Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 18.40 2018-12-18

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 159 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 21.46 2016-11-12 

Blev medlem: 18.34 2012-02-23
Inlägg: 1364
Ort: Göteborg
Tja, du måste ju inte köra så smått.... :mrgreen:

Och idén förstod du helt klart! :tumupp:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.01 2016-11-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
:D


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.48 2017-04-23 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Nu har jag grovplanerat borrningen av lådan för min KSU.

Kommer ta till millimeterpapper för det där sista ty det är det enda jag litar på när det gäller fysiska dimensioner hos kontakter och reglage.

Labhylsorna kommer förmodligen bytas ut för de bygger för mycket inåt i lådan ty jag har bara knappa 1cm marginaler till samtliga kanter med mitt halva EU som jag i princip nyttjar jämt.

De labhylsor jag har just nu bygger nästan 1" in i lådan och det är för mycket, har hittat några käcka och billiga på Electrokit som jag kommer byta till istället, djupet är okänt men de ser ut att bygga mindre än 1/2".

MVH/Roger


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.42 2017-04-27 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
KSU justerad i enlighet med senaste tänk plus lite till.

DIN 3P används alltså istället för 3st bananhylsa, två skruvhål för kylningen av de båda trissorna har tillkommit, dessa skruvhål görs alltså i höger kortsida vilket innebär att kablar kommer att gå från kortet till trissorna ty trissornas montage på kortet funkar inte att använda rätt upp och ner, speciellt framåt blir det problem.

Dåligt tänkt av mig :)

MVH/Roger


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.35 2017-05-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Den här enheten är helt okej, DIN 3P tycker jag blir idealisk för de variabla och trackande utgångsspänningarna, jag har kört en liknande approach förut och vad jag då gjorde var att jag tog nån meter nätkabel med tre ledare där röd blev plus, blå blev minus och grön/gul blev noll, perfekt system tycker jag.

En liten detalj är att ändkontakterna var av typen banankontakter där jag hade en krokodilklämma på varje banankontakt, sen tejpade jag en flärp med eltejp i närheten av ändarna där jag "förvarade" minus, jag gör förresten samma sak med mina oscilloskop-probar (vilket naturligtvis funkar bäst för LF).

Millimeterpapper nästa :)

MVH/Roger


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.09 2018-03-03 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Idag har jag knäckt mitt 10-pack PCB från Kina med variabelt spänningsagg (KSU).

Jag har tagit ut två kort som kommer sitta i:
1) KAP, Knoppson Analog Processor
2) KTT, Knoppson Transistor Tester

KSU kommer ingå som lite av en lyxfunktion för att det helt enkelt finns plats, båda ovanstående projekt kommer alltså ha tillgång till ett variabelt supply där KAP mest behöver det men det kan även vara bra att kunna biasera transistorer när man vill mäta på dom, vet inte riktigt om det är sant men det låter bra :)

MVH/Roger
PS
Det är dock ett fel i det här schemat, R1 måste innehålla ett motstånd också förutom LED för annars brinner LED eller trissa upp när strömgränsen går in.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.31 2018-03-20 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Idag har jag fått byggt ihop min ena KSU.

Det var inte lätt :D

Dessutom är problemen inte lösta.

Först insåg jag att jag måste ha ett motstånd i serie med LED för att undvika för höga strömmar genom båda småsignaltrissorna inklusive LED, jag brände ett gäng trissor innan jag fattade det.

Sen fick jag problem med strömgränserna fast på ett konstigt sätt dvs:
1) Om KSU är utan last respektive kortsluts, då funkar strömgräns som den var tänkt dvs lyser vid OL och slocknar vid OK.
2) Om jag har halvhög spänning ut när jag slår på KSU så hänger den sig ALLTID i strömgräns dvs LED lyser konstant.
3) Hög utspänning är ENDA sättet att få LED att slockna efter att strömgräns indikerats dvs on/off av matningen krävs.
4) Vid en last som är teoretiskt en tredjedel av den last som krävs för strömgräns så reageras det ändå på sp.potten.

