MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Berätta om dina pågående projekt.
MiaM
Inlägg: 9964
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av MiaM »

Hej forumet!

Jag har länge tänkt starta en sånhär tråd, men varje gång jag faktiskt pysslat med något så har jag varit dålig på att dokumentera det.
Tyvärr blir det nog inte så mycket bilder på pysslet, just för att jag är dålig på att dokumentera. Men jag kan alltid skriva saker med text.


Jag köpte en Beocord 2000 De Luxe rullbandspelare som trasig/renoveringsobjekt av en privatperson som också är intresserad av vintage-hifi.
Det här var Bang & Olufsens flaggskepp under en tid under andra halvan av sextiotalet. Mekaniken sägs ha prestanda (lågt svaj o.s.v.) i klass med semiproffs-studiomaskiner typ Revox och liknande. Den har fyra (!) tonhuvuden. Dels de tre man väntar sig på en trehuvudsmaskin, d.v.s. separata huvuden för avradering, inspelning och uppspelning. Men eftersom det är en tvåspårsmaskin (för maximal ljudkvalitet) och många heminspelningar var i fyrspår så har den dessutom ett extra fyrspårshuvud för avspelning av fyrspårsinspelningar. Åt andra hållet behövs egentligen inte, spelar man in på en tvåspårsmaskin går det alltid att spela upp på en fyrspårsmaskin men med samma några dB sämre signal/brusförhållande som om det varit en fyrspårsinspelning från början.

Jag började med att provköra. Mekaniken fungerade vilket också var utlovat. Elektroniken skulle vara död, men jag konstaterade att med knappar intryckta i rätt kombinationer så kom ljud från t.ex. mikrofoningångarna via förstärkarsteg ut på hörlursutgången, så de var en del hopp om livet. Maskinen har dock en del knappar som inte är helt intuitiva för den som aldrig kört en sånhär maskin, och just då hittade jag ingen användarmanual, bara schema.

Jag hittade schema som pdf, googlade lite och såg att Photoshop kan läsa in PDF:er och spara ut inkluderade bitmapbilder så jag sparade ut schemat som PNG och in med det i Paint och där färglade jag signalvägarna i olika färger för att förstå hur den funkar. Jag började med gul och blå för höger/vänster uppspelning (valt efter färgerna som är mer eller mindre vanliga på DIN-RCA-adaptrar), och följde samma idé när jag valde röd för höger inspelning. Vit går ju däremot inte så bra på vit bakgrund, så det fick bli en annan färg. Likaså valde jag snarlika men inte identiska färger för medlyssning före band från inspelningsförstärkarna, signalvägar från inspelningsförstärkare till tonhuvud inklusive förmagnetisering, och från tonhuvud till avspelningsförstärkare. Sen skrev jag ut fjärdedelar av schemat på A4-färglaser och tejpade ihop till ett A2-stort schema.

Med schemat så var det lättare att begripa vad alla knappar ska fylla för funktion. Efter en hel del funderande så började jag misstänka att en arm från funktionsväljaren som ska trycka in en återfjädrande omkopplare inte påverkar omkopplaren. Omkopplaren sitter väl dolt långt in bland alla prylar men den gick att nå via en springa när apparaten var delvis isärmonterad, och jag kunde dels se just att armen missade knappen och dels kunde jag prova att peta in knappen i läge med nån skruvmejsel och provköra och konstatera att mycket riktigt verkade den fungera då. Så det var bara att böja armen en smula så fungerade maskinen!

Maskinen ska ha någon typ av autostopp. Vad jag kan se ur schemat så är det dels nån avkännare för metallfolie på bandets ändar och dels någon brytare som känner av bandspänningen eller liknande. En person i en facebook för skruva-meka-med-vitage-hifi som sysslar mycket med B&O pratade dock om någon lampa till autostoppet, något jag inte sett till. Hur som helst så verkar autostoppet på något sätt detektera att det är dags att stoppa bandet, men solenoiden (eller vad det är) verkar inte riktigt orka stoppa på riktigt. När bandet tar slut så står autostoppet och surrar. Dock lyckades den stanna bandet typ en gång om jag inte minns fel, så med lite tur så frisknar den till av sig själv.

När jag pysslat med allt detta så sökte jag ännu mer på nätet och lyckades faktiskt hitta en enklare bruksanvisning i form av en beskrivning av vad alla knappar gör. Syncro gör att uppspelningen från kanal ett (vänster) sker med inspelningshuvudet istället för avspelningshuvudet. Tanken är att man redan har något inspelat på kanal ett och vill kunna höra detta samtidigt som man spelar in något på kanal två (höger), t.ex. språkövning eller lägga på sång på musik eller vad det kan vara.

