Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 12.05 2017-10-19

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 27 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 19.32 2017-08-12 

Blev medlem: 14.42 2017-01-20
Inlägg: 16
Jag har fått tag på en plc som jag eftersökte i tråden "Sökes: PLC-mjukvara till Hermle UWF 850". Utförlig information om detta kommer vid ett senare tillfälle. Nu till nästa problem... :-)

När axlarna förflyttas slänger styrsystemet ut ett externt nödstopp (ej att förväxla med ett nödstopp) och maskinen måste startas om. Nödstoppet genereras av NC-enheten via markör 2190 och 2191. Om nödstoppsslingan kortslutes genereras ett nödstopp. Trotts att kontrollpanelen visar nödstopp istället för externt nödstopp, går nödstoppet inte att släckas med CE utan maskinen måste startas om. Att kontrollpanelen visar ett nödstopp och inte ett externt nödstopp är troligtvis en bugg.

Felet uppstår när en axel förflyttas och sker omgående, du kan känna en liten axelrörelse men det är inte synligt och uppstår både vid referenskörning via nc-start eller manuell referenskörning. Felet uppstår på samtliga linjära axlar (fjärde axel ej testad). Det går att spänna/lossa verktyg, så plc'n verkar fungera.

Felet uppstår:
  • oavsett i vilken ordning axlarna referenskörs.
  • när endast en axel är aktiverad via maskinparametrarna.
  • när endast en axel är ansluten till styrsystemet.

Vad kan orsaka ett externt nödstopp och hur skall jag gå till väga för att felsöka problemet?

Ps. Jag har läst all dokumentation samt rådfrågat både Heidenhain (hänvisar alltid till dokumentationen) och Hermle (hjälper till så gott dom kan).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.48 2017-08-13 

Blev medlem: 13.39 2009-07-02
Inlägg: 905
Med tanke på att maskinen ursprungligen stått installerad hos Seco. Har det kanske funnits någon utrustning typ laddningsutrustning inkopplad mot maskinen ?. En sån utrustning kan nog inte bara kopplas bort utan någon form av bygling

Finns det något tecken på en sån utrustning i elschemat ?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.42 2017-08-13 

Blev medlem: 17.00 2006-03-03
Inlägg: 1032
Ort: Södermanland
Eftersom det blir när du ska flytta någon axel verkar det vara ett axelfel, tex eftersläpning. Larmar servodrivstegen också?
Kan det vara så dumt att inkommande matning måste fasvändas? Jag har aldrig hört talas om det förut då det likriktas till DC innan drivstegen men man vet aldrig....


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.04 2017-08-13 

Blev medlem: 14.42 2017-01-20
Inlägg: 16
persa skrev:
Har det kanske funnits någon utrustning typ laddningsutrustning inkopplad mot maskinen ?.
Det har inte använts till maskinen.

persa skrev:
Finns det något tecken på en sån utrustning i elschemat ?
Nope.

Om detta hade varit problemet skulle ett nödstopp eller ett felmeddelande via PLC'n genereras. Externt nödstopp genereras av NC'n. Markörerna 2190 och 2191 går endast att läsa av, ej sättas.

Joe skrev:
Eftersom det blir när du ska flytta någon axel verkar det vara ett axelfel, tex eftersläpning.
Bör generera ett "Gross positioning error", inte externt nödstopp. Har dessutom ändrat eftersläpningslarmet till 30 mm (!) för att kunna utesluta just detta.

Joe skrev:
Larmar servodrivstegen också?
Inte vad jag vet. Har inte sett att det finns några indikatorer på drivarna.

Joe skrev:
Kan det vara så dumt att inkommande matning måste fasvändas?
Har inte kontrollerat faserna mer än att hydralpumpen verkar rotera åt rätt håll.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.30 2017-08-13 

Blev medlem: 17.00 2006-03-03
Inlägg: 1032
Ort: Södermanland
Har det suttit en handdosa på maskinen som inte är inkopplad?

