Kvalite på LED lampor

Lysdioder, Optiska sensorer, Fiberoptik, Displayer, Lasrar, Optiska kopplare
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26319
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Kvalite på LED lampor

Inlägg av danei »

Jag använder den del LED lampor. Mest E27 från Biltema. Jag bytte på toan häromdagen efter som det var väl skumt. Då insåg jag att jag i ett fall bytte till en lampa som skulle lysa lika mycket (ev samma partnummer) det blev en markant skillnad. Det är uppenbart att lamporna inte håller ljusstyrkan i närheten av så länge de borde. Jag tycker inte att mina armaturer är ovanligt isolerande eller på annat vis olämpliga. Är det fler som har liknande erfarenheter?
E Kafeman
Inlägg: 3233
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av E Kafeman »

Mycket av de LED-lampor som säljs, dess enskilda lysdioder drivs enligt max-specad effekt eller drygt det. Det sparar några ören för tillverkaren att hålla ner antalet dioder och balansera på max-effekten på bekostnad av att dioderna får kortad livslängd.
Relaterat problem är i LED-sammanhang hög drifts-temperatur. E27 sockel, modell klot-lampa, instängd i lamparmatur utan naturlig kylning, gör att lysdiodernas arbetstemperatur ofta blir hög.
Bra livslängd få vi nog inte förren armaturen och ledmonteringen blir mer anpassat efter lysdiodens behov.
En vanlig gammaldags glödlampa fungerade utan problem även med sockeltemperaturer långt över 100C. LED. vill ha det betydligt svalare för livslängd och bättre ljuseffektivitet.

Det var med det i tanke som jag byggde om min arbets-belysning och då modifierade två befintliga lysrörs-armaturer. Köpte 20 st 50W led-chip. De skruvades fast direkt i lysrörs-reflektorn med lite kylpasta emellan. 10 st i varje armatur. På samma armatur skruvades fast ett 100W aggregat och en dimmer. Det innebär att varje 50W chip max får 10W effekt tillfört och LED-temperaturen blir aldrig mer än handljummet.
Att det blev chip på 50W istället för 10W berodde mest på att var i stort samma pris (Ebay), ca 5kr st.
Kontrollerad effekten när dimmern var ställd till att ge ungefär samma ljus som lysrören. Det visade ungefär 10W, dvs 1 W per chip avsett för max 50W.
Räknar inte med att behöva byta chip någonsin trots att de lyser 24/7 med lite varierande styrka.

För badrummet köptes billiga Jula korta lysrör-armaturer med aluminium-chassi. Innehållet revs ut och på liknande sätt monterades 3 x 10W chip i aluminiumprofilen. 10 W nätaggregat passade perfekt där elektroniska lysrörs-tändaren tidigare satt. Ombyggnadstid max 10 minuter. Armaturen ersatte gamla E27 mattvita glas-kupor. Lyxade till det med att bygga in rörelse-sensorer i armaturen så slipper man använda ljusknappen.
Vid aktivering av rörelse-sensorn rampas ljuset upp till full styrka på 3 sekunder och släcks efter 5 minuter om ingen ny aktivering skett. Släckningen sker genom nedrampning över några minuters tid.
Upplever det som ögon-behagligt att ljuset inte tänds/släck abrupt.

Skulle tro att framtida välfungerande armaturer kommer med förinstallerade LED, ej avsedda att bytas. Billigare och längre livslängd. E27 passade för varma glödtrådar, men LED fungerar bäst direktmonterade på frikostiga värmeavledare.
Att ljuset i LED-anpassade armaturer oftast då kan bli mer riktat i nyttig riktning är ett plus.
Undviker att montera LED E27 om det går, då det sällan blir bra ljus eller livslängd.

Annat relaterat problem är att specifikt varmvita lysdioders fosfor förbrukas/åldras. Stämmer nog men har ännu inte noterat problemet. Kan även det ha betydelse av att jag inte driver lysdioderna så hårt.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 23586
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av Henry »

Känner man på en LED lampa som varit igång en 5 minuter bränner man fingrarna av sig, lysdioderna drivs som sagt så hårt och får så extremt dålig kylning att det är lite av ett under att de fungerar alls.
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9233
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av jesse »

När jag ska konstruera en LED-lampa brukar jag försöka hitta lysdioder som har så bra lumen per watt-förhållande som möjligt. Många som ska köpa in LED stirrar bara på ström * spänning (dvs. inmatad effekt) i förhållande till priset vilket kan bli riktigt dåligt. Så räkna på kronor per lumen, inte kronor per watt.

En enkel sökning visar att vita LED avsedda för belysning kan ge allt mellan 25lm/W upp till 230 lm/W... nästan en tiopotens.... Så väljer man bra LED kan man hålla sig kring halva märkeffekten eller mindre och ändå få bra ekonomi. Då blir hållbarheten betydligt bättre än om man ska försöka maxa effekt. Och det behöver inte kosta mer.