Pga 4) så har jag mixtrat lite med olika kondingar över strömavkänningsmotståndet men inget riktigt bra resultat, antingen har man altså "pot-problemet" men riktig strömgräns ELLER så har man inte pot-problemet fast då utan fungerande strömgräns.

Där är jag just nu.

Jag tror faktiskt jag blivit lurad här, mitt allra första spänningsaggregat byggde jag av en bilbatteri-laddare, där hade jag snarlikt schema MEN jag hade lagt strömavkänningen EFTER effekttrissan, jag får en känsla av att det hade varit bättre även om tanken med att lägga den före effekttrissan är bra men jag tror det skapar mer problem än det löser, t.ex har jag redan bränt typ fyra småsignaltrissor pga detta. Maxspänningen ligger ju där hur du än gör, dock tappas det mindre och det är ju själva grejen med att lägga den före fast det gäller bara för utspänningar mindre än nominellt max.

MVH/Roger
PS
Det största problemet jag nu har med KSU det är att strömgräns-LED tänds redan av att spännings-potten ändras, om dessutom spänningspotten inte är på typ max när matning slås på så tänds strömgräns-LED av det också och en "Reset" iform av on/off går ej att göra (detta går dock om man vrider spännings-potten till max innan on/off).

Jag tror mig fatta att man får ett självsvängande system när man bygger på detta viset (ser typ 1Vpp 300kHz mycket smala spikar när jag mäter på strömavkänningsmotståndet) och det är i alla fall inte så konstigt att det självsvänger för när strömavkänningstrissan börjar leda för att strömmen är så stor att Vbe nås över motståndet, då dras Vbe-multiplikatorns trissa extra ledande och potentialen ut blir i princip noll men när den blir det så minskar strömmen ut drastiskt vilket får till följd att strömavkänninstrissan inte leder längre och när den inte leder längre fås full spänning ut MEN utgången var ju kortsluten så då börjar det bara om.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.00 2018-03-21 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.59 2013-11-16
Inlägg: 844
Ort: Stockholm
Jag lägger alltid upp kopplingen på ett labbkort för att kunna göra justeringar. Ibland kan det vara lite knepigt att få till det med strömbegränsare och allt! Man kan tycka att det är en enkel koppling men med olika inspänningar så kan det bli olika värden när strömgränsen slår till osv.

Varför har du en triac eller vad det är?

Titta gärna på några scheman och låt dig inspireras! T.ex. finns ett 20A 13.8 V. agg. Du kan ju använda en LM317 och sen bygga ut med fler trissor för högre strömuttag.

Av någon anledning fungerar inte länken? Men du kan ju söka på "linjära aggregat schema"


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.08 2018-03-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Hej opampen, tack för din kommentar, mycket roligt :)

Citera:
Varför har du en triac eller vad det är?

Det är faktiskt andra som frågat det också, svaret är enklare än du kan tro:

Jag hittade inga vettiga footprints för dioder hos Eagle, jag hade bara en jag var halvnöjd med och den innebar Japan-montage av småsignalsdioder typ 1N4148, nån footprint för mer kraftfulla dioder hittade inte jag så det blev en footprint för triac, i schemat syns ju sedan nån slags diod i alla fall samtidigt som 1N4007-typer passar.

I ett annat projekt gjorde jag tom som så att jag nyttjade vanliga motstånd-footprints och skrev "AK/KA" i dom, deras hål medger i alla fall 1N4007-typer.

På bussen idag kom jag sedan på ett trick för min KSU som delvis löste problemet, jag satte en konding över Vbe-multiplikatorn, plötsligt hade jag ett väldigt stabilt system där det dels inte självsvängde dels slocknar LED när man går ur strömgräns och slutligen är strömgränsen fast, den rör sig inte.

MEN jag har kvar ett problem, för att strömgränsen skall fungera så måste överströmmen/kortslutningen komma LÅNGSAMT, dvs att om jag smyger med en effektpotentiometer som last så får jag KSU att indikera strömgräns, hålla den strömgränsen när jag vrider på mer last OCH gå ur strömgräns när jag backar med lasten, perfekt kan tyckas.

MEN när jag ett tag var så väldigt nöjd med detta och tänkte börja skriva på EF om mina bravader så slog det mig "Vad händer om jag bara smäller på med en kortslutning?", jo det som händer är att KSU går sönder!

