Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 23.48 2018-10-17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 640 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 43  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 16.35 2018-04-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3857
Ort: Kävlinge
Litet uppehåll, men nu är det dags att uppdatera lite igen. Försökte boota OS/8 med hjälp av serialdisk men det fungerade så klart inte. Servern på RasberryPi verkade skicka över första blocket med data, men sen hände inget. Jag har inte testat att loopa tecken i PDP8 tillbaks till PC:n så jag var inte helt säker på att detta faktiskt fungerade. Dags att testa ett program.

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
0000 6032
     6031
     5001
     6036
     6046
     6041
     5005
     5001

Fick inte ett enda tecken tillbaks, men felet hittade snabbt med hjälp av oscilloskopet. Man kan faktiskt se felet på en bild i en tidigare post.
Bilaga:
DSC_1383_00002-incorrect.jpg

Om ni kollat nog på bilden så borde ni upptäckt felet och rättat mig, alla vet att RX och TX sitter på pinne 2 & 3 i en DSUB. Här sitter en sladd på pinne 1 istället för på pinne 3. Jag hade dessutom varit konsekvent så det var fel på båda seriesladdarna :-)

Snabbt fixat, sen detta: OS/8 BOOT!
Bilaga:
8A-100-os8_BOOT.png


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 17.53 2018-04-05 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 578
Ort: Malmö
Grattis :) :bravo: :bravo:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 14.13 2018-04-07 

Blev medlem: 16.55 2017-05-17
Inlägg: 40
Ort: Oslo, Norge
Bra jobbet!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 14.53 2018-04-07 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 1687
Ort: Ljungby
:) :tumupp:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.46 2018-04-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.09 2010-11-11
Inlägg: 1436
Ort: Uppsala
Hoppas det är ok att jag hoppar på din tråd Anders.

Jag var ju också med den gången hos Mattis och fick med mig en PDP-8/a. Jag var duktig och plockade isär den, dokumenterade allt med bilder och gjorde rent men sen har det legat i träda.

Men så idag kom Mattis och tog mig i kragen och hjälpte mig felsöka (helt ärligt så var det mest Mattis men jag hjälpte till att löda bort batterier och hålla i multimetern).

Vi ägnade tiden åt regulatorkortet som verkar må bra och ge rimliga spänningar när vi mjukstartade med en variac och körde utan last. Men när vi närmar oss 110-120V så slår relät som styr av/på på power-bakplanet ifrån.

Bilaga:
5EE72DE4-B6A0-474A-982E-04A9A6FDCC1B.jpeg

Bilaga:
446F7895-97C6-4885-8EAF-22E6CC225BC0.jpeg


Konfysa över detta kollar vi i de schemor vi har och försöker förstå. Jag saknar kabeln till den delen av frontpanelen där strömbrytaren sitter. Vi försöker bygla den kontakten för att relät ska bete sig som förväntat men utan framgång.

Bilaga:
86550990-12CD-4F23-B080-FA0C719CCFB5.jpeg


Relät är ”normally open” under drift och ska slutas när nätagget har spänning och knappen på fronten är i läge off.

Det är också så att maskinen har ett slavläge där den kan slås på av någon annan utrustning men den knappen gör ingen skillnad och kortet tycks modifierat med kapade banor som gör den funktionen omöjlig. Det är inte lätt att se men jag ser åtminstone en kapad bana på anders_bzn kort också.

Så, nästa steg blir nog att skaffa kablar till panelen och ta det därifrån. Mattis har eventuellt bättre schemor så vi ska se om det finns något i kretsen vi missat.

Bilaga:
BFEC2810-966A-4129-A510-2CBD184C76F7.jpeg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 21.27 2018-04-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3857
Ort: Kävlinge
Kapa på! Hejja, du behöver få igång en PDP8!

Jo, jag fick ju två boxar av Mattis. Båda mina power boards var ganska modifierade. Inte heller på min maskin fungerar slave-läget längre. Jag var osäker på hur väl schemat jag hittade passade med tanke på alla virtrådar och kapade banor. Men tillräckligt bra för att få igång det hela.

