Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.43 2018-09-22

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 32 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Z80 problem
InläggPostat: 10.28 2018-03-13 

Blev medlem: 10.19 2018-03-13
Inlägg: 9
Jag sitter och bråkar med ett MIDI kontroller kort till ett gammalt Soundtracs mixerbord. Det sitter en Z80 som styr det hela som inte verkar boota som den ska.

Efter en inspektion av kortet så ser jag följande (bifogad bild):
Ett spår mellan Z80 PIN 4 (A14) och EPROM PIN 27 (A14) är kapat, dessutom är PIN 27 och PIN 28 (VCC) på EPROM ihoplött. Svårt att säga om detta är fabriksgjort eller ej.

Ingenting i databladet för mixerbordet visar att denna modifikation ska finnas.
Vad skulle anledningen till denna modifikation kunna vara? Jag vet inte om jag vågar "ta bort" denna mod och löda ihop ledningarna som det ska vara enl. databladet.
Vad är era åsikter?

Länk till EPROM datablad: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... -20JL.html
Länk till Z80 datablad: http://www.zilog.com/appnotes_download. ... 5Ca1pnPT0=

Jag skulle kunna försöka fixa en bild på databladet för själva kretskortet också.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 10.41 2018-03-13 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 452
Ort: Marks Kommun
Jag vet ingenting om detta men rent generellt så är det en mod. och den skall med all säkerhet vara där tills motsatsen är bevisad...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 11.21 2018-03-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 20126
Ort: Norr om Sthlm
gissning: man använder ett annat EPROM än vad PCB't var tänkt för.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 11.23 2018-03-13 

Blev medlem: 22.31 2008-03-27
Inlägg: 1508
Ort: stockholm
Antagligen för att det ska gå att använda fler modeller av eprom.
Gissar att du kan använda 27c128, 27c256 utöver den 27c512 som satt där nu.
Men "bara" 16 kbyte
(ser ut som att pinne 1 går till Vcc också)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 11.43 2018-03-13 

Blev medlem: 08.04 2012-06-19
Inlägg: 240
Ort: Lund
På vissa EPROM är pinne 27 programmeringspinne, aktiv låg. På andra är det en adresspinne.
Kanske är moden gjord för att förhindra skrivningar till vissa versioner av minnen så man blir
kompatibel med fler varianter?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 14.58 2018-03-13 

Blev medlem: 10.19 2018-03-13
Inlägg: 9
Alright, det kan nog vara som ni säger. Dock står det inget om PIN 27 i manualen om att den ska blocka just denna EPROM, men kanske en annan modell, precis.

Har ni några erfarenheter att debugga en sånhär jäkel för att se att den har bootat korrekt?
Det bör väl vara så enkelt att kolla om den läser in datan från EPROM över adressbussen, eller finns det något bättre knep?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 15.00 2018-03-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 1687
Ort: Ljungby
Vore kul med en bild på hela kortet! :)

Har du kretsschema också?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 16.47 2018-03-13 

Blev medlem: 08.04 2012-06-19
Inlägg: 240
Ort: Lund
Citera:
Har ni några erfarenheter att debugga en sånhär jäkel för att se att den har bootat korrekt?

Kolla spänningar. Kolla klockan.
Sedan hade jag tagit en logikpenna och testat R/W, datapinnarna, låga adresspinnar, osv. Om mjukvaran inte gör så mycket idle kan man tänka sig att adressbussen bara hoppar inom ett litet adressområde och att CPUn aldrig skriver till RAM. Kolla att reset går inaktiv och att interruptpinnen inte är på konstant. Ungefär så.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 17.19 2018-03-13 

Blev medlem: 22.31 2008-03-27
Inlägg: 1508
Ort: stockholm
1 mät spänningen
2 mät reset pinnen
3 mät på M1 "machine cycle one" händer det inget där står den still, ska gå låg varje gång den läser OP kod. (och "interrupt ack" då tillsammans med "iorq")

