Svenska ElektronikForumet
http://elektronikforumet.com/forum/

Måtta till CAD-ritning
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=79540

Författare:  JOLO725M [ 11.27 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Måtta till CAD-ritning

Hej hopp!
Jag har en liten fundering som jag klurar på, det är ett sätt över hur man skall måtta upp den här för att få en perfekt kopia av den inringade ytan inkl hålbild i ett CAD-program.

Men först och främst, jag vill se/veta hur ni andra hade löst denna uppgift så berättar jag om min ide sedan.
Ni som använder laser får gärna avstå från att skriva. :)

Författare:  säter [ 11.41 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Jag har gjort massvis med dylika projekt.
Jag släpar in detaljen på kontoret och mäter med skjutmått och liknande.

Sedan får man ofta göra lite intelligenta gissningar, beroende på om det är tum eller millimeter.

Författare:  H.O [ 11.56 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Du "behöver" en sån här med tillhörande programvara för part-to-CAD :-)

Författare:  säter [ 12.15 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Har du någon prisuppgift på mätarmen?

Författare:  RDX* [ 12.51 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Beroende på noggrannhet och storlek, kanske det går att scanna och sedan skapa en ritning utifrån bilden?

Författare:  H.O [ 13.07 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

> Har du någon prisuppgift på mätarmen?

Det var några år sedan jag tittade på priser men då (2010) låg motsvarande modell (den hette FARO FUSION då) med 2.4m räckvidd och 7 axlar på runt 300k, sen tillkommer mjukvara, ca 80k för den jag tittade på då (nej, självklart inte för privat bruk). Det är fantastiska maskiner med fantastisk mjukvara med de kostar pengar....

Författare:  idiotdea [ 14.53 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Eller också bygger man själv(reklam):
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=52507
För att komma ner i samma noggrannhet som Faro (0,018 mm) så får man nog göra lite bättre. Men inom 0,5 mm med 1 m arbetsdiameter går rätt så enkelt och billigt.

I detta fall skulle jag nog göra som säter. Möjligtvis kunde man också försöka göra ett avtryck till något typ av papper och scanna in det.

Författare:  JOLO725M [ 21.24 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

säter skrev:

Det där fungerar, men det kräver skjutmått av storleksordningen jättestor på ex. raka 6cyl motorer med volym 3liter+
Går ju att ta en stor stållinjal för att få grovt uppskattad längd, men jag är mer sugen på att få det korrekt direkt.

H.O skrev:

Tar 2, för dom lär vara billiga ;)

idiotdea skrev:

Trevligt projekt, jag saknar dock maskinpark, jag bara ritar.
Det är dyrt att skicka på laserskanning privat så jag vill ha en bra, billig och enkel metod för att mäta upp saker själv oberoende av andra, det skulle fungera bäst för mig. :)

RDX* skrev:

Du kom närmast vad jag tänkt mig!


Vad jag har testat, utan vidare resultat:
Jag har lagt upp blocket i våg och lod, sen tagit kameran och ordnat så den skjuter bilden i centrum/centrum av objektet, även kameran står i våg.
Jag backade kameran så långt som möjligt för att få så lite förvrängning som möjligt, men det hjälpte föga.
Problemet går att korrigera i photoshop, jag är dock lite skeptisk.
Exempel ses i bild #1 nedan, notera bockningen av väggplåtarna på den övre bilden, dom är inte raka jämfört mot nedre fotot, jag är dock skeptiskt till hur perfekt bilden blir.
Antagligen inte perfekt nog för att kunna arbeta med till något vettigt, mer än en bild som ser ut att stämma överens med förväntat resultat.

Vad jag sedan gjorde var att mäta avståndet mellan 3 hål i blocket och rita ut dom, bild #2
Sedan började jag rita dessa 3 punkter, infogade och skalade bilden så den passar in den mot mina hål i CAD-filen, se bild 3 (bara kladd för att visa)
I teorin skall det nu bara vara att börja rita med bilden som mall, men det fungerar inte i praktiken för mig trots referensmått. (antagligen jag som felar, men jag tycker ju inte detta).


Och min tanke:
Man fäster kameran på en räls, tar en serie bilder rakt ovanifrån var X cm, sedan beskär så man får centrum kvar av bilden för minimal förvrängning.
Sedan pussla ihop bilderna i något smidigt program, t ex. Photoshop har en autoalign-funktion bara för att nämna.

