Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 05.21 2014-07-24

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 13.18 2008-09-29 

Blev medlem: 12.20 2008-09-29
Inlägg: 14
Ort: Jönköping / Värnamo
Kände att det var dags att starta en tråd så att man kan få lite hjälp på vägen.
Ganska så nyligen så inskaffade jag en Abene VHF3, likadan maskin som H.O här på forummet håller på med.

Jag har inte jättemycket kunskaper i ämnet och är väl i första hand ute efter en fungerande och stabil cnc maskin än själva byggandet av densamma.

Vad skulle ni välja för delar vid en liknande operation?
Vad bör man tänka på?

Här är en bild på maskineriet också.
Bild


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 13.57 2008-09-29 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 3547
Ort: Ronneby
Hej och välkommen till forumet!
Vad har du för budget? Du får räkna med att det kommer kosta en hel del pengar att göra detta - hur mycket beror på vad du har för krav på noggranhet, hastighet, drifsäkerhet osv.

Du säger att du är ute efter en stabil och fungerande CNC-fräs så det första att göra är att leta upp lämpliga kulskruvar till åtminstånde X- och Y-axeln. Kulskruv på Z-axel är väl inte direkt nödvändigt då gravitionen hjälper till att få bort det glapp som annars finns i trapetsskruven.

Sen blir det att ta ställning till hurvida du ska köra på stegmotorer eller servon. Stegmotorer är lite enklare medans prestandan hos en servo-drift vanligtvis är högre, speciellt på lite större grejer som en sådan här maskin. Men med det sagt så fungerar ett korrekt dimensionerat stegmotorsystem men det finns alltid den där lilla lilla osäkerheten att den tappar position pga av överbelastning etc.

En sak att ta hänsyn till vid valet av steg- eller servomotor är om det finns lämpliga drivsteg att tillgå utan att betala lika mycket som maskinen är värd. I mitt fall, där motorerna redan fanns, så var det inte aktuellt med något annat än hitta lämpliga drivsteg, något som visade sig vara MYCKET krångligare än jag trott.

Mina servon ger 4.7Nm kontinuerligt men det känns möjligen lite i överkant. Beronde lite på vad man väljer för utväxling mellan motor och skruv så GISSAR jag att man skulle kunna komma undan med lite mindre.

Det satt 2:1 remtransmision på den när jag köpte den och det kommer det att vara när den är färdig också. På Z-axeln sitter det en vinkelväxel som i sig ger 2:1 så där blir den totala utväxlingen 4:1. Utväxlingsförhållanden osv beror ju såklart på vad du har för motorer, hur snabbt (eller långsamt) du kan tänka dig att "leva med", samt att remhjul etc får plats rent fysiskt.

Har du funderat på vilken styrning du vill använda? Om du väljer Mach3 så måste du ha drivsteg med Steg- och riktning på eller välja en extern "Motion-engine" som DSP/IP. Om du väljer EMC2 så finns det lite olika alternativ. steg- och riktning, 0-10V med lämpligt instickskort eller PWM.

Det är rätt mycket att ta ställning till och lätt att man målar in sig i ett hörn om man inte har förståelse för hur allt hänger ihop. Men tar du bara en sak i taget och ger dig själv tid i att sätta dig in vad det är du gör så ska det säkert gå bra. Lycka till!

/Henrik.

EDIT: Ahh, vänta nu....ser att du har borrande pinol på din. Då finns ju alternativet att driva pinolen istället för knät om du dels kan leva med den reducerade slaglängden och dels på något sätt kan minimera glappet i pinoldrivningen.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.21 2008-09-29 

Blev medlem: 12.20 2008-09-29
Inlägg: 14
Ort: Jönköping / Värnamo
Att det kostar är jag beredd på att det gör. Hur mycket pratar vi ungefär?

Maskinen är väldigt fräsch, har inte gått mycket och har fått väldigt mycket kärlek.

Det som kommer gå i denna maskinen är ju lite större delar i mjuka material (trä/cellplast) där nogrannheten inte behöver vara mer än +-0,5-1mm.

Mindre detaljer kommer att köras i stål och aluminium, Där är ju nogrannheten viktigare, hastigheten behöver inte vara jättehög men det är ju som alltid en fördel ju bättre ös det är.

Jag satt tidigare och funderade på detta med att använda borrpinolen. Risken är väl att pinolen "smiter" när man börjar fräsa, eller orkar motorerna hålla emot?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.17 2008-09-29 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 3547
Ort: Ronneby
Uppskattningsvis runt 8-10kkr / axel baserat på följande ungefärliga priser:

Kulskruvar 25 X 5mm: 1500-2000:-/st
Kulmutter med fästblock 1500:-/st
Stegmotor 1500:-/st
Servomotor 2000-10000:- eller mer /st
Drivsteg för stegmotor från ca 1000:-/st
Drivsteg för servomotor från ca 1000:-st
Tandremshjul och rem ~1000:-/axel
Spännellement för remhjul ~500:-/st
Material till motorfästen, kåpor etc ???:-/st

Sen tillkommer ju strömförsörjning, kablage, gränslägesbrytare, programvara (om du inte väljer EMC) en PC att köra det hela på och ett skåp att montera allt i, säg 5-10kkr till.