Adress bussen är lite jobbigare,
eftersom det finns en inbyggd refresh för dynamiska RAM,
måste du ta hänsyn till kontroll signalerna om du ska läsa något vettigt där.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 17.26 2018-03-13 

Blev medlem: 08.04 2012-06-19
Inlägg: 240
Ort: Lund
Citera:
eftersom det finns en inbyggd refresh för dynamiska RAM,

Z80 var det ja... :oops:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 20.27 2018-03-15 

Blev medlem: 10.19 2018-03-13
Inlägg: 9
Nu har jag mätt lite signaler med min enkla kinesiska Logic Analyzer.
Jag bifogar bilder samt .sr-filer som går att öppna i Sigrok (https://sigrok.org/).

Bilaga:
startup2.png

Bilaga:
startup4.png

Bilaga:
startup_data.png

Bilaga:
startup_addr.png


Vad jag kan se så fastnar processorn vid startup och får ingen data från minnet.
Jag är förvirrad över att signalerna ändras innan ens klockan har börjat ticka? Detta kan dock vara min billiga Logic Analyzer som inte är 100% timing-korrekt.
Sen rör sig inte M1 alls, så det verkar stå helt still....
Spänningen var runt 4.9V, testade även en annan spänningskälla utan förbättring.

Vad har ni för tankar? Vad är nästa steg att kolla?
Bifogar också ett kretsschema.

Tack på förhand!


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 21.03 2018-03-15 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 29989
Ort: Borås
Var håller du till någonstans?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 06.29 2018-03-16 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 452
Ort: Marks Kommun
Reseten, hur funkar den? Blir den resetad tillräckligt länge? Den ser ju fin ut i alla fall, och jag antar att det är POR direkt på Z80 processorn som mätningen görs. Är drivspänningen/spänningarna fina förövrigt?
edit: jag har svårt för att läsa schemat men det finns ett litet ladddningsbart batteri (NiCd?) som skall spänningshålla RAM- minnet. Hur mår det? Har du provat att koppla loss det och köra utan?
edit 2: C11 kan väl vara värd att mäta separat?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 07.29 2018-03-16 
EF Sponsor

Blev medlem: 11.54 2014-05-26
Inlägg: 515
Ort: Karlskoga
Nej, reset ser inte ok ut. I databoken jag har står det:

*RESET must be active for at least three clock cycles for the CPU to properly accept it.

I dina diagram går reset hög innan ens klockan startat. Inte bra.

I startup_addr.png ser det ut som om adressbussen lämnas öppen. Vad har du på *BUSREQ? Ser i schemat ut att vara dragen till en kontakt eller möjligen ett resistansnät. För att CPUn skall starta måste den nog vara konstant hög.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Z80 problem
InläggPostat: 10.26 2018-03-16 

Blev medlem: 10.19 2018-03-13
Inlägg: 9
Janson1 skrev:
det finns ett litet ladddningsbart batteri (NiCd?) som skall spänningshålla RAM- minnet. Hur mår det?

Det var lite korrosion vid batteriet så jag köpte faktiskt ett nytt och lödde dit, ingen skillnad tyvärr. Kan försöka fixa en bild på kortet också får ni se alla ledningar vilket skick de är i.
Det kan ju vara så att det är dålig kontakt mellan batteriledningarna och resten av komponenterna; det har jag faktiskt inte mätt, ska ta och göra det.

Ang. RESET. Det finns en RESET-knapp på mixerbordet också, och den verkar inte riktigt göra någonting (får ingen respons på spåret när jag trycker på den).
Jag har ett gäng kondingar, jag testar byta ut C11 och återkommer med resultat.

BUSREQ ska mätas, återkommer här också.

Jag håller till i Sundsvall, TomasL.

Tack för er vänlighet, det värmer ett gammalt hjärta.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 32 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: TomasL och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010