Några tankar, tips eller ideer? Kanske någon som redan testat med bra/dåligt resultat?
Sökte på nätet och hittade en video om en som gjort något liknande, men han vill ha "galet mycket" pengar för något som jag anser inte vara så precis då det fotograferas och sen räknas från foton.
Kanske precist, kanske inte. Vill inte betala $1000+ för att testa i alla fall. :)
Youtubelänk på "cnc scanner" https://www.youtube.com/watch?v=2XyKCFZxLTM

Författare:  CPMS [ 21.59 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Mindre delar har jag lagt i kopiatorn och kopierat, man får kolla något mått på kopian mot originalet och se om man måste korrigera någon procent.
Lättare att mäta på ett papper men man bör skriva ut slutresultatet och jämföra mot verkligheten.

Kopiatorn är också ett enkelt sätt att göra packningar om man inte vill knacka ut dom. Kopiera kåpan, klipp ut och använd eller klistra på packningsmaterialet och klipp efter kopian.

Författare:  säter [ 22.00 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Jag har använt liknande metod vid avritning av ett dubbelsidigt kretskort.
Det gick väl ganska hyggligt.
Man måste fortfarande använda lite intelligenta gissningar.

Svagheten är att det bara fungerar på 2-dimensionella ytor.
Jag fortsätter köra med ett stort skjutmått.

Jag har ett klurigt projekt på gång nu.
Rita av en 1-cylindrig motorcykeltopp.

Författare:  grym [ 22.13 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

a3 scanner, se till att man får bra kontrast, photostyler (gillar fortfarande den gamla häcken bättre än photoshop :) )
sedan . hm, mapmaker och en halvjobbig omvandling från bild till dxf och finputs i cadprogram

Författare:  JOLO725M [ 22.51 2015-10-08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Scanner bör fungera, det fungerar bra till småsaker i alla fall.
Ett problem som jag fått känna på är att, åtminstone min scanner (Canon multimojjäng), inte ger 100% raka kanter på raka föremål.
Jag kan lägga in en linjal i skannern och sen lägga upp den i CAD/photoshop/paint för att dra ett sträck från sida till sida längs med långsidan, sträcket blir spikrakt, men det förhåller sig inte linjalen till, trots att den rent fysiskt är rak.
Finns ju speciella skanners med vaggor osv för att scanna tunga saker, men då pratar vi lämna bort mot betalning.

Skanna platta småsaker har jag testat och sedan använt referensmått som t.ex diameter på hål och fått till rätt skala, sen fått till hela ritningen på tiondelar genom att bara malla.
Men, med foto så tyckte jag att jag var så himla noga, men det blev en felmarginal på 130 på blocket som är ~540 (taget ur bakhuvudet), över 25% felmarginal e ju rätt oacceptabelt.
Jag tror starkt på förvrängingar utav bilden pga objektiv/kamera position, då hjälper inga problem som kan omvandla från bild till CAD-format?
Man måste nog ta flera bilder rakt ovanifrån och pussla ihop, och det är väl ett projekt i sig att få alla dom bilderna linjerade och sedan hoppas att det fungerar.

Tittade på en Artec Spider som CreativeTools i Halmstad säljer, och programvaran Geomagix Design X.
Är det någon som testat någon av produkterna och kan ge någon slags feedback?

Författare:  hyperion [ 07.14 2015-10-09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Om du fotograferar med en kamera som har full frame sensor och ett fast 50mm "normal objektiv" samt monterar referens-skalor eller vad man nu kallar det (se bild) på/brevid objektet innan du fotograferar så borde du kunna lägga in fotot i Solidworks t.ex. och ändra storleken på den så det matchar med referens-skalorna och därefter rita av det.

Bilaga:
bw pattern.JPG

Författare:  Gimbal [ 07.31 2015-10-09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Backa längre och fota med tele för att minska perspektivfel. Lägg in ett par linjaler i bilden. Borde gå att få rätt bra.

Författare:  JOLO725M [ 03.27 2015-10-10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

hyperion skrev:

Jag gillar din ide, jag skall ragga tag på någon med skrivare imorgon och skriva ut några "schakbräden", för att sedan ta bilder med olika objektiv, på olika avstånd för att mäta upp förvräningarna.
Min gissning är att oavsett objektivval och oavsett zoomning så blir kvadraterna symetriska i centrum av bilden, för att sedan minska i bredd längre ut åt kanterna.

Gimbal skrev:

Jag har ett 480mm tele, jag tror att jag kombinerar det med hyperions förslag om schackbrädet, det får bli ett praktiskt test imorgon.
Jag tror på att stå så långt ifrån prylen som möjligt med ett utzoomat tele för att minimera fisköga-effekten, och samtidigt hålla delen koncentrerad till dom innersta 50% av bilden närmast centrum.
Gör man det så kanske det blir bättre symetri, det får morgondagen utvisa.

