Mäta torrsubstans i en "smet"?
Mäta torrsubstans i en "smet"?
Någon som har en idé om hur man elektriskt kan mäta torrsubstansen i en smet (deg + bröd + vatten = pumpbar smet)? Kapacitansen mellan två plattor som man doppar ner i smeten kanske? Hur skulle man kunna lösa det?
/Daniel
/Daniel
Jodå, det är det nog..
Men det är farsan som har grisar som äter pizza från felix.. se: www.forsgrenslantbruk.se om ni vill se grisarna som äter pizzan..
Men det är farsan som har grisar som äter pizza från felix.. se: www.forsgrenslantbruk.se om ni vill se grisarna som äter pizzan..
-
- Inlägg: 2360
- Blev medlem: 16 september 2003, 17:18:13
- Ort: Dubai, United Arab Emirates
- Kontakt:
Ursäkta att jag åteupplivar en gammal tråd, men jag stötte av en slump på ett bygge med titeln "Z80 controlled Viscometer Project" som kan vara intresant att titta på i sammanhanget.
http://www.hanssummers.com/electronics/ ... r/visc.htm
http://www.hanssummers.com/electronics/ ... r/visc.htm
-
- Inlägg: 14894
- Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
- Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)
problemet med att mäta motornsströmförbrukning är att viskositeten,och därmed strömförbrukningen ändras beroende på hur länge du bearbetar smeten.
kanske om du har en viss mängd bröd får du in en viss mängd salt i detta, saltet löser sig, medans givetvis mjölpartiklarna inte gör det (de bara hydrolysieras) , därmed påverkas konduktiviteten. Så det kan funka.
det helt klart vanligaste sättet att mäta sammansättningen på dessa "degar" är att använda våg och tillsätta substanser efter ett recept.
/rickard
kanske om du har en viss mängd bröd får du in en viss mängd salt i detta, saltet löser sig, medans givetvis mjölpartiklarna inte gör det (de bara hydrolysieras) , därmed påverkas konduktiviteten. Så det kan funka.
det helt klart vanligaste sättet att mäta sammansättningen på dessa "degar" är att använda våg och tillsätta substanser efter ett recept.
/rickard
Tråden är kanske lite gammal, men man skulle kunna använda en fuktsensor.
tex. 73-087-45 den mäter linjärt upp till 100% luftfutighet.
Man kanske inte kan ha den i direkt kontakt med smeten men man borde kunna ha den en bit ifrån.
På jobb använder vi fuktsensorer för att se när köttmjöl har torkats tillräckligt.
tex. 73-087-45 den mäter linjärt upp till 100% luftfutighet.
Man kanske inte kan ha den i direkt kontakt med smeten men man borde kunna ha den en bit ifrån.
På jobb använder vi fuktsensorer för att se när köttmjöl har torkats tillräckligt.