mer än slaggar multimetern, men tänk om du av rent oförstånd mäter på din servisledning?


Alltså in i huvudsäkring för att kolla så att nätägaren ger rätt huvudspänning osv. Multimetern är ju specad till 600V ...


Oavsett är det farligt. Rekommendationen är att använda säker utrustning på allt som inte är klenspänning, kolla dubbelt och ge fan i o.pilla med sådant man inte begriper.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 14.34 2017-05-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 12098
Ort: Säter
Jag behöver en multimeter med DC-tång, helst utan autorange.
Finns det något för rimliga pengar?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 15.03 2017-05-28 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 27418
Ort: Borås
Nej, inte om den skall vara någorlunda tillförlitlig.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 15.04 2017-05-28 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 7938
Ska du bara använda den för klenspänning, eller kan det hända att du behöver mäta i dina 63A-centraler?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 15.25 2017-05-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 12098
Ort: Säter
Man vill ju ha så mycket som möjligt, men jag inser att detta är omöjligt.
Det kanske är bättre att satsa på en separat strömtång?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 16.18 2017-05-28 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 7938
Ja det beror ju lite på vad du behöver för noggrannhet och hur små dc-strömmar det rör sig om.
Du kan väl speca upp vilka mätområden du kommer behöva, det var väl även tanken att mäta frekvens på parallellporten?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 16.59 2017-05-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 12098
Ort: Säter
Den här uppfyllde mina krav någorlunda.
Dock är jag inte bekväm med autorange.
http://images.clasohlson.com/medias/sys ... 207390.pdf


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 18.07 2017-05-28 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 885
Ort: Abu Dhabi
Tryck på knappen för val av manuellt område så slipper du autorange.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 20.43 2017-05-28 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 7938
Om det är tillräckligt upplösning på DCA för dig så duger den säkert för det.
Däremot kan du inte mäta i elcentraler eller fast ansluten utrustning med den.
Skyddsnivån duger bara för stickproppsanslutna enfasapparater.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Multimeter köpråd
InläggPostat: 10.41 2017-06-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.33 2015-01-11
Inlägg: 294
Ort: Katrineholm-Eskilstuna
Kul att det står i manualen att man ska slå av krämingen. Vad ska man mäta då kan man ju undra... :roll:


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 41 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010