Jag uppskattar verkligen era ideer, tips och tankar!

Författare:  NULL [ 12.47 2015-10-10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Vad är det för noggrannhet, ska du göra en packning eller fräsa ett nytt tråg?
Är det en packning skulle jag tagit en blyertpenna, papper och kalkerat fram mönstret.
Ska du fräsa något och hela går i maskinen, kan du kanske mäta med hjälp av fräsen och en mätprob.

Författare:  JOLO725M [ 15.27 2015-10-10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

NULL skrev:


Det är inte specifikt delen på bilden, den var mer ett exempel för att demonstrera hålbild, form osv.
Men det är mest inom bilaro ch motorer jag arbetar, så det är i storleksordningen mellan smått och stort.
Ibland fungerar flatbäddskanner, ibland är det för stort, och ibland är det med en tredje axel inblandat, då går det inte att skanna alls om det inte är plana sidor.

Det verkar kört att få tag i någon med skrivare idag, får skjuta upp fotograferingen tills på måndag som det ser ut.

Författare:  NULL [ 13.45 2015-10-11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Ok
Men det är alltså ett delningsplan vi pratar om(som oftast är i två led, men då och då i tre)?

Författare:  JOLO725M [ 00.37 2015-10-12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

NULL skrev:

Stämmer fint!

Angående kameratest, det verkade så veligt att hitta någon som kunde skriva ut och förstå att det fysiska pappret skulle bestå av kvadrater i ett jämnt mm-mått.
Jag snubblade över några kollegie-block på ICA istället, 5mm kvadrater fungerar ju som referens även det.

Objektiv och kamera verkar inte ha så stor betydelse, det verkar mer som att man skall ha objektet i centrum av bilden.
Rakast, utan korrigering, blev bilderna om man använde 1/3 i höjd och 1/3 i bredd, och hade objektet i centrum. (bild #1)
Då spelade det ingen roll om det var i 85mm brännvidd på mitt 17-85mm objektiv, eller vid 100mm på mitt andra 100-500m tele.

#1
Bilaga:
Namnlös.png


Fick dra ner på kvaliteten för att kunna ladda upp den verkade det som, men rakt blev det i alla fall. 85mm brännvidd på 3 meters avstånd. :)

Författare:  JOLO725M [ 22.51 2017-08-27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Riktigt länge sedan detta, det kanske kan vara kul med lite uppföljning?
Nu blev det inget bra utav detta, eftersom jag aldrig fick det att bli tillförlitligt med någon av fotograferingsmetoderna med linjer, rutor, 1000mm skjutmått med för breda käftar för invändning mätning, digital vinkelmått och gud vet allt.

Det gick så långt att jag fick tips av av det kvinnliga könet, tvekade lite men jag köpte fingerfärg och smetade in flänsen, bollade runt med 70 kilos blocket och gjorde ett avtryck.
Det blev faktiskt ganska uselt resultat, rekommenderas ej!

Efter några veckors sura miner och funderande så blev det ett samtal till Creative Tools för att kolla om dom hade en 3d skanner på lager, några timmar och en lång biltur senare så var man tydligen med 3d skanner.
Ångrar det inte en sekund, det enda jag kan ångra är att jag väntade. :)


En lågupplöst snabbskanning av en förbannat skitig växellåda för att få yttre måtten inför ett bilbygge.
Bilaga:
20799339_327440617700023_7890077617360038526_n.png

Nyttan är enligt mig underskattad.

Författare:  NULL [ 10.33 2017-08-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Låter ju hoppfullt, återkom gärna när du fräst delningen, så vi får veta hur det blev.

Själv flummar jag om en scannerlösning(billig), om det finns någon, som skulle kunna mäta upp en karosseridel(typ framskärm) med kanske en tiondels millimeters noggrannhet...

