Sådan här batterier finns i alla storlekar. Alt. gammalt
Nokia mobil-batteri.
Batteri-sparar tips.
Radion behöver inte alltid vara i drift om man inte har behov av att leka blink-fyr. Det räcker med att radion pollar önskad status eller lyssnar någon gång ibland och sedan går i viloläge.
För att minska strömbehovet för t.ex. en ESP8266 kan spänningen till hela chippet styras av en mosfet och lite logik t.ex. CD4049 & CD4040. Tidsfördröjning kan väljas och i passivt läge är strömförbrukningen lägre än mätbart.
När ESP8266 gjort det den ska resettar den omedelbart CD4040 som då påbörjar ny viloperiod. Två portar på cd4049 agerar status-minne typ SR-vippa (tänd/släkt LED) samt styr hur länge radion ska vila. I mitt fall väljer den mellan 7 min, 30 min eller 4 timmar. Sista CD4049-porten är kopplad som RC klocka som stegar CD4040 en gång per minut.
Variabla pollningstiden är bra då radio kan aktiveras mindre ofta stora delar av dygnet när man ändå sällan vill ändra belysningen, vilket ytterligare spar ström.
Se till att driva lysdioderna på kontrollerat sätt utan att bränna förlust-effekt i seriemotstånd.
Använd effektiva lysdioder. De sämsta dioderna kan kräva dubbla strömmen för samma ljusmängd jämfört med ett bra fabrikat.
Se till att lysdiodernas ljus sprids i rätt riktning.
Har själv en ljusstake med 20 st 5,5 mm fladdrande lysdioder. Dessa lysdioder gav mest ljus rakt upp i luften till ingen nytta. Borrade därför några mm i toppen på lysdioderan med ett 5mm borr så det blev en invändig V-form. Ökade på V-formen till 45 grader med egenslipad stålpinne. Duttade lite silverfärg i V-formen. Nu lyser det betydligt mer i sidled och med mer levande-ljus-liknande styrka.
Borrningen underlättas om man har pelarborr och kan fixera lysdioderna då det annars är svårt att borra centrerat på kullrig topp. Borra inte för djupt ned i lysdioden.
Några kul alternativ till silverfärg kan vara del-transparent färg från fluorescent märkpenna. En liten droppe cyano-lim gör att borrade ytan ser polerad ut igen. Köp en kex-choklad. Ta en bit av dess alu-folie och rulla en boll som kan stoppas ned som reflektor i lysdioden.
För underskåps-belysning i köket kör jag en variant med lysdioder som successivt går ner i låg-läge efter midnatt. De ger då bara ett dekorations-ljus utan att ge någon egentligen belysning.
Till dessa lysdioder finns rörelsesensor som om den detekterar rörelse kickar upp lysdioderna i full styrka oavsett körschemat. Tidsbegränsat till 5 minuter för att sedan åter sakta dämpas ned i styrka.
Bra då man kan hämta kaffet i köket utan att tända eller släcka efter sej.
Det kan vara liknande med din dekorations-belysning, att den kan lysa med behovsanpassad styrka, beroende på tid eller annat och på det viset spara ström.
För dekorativ fönsterbelysning kör jag med ESP8266 som hämtar ett körschema en gång per dygn (sol upp och ned, vardag/helg).
Misslyckas hämtning används schema från föregående dygn.
Gör liknande för den mesta av hem-automatiseringen, ingen husfunktion ska självdö bara för att förbindelse med server saknas.