Det är som sagt uppskattade priser, en del kanske blir billigare, annat dyrare men ska man se realistiskt på det så landar det nog där nån stans. Sen finns ju alltid EBAY osv där man kan fynda men då är det inte säkert man vet VAD man får.

Med rätt dimensionerad motor så kommer ska det inte vara några problem med Z i pinolen. Det går garanterat åt mindre motor här än om du skall drive knät men problemet blir vad man skall göra åt glappet i kuggstångsdrivningen på pinolen. (För det är väl kuggstång).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.15 2008-09-30 

Blev medlem: 12.20 2008-09-29
Inlägg: 14
Ort: Jönköping / Värnamo
Priserna är ungefär som jag räknat med faktiskt. Blir en väldigt komplett maskin för relativt lite pengar (knappt 50kkr ink moms)

Det jag har funderat lite på ang pinolen är om man skulle låta den vara manuell trots allt, finns ju tillfällen då man vill snabbt borra ett par hål utan att det behövs någon vidare precision. Då kan det vara bra att ha kvar den funktionen.

Får börja forska lite mer i detta. För intressant verkar det helt klart.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 06.24 2008-10-01 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 3547
Ort: Ronneby
Helt klart smidigt att ha pinolen manuell. Dessutom blir maskinen stabilare i "3-axel-läge" med pinolen fullt uppskjuten samt att du får längre slaglängd på Z med knät motordrivet.

Något att tänka på är hur reperterbart det övre läget på pinolen är. Beror lite på hur man jobbar men offset för verktygslängder etc kommer att bli krångligt om man använder pinolen emellanåt och den inte hamnar på exakt samma ställe.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.58 2008-10-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.24 2008-09-09
Inlägg: 22
Ort: Vimmerby
Inte för att vara negativ, men en Abene VHF-3 som dessutom har borrande pinol och digital har ett mycket högt värde. Börjar du bygga om den sjunker värdet då hembyggda maskiner oftast inte har så högt andrahandsvärde, dessutom är det ju mycket jobb att få detta bra.

Om du som du skriver först och främst är ute efter en stabil cncmaskin och inte själva byggandet är det väl bättre att sälja denna och köpa en fungerande CNC-maskin. Jag funderade också på att bygga men när jag insåg hur mycket tid som går åt köpte jag mig en färdig maskin istället.

Här hittar du några maskiner:
http://begmarknad.lantbruksnet.se/sok/a ... prid=51181
http://www.blocket.se/vi/16812484.htm?ca=11_s
http://www.blocket.se/vi/18216052.htm?ca=11_s

/Ola


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.06 2008-10-09 

Blev medlem: 12.20 2008-09-29
Inlägg: 14
Ort: Jönköping / Värnamo
Tackar för inputen, själv så har man ju lätt att snöa in på olika spår.
Vad skulle man kunna få för min Abene?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.07 2008-10-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 15173
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Vad vill du ha?

_________________
Bengt / Hos mig köper du Dolphin CAD/CAM
tecno på Tradera http://www.tradera.com/finding.mvc/item ... anced=true
tecno på Tictail http://tecnoshop.tictail.com/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.31 2008-10-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.24 2008-09-09
Inlägg: 22
Ort: Vimmerby
Ernst,
Om den är bra skick borde du kunna få 40-50' för den. Abenefräsar med borrande pinol är ganska ovanliga.

/Ola

_________________
Verktyg & maskiner http://shop.otdtools.se


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.29 2008-10-14 

Blev medlem: 12.20 2008-09-29
Inlägg: 14
Ort: Jönköping / Värnamo
Hittade en relativt färsk annons där dom sålde en Abene VHF3 utan borrande pinol fast med digital. Knappt 50kkr + moms begärde dom. Är dom verkligen så dyra?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 19.10 2008-10-14 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 3547
Ort: Ronneby
Tydligen.... Det ligger en på Industritorget, årsmodell 1964 utan borrande pinol - 48kkr + moms (kanske är den du sett). Min har inte pinol men enligt killen jag köpte maskinen av så fanns det som reservdel (antar att det är hela huvudet) från Abene för 60kkr + moms. Så är dom i bra skick, vilket din ju verkar vara, är dom värda en hel del pengar.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot], Chedich och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Foscamsverige.se
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010