Knappen echo gör precis vad man väntar sig, signalen ut från uppspelningshuvudet kan mixas in i signalen som spelas in.

Knappen sound on sound gör i stort sett samma sak, fast växlar höger och vänster kanal. Om man spelar in i stereo så kan man få en slags stereo-ping-pong-eko, men tanken är ju att spela upp en kanal och samtidigt spela in nytt på den andra kanalen och då mixa den befintliga inspelningen med nytt innehåll, och på så vis kunna göra fler och fler pålägg för att t.ex. en enda persons ska kunna spela flera instrument och sjunga eller liknande.

Både echo och sound-on-sound går till en regelpar som annars är kopplade till en Line-ingång. Detta är enda ingången som inte har något försteg före mixerfunktionen. (Bandspelaren har en panel med regelpar för mikrofon, skivspelare, radio, eko/sound-on-sound/line och uppspelningsvolym). Lite synd att det är just den ingången som "går åt", men det skulle å andra sidan vara väldigt enkelt att förbikoppla försteget för skivspelare eller radio. Onödigt att köra genom ytterligare en uppsättning brusande germaniumtransistorer om man inte måste.

Det finns också en knapp som slår på elektroniken utan att starta motorn ifall strömbrytaren/hastighetsväljaren står i något off-läge. På så vis kan bandspelaren användas som förstärkare. Den ska ge 2*8W och har utgångar för två par högtalare plus hörlursuttag. Eftersom DIN-normen inte beslutat något om högtalare så har den tacksamt nog 6,3mm stereo-tele för hörlurar. Allt annat är fempolig din. För övrigt kan nämnas att mikrofoningången (stereo) är transformatorbalanserad.

Lustigt nog så är det så att dels omkopplaren för att köra den som förstärkare och dels inspelningsknapparna bryter bort utsignalen i DIN-kontakten för radio. Det var antagligen gjort så för att det inte ska bli knas när bandspelaren körs mot en radio/reciever som inte har monitorfunktion och därmed kan råka mata tillbaka uppspelat ljud till inspelningsutgången. På den här tiden var det inte självklart att ha en modern tuner/reciever. FM-sändningarna var fortfarande i mono (även i t.ex. maskinens hemland Danmark tror jag) så folk använde fortfarande rörbaserade radioapparater från femtiotalet, portabla transistorradios och liknande ihop med sina rullbandspelare. Det var inte självklart att det fanns nån rec out på dessa radioapparater utan man fick i vissa fall använda högtalarutgången. Samtidigt hade dessa radios oftast ingång för grammofon som i princip var en högohmig lineingång och där anslöt man ofta bandspelarens lineutgång (speciellt som i detta fall när bandspelaren innehöll modernt förförstärkare för skivspelare med magnetisk pickup). I det läget behövde man alltså bryta bort utsignalen när man spelade in, annars kunde radion vara ställd så att den skickade tillbaka signalen från bandspelaren och det därmed blev rundgång. Den typen av rundgång sker ofta med en frekvens över hörbarhetsgränsen och med max signalstyrka. Ingen höjdare att bränna på flera watt uteffekt över 20kHz i ett par högtalare som effektmässigt är tänkta till en förstärkare som ger 8W; diskanterna i eventuella tvåvägssystem tål då knappast flera watt.

Nu saknar jag filtkudde till nån av armarna som trycker bandet mot tonhuvudena; jag behöver allmänt köra en vända med rengöring av huvuden å sånt och dessutom har jag inte lyckats gräva fram någon nätsladd av rätt typ. Rent hypotetiskt så kan det vara att den gamla tvåpoliga kontakten som sitter på denna har samma dimension på stiften som en modern trepolig apparatkontakt, men med annan placering, varpå lösa hylsor från en modern nätsladd går att trä på stiften på maskinens intag. Elsäkerhetsverkets mardröm om nån skulle göra så. Jag har läst att någon bytt till trepoligt intag helt enkelt genom att fila lite i utrymmet i chassiet som uttaget sitter i, medan hålet i träskalet varit stort nog att rymma en modern trepolig kontakt. Fast om jag hittar rätt sladdhona i mina samlingar så blir det givetvis originalkontakten.

