Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 15.04 2017-06-26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: MPLAB X
InläggPostat: 19.26 2016-07-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.14 2006-07-31
Inlägg: 811
Ort: Österlen, Skåne
Ska programmera PIC 16F1788, eftersom den har fler pinnar, mer minne och 12bits AD.
Den finns inte med i den för mig invanda MPLAB 8 (med PicKit 3).
Så nu är jag tvungen att börja använda MPLAB X. Laddade hem den senaste v3,35.
Har installerat den och XC8. Provade att köra build, funkade inte.
Tog mig lite tid att hitta var man ska ange sökväg till include-filer, men hittade det till slut, nu funkar det.
Man möts av ett myller av menyer och inställningsmöjligheter, förorsakar en del svordommar... lättare att hitta i gamla MPLAB.
Men, men, förstår att det är en vanesak och efter ett tag klarnar det, och kanske sen vill man inte gå tillbaka till 8'an.

Ni som använt X ett tag, vad är de bästa och användbara fördelarna jämfört med MPLAB 8 ?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 21.57 2016-07-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35513
Ort: Söderköping
Vad som är det bästa? Tja, i ditt fall är det ju att processorn du
vill använda stöds. Vad har du att välja på? Sen så tycker jag
inte att det är några större problem, man använder normalt
bara ett fåtal funktioner i alla fall.

Det är inte så mycket att fundera på, det är i MPLABX som
utvecklingen sker.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 22.02 2016-07-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.58 2005-10-01
Inlägg: 1077
Ort: Torestorp
Bäst med MPLAB 8 är att den fungerar.
Bäst med X är att den supportas och utvecklas och kanske en dag framöver fungerar.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 22.04 2016-07-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 35513
Ort: Söderköping
Beror ju väldigt mycket på hur man definierar "fungerar".


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 22.37 2016-07-03 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 5425
Ort: Göteborg
persika skrev:
Ni som använt X ett tag, vad är de bästa och användbara fördelarna jämfört med MPLAB 8 ?

Det är en modern IDE med code completion och andra hjälpfunktioner som åtminstone jag uppskattar. Kanske är de inte lika viktiga om man programmerar C varje dag.

Gamla MPLab tyckte jag mer var ett lappverk ovanpå en mycket spartansk editor, X är bättre uppbyggd från början eftersom den bygger på Sun/Oracle Netbeans. Microchip får alltså mycket av IDE-utvecklingen gratis och kan koncentrera sig på sina bibliotek, dokumentation, kompilatorer m.m. och detta utan att allt spårar ur i ett ständigt muterande härke som Eclipse.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 20.09 2017-03-20 

Blev medlem: 00.32 2010-11-29
Inlägg: 83
Jag bygger på den här tråden eftersom rubrik och innehåll passade mina funderingar.

Historia:
Jag har använt MPLAB 8 för mina projekt i ca 10 år. Jag har nästan uteslutande använt C18 för 18f4550, 18f4520 och 18f2520.
För USB devices har jag utgått från custom HID exemplet och byggt en egen mall som jag alltid startar med. På host sidan har jag mallar för NodeJS, xCode och .net för att snabbt komma igång.
Jag har haft MPLABX installerat sedan det kom men har aldrig tagit mig tid att migrera. Även fast jag använde NerBeans för 5-6 år sedan flitigt för min PHP projekt.

Nudå:
Jag är lite mittemellan projekt och tänkte kolla över MPLABX och XC8.
Så jag började med att bygga custom HID projektet i "microchip library for applications".
Fine. Några grejer jag märkte direkt var saknaden av linker-fil för memorymaps tex.
Det löser sig.
Men, något som förvirrade mig var biblioteken för de periferella modulerna. Kan de ens kallas bibliotek? I MPLAB var det en del funktioner som var under all kritik. I de nya H filerna varnas det visserligen för blockerande funktioner. Det är bra.
Men, tex denna funktion i adc.c:

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)

/*
* Function: bool ADC_SetConfiguration(ADC_CONFIGURATION configuration)
* Overview: Configures the ADC module to specified setting
* PreCondition: none
* Input: ADC_CONFIGURATION configuration - the mode in which to run the ADC
* Output: bool - true if successfully configured.  false otherwise.
*/

bool ADC_SetConfiguration(ADC_CONFIGURATION configuration)
{
    if(configuration == ADC_CONFIGURATION_DEFAULT)
    {
        ADCON0=0x01;
        ADCON1bits.PCFG = 0b1110;
        ADCON2=0x3C;
        ADCON2bits.ADFM = 1;
        return true;
    }

    return false;
}



Alltså! Vafan?
Hur kan de kalla det där bibliotek?

SetADCChannel är snäppet ännu värre ..

Någon som vill diskutera det här med mig? Kanske lugna ner mig lite grann?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 20.29 2017-03-20 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 26090
Ort: Borås
Citera:
microchip library for applications

Är inte den numera helt urfasad och ersatt med Harmony.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: MPLAB X
InläggPostat: 22.57 2017-03-20 

Blev medlem: 00.32 2010-11-29
Inlägg: 83
Kanske det. Men det gäller inte 8 bitars antar jag.
Libbet är daterat 2016 så det uppdateras ju i alla fall.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 23.15 2017-03-20 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 4622
Ort: Kristinehamn
mikroC Pro klarar 16F1788. Testa den kompilatorn och du blir glad hela veckan. Installeras på en minut sedan är man igång utan att snubbla på trösklar. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 08.36 2017-03-21 

Blev medlem: 00.32 2010-11-29
Inlägg: 83
Nja.. MikroC har väl endast kompilerade bibliotek. Känns lite väl stelt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 09.19 2017-03-21 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 4622
Ort: Kristinehamn
Definiera stelt? Fungerar librutinen som man vill bra, så använder man den eller så lägger man in sina egna libar. Hur länge har du använt mikroC?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 10.02 2017-03-21 

Blev medlem: 00.32 2010-11-29
Inlägg: 83
Jag testade det för ca 7-8 år sedan.
Inget fel på det alls.
För det jag gör så fungerar källkod bättre.
Tex så skulle jag inte drömma om att skriva mitt eget USB bibliotek. Men att peta lite i ping pong rutinerna i ett befintligt är trevligt.

Men som sagt. Jag tycker MikroC verkar väldigt bra och välgjort.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 10.20 2017-03-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 26090
Ort: Borås
I stort sett samtliga bibliotek i MPLAB är också förkompilerade, såvida man inte köper en full licens.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 11.05 2017-03-21 

Blev medlem: 00.32 2010-11-29
Inlägg: 83
Ok. Jag har nästan uteslutande använt C18 och nu lite XC8. Där har jag bara använt källkod.
Är det 16 och 32 bitars som har kompilerade?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: MPLAB X
InläggPostat: 12.10 2017-03-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.10 2008-02-25
Inlägg: 5530
Ort: Mariehamn
Jag tycker MPLABX funkar bra. Integrationen mot exempelvis subversion är riktigt snygg. Det jag inte gillar är att kopplingen till USB är litet skakig. Saknar "Programmer, Connect" i MPLAB8, eller kanske är det så att jag inte hittat den?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010