Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
Avi3ator
Inlägg: 1
Blev medlem: 22 december 2015, 04:27:38

Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av Avi3ator »

Jag hade tänkte bygga en Radiostyrd Ubåt Och behöver lite hjälp med det :P
Tänkte använda en 1,5Liters Flaska som Skrov
Tänkte också sätta en kamera i den så jag kan se vad som händer via datorn :P

Hur färdas signalerna via vatten?

ja, behöver hjälp me det mesta om ubåtar :P

Tacksam För Svar :)
E Kafeman
Inlägg: 3259
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av E Kafeman »

Om du med flaska menar plastflaska för läsk, PET-flaska, så duger den knappt som skrov i badkaret. Större djup och flaskan kommer se ut som en använd kaviartub.
Lättare att hoppa över skrov-tanken och fylla flaskan med tunn olja. Det är ändå inget bra med massa luft i en flaska som man vill köra under vatten med.

Radiosignaler som far genom vattnet utbreds på samma sätt som i luft, fast långsammare, ca 9 ggr långsammare i lagom ljumt och rent vatten.
Det gör inte så mycket. Om det är mycket vatten att färdas genom blir video-signalen lite fördröjd, men fördröjningen är ändå kort för de avstånd som här är troliga.

Vatten gör motstånd mot sådant som rör sej fort. Jämför en propeller i vatten, rör propellern sej långsamt så gör vattnet inget motstånd, men propellern kan då inte heller driva något, men med högre varv på propellern, så tar vattnet emot och propellern kan nu t.ex. driva en båt framåt.
Radiovågor vill svänga fram och tillbaka hysteriskt snabbt. Vanlig FM rundradio svänger med 100MHz alltså 100000000 ggr per sekund. Det vill vattnet bromsa. Svängningen storlek är detsamma som hur stark radio-signalen är. Det bromsas kraftigare i vattnet än i luft så en radiosändare når inte lika långt under vatten som i luft.

Att vattnet bromsar radio-vågor är ett lite förenklat uttryck, vad som händer är att varje gång en radiovåg träffar en vatten-molekyl överförs lite av radiovågens energi till vattnet.
Vattnet lagrar denna energi som värme. Det är samma sak som när ett glas fyllt med vatten i en mikrovågsugn blir varmt för att det träffas av mikrougnens utsända radio-vågor.
Rent vattnet bromsar egentligen inte särskilt mycket men runt en ubåt finns det väldigt mycket vatten, så det blir ändå en hel del dämpning.

Typiska frekvenser för att överföra en kamera-signal kan vara 2,4 GHz och här kan man räkna med en dämpning på ca 100 dB per meter för typiskt sjövatten. Kräver då anpassade antenner för den långsammare utbredningen, annars blir dämpningen ännu större. Hur mycket är då 100 dB? Man kan jämföra med en sändare typ den man sätter i modell-flygplan för att sända bild , och som i fri luft kan ha flera kilometer i räckvidd, den får under vatten en räckvidd på max en meter.
En luftfylld PET-flaska lämpar sej i vart fall inte för djupare vatten, så det kanske räcker till?

Långsamma radiovågor dämpas mindre, men de är för långsamma för att överföra video-signaler i rimlig takt. Det kallas för att bandbredden inte räcker till.
Det är samma problem för fullstora ubåtar. De brukar därför ta till ett knep och släppa upp ett flöte till ytan, där man kan sätta en antenn som sänder snabbare radio-signaler utan att behöva gå genom vattnet.
Det finns inget som hindrar att du gör likadant. Fast det är av flera skäl inte så bra för en ubåt som vill röra på sej under vatten att släpa på kablar så sänder gör man bara från stillastående ubåt, sedan får man veva in flötet igen. Ett alternativ som används på ubåtar är utskjutbara antenner som räcker över ytan, när ubåten är strax under.

Bygga ubåt i flaska, tankarna far till hobbyn där man bygger fartyg i glasflaskor. Väldigt pilligt att få in grejorna du behöver i flaskan. Det är inte heller lätt att täta en plast-flaska om man skär upp den för att stoppa in de olika grejorna och kamerabilden blir lätt suddig om den ska se genom optiskt dålig plast. Det är säkert lösbart, men de flesta skulle nog säja att det vore lättare att bygga ubåt av ett stabilare skrov.
Ju större djup som skrovet sak tåla, ju tjockare och stabilare måste skrovet vara.
Riktiga ubåtar byggs som tjocka järnrör.

