Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 18.46 2018-09-25

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Kvalite på LED lampor
InläggPostat: 10.05 2018-04-16 
EF Sponsor

Blev medlem: 13.21 2003-06-02
Inlägg: 19126
Ort: Östergötland
Jag använder den del LED lampor. Mest E27 från Biltema. Jag bytte på toan häromdagen efter som det var väl skumt. Då insåg jag att jag i ett fall bytte till en lampa som skulle lysa lika mycket (ev samma partnummer) det blev en markant skillnad. Det är uppenbart att lamporna inte håller ljusstyrkan i närheten av så länge de borde. Jag tycker inte att mina armaturer är ovanligt isolerande eller på annat vis olämpliga. Är det fler som har liknande erfarenheter?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvalite på LED lampor
InläggPostat: 15.09 2018-04-16 

Blev medlem: 17.06 2012-04-29
Inlägg: 1469
Mycket av de LED-lampor som säljs, dess enskilda lysdioder drivs enligt max-specad effekt eller drygt det. Det sparar några ören för tillverkaren att hålla ner antalet dioder och balansera på max-effekten på bekostnad av att dioderna får kortad livslängd.
Relaterat problem är i LED-sammanhang hög drifts-temperatur. E27 sockel, modell klot-lampa, instängd i lamparmatur utan naturlig kylning, gör att lysdiodernas arbetstemperatur ofta blir hög.
Bra livslängd få vi nog inte förren armaturen och ledmonteringen blir mer anpassat efter lysdiodens behov.
En vanlig gammaldags glödlampa fungerade utan problem även med sockeltemperaturer långt över 100C. LED. vill ha det betydligt svalare för livslängd och bättre ljuseffektivitet.

Det var med det i tanke som jag byggde om min arbets-belysning och då modifierade två befintliga lysrörs-armaturer. Köpte 20 st 50W led-chip. De skruvades fast direkt i lysrörs-reflektorn med lite kylpasta emellan. 10 st i varje armatur. På samma armatur skruvades fast ett 100W aggregat och en dimmer. Det innebär att varje 50W chip max får 10W effekt tillfört och LED-temperaturen blir aldrig mer än handljummet.
Att det blev chip på 50W istället för 10W berodde mest på att var i stort samma pris (Ebay), ca 5kr st.
Kontrollerad effekten när dimmern var ställd till att ge ungefär samma ljus som lysrören. Det visade ungefär 10W, dvs 1 W per chip avsett för max 50W.
Räknar inte med att behöva byta chip någonsin trots att de lyser 24/7 med lite varierande styrka.

För badrummet köptes billiga Jula korta lysrör-armaturer med aluminium-chassi. Innehållet revs ut och på liknande sätt monterades 3 x 10W chip i aluminiumprofilen. 10 W nätaggregat passade perfekt där elektroniska lysrörs-tändaren tidigare satt. Ombyggnadstid max 10 minuter. Armaturen ersatte gamla E27 mattvita glas-kupor. Lyxade till det med att bygga in rörelse-sensorer i armaturen så slipper man använda ljusknappen.
Vid aktivering av rörelse-sensorn rampas ljuset upp till full styrka på 3 sekunder och släcks efter 5 minuter om ingen ny aktivering skett. Släckningen sker genom nedrampning över några minuters tid.
Upplever det som ögon-behagligt att ljuset inte tänds/släck abrupt.

Skulle tro att framtida välfungerande armaturer kommer med förinstallerade LED, ej avsedda att bytas. Billigare och längre livslängd. E27 passade för varma glödtrådar, men LED fungerar bäst direktmonterade på frikostiga värmeavledare.
Att ljuset i LED-anpassade armaturer oftast då kan bli mer riktat i nyttig riktning är ett plus.
Undviker att montera LED E27 om det går, då det sällan blir bra ljus eller livslängd.

Annat relaterat problem är att specifikt varmvita lysdioders fosfor förbrukas/åldras. Stämmer nog men har ännu inte noterat problemet. Kan även det ha betydelse av att jag inte driver lysdioderna så hårt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvalite på LED lampor
InläggPostat: 16.39 2018-04-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 17094
Ort: Ystad
Känner man på en LED lampa som varit igång en 5 minuter bränner man fingrarna av sig, lysdioderna drivs som sagt så hårt och får så extremt dålig kylning att det är lite av ett under att de fungerar alls.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvalite på LED lampor
InläggPostat: 18.55 2018-04-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9074
Ort: Alingsås
När jag ska konstruera en LED-lampa brukar jag försöka hitta lysdioder som har så bra lumen per watt-förhållande som möjligt. Många som ska köpa in LED stirrar bara på ström * spänning (dvs. inmatad effekt) i förhållande till priset vilket kan bli riktigt dåligt. Så räkna på kronor per lumen, inte kronor per watt.

En enkel sökning visar att vita LED avsedda för belysning kan ge allt mellan 25lm/W upp till 230 lm/W... nästan en tiopotens.... Så väljer man bra LED kan man hålla sig kring halva märkeffekten eller mindre och ändå få bra ekonomi. Då blir hållbarheten betydligt bättre än om man ska försöka maxa effekt. Och det behöver inte kosta mer.

Sen får man ju se till att välja en LED som har bra CRI (Color Rendering Index), helst 90. Dåligt CRI gör ju att det ser ut som om man går omkring i nån märklig spökvärld... Det må vara ljust men det känns otrevligt och många färgade föremål ser märkligt mörka ut. Som en skuggvärld.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvalite på LED lampor
InläggPostat: 11.44 2018-04-17 
EF Sponsor

Blev medlem: 12.12 2006-10-23
Inlägg: 934
Ort: Tyresö
Jag har bytt 5W halogen (12V) mot LED i några utelyktor som lyser som mest 12h/dygn på vintern. Jag tror att tre stycken har pajat på ett år. Tycker det är dåligt...

När jag har kollat efter 12V takspottar så ser man nästan enbart kompletta armaturer. Iofs med ordentlyga kylflänsar. Men att göra hål i taket för dessa och så kanske någon pajjar om ett par år. Vad säger att man kan hitta samma igen. Jag tänker satsa på spottar med utbytbara lampor. Har hittat några 12V med GU10-sockel som är på väg hem. Funkar det inte kan jag ju alltid byta till 230V d:o i samma armaturer.

/Ingvar


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvalite på LED lampor
InläggPostat: 13.40 2018-04-17 

Blev medlem: 17.06 2012-04-29
Inlägg: 1469
Infälld takspot är i sej ett koncept på omgivning utan självcirkulerande kylning om man inte ger designen en extra tanke.
Tak är iofs ofta stor yta så man kan ju lätt sprida ut värmen om LED-designen tillåter det.
GU-sockel för LED är lika missanpassat som E-sockel när det kommer till att ge LED-belysning bra förutsättning.
Om man kan rubba något på principen att det ska vara kompatibelt med äldre lampor finns många alternativ.
Extremt heta lampor inne i innertaket känns inte heller helt ok ur brandsynpunkt. Innertaket är ofta gips som tål värme men se upp med vad som finns i övrigt.
Finns det lite självcirkulation i innertaken eller att taket läcker värme på annat sätt så kan man kanske få någorlunda LED-livslängd med dolda kylflänsar och passiv kylning:
Bilaga:
ledspotlight_3b.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010