Jag tycker att det ser ut som om ni försöker koppla ihop pinne två och pinne nio. Pinne två är jord, men pinne nio känns inte rätt, den har med slave-läget att göra. Jag skulle koppla ihop pinne tio med två istället. I alla fall enligt mitt schema, jag har tyvärr inte exakt koll var det kommer ifrån, det är en utskriven kopia. Kan försöka hitta källan i morgon.

En egen kabel är lätt att göra, jag fick med en men den var kass i ena ändan men det går utmärkt att pressa kontakten i ett vanligt skruvstycke!

Själv så har jag städat arbetsbänken och lyft upp nästa del i projektet, mer om det i morgon (eller någon annan kväll snart)!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 09.32 2018-04-09 

Blev medlem: 19.27 2011-05-27
Inlägg: 367
Ort: Älvsjö
Pontus fick inte med det andra försöket då vi hade kopplat både 9 och 10 till jord. Men det gick inte det heller.

Grundproblemet är att det saknas schemor (ett hyffast principschema är allt). Dessutom har man kapar bort jordbanor överallt, vilket gör att slavläget inte fungerar.

Finns det något vettigt schema på kortet till 8A100? Jag hittade inget när jag sökte på nätet. En möjlighet är att MP00177 som jag har liggande (och som inte finns online) innehåller bättre schemor. Får kolla när jag kommer till Aspö nästa gång.

Egentligen borde det vara ganska lätt. Jordar man så borde relät inte kunna dra och därmed ska allt fungera. Jag tror nog på att dels skaffa en korrekt kabel och om det inte hjälper och det fortfarande saknas schema beepa sig igenom relevanta delar av konstruktionen. Det är ju inte så många komponenter. Dock en IC med väldigt tveksam beteckning. Transistor array?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 09.49 2018-04-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3857
Ort: Kävlinge
Brytaren är en växlande sak, i ena läget jordar den pinne 10, i andra pinne 15. Jag gräver fram schemat i kväll, den återstår det väl att se hur väl det stämmer med vekligheten. Minns du beteckningen på IC:n? Jag tror som du att det är en transistor array, vill minnas att jag inte sett något annat på schemat.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 13.28 2018-04-09 

Blev medlem: 19.27 2011-05-27
Inlägg: 367
Ort: Älvsjö
Vill minnas att det stod DEC 4011 på chipet.

Kondensatorn för den ferroresonanta kretsen var omärkt i Pontus maskin. Är det samma i din? Frågan är om det är PCB eller inte i den. Har du bytt den eller behållt den? På de utan PCB stod det ofta Non-PCB eller PCB free. Men de med PCB hade klatchiga varumärken som Chlorinol eller så..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 16.59 2018-04-09 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7128
Dubbelsidiga kort gör det ju förstås en del jobbigare, men allmänt så är det en bra idé att lägga kortet i en scanner eller fota riktigt bra och sedan i dator först behandla bilden så att layouten får bättre kontrast, sen helt enkelt färglägga olika banor för de signaler som är intressanta.

(Vet inte vilka ritprogram som har det, men "rutig färg" är nog en bra idé att måla med för att få fler än några få kombinationer. En annan variant är att måla på ett antal olika kopior så att man inte får slut på färger).

jag kanske är Captain Obvious nu.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.25 2018-04-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.09 2010-11-11
Inlägg: 1436
Ort: Uppsala
Japp, DEC4011 står det. Har lånat en variac(köper gärna en om någon har över) och letat efter lämpliga kontakter att göra en sladd till frontpanelen med. Så mycket mer verkstad än så blir det inte idag.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.58 2018-04-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3857
Ort: Kävlinge
DEC 4011 är fyra transistorer i samma kapsel, jag har bytt en trasig på BUSS-LOAD kortet i min andra PDP-8A (Del av PDP-8/E CPU, M8320 - KK8E). Satte vanliga transistorer där istället eftersom senare versioner av kortet hade det. Tror att jag fick tag på sådana (4011), skulle kollat i verkstan men nu orkar jag inte springa ut där igen.