På något sätt måste man kompensera för flaskans flyt-kraft på ett reglerbart sätt, om man ska lyckas få stabilt uläge. Problemet är detsamma som för gammaldags luftballonger, där man dumpade sandsäckar för att stiga.
Har du planerat för någon form av "sandsäckar" ? Det ska ju helst vara en lösning så att man kan få upp ubåten till ytan igen, om inte ubåten ska vara för engångsbruk. Det är ju iofs den ursprungliga tanken med flaskan, att det är engångs. :)

Söker du här på forumet efter "ubåt" så hittar du en hel del information om andra hem-byggen.
Användarvisningsbild
Lennart Aspenryd
Tidigare Lasp
Inlägg: 12607
Blev medlem: 1 juli 2011, 19:09:09
Ort: Helsingborg

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av Lennart Aspenryd »

Tack E Kafeman för det djupa inlägget!
Det är slika förklaringar som fortfarande gör Ef till besöksvärt!
Användarvisningsbild
el34
Inlägg: 1335
Blev medlem: 6 juni 2011, 22:14:39
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av el34 »

Är ts seriös med detta :humm: Bygga en ubåt av en petflaska montera en kamera och se allt som finns under vattnet via datorn?
Allt där emellan då... Mc Guyver varning.
Användarvisningsbild
matsadona
Inlägg: 755
Blev medlem: 28 februari 2010, 23:05:17

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av matsadona »

En eloge till E Kafeman som faktiskt tar sig tiden att ge ett utförligt svar, och inte bara häver ur sig något drygt i stil med "google is your friend" eller liknande. Mera sådan't så blir det här forumet ännu bättre än det redan är :bravo:

Kanske kan ett vanligt avloppsrör kan vara en god kompromiss för en första prototyp/proof of concept - om man inte har tillgång till dyra svarvar osv?

Har en kompis som gjorde ett väldigt seriöst ROV bygge för något år sedan. Där fick han dock kompromissa och köra video över kabel.
Nerre
Inlägg: 26700
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av Nerre »

Kabel är det enda som ger rimlig hastighet och räckvidd under vatten.

Ultraljud kan fungera om man vill öka räckvidden men hastigheten sjunker då rejält. Och troligen stör man djurlivet rätt bra...

Det finns flera trådar i forumet om att bygga undervattens-ROV, sök och du skall finna att det är oerhört svårt att få tätt och trycktåligt.
Användarvisningsbild
ochkl0620
Inlägg: 4852
Blev medlem: 9 maj 2010, 23:34:56
Skype: challe.claesson
Ort: Näsåker Västernorrland
Kontakt:

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av ochkl0620 »

Hade en liknande idé som du för massa år sen... Blev tyvärr inget av det. Dock finns massa bra svart i tråden :)
http://elektronikforumet.com/forum/view ... u+b%C3%A5t
Användarvisningsbild
Krauser
Inlägg: 381
Blev medlem: 28 september 2014, 19:16:55

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av Krauser »

En liten öltunna i rostfritt kanske? Dom som man har på restaurang/krog ligger väl på 20/25 liter men det kanske blir för stort / lite overkill.

Hur djupt vill du gå?
MiaM
Inlägg: 9964
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av MiaM »

Videosignalen behöver ju inte ha PAL-upplösning, i princip så kan det vara både långsammare uppdatering och lägre upplösning men ändå ge en användbar bild för t.ex. fjärrstyrning av en modell.
Användarvisningsbild
matsadona
Inlägg: 755
Blev medlem: 28 februari 2010, 23:05:17

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av matsadona »

Glattnos
Inlägg: 2984
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av Glattnos »

Jag funderade lite förut på att bygga något liknande och delar här några tankar:

Trycket ökar ca 1 bar för var 10:e meter så om du sätter en luftnippel(typ bildäcks-nippel) i "skrovet"(plastflaska eller vad du nu vill använda) och pumpar upp 2 bar innan sjösättning så kan du köra ubåten till 20 meter innan trycket blir högre utanför. Så länge den befinner sig grundare än 20 meter och du inte ser några bubblor komma upp ur vattnet så vet du att den är tät. Det invändiga trycket hjälper även skrovet att hålla formen, även en PET-flaska(tvivlar på att den är lämplig i övrigt) tål 2 bar(testa på egen risk, jag garanterar ingenting) och kommer hålla formen ner till 20 meter om trycket inte läcker ut.
Detta gör att man i så fall ska sträva efter att göra skrovet tätat "inifrån och ut" istället för "utifrån och in" när man väljer tätningar mm Det är mycket enklare att kontrollera om "luft läcker ut" jämfört med att kontrollera "om vatten läcker in".

Pumpa dock väldigt sakta av två anledningar, ifall något skulle vara fel som upptäcks i tid och för att alla komponenter i ubåten ska hinna tryckutjämnas(man vet aldrig vad som kan hända).
Användarvisningsbild
ochkl0620
Inlägg: 4852
Blev medlem: 9 maj 2010, 23:34:56
Skype: challe.claesson
Ort: Näsåker Västernorrland
Kontakt:

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av ochkl0620 »

En vanlig petflaska håller för betydligt mer än 2 bar.
Jag har tryckt i 8-9 bar i flaskor. De exploderar inte förens man sätter en varmluftpistol framför. :mrgreen:
Användarvisningsbild
lillahuset
Gått bort
Inlägg: 13969
Blev medlem: 3 juli 2008, 08:13:14
Ort: Norrköping

Re: Hjälp med att Bygga RC Ubåt

Inlägg av lillahuset »

E Kafeman: Lysande pedagogisk sammanfattning.
Skriv svar