Sen får man ju se till att välja en LED som har bra CRI (Color Rendering Index), helst 90. Dåligt CRI gör ju att det ser ut som om man går omkring i nån märklig spökvärld... Det må vara ljust men det känns otrevligt och många färgade föremål ser märkligt mörka ut. Som en skuggvärld.
ie
EF Sponsor
Inlägg: 1271
Blev medlem: 23 oktober 2006, 13:12:57
Ort: Tyresö

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av ie »

Jag har bytt 5W halogen (12V) mot LED i några utelyktor som lyser som mest 12h/dygn på vintern. Jag tror att tre stycken har pajat på ett år. Tycker det är dåligt...

När jag har kollat efter 12V takspottar så ser man nästan enbart kompletta armaturer. Iofs med ordentlyga kylflänsar. Men att göra hål i taket för dessa och så kanske någon pajjar om ett par år. Vad säger att man kan hitta samma igen. Jag tänker satsa på spottar med utbytbara lampor. Har hittat några 12V med GU10-sockel som är på väg hem. Funkar det inte kan jag ju alltid byta till 230V d:o i samma armaturer.

/Ingvar
E Kafeman
Inlägg: 3233
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av E Kafeman »

Infälld takspot är i sej ett koncept på omgivning utan självcirkulerande kylning om man inte ger designen en extra tanke.
Tak är iofs ofta stor yta så man kan ju lätt sprida ut värmen om LED-designen tillåter det.
GU-sockel för LED är lika missanpassat som E-sockel när det kommer till att ge LED-belysning bra förutsättning.
Om man kan rubba något på principen att det ska vara kompatibelt med äldre lampor finns många alternativ.
Extremt heta lampor inne i innertaket känns inte heller helt ok ur brandsynpunkt. Innertaket är ofta gips som tål värme men se upp med vad som finns i övrigt.
Finns det lite självcirkulation i innertaken eller att taket läcker värme på annat sätt så kan man kanske få någorlunda LED-livslängd med dolda kylflänsar och passiv kylning:
ledspotlight_3b.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Oltronix
Inlägg: 408
Blev medlem: 10 december 2011, 21:24:38
Ort: Nynäs

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av Oltronix »

-20, 30 eller 50W för DOB-6040 är skillanden mellan dem bara att man har olika strömstyrka genom dioderna?

-Flicker: Eliminerar det genom att man väljer annat LED-chip som man driver med enhet där man glättat spänningen med stor konding?

-Hur dimmar man LED? Jag har trott att man använt PWM, men då kanske det blir mycket flicker.

-LED-drivers verkar har nätspänning in och DC-ut 20-40V. Jag anar att man reglerar på DC-sidan. Är det fördel att välja DC LED-chip istället för AC LED-chip



E Kafeman: Vilken modell av LED-chip vade du?
E Kafeman
Inlägg: 3233
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Kvalite på LED lampor

Inlägg av E Kafeman »

Det vanliga är att dimra ledljus med PWM.
Det går att undvika synligt flicker på ett par olika sätt men enklast är att välja en hög dimmerfrekvens. Då ser inte ögat att det flimrar. Jag kör PWM på ca 2kHz.
Dessa COB som är avsedda för direkt spänningsmatning såsom DOB-6040, är inte praktiska att dimra på något sätt.
Lysdioderna drivs med en DC-ström. Om ett COB matas med AC innebär det att det finns integrerade kretsar som omvandlar inkommande AC-spänning till DC-ström som lysdioderna är anpassade för.
De vanliga lysdioderna börjar leda vid ca 3 Volt. När man kopplar ihop många i serie ökar den spänningen. 12 och 36 Volt är vanliga riktmärken.
Jag brukar välja transformator av denna typ.
Dels finns där inga lösa trådar och inkapslingen ger en viss känsla av att den inte kommer att antändas så lätt även om det skulle bli något fel.
Hitintills har ingen sådan trafo pajat för mej.
DC-spänningen får sedan driva en omvandlare till 3 Volt för en ESP8266 som i sin tur hämtar input från rörelsegivare mm samt är styrbar över wifi.
Ut från ESP8266 styrs en CMOS för PWM av strömmen som går till lysdioderna.
Det är något av standardkoncept som jag kör med. Även ljus som inte kanske ska styras något nämnvärt så ska det ändå till något som sköter PWM.
Om det går överdimensioneras LED-effekten och kylytan. Riktmärke är att det aldrig ska vara för varmt så det är obehagligt, ~ +60C.
Det går bra att sätta upp bakplåtar och ölburkar i taket som kylytor. Lite målning och dom är osynliga. Sprid hellre många mindre lysdioder över en stor yta än en kraftig. Det underlättar kylning och det blir ögon-vänligare med mindre koncentrerade ljuspunkter.
Jag har många olika typer av LED i mina lampor men denna typen är nog vanligast, 10W för drygt 1 kr st eller 50W för 5 kr st. Överdimensionerar ordentligt med många LED-lampor så att man kan fördela värme och effekt. En 10watts lampa driver jag nog inte på mer än 2-3 Watt för lång livslängd.
Brukar förse transformatorn med några präktiga kondensatorer för extra säkerhet mot transienter, vilket kan fördärva både elektronik och lysdioder.
Skriv svar