Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 05.58 2018-09-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 16.26 2018-06-27 

Blev medlem: 23.04 2015-04-15
Inlägg: 4
Hej !

Jag har kommit över en Emco PC 50 CNC svarv med en kabel som har RS485 hankontakt i bägge ändar. Men problemet är att datorn som en gång i världen följde med när svarven var ny har åkt på tippen.
Vad jag förstår skulle det kunna gå att ta vilken dator som helst, men det som behövs är det styrkort med RS485 honkontakt som satt i den gamla datorn. Nu verkar inte dom korten växa på träd, så jag undrar om någon här på forumet har ett fungerande kort/dator att sälja? Eller om någon har något förslag på hur jag får fart på maskinen?
Svarven har inte använts mycket utan är i ett väldigt fint skick, så jag tycker det är synd om den inte ska gå att bruka. Kan man bygga om något så att det går att få fart på grejerna med nyare delar?

Tacksam för svar och hjälp.
Mvh
Mackan.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 16.59 2018-06-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 22169
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Det är ju inte bara dator + kort utan även programvara.

Titta på att bygga om och styr med LinuxCNC eller Mach3 om du vill hålla det relativt enkelt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 19.52 2018-06-27 

Blev medlem: 23.04 2015-04-15
Inlägg: 4
Hejsan.
Tack för svaret.

Jag glömde bort att berätta att jag har disketterna med programmet, så den biten är inte något problem. Men jag ska kolla tipsen som jag fick.

Mvh
Mackan.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 21.44 2018-06-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.52 2009-09-23
Inlägg: 2803
Ort: Hyssna
FTDI (bland andra) har USB-RS485 konverterare (länk). Så om du får igång programmet på en modernare PC, kan man använda en sådan att kommunicera med svarven.

/// Marcus


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 05.36 2018-06-28 

Blev medlem: 23.04 2015-04-15
Inlägg: 4
Hej Marcus!
Jo, jag har sett att det finns såna kablar som konverterar. Men om jag förstått det rätt så räcker det inte med att bara använda en sån kabel mellan datorn och svarven för att få grejerna att funka tillsammans med programmet. Det kortet som en gång satt i datorn och som nu är borta hade någon funktion, om det fungerade som något sorts hårdvarulås eller så kanske?
Eller menar du att en sån konverterarkabel löser problemet jag har?


Mvh
Mackan


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 08.52 2018-06-29 

Blev medlem: 01.17 2006-02-13
Inlägg: 127
Ort: Arboga
Rs485 är ett seriellt gränssnitt, likt rs232, men det elektriska gränssnittet skiljer.
Finns omvandlare därimellan, eller rena usb till rs485 adaptrar som drivrutinmässigt blir com portar i datorn.
Beroende på vilket operativsystem som körs i datorn borde en 232/485 adapter lösa frågan. Tolkar uttalandet om disketter att det är en ganska antik maskin så jag misstänker att usb alternativet utgår pga usb brist på maskinen alternativt brist på drivers för antikt os.

Sen kan det ju vara så illa som du säger att mjukvaran kräver ett dedicerat kort. Kanske var vanligare förr.. nuförtiden skulle man nog inte bygga egen hw där utan nyttja befintliga serieports hw och liknande om man nu inte behövde väldigt speciella hw funktioner.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 13.01 2018-06-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 10.52 2009-09-23
Inlägg: 2803
Ort: Hyssna
Kolla först om du får igång programmet och att den vill välja vilken COM-port som helst i datorn.

/// Marcus


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 15.37 2018-06-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 6626
Ort: Göteborg
Från sidan 176:
Bilaga:
Emco RS485 ISA kort.PNG


https://www.emco-world.com/uploads/tx_commerce/CAMConcept_Turn_EN_1829_C.pdf

Som andra redan skrivit, testa mjukvaran först. Kräver den en PC med Windows 98 och ISA-kortplats kanske det är enklast att byta till något modernare.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 16.00 2018-06-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 22169
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Har ett svagt minne att den gör det, har byggt om en sådan i forntiden till att vara styrd från Mach just pga dessa omständigheterna.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 18.52 2018-06-30 

Blev medlem: 01.17 2006-02-13
Inlägg: 127
Ort: Arboga
Ok, om 485 kortet är hårdkodat på dessa adresser lär inte mjukvaran kunna acessa normala com-portar som normalt ligger på andra dresser...
Hämtat från wikipedia...
The COM ports in PC-compatible are typically defined as:

COM1: I/O port 0x3F8, IRQ 4
COM2: I/O port 0x2F8, IRQ 3
COM3: I/O port 0x3E8, IRQ 4
COM4: I/O port 0x2E8, IRQ 3


Så hittar du inte ett orginalkort så är det troligen kört med orginalmjukvaran.

Möjligen skulle det gå att modifiera ett dedicerat serieportskort, men det är ju inte 100% säkert att det kommer funka, och dessutom tveksamt om det är värt det.... linux-cnc eller mach är nog vägen att gå..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 22.14 2018-07-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.34 2007-09-09
Inlägg: 2457
Ort: Knallestaden invid Wiskan-elfven
Mackan du får ett mail snart.

Varför inte öppet? Personuppgifter mm.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 10.12 2018-07-07 

Blev medlem: 23.04 2015-04-15
Inlägg: 4
Hejsan!

Det här är precis som det tidigare sagt i tråden, antika grejer. Operativsystemet som rekommenderas från början är DOS 5.0 och ska köras på en 386:a alt. 486:a.

Jag har hittat en äldre Compaq dator med ISA kortplats, så med ett kort borde den biten funka. Ett kort har jag nu fått tag på och ska vara på väg.
På datorn jag har ligger XP och jag har försökt installera svarvens program. Men får felmeddelande så småningom att det är en NT, så det funkar inte. Det jag sen testat är att sätta upp en virtuell dator för att köra DOS i, men då går det inte att köra SETUP.EXE filen från disketten eller starta installationen.

MVH
Mackan.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Emco PC 50 CNC
InläggPostat: 11.09 2018-07-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 13748
Ort: Säter
Varför installerar du inte vanlig DOS?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: puch, Repen och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010