Vad står parameter 57 och 174 på?

For location of reference points it is necessary for each machine axis to have a cam switch (“Reference end
position”). The cam for this switch must be positioned such, that when travelling towards the cam, the switch
closes shortly before reaching the reference point and remains closed whilst still traversing in the same
direction until the emergency stop switch has been passed. A rotary table axis is an exception. For this axis,
a permanent bridge from J5/12 (TNC 151 B/TNC 155 B) or J4/9 (TNC 151 QITNC 155 Q) to +24 V is required.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.47 2017-08-13 

Blev medlem: 14.42 2017-01-20
Inlägg: 16
Joe skrev:
Har det suttit en handdosa på maskinen som inte är inkopplad?
Den finns och är inkopplad.

Joe skrev:
Vad står parameter 57 och 174 på?

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
  1. MP 56 : 1.500 <--- ändrad till 30 för felsökning
  2. MP 57 : 1.500 <--- ändrad till 30 för felsökning
  3. MP 174 : 7.500
  4. MP 175 : 6.500
Axlarna rör sig en bråkdel av en mm.

Joe skrev:
For location of reference points it is necessary for each machine axis to have a cam switch (“Reference end
position”). The cam for this switch must be positioned such, that when travelling towards the cam, the switch
closes shortly before reaching the reference point and remains closed whilst still traversing in the same
direction until the emergency stop switch has been passed.
Samtliga brytare är kontrollerade och rengjorda. Brytarna sitter på nödstoppslingan. Har testat brytarna manuellt vilket genererar ett nödstopp.

Joe skrev:
A rotary table axis is an exception. For this axis,
a permanent bridge from J5/12 (TNC 151 B/TNC 155 B) or J4/9 (TNC 151 Q/TNC 155 Q) to +24 V is required.
Fjärde axeln är inkopplad men inaktiverad, så det vore märkligt om den skall behövas byglas. Skall undersöka om den är byglad vid tillfälle.

Min tolkning är:
  • Nödstopp: Seriekopplad nödstoppsslinga. Innehåller bl a nödstoppsbrytarna och "over travel limit switches".
  • Externt nödstopp: Aktiveras av NC-kontrollern utan inblanding av nödstoppsslingan.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.05 2017-08-13 

Blev medlem: 17.00 2006-03-03
Inlägg: 1032
Ort: Södermanland
"•Externt nödstopp: Aktiveras av NC-kontrollern utan inblanding av nödstoppsslingan."

Ja men jag kan inte hitta vad som triggar det förutom handdosan.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.02 2017-08-13 

Blev medlem: 14.42 2017-01-20
Inlägg: 16
Joe skrev:
Ja men jag kan inte hitta vad som triggar det förutom handdosan.
Samma här, varken lusläsning av dokumentation och trolleritricks via diverse sökmotorer ger några ledtrådar över huvud taget. Har skickat ett mail till Heidenhain men håller förväntningarna låga.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.34 2017-08-13 

Blev medlem: 14.42 2017-01-20
Inlägg: 16
Hittade följande på sidan 245 i Technical Manual - TNC 407/415/425


5 EMERGENCY STOP-routine

A PLC-input (X42/4) and a PLC-output (X41/34 and in the PL410 B: X8/16) with the designation "control is ready" are available in the control for the EMERGENCY STOP-routine.

If a malfunction is recognized in the control, the TNC switches the control-is-ready output signal off, a flashing error message appears on the VDU-screen and the PLC-program is stopped. This error message can not be cancelled. After removing the fault the switch-on routine must be gone through again.

If the control-is-ready signal is switched off by an event outside the control, the error message EXTERNAL EMERGENCY STOP is displayed and the NC sets the marker M2190 and M2191. This error message can only be cancelled after the control voltage is switched on again.