MiaM skrev:
Dubbelsidiga kort gör det ju förstås en del jobbigare, men allmänt så är det en bra idé att lägga kortet i en scanner eller fota riktigt bra och sedan i dator först behandla bilden så att layouten får bättre kontrast, sen helt enkelt färglägga olika banor för de signaler som är intressanta.

(Vet inte vilka ritprogram som har det, men "rutig färg" är nog en bra idé att måla med för att få fler än några få kombinationer. En annan variant är att måla på ett antal olika kopior så att man inte får slut på färger).

jag kanske är Captain Obvious nu.


Jag svär över min nya "fina" scanner, den har mycket sämre skärpdjup en min gamla och duger inte till sådant. Men den scannar snabbare och går att köra under ett modernt OS (nåja Win7).

MattisLind skrev:
Vill minnas att det stod DEC 4011 på chipet.

Kondensatorn för den ferroresonanta kretsen var omärkt i Pontus maskin. Är det samma i din? Frågan är om det är PCB eller inte i den. Har du bytt den eller behållt den? På de utan PCB stod det ofta Non-PCB eller PCB free. Men de med PCB hade klatchiga varumärken som Chlorinol eller så..

Jag vet inte, lossade regulatorn men det sitter en plåt över min så det går inte att se utan att plocka isär hela maskinen. Men i det andra chassiet satt kondensatorn på trafon, Den är non-PCB.

Bilaga:
DSC_1463_00001.jpg


Sen tog jag en bild på maskinen, notera pajjen på toppen. Det är min "diskstation". En simulation av RK05. Jag har en riktig RK05 som jag fått av Mattis men inga interfacekort. Undrar om jag kommer hitta några.
Bilaga:
DSC_1466_00002.jpg


Nästa bild visar vad som finns på bänken nu. En TU56 banstation! En sådan här vill jag verkligen ha, tyvärr så tillhör denna pbgp och är ett lån. Jag ska försöka få igång den. Den lilla 8A maskinen är egentligen byggd som lab-maskin, detta är första "labben". En liten smidig maskin som kan köra OS/8 som är "liten och smidig" att ha på bänken.
Bilaga:
DSC_1467_00003.jpg


Bild bakifrån, Längst till höger en nätdel som ska provas efter att jag mjukat upp kondensatorerna. Sen styrkort. Den blå klumpen är kontakten med kablarna från läs/skrivhuvudet. Bakom där ett reläkort som kopplar ihop läs/skrivhuvudet med G888 korten som sitter längst till vänster. Dessa digitaliserar den analoga signalen från läs/skrivhuvudet och driver också signalerna när man skiver.
Bilaga:
DSC_1469_00004.jpg


Framifrån, man kan vika ner hela fronten för service. De två cylindrarna är drivmotorerna, en till varje bandrulle.
Bilaga:
DSC_1478_00006.jpg


Dessa motorkondensatorerna lödde jag bort med en gång. Den ena är lite otäck!
Bilaga:
DSC_1475_00005.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av anders_bzn 06.54 2018-04-10, redigerad totalt 3 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 21.12 2018-04-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3857
Ort: Kävlinge
Schemorna jag har verkar komma härifrån: http://bitsavers.trailing-edge.com/pdf/ ... _Dec76.pdf

Limited function board: 526
Power board assy: 531

Sidnummer efter pdf:en


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 07.40 2018-04-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3857
Ort: Kävlinge
pbgp: Du har ett option #2 till din 8a gissar jag. Skulle du kunna ta och posta en bild på kortet, speciellt så man ser de två boot-PROM:en? Jag har en ide...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 07.48 2018-04-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 20281
Ort: Norr om Sthlm
anders_bzn skrev:
Dessa motorkondensatorerna lödde jag bort med en gång. Den ena är lite otäck!
Bilaga:
DSC_1475_00005.jpg


Det märkliga är natt jag kapacitanstestat ett antal stora kondingar som gjort precis sådär, och dom har fortfarande varit inom spec!

..Sen vill man kanske byta dom ändå förvisso.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 640 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 43  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010