Mäta torrsubstans i en "smet"?

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
Användarvisningsbild
Forsgren
EF Sponsor
Inlägg: 1210
Blev medlem: 24 oktober 2003, 13:45:48
Ort: Orsa

Mäta torrsubstans i en "smet"?

Inlägg av Forsgren »

Någon som har en idé om hur man elektriskt kan mäta torrsubstansen i en smet (deg + bröd + vatten = pumpbar smet)? Kapacitansen mellan två plattor som man doppar ner i smeten kanske? Hur skulle man kunna lösa det?

/Daniel
Användarvisningsbild
RDX*
EF Sponsor
Inlägg: 1646
Blev medlem: 28 maj 2003, 22:52:04
Ort: Skåne - Lund

Inlägg av RDX* »

Kolla upp professionella viskositetsmätare.

Alt: Beroende på konsistens så kunde ett alternativ vara att ha en motor som driver en visp/propeller. Om jag inte har helt fel så borde strömmen vara proportionell av vätskans viskositet(trögflytenhet).
Användarvisningsbild
strombom
Inlägg: 3305
Blev medlem: 27 maj 2003, 10:50:20
Ort: Västra Götaland
Kontakt:

Inlägg av strombom »

det finns ju såna där fuktmätare som besiktningsmännen använder när de besiktigar hus där de sticker in två piggar i träbalkarna... plocka isär en sån o kolla ;)

/Johan

Edit: sen får du väl ha en våg också så att du kan få ut ett värde på torrsubstansen...
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26417
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

Den mäter resistansen vad jag vet.
Användarvisningsbild
tusse
Inlägg: 1364
Blev medlem: 19 augusti 2003, 21:56:17
Ort: Järfälla

Inlägg av tusse »

Det finns dom fuktmätare som sänder en lågfrekvent ljudsignal och läser av tiden för signalen att studsa tillbaka för att avgöra hur mycket fukt det är.

Bert
Användarvisningsbild
Forsgren
EF Sponsor
Inlägg: 1210
Blev medlem: 24 oktober 2003, 13:45:48
Ort: Orsa

Inlägg av Forsgren »

RDX*: Det där med omrörare var smart! Sitter ju redan en sådan i behållaren, skall prova å mäta strömmen till den å se om det säger något och hur exakt det kan vara..
Om någon undrar så är det några ton pizzabottnar deg och vatten som skall blandas.. ;)
Användarvisningsbild
strombom
Inlägg: 3305
Blev medlem: 27 maj 2003, 10:50:20
Ort: Västra Götaland
Kontakt:

Inlägg av strombom »

populärt med pizza i borlänge? =)

/Johan
Användarvisningsbild
Forsgren
EF Sponsor
Inlägg: 1210
Blev medlem: 24 oktober 2003, 13:45:48
Ort: Orsa

Inlägg av Forsgren »

Jodå, det är det nog.. ;)
Men det är farsan som har grisar som äter pizza från felix.. se: www.forsgrenslantbruk.se om ni vill se grisarna som äter pizzan.. :)
matseng
Inlägg: 2360
Blev medlem: 16 september 2003, 17:18:13
Ort: Dubai, United Arab Emirates
Kontakt:

Inlägg av matseng »

Ursäkta att jag åteupplivar en gammal tråd, men jag stötte av en slump på ett bygge med titeln "Z80 controlled Viscometer Project" som kan vara intresant att titta på i sammanhanget.

http://www.hanssummers.com/electronics/ ... r/visc.htm
rikkitikkitavi
Inlägg: 14894
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Inlägg av rikkitikkitavi »

problemet med att mäta motornsströmförbrukning är att viskositeten,och därmed strömförbrukningen ändras beroende på hur länge du bearbetar smeten.

kanske om du har en viss mängd bröd får du in en viss mängd salt i detta, saltet löser sig, medans givetvis mjölpartiklarna inte gör det (de bara hydrolysieras) , därmed påverkas konduktiviteten. Så det kan funka.

det helt klart vanligaste sättet att mäta sammansättningen på dessa "degar" är att använda våg och tillsätta substanser efter ett recept.

/rickard
klintan
Inlägg: 307
Blev medlem: 13 juni 2003, 01:59:05
Ort: Ekerö

Inlägg av klintan »

grisar som kekar pizza ? och svenska bönder klagar på att ekonomin inte går ihop..
Användarvisningsbild
RDX*
EF Sponsor
Inlägg: 1646
Blev medlem: 28 maj 2003, 22:52:04
Ort: Skåne - Lund

Inlägg av RDX* »

Tråden är kanske lite gammal, men man skulle kunna använda en fuktsensor.

tex. 73-087-45 den mäter linjärt upp till 100% luftfutighet.

Man kanske inte kan ha den i direkt kontakt med smeten men man borde kunna ha den en bit ifrån.

På jobb använder vi fuktsensorer för att se när köttmjöl har torkats tillräckligt.
Skriv svar