Maskinen är annars i riktigt fint skick. Vad jag kan se så är det inga repor i träet eller i metallen och originallock med B&O-logga på framkanten ingick, utan sprickor men lite repigt som det blir på en maskin som varit med sen ett halvsekel tillbaka.
MiaM
Inlägg: 9964
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av MiaM »

En annan burk jag pysslar om är en Harman Kardon 900+
Hifiengine
Fyrkanalsreciever från sjuttiotalet. Jag köpte den för en rimlig peng medveten om att någon monterat ur två av de fyra slutstegen. Högtalarutgångarna skulle vara döda men hörlursutgångarna fungera enligt säljaren.

Det visade sig dels att högtalarutgångarna visst fungerade, men den var givetvis tvungen att vara inställd på fyra kanaler eftersom tvåkanalsläget försöker köra fyra slutsteg bryggkopplat vilket givetvis inge fungerar när hälften av slutstegen saknas. Hörlursutgångarna drivs direkt av slutstegen via seriemotstånd och därför kom det såklart ingen utsignal på uttaget för bakkanalerna.

Det är uppenbart att nån har börjat laga maskinen för länge sen och sen har den blivit stående och saker har kommit bort och så har någon använt skruvar till locket som inte är original. Det är alldeles för få skruvar för metallplattan som täcker undersidan och träskalet hålls fast av fyra blanka skruvar utan lämplig bricka trots att det uppenbart ska vara svarta skruvar med tillhörande brickor. I övrigt är den i rätt fint skick utan några värre repor eller liknande.

Efter en del provkörning så konstaterade jag dels att förstegets bakkanaler verkar fungera (dock bara testat med signal från tunern och AC-läget på multimetern, så jag har inte testat hur det låter). Jag konstaterade också att efter en kortare stund så dör ljudet på en av framkanalerna. Det visade sig att ett förstärkarsteg i kretsarna kring tonkontrollerna lägger av efter en stund. Jag är osäker på om det är en dålig transistor eller en elektrolyt som är tveksam. Tydligen så är de äldre japanska transistorerna ökända för att faktiskt kunna gå sönder på detta sätt.

Jag kan inte direkt säga att försteget är särskilt tyst heller. Det är rätt frestande att kolla vilken typ av modernare transistor som kan tänkas fungera i försteget, och byta ut även fungerande transistorer för att sänka egenbruset.

Annars är det en riktigt trevlig maskin. Den ska klara att avkoda alla olika format för fyrkanalsljud på vinyl, d.v.s. dels CD-4 med FM-modulerad bärvåg på 30kHz (!) med fram-bak-skillnadsinformationen, och dels de olika matrisvarianterna som för övrigt är snarlika Dolby Surround varpå det faktiskt lär fungera hjälpligt att spela upp gamla Dolbykodade VHS-band och liknande och få fyrkanalseffekt. (Likaså så lär det hälpligt gå att köra matriskodade vinylskivor genom en förstärkare med Dolby Surround och få en viss fyrkanalseffekt). Den har också ett par ingångar för "diskret" fyrkanal med line-nivå, alltså fyra separata signaler för kanalerna. Lite märkligt är dock att den i tvåkanalsläget bara ger ljud ut på framkanalerna. Jag hade väntat mig samma ljud fram som bak, ungefär som att man alltid får samma ljud ur båda högtalarna när man spelar mono-ljud från en vanlig stereo.

Min plan för den här förstärkaren är att stoppa i ett ljudkort med minst fyra analoga utgångar i datorn och som funkar med 5.1-kodade mediafiler, ansluta till denna och låta en annan förstärkare utgöra slutsteg för två av kanalerna. Jag lär nog ändra inkopplingen så att denna förstärkares inbyggda slutsteg återger bakkanalerna eftersom förstärkaren jag tänkt ha till framkanalerna med största sannolikhet är bättre.