Så idag har jag nog bytt småsignaltransistor nr 10 (BC547B/556B) och börjar bli jävligt trött på det här projektet, så jag byggde mig ett par TO92 transistorsocklar av hylslister jag köpt av Swech, blev skitbra men för den saken skull vill jag inte bränna fler trissor, bara utifall...

Jag slängde alltså dit hela 100uF över Vbe-multiplikatorn, denna kondin laddas sedan upp av 1k så jag har c.e 100ms som tisdskonstant, trodde ett tag att spänningsinställningarna skulle bli extra tröga men det blev dom inte, dom blev bra.

DOCK tror jag att dom faktiskt är för stora och att det är därför jag har problem, tänk Er själva att Vbe-multiplikatorn nu måste ladda ur kondingen så fort som möjligt för att utspänningen skall sjunka så att strömmen kan begränsas, hinner den inte det pga sin interna Vce-resistans så sticker strömmen i höjden och strömavkänningstrissorna slås ut pga hög ström genom strömavkänningsmotståndet och därmed hög spänning mellan bas-emitter (kortvarigt kan den bli 18V).

Tänk om det är det som är problemet, kanske då en parallellkoppling med en diod kan hjälpa "Vbe"?

MVH/Roger


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.11 2018-03-21 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 587
Ort: Marks Kommun
Hellre ett begränsningsmotstånd i serie då...?
edit: en tvåbent triac heter nog diac, en slags triggerdiod som bla. används ihop med en triac.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.24 2018-03-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Ett motstånd i serie skulle sabba max utspänning vid minsta lilla ström, eller hur?

Tricket är ju att ha ett så litet motstånd och därmed spänningsfall i serie som möjligt så att, i mitt fall, max utspänning är Uin-1xVbe i bästa fall (effettrissan tappar lite också, tydligen 1V vid låga strömmar och 2V vid höga strömmar) och detta oavsett ström.

Jag har precis parallellat strömavkänningsmotståndet med en diod (1N4004, råkade jag ha och vill bli av med för 1N4007 regerar NATURLIGTVIS :) ) och pga detta så kan jag nu brutal-kortsluta utgångarna utan att trissorna brinner.

Detta är ett framsteg men den där sista biten saknas dvs jag vill INTE ha att strömgränsen försvinner bara för att man brutal-kortsluter samtidigt som det just nu är ett mysterium varför klockren strömgräns finns om man smyger på lasten.

Brutal-kortsluter man så är det alltså mitt labbagg som sätter strömgränsen, just nu står den på 1,1A och strömgränsen på KSU är satt till 0,1A VILKET alltså funkar men BARA så länge lasten smygs på (brutal kortslutning funkar alltså inte).

MVH/Roger


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.33 2018-03-21 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 587
Ort: Marks Kommun
i serie med basen tänkte jag nog mest, det fördärvar väl ingenting, inte ens transistorn...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.16 2018-03-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Förlåt, jag fattar ju ingenting om elektronik :D

I serie med basen...

Det är ju faktiskt en mycket bra ide' men frågan är om det hjälper fullt ut.

Jag tror nu genast på att jag kan skippa dioden över strömavkänningsmotståndet pga ditt trevliga tips, ett motstånd in i basen borde hjälpa minst lika bra.

Frågan är nu bara hur det går med brutal-kortslutningen.

Måste genast in i labbet/sovrummet och testa :)

MVH/Roger


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.36 2018-03-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 9339
Ort: Göteborg
Janson1, vet du vad?

DU löste hela mitt problem!

Stort tack!

Genom att sätta 10k i serie med basen försvann alla problem.

labbagget klonkar lite i sina reläer när jag testar positiva sidan men maxströmmen jag ställt in på 1,1A syns aldrig utan jag ser bara de 0,1A jag ska ha, dvs strömgränsen fungerar nu som den ska (tom vid brutal-kortis, alltså).

Vad gjorde jag utan EF? :D

MVH/Roger


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.28 2018-03-22 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 587
Ort: Marks Kommun
Jamen, vad bra att det löste sig!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 159 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: mattgus, Retroperra och 12 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010