Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 12.32 2018-07-17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 12.20 2017-09-25 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
Har en äldre värmepump som inte har någon buss man kan ansluta till utan allt styrs av en lite pic.

Vet inte om en raspberry direkt eller en blue pill som är kopplad till en raspberry är mest lämplig.
Men jag skulle vilja logga alla värden genom att ansluta till knappen som byter "bild" på 2x16 LCD displayen, dioderna som sitter på panelen samt pinnarna på LCD-displayen.

På så sätt kan jag bläddra igenom bilderna och sniffa av datat som skickas till displayen så jag kan få in värdena som står. Dioderna vill jag ha in för att få in även statusen. Man skulle till och med kunna fjärrstyra hela pumpen på det här sättet.

Hur som helst funderar jag på om en raspberry skulle kunna hänga med det som skickas till displayen eller om det krävs en uC som tex stm32?

Värdena vill jag sedan logga med tex Domoticz eller om ni har förslag på något annat trevligt program som kan snurra på en raspberry.
Om jag behöver använda ett blue pill kortet så är frågan hur jag ansluter till raspberryn och om det redan finns något färdigt protokoll jag kan använda för att skicka värdena. Skulle tex kunna se ut som en virtuell com-port via USB-porten, men det kanske är lättare att ansluta via UART pinnarna direkt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.28 2017-09-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 22938
Ort: Kristinehamn
Jag känner mig ganska säker på att en Raspberry inte klarar att hänga med, inte pga. långsam hårdvara men pga. operativsystemet.

Med ett FIFO-steg mellan kan det däremot definitivt gå, det blir dock lite pilligt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.49 2017-09-25 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
Det var lite det jag misstänkte att den inte skulle hinna med varför jag funderar på att sätta en uC emellan.

Känns lite overkill men det kanske är lättast trots allt. Vad föreslår ni att jag ska logga värdena med för program?

Även fast flera av pinnarna på stm32 tål 5v så kanske det är bra att sätta optokopplare emellan, eller funkar det lika bra utan?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.13 2017-09-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 22938
Ort: Kristinehamn
Jag inser att du kanske inte ens vet hur displayen fungerar. Kolla upp på detta först, i grunden ska du göra en (ganska primitiv) data-capturer av de parallelldata som går till displayen.

Du ska alltså sampla med en LSA (Logic State Analyzer) och tolka de data som kommer till displayen. Det är oftast ASCII-data som gäller så textkonverteringen är inget större problem men det ska tolkas de koder som skickas som kommandon också.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.20 2017-09-25 

Blev medlem: 08.15 2006-09-16
Inlägg: 97
Ort: Stockholm
Du har inte funderat på att stoppa in PIC'en (eller separat EPROM) i en läsare och se om du kan begripa koden och sedan lägga till de funktioner du behöver för att logga ut värdena någonstans? Sitter den fastlödd kanske man inte vill riskera något men om den är i hållare (som den är i min VP) så är risken liten att kvadda något. I sämsta fall har tillverkaren dock bränt bort läsmöjligheten och då går det förstås inte. Och så måste några pinnar på PIC'en vara oanvända så att du kan ansluta din whatever datakanal där.

Kan ju eventuellt vara ett enklare alternativ till att bak-enginera display mm - fast sedan är det förstås en ren smaksak vad man tycker är enklast eller intressantast i slutänden.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.56 2017-09-25 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
Hade varit lite coolt att editera koden och ta ut det jag vill ha. Men jag känner att det kräver nog bra mycket mer än att bara använda det interfacet som finns och fjärrstyra det. Särskilt med tanke på att det jag får ut antagligen inte går att konvertera till C-kod vilket jag föredrar. Att den är fästlödd borde inte vara några problem om de har programmerat den efter montering. Då borde jag kunna läsa ur den på samma sätt.

Här är en bild på styrkortet minus displayen som jag ska undersöka närmare på vad det är för modell.
Bild
Öppna här


Som ni ser är nog alla pinnar upptagna på processorn eftersom de både har en latchkrets och 3st muxar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.25 2017-09-25 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
Lcd displayen hade en lite klisterlapp på baksidan där det stod: SC1602H1ULB-SO-GB-K01

Har inte hunnit googla på den, men nu är det bara att hitta datablad.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.36 2017-09-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 12515
Ort: Norrköping
Vanlig databus.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.33 2017-09-25 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
lillahuset skrev:
Vanlig databus.