En intressant anekdot är att OEM-tillverkaren Crown som gjorde dessa åt Harman Kardon tydligen lär ha chansat på att producera fler än vad HK beställt. Sen gick luften ur fyrkanalsmarknaden och de stod med fler recievers än vad HK beställt och dessa sipprade ut på svarta marknaden under andra namn (!)
QuadraphonicQuad: "Crown had taken the liberty of producing more product than ordered assuming they would be ahead of schedule on the next batch. H/K canceled the order for more units and Crown was left with a sh*tload of unsold product. First, H/K labeled 900+ started showing up for servicing at warranty stations without US installed modifications (to the CD-4 board), then lots of orders came in for owners manuals (that were typically packaged with the 900+ in Plainview, NY). This raised a red flag about the unauthorized units." :)

Fortsättning följer...
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 5757
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av hcb »

:tumupp: :tumupp: :tumupp:

Jag vill se bilder!
Användarvisningsbild
carpelux
Inlägg: 1876
Blev medlem: 13 oktober 2007, 12:33:33
Ort: Varnhem

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av carpelux »

Tack för bra inlägg!
ser fram emot fortsättningen.
Användarvisningsbild
Jonyverse
Inlägg: 1058
Blev medlem: 2 augusti 2005, 22:17:51
Ort: Hässelby, Stockholm

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av Jonyverse »

Det ska bli intressant att följa. Mycket bra skriven blandning av mekaranalys och historiebeskrivning.
opampen
Inlägg: 1772
Blev medlem: 16 november 2013, 18:59:54
Ort: Stockholm

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av opampen »

Intressant tråd!
Användarvisningsbild
Berrabongo
Inlägg: 601
Blev medlem: 3 oktober 2006, 15:17:12
Ort: Solna

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av Berrabongo »

Intressant utläggning MiaM! Gärna lite bilder vore trevligt. Har själv några burkar som ska
renoveras när tid finnes. Bla. en Pioneer SX-440 i nästan mint condition med kass tuner.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32735
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Kul pyssel ni skaffat er. 8)
Jag har en Dynaco PAS-3 att bygga ihop. Nya förstärkarkort, fast enligt original, finns färdiga, alla delar rengjorda, men det ska ju skruvas och lödas ihop också. :vissla:
Användarvisningsbild
Berrabongo
Inlägg: 601
Blev medlem: 3 oktober 2006, 15:17:12
Ort: Solna

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av Berrabongo »

Det fixar du lätt! Dynacon är väl rör bestyckad och har hålmonterade komponenter. :vissla:
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32735
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Japp, den är rörbestyckad och hålmonterade kort, fast de är färdigmonterade redan. Jag har (kanske fortfarande) blanka kort till densamma men orkade inte leta upp "rätt" komponenter. Sedan är det en hel del sladd som ska gå hit och dit och mycket sitter monterat på omkopplare och potentiometrar.
plutt
Inlägg: 236
Blev medlem: 16 februari 2011, 17:12:45
Ort: Växjö, Småland

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av plutt »

Hej,

Vad gäller Dynaco, vågar jag säga att jag hade en sådan plus slutsteg som sedan gick på tippen, ingen ville ha prylarna?

MVH,
HT
Användarvisningsbild
el34
Inlägg: 1335
Blev medlem: 6 juni 2011, 22:14:39
Ort: Stockholm

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av el34 »

plutt skrev:Hej,

Vad gäller Dynaco, vågar jag säga att jag hade en sådan plus slutsteg som sedan gick på tippen, ingen ville ha prylarna?

MVH,
HT
Dom prylarna hade du nog fått bra betalt för om du skulle ha sålt dom. Ett Dynaco slutsteg ger ofta fyrsiffriga belopp som exempel!
Hoppas någon lycklig hittade gejerna och tog hand om dom.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33773
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av Glenn »

När jag var kanske 13 bast så fick jag en dynaco PAS av en bekant som skulle kasta den på grovsoporna, fullt fungerande så jag använde den som förstärkare hemma i kanske ett år, den blev dock hiskeligt varm så min mamma var alltid orolig att det skulle börja brinna, så det slutade med att jag sålde den för 50kr till en kompis.

..Kanske var lite dumt såhär i efterhand :)


edit: verkar ha varit en PAS-2 om man jämför med bilder på nätet.. enligt google är dom värda ungefär $200 dessutom :( ..får väl trösta mej med att jag har en Sonab R4000 hemma, som jag också räddade från skrot när en f.d kollega inte ville ha den kvar :)
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 5455
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av anders_bzn »

MiaM: Detta var en synnerligen trevlig tråd. Jag önskar mig också lite bilder...
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45270
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: MiaM:s Vintage-HIFI-pyssel

Inlägg av TomasL »

Får väl också börja fundera på att fixa omkopplarna i min stärkare, samt fixa felen i min kassettbandare också (nått strul med drivsystemet, troligen en motordrivare som inte vill vara med).

Funderar på lämpligt tillvägagångsätt för vridomkopplarna, då de inte alltid ger kontakt vad det verkar, samt även spraket från volym/tonkontroller.
Skriv svar