Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.04 2018-07-20

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 13.21 2018-01-10 

Blev medlem: 14.47 2007-12-04
Inlägg: 1086
Ort: Lidingö
Bläddrar omkring i databladet för lan8742a-cz-tr försöker hitta om de kommer med en MAC adress redan satt. Hittar dock ingenting.
Det ända jag hittar är att man kan sätt något som refereras till som MAC recieve a,b,c address register.

Blir lite fundersam då det heter "Receive" register.

Någon som har erfarenhet ?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.12 2018-01-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 29628
Ort: Borås
Den kan inte ha någon MAC-adress, eftersom det enbart är en PHY, dvs i princip det elektriska interfacet mot nätverket.

Den måste kopplas till en MAC, antingen en separat krets, eller så finns det inbyggt i processorn, MACen har däremot en MAC-adress på ett eller annat sätt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.57 2018-01-12 

Blev medlem: 14.47 2007-12-04
Inlägg: 1086
Ort: Lidingö
Fick det till samma slutsats som du gav, tack!

I detta fall används en ST32 CPU, om man vill ha en "legit" MAC: adress, behöver man ansöka i MAC registret då eller har ST en tilldelning man bör ansöka om en del från dem, någon som vet ?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.04 2018-01-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.31 2005-12-15
Inlägg: 6155
Ort: Malmö
https://standards.ieee.org/develop/rega ... index.html
https://standards.ieee.org/develop/rega ... index.html


OUI36 är kanske inte så vettig om man kommer göra över 4096 EUI-48 enheter.
OUI28 ger ungefär 1miljon devices..

Är det privat och inte bryr sig att MAC nummret kanske inte är unikt så är det bara ta ett..
Alternativt så köper du i2c EEPROM från microchip http://www.microchip.com/wwwproducts/en/11AA02E48


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.36 2018-01-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12535
Ort: Norrköping
Jag pratade med ST för några år sedan och det var möjligt att få MAC-adresser från dem men det lät som om det skulle vara på "nåder" och för att man var en bra kund.

Titta annars här: https://serverfault.com/questions/40712/what-range-of-mac-addresses-can-i-safely-use-for-my-virtual-machines Det finns en massa adresser man kan använda gratis men utan garanti att ingen annan använder dem.

Fast en MAC-adress för tre kronor från Microchip låter ju som en bra lösning för små volymer. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.32 2018-01-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 29628
Ort: Borås
Eller också tar man från gamla skrotade nätverkskort/moderkort mm.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.34 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.06 2010-05-17
Inlägg: 8396
Ort: Växjö/Alvesta
Är det för något privat är det ju bara till att chansa på någon adress, sannolikheten att man skulle ha någon annan enhet med samma adress på nätet är infinitesimal. Och skulle så vara fallet, får man väl chansa på en annan.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.42 2018-01-13 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 2943
Man kan ju kolla på registrerade tillverkare och dra lite egna slutsatser.

Lista
OBS Listan är lång så sidan blir seg.

Det finns ju tusentals riskfria manufacture ID'n

Exempelvis är ju sannolikheten rätt liten att Man kommer ha grejor från "Hoshino Metal Industries" på sitt lokala nätverk Ltd. Så 00-06-1C-XX-XX-XX räcker säker ett tag för hemma bruk.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.45 2018-01-13 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 29628
Ort: Borås
Det hela beror ju naturligtvis på om det ligger bakom NAT eller inte.
Ligger prylen inte bakom NAT så behöver man en garanterat unik MAC-adress.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.19 2018-01-13 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 2943
Förklara gärna varför du tror det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.22 2018-01-13 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 29628
Ort: Borås
Tja, om det finns 2 MAC på samma nät, så blir det lite problem
I sit eget nät bakom NAT så har man kontroll på det, men utan NAT, så har man ingen kontroll på vilka MAC som finns där ute.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.23 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.06 2010-05-17
Inlägg: 8396
Ort: Växjö/Alvesta
Nja....

Risken för kollision, särskilt om man som topnotch föreslår medvetet väljer något väldigt udda, är ju fortfarande väldigt liten.
Måste fortfarande hamna på samma nät som något annat med samma adress för att det ska bli problem, och de allra flesta subnät där slutanvändare sitter är ganska små.

Åtminstone i Sverige, vet såklart inte hur ISP'er i hela världen gör men...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.28 2018-01-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.17 2004-02-11
Inlägg: 8503
Ort: Knivsta
Det är ju dock fortfarande extremt liten sannolikhet att det sitter någon hosihno utrustning där med just det serienumret som man slumpvis valt..


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.47 2018-01-13 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 29628
Ort: Borås
Förvisso, men risken finns, och det blir ett helsicke att felsöka.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.00 2018-01-14 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 2943
Hmm..

Jag vet inte varför du blandar in NAT Tomas.
Jag får liksom känslan av att du inte vet hur det funkar riktigt.

MAC används för att utrustning på lokalt subnät skall förstå om informationen är avsedd för dom eller inte.

Det är till och med så att OM du mot förmodan skulle få för dig att vilja från en PC surfa till en "hosihno utrustning" OCH den utrustningen med hjälp av "Murphys otvivelaktiga lag" skulle ha EXAKT den MAC som du valt att använda på ditt "ST device" (med en chans på 1/16777215) så skulle även det funka. Eftersom IP-adressen inte är på ditt subnät så kommer din PC vilja sända destinerar det till din gateway.

Det är mottagande sida som i sin tur gör uppslag på vilken MAC som är förknippad med vilken IP. Det vore lite jobbigt för avsändaren att ha koll på det.
Förr i tiden när man använde HUB så nådde alla paket varje utrustning på lokalt nät. Dessa jämförde sin MAC med den avsedda mottagaren och kastade informationen om den inte matchade.
Med switch tekniken så håller switcharna en MAC lista (CAM tabell) och skickar bara på den port där utrustningen finns. Fördelen är ju att man inte belastar utrustning med information som ändå kastas.

Så.."Ligger prylen inte bakom NAT så behöver man en garanterat unik MAC-adress" är ett felaktigt påstående.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010