Tack, då ska jag bara hitta en vettig manual till ks0066 som verkar vara kontrollern så är jag igång.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.51 2017-09-25 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
Hittat datablad för kontrollern.

Bara jobbet kvar.. :shock:


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av ankan 08.12 2017-09-28, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.44 2017-09-26 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
Vad tror ni att ansluta pinnarna direkt till blue pill kortet? Får se till att använda de pinnar som tål 5v.

Styrkortet verkar köra 5v rakt igenom så jag kanske kan plocka matningen där också. Sedan är frågan när jag vill koppla vidare till bärbar dator eller Raspberry om jag borde sätta skydd någonstans.

Vet inte om Styrkortet orkar driva en vanlig Raspberry. Men om jag kopplar till en Raspberry Pi zero w så kanske det räcker och sedan blir det wifi.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.17 2017-09-26 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.31 2005-12-15
Inlägg: 6153
Ort: Malmö
Jag hade stoppat in en arduino nano v3, de klarar 5v utan problem.

Koppa in Enable från Displayen till INT0/INT1 på arduinon.

Sedan kan du enkelt köra USB till raspberry pi zero w.

Edit: om blue pill är en stm32 så är många pinnar 5v toleranta, dock inte alla...
Edit2: Annars så kan du sätta två motstånd och spänningdela från 5v till 3.3v.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.52 2017-09-26 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 2943
Interupt på klockpinnen bara, sen lästa av states på datapinnarna.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.32 2017-10-11 

Blev medlem: 01.50 2004-11-12
Inlägg: 1001
ToPNoTCH skrev:
Interupt på klockpinnen bara, sen lästa av states på datapinnarna.


Har fått ihop något som ger mig massa data men jag gissar att min metod inte är tillräckligt snabb. Eftersom jag inte ser ett sammanhang eller kan få ut några ascii tecken.

Nu tar jag tillståndet på dataporten och lägger i en kö vid interrupt på lcd_enable pinnen.
Kör freertos så en tråd med låg prio spottar sedan ut datat på en virtuell COM - port.

Displayen verkar uppdateras 1 eller 2 ggr/se, så det kommer rätt mycket data.

ToPNoTCH: Du nämnde interrupt på klockpinne. Tänkte du att man skulle använda Dma som klockas av lcd_enable pinnen?
Hur åstadkommer man det i så fall? Har aldrig använt dma.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.48 2017-10-11 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.56 2008-11-27
Inlägg: 3069
Ort: Utanför Jönköping
Jag påbörjade ett liknande projekt men med en batteriladdare. Den har fyra knappar och en vanlig 16x2-LCD.

Jag lödde in mitt kort mellan laddaren och LCD:n och mellan knapparna och laddarens moderkort.

Laddarens menysystem bestod av ett antal sidor som man bläddrade mellan med knapparna. Jag gjorde så att
när man tryckte höger efter den sista sidan så tog mitt kort över LCD och knappar och lade till två egna sidor.

Tanken var då att jag skulle kunna ha batteriminnen i mitt kort och att mitt kort då kunde visa mina menyer men i det "fördolda" gå in och ställa in laddaren rätt genom att den har tillgång till knappar och kan se vad LCD:n skickar.

Projektet gled sakta ut i glömska dock. En stor anledning var att LCD:n använde 4-bitarsinterface:t, inte 8-bitars. Det finns ingen signal som indikerar om det är hög eller låg nibble som laddarens moderkort skickar till LCD:n. LCD:n uppdaterades dessutom kontinuerligt hela tiden oavsett förändring på den eller inte, så min processor var tvungen att hinna läsa all data till LCD:n hela tiden för att inte hamna ur synk. Det hade nog gått att lösa, men behövet och orken tog lite slut där. Så jag hoppas att inte 4-bitars-interface:t används på din.

Dock har jag en bergvärmepump med 16x2-LCD så får du till något så är jag kanske intresserad av grunderna igen :)

MVH: Mikael


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: xrayspex och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010