The external EMERGENCY STOP is evaluated by the control as an external stop. If the external EMERGENCY STOP is triggered during an axis movement, the moving axis is stopped in a controlled manner. If the drive amplifiers are blocked by the external EMERGENCY STOP, the nominal-value output may exceed the position-monitoring fixed by the machine parameter. In this case, the error message POSITIONING ERROR or GROSS POSITIONING ERROR <AXIS> will be displayed.

EMERGENCY STOP can be suppressed with Marker M2827. If Marker M2827 is set, an external EMERGENCY STOP is not reported to the NC and, instead, all control loops are opened and the NC stops.


M2190 Cancellable error message is displayed
M2191 Error message "External EMERGENCY STOP" is displayed
M2827 Suppress EMERGENCY STOP, open the control loop, stop NC

---

Kommentarer:
M2827 finns inte dokumenterad som markör för TNC 151Q.
Dokumentationen skriver externt nödstopp som EXTERNAL EMERGENCY STOP och ett vanligt nödstopp som external EMERGENCY STOP.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.29 2017-08-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.34 2012-07-08
Inlägg: 603
Ort: Sundsvall
Hej, och vad kan då "event outside the control" vara?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.04 2017-08-14 

Blev medlem: 17.00 2006-03-03
Inlägg: 1032
Ort: Södermanland
Är det nåt med Emergency stop-test (Input). E8 tro?
Fanns ett timing diagram i nån av dokumentationen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.39 2017-08-14 

Blev medlem: 13.39 2009-07-02
Inlägg: 905
Inte för att vara tjatig. Men det kan ha funnits en extern utrustning t.ex. laddare kopplad till maskinen med eget nödstopp som var tvunget att frigöras innan cellen kunde starta upp. Seco var tidigt ute med obemannad körning och kan även hända att man själva byggde på något som inte finns dokumenterat i Hermles elschema för maskinen som den såg ut när den lämnade Hermles fabrik. Har du någon kontakt hos Seco som använt maskinen kan nog ett samtal vara ett steg närmare lösningen


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.53 2017-08-14 

Blev medlem: 14.42 2017-01-20
Inlägg: 16
Joe skrev:
Är det nåt med Emergency stop-test (Input). E8 tro?
Fanns ett timing diagram i nån av dokumentationen.
Nej, det är vanliga seriekopplade nödstoppsslingan. Har testat och uteslutit den, se första inlägget.
persa skrev:
Har du någon kontakt hos Seco som använt maskinen kan nog ett samtal vara ett steg närmare lösningen
Jag har pratat med människor som arbetat med maskinen på Seco samt företaget jag fick plc'n av kände till maskinen. Den har använts för specialbeställningar och därmed inte haft någon matning eller liknande. En liten modifikation är gjord på maskinen och är väl dokumenterad.

Hur som helst skulle en sådan modifikation inte skapa ett extern nödstopp, som egentligen borde heta internt nödstopp.

Jag har en misstanke om att det skulle kunna vara problem med plc in- och utgångarna. Jag har nämligen observerat att E63 har varit hög, vilket skall vara en indikation på överbelastning på någon utgång.

Om jag tolkar nödstoppsbeskrivningen som jag postade om igår kväll rätt sker ett externt nödstopp när en axel förflyttas när NC-kontrollern inte är i klar-läge (control ready state), vilket skulle kunna orsakas av att en eller flera utgångar är överbelastade (kortslutning?) och därmed aktivera E63.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.18 2017-08-14 

Blev medlem: 13.39 2009-07-02
Inlägg: 905
Det låter som en välgrundad misstanke. Om du behöver byta någon PL100/110 modul så har jag ett minne av att Sastrom här på forumet haft någon sådan till försäljning


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.04 2017-08-14 

Blev medlem: 17.00 2006-03-03
Inlägg: 1032
Ort: Södermanland
Jag kan inte se att du skrev nåt om E8.

Är det så att axelbromsen går på 24V och matningen dippar när bromsen drar? (Mätes med oscilloskop)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 27 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010