Författare:  JOLO725M [ 11.18 2017-08-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Jag har inte fått just den fräst, men jag har tagit mått ur skanningen och jämfört med skjutmått mellan hål etc. Skanningen ligget perfekt, det enda problemet med blank metall och 3d skanner är att det inte är optimalt.
Ibland blir det inte 100% skarpt, så jag rensade ur gänghplen och tog med en tops en matt ljusgrå färg och markerade enbart kanterna på hålen, blev perfekt.
Nu något år senare så har man lite mer kött på benen och vet hur man skall göra, då går det fort och blir bra på direkten för det mesta. :)

Mäta en detalj i storleksordningen 1000mm med 1/10 i felmarginal är nog inget jag skulle vilja garantera till 100%.
Plåt är ju som plåt är, speciellt bilplåt har ju lite halvdålig passform redan som nya originaldelar.
Just en skärm kommer ofta lite vind så man får passa in den med lite kraft, då spelar 1/10 ingen större roll.
Är det bara ett exempel, eller just en framskärm som du behöver ha skannad?

Författare:  lgrfbs [ 14.49 2017-08-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

JOLO725M skrev:
Efter några veckors sura miner och funderande så blev det ett samtal till Creative Tools för att kolla om dom hade en 3d skanner på lager, några timmar och en lång biltur senare så var man tydligen med 3d skanner.
Ångrar det inte en sekund, det enda jag kan ångra är att jag väntade. :)

Skannade en liten låda(200x75x25mm) för att få en uppfattning om precisionen/korrektheten, jag fick 0.017mm felmarginal på skanningen och det fysiska måttet, nu har man referenser som äntligen går att jobba med och göra rätt från början.

Vilken 3D scanner blev det?
https://www.creativetools.se/hardware/3 ... d-scanners

Författare:  NULL [ 21.03 2017-08-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Citera:
Är det bara ett exempel, eller just en framskärm som du behöver ha skannad?

Ja, det var bara ett exempel.
Jag funderade på om ett nästa steg i CNC/3D-framtiden kunde bli en plåtknackar-3D-mojäng, för att göra specialanpassad ersättningsplåt, för att underlätta plåtjobben(som typ när en skarv rostar, då skulle man vilja ha en del som täcker bara det området)... och då skulle troligen flaskhalsen vara scanningen.

Författare:  JOLO725M [ 22.30 2017-08-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Det låter ju skitfräckt det du beskriver, men det är nog lite att överarbeta det, bilplåt-gubbar finns många av och det du vill åstadkomma genom tekniska lösningar sitter redan i deras händer.
Jag trodde först att du på något vis vill ta fram gjutformar till någonting, tiondelars avvikelser på plåtdetaljer till en bil är inga problem, titta på värmeutvidgningskoefficienten för plåt så förstår du snart varför.
Plåtens förändring vid -20 grader på vinter och +30 grader på sommaren (ännu varmare i solen) är på vanlig bilplåt 0.6mm/meter plåt, det är mer än en tiondel.

Jag har inte så jättemycket referenser på så stora delar som en bil, men jag skannade en magkåpa till en sportmotorcykel, dom sitter med m4/m6 skruvar, alltså 5-7mm hål som skall passa mot motorcykelns infästningar, och det blev lyckat.
Eftermarknadsdelar till bilar, både plåtar så som framskärmar och ekonomiplåtsdetaljer som trösklar, bakskärms-shock och plastdetaljer brukar skilja flera mm mot originalplåten och ändå se OK ut, då känns inte någon/några tiondelars avvikelse som något större bekymmer?

Författare:  NULL [ 21.53 2017-08-29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Dels har man mekat med japanare, där man slipper banka ihop delarna, sen känner man på sig att om man har ett mål på en tiondel som blir hela måttet på diagonalen när den sitter på plats en millimeter fel, typ det är en tiondel vardera i X, Y, Z och sen skjuvar den till sig...
Sen behöver det inte vara precis en tiondel, jag menade att det ska vara tiondelar inte millimetrar.

Författare:  JOLO725M [ 18.38 2017-09-10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Förvisso vill man inte ha milimetrerar fel nej, men förvisso #2 så svetsas allt som oftast plåt ihop med spalt.
Tror vi får lämna plåttemat däran. :)

Författare:  JOLO725M [ 21.29 2018-01-28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Det mekaniska temat fortsätter, jag är riktigt kass på att återkoppla, men men, nu ser det lite knepigt ut i hålen därför att jag använde en automatisk hålfyllning av modellen, men så här blev det, skannad som den är i alu&stål, skulle egentligen sprayat den.

Skannade en mikrometer inställd på 50.000, resultatet blev 49.992 och då var det spray på skänkelytorna för att den är blank där. Må hända att 2 lager spray bygger 8 tusendelar, jag kan bara gissa?
Resultaten blir såpass att man kan urskönja gängstigning, duger för det jag gör. :)

Författare:  Sastrom [ 18.37 2018-02-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Måtta till CAD-ritning

Vilken 3D scanner är det du andvänder?

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/