Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.19 2014-07-22

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 67 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 20.23 2012-04-17 

Blev medlem: 22.57 2010-05-02
Inlägg: 655
Ort: Luleå
Fick äntligen tummen ur å fota potten. Nån som har 2 st liggandes kanske?
[img=http://s13.postimage.org/avdyyi8v7/DSC_0082.jpg]


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 22.28 2012-04-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 1318
Ort: Lund
Poten är på 4000 Ohm = 4kohm!
Skall kolla i mina lådor i morgon.
Skriv måtten på diametern på bottenplattan här, så skall jag jämföra med de jag har.

_________________
- Ingvar -


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 06.14 2012-04-18 

Blev medlem: 22.57 2010-05-02
Inlägg: 655
Ort: Luleå
Den är ca 35 mm. Men det var ju en fråga tidigare om det skulle vara en linjär eller vad det andra nu hette?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 07.43 2012-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 1318
Ort: Lund
Den är säkert linjär.
Jag har jobbat med elektronik sedan mitten på 50-talet och aldrig stött på någon trådlindad potentiometer som är logaritmisk!
Hm...35 mm, då är nog mina är för stora, men jag skall kolla för säkerhets skull.

_________________
- Ingvar -


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 10.19 2012-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.26 2003-07-31
Inlägg: 2502
Ort: där jag trivs
Jag har ett flertal trådlindade pottar som är logaritmiska, man bygger dem så att man lindar tråden på en avlång trekant istället för en rektangel så i början så är det lite tråd och i slutet så är det mycket tråd, men de är som du säger mycket ovanliga och att denna skulle vara sådan är inte troligt.

_________________
Fuck the best, n screw the rest


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 10.23 2012-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 15168
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Sen får vi inte glömma bort hur många watt denna potten ska vara.

_________________
Bengt / Hos mig köper du Dolphin CAD/CAM
tecno på Tradera http://www.tradera.com/finding.mvc/item ... anced=true
tecno på Tictail http://tecnoshop.tictail.com/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 10.43 2012-04-18 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 2472
Ort: Kristinehamn
MatsN skrev:
Klas-Kenny skrev:
Och jag antar att din musiknot är ett Ohm-tecken Ω ? :)


Nä det är inte ohm tecken. Ser ut som en not.

Det är nog en not för att visa att instrumentet ljuder, för dom som hör dåligt. :)

_________________
Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 14.14 2012-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.45 2011-02-14
Inlägg: 1318
Ort: Lund
Tyvärr var mina på fel värde och storlek, men jag skall kolla på ett annat ställe...


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.

_________________
- Ingvar -


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 18.14 2012-04-18 

Blev medlem: 22.57 2010-05-02
Inlägg: 655
Ort: Luleå
Tack för det! Vad händer om man sätter en pott med 5 kohm istället?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 18.19 2012-04-18 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.32 2004-12-14
Inlägg: 6923
Ort: Farsta, Stockholm
Jag skulle gissa att det troligen skulle fungera bra, om den befintliga potten är kopplad som spänningsdelare mellan matning och jord, och således lämnar en utsignal till en högimpediv ingång. Är den kopplad som en reostat (två av benen ihopkopplade) så är det inte lika troligt att det fungerar tillfredsställande.

_________________
/Walle


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 18.20 2012-04-18 

Blev medlem: 22.57 2010-05-02
Inlägg: 655
Ort: Luleå
Ja jävlar att man ens frågar :lol:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 18.35 2012-04-18 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.32 2004-12-14
Inlägg: 6923
Ort: Farsta, Stockholm
Om du petar dit en resistor (samma värde som befintlig pot) där pottens två yttre ben var kopplade kan du mäta spänningen på benen. Har det ena benet matningsspänning (batterispänning) och det andra benet är jordat (piptesta mellan det och chassie) så är det mycket stor chans att det fungerar utmärkt att byta till 1-10 kohm.

Anledningen till att peta dit en resistor med motsvarande resistans är att det kan sitta flera resistanser i serie med potten. Om man då sätter dit ett motstånd där potten ska sitta så vet man att man mäter vilka spänningar som är där i normal drift.

_________________
/Walle


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 18.56 2012-04-18 

Blev medlem: 22.57 2010-05-02
Inlägg: 655
Ort: Luleå
Får nog prova walles tips. Hittar bara 4,7 å 5 kohm då man googlar på vridpottar. Är det en modell som inte används längre :humm:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 19.00 2012-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 15168
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Std värden är väl 3K9 och 4K7 så nåt av dessa bör duga men fortfarande frågas efter EFFEKT tålighet dvs hur många watt ska potten tåla.

_________________
Bengt / Hos mig köper du Dolphin CAD/CAM
tecno på Tradera http://www.tradera.com/finding.mvc/item ... anced=true
tecno på Tictail http://tecnoshop.tictail.com/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Mäta vridpott
InläggPostat: 01.16 2012-04-19 

Blev medlem: 14.17 2010-09-03
Inlägg: 793
Ort: Uppsala
Hej!

Jag rotade lite i min samling och 3000Ohm är det närmaste jag har av just denna modell:
Bilaga:
DSC05832.JPG


Lustigt nog har jag två likadana, oanvända.

Dessa har en största ytterdiameter på 40mm och axeldiameter 6,3mm (1/4")

Då det är en skogsmaskin så borde effekten i bästa fall hålla sig under ca 0,2W för originalpotten.
(Spänning när generatorn laddar är max ca 28V, P = U^2/R = 28^2/4000 = 0,196W, förutsatt att man styr en högohmig ingång med potten).

Effekten beror dock på hur den är kopplad och vad lasten består av. Ett elschema skulle antagligen ge ledtrådar.
Har man otur så är den kopplad så att en mindre del av lindningen får ta upp en relativt stor effekt i vissa lägen, då måste potten följaktligen tåla en hel del effekt.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 67 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Foscamsverige.se
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010