Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 02.29 2018-02-21

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 62 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 23.17 2013-06-15 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Får tacka för länken, det fanns mycket bra information om man gick vidare till föreläsarens robot lista.


Senast redigerad av exuvo 22.29 2013-06-30, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 20.45 2013-06-30 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Senaste veckorna har det arbetats mest på mjukvara men även lite på drivningen.

Bilaga:
20130630_005.jpg

Alla kedjehjul är utskrivna och sitter på axlarna.
Motorerna har fått en elkabel som når till kretskortet och strömsensorn som ska lödas där.

Bilaga:
20130630_001.jpg

I mjukvaran har jag städat upp från kartobot v1s kod och slängt ut delar som inte längre ska användas, lagt till stöd för inställningar som lagras i EEPROM med tillhörande UI tab på datorn som klarar av alla sorters datatyper (int 8-64bitar, float och double) och testat att både hårdvaru encoder avläsning och mjukvaru variant fungerar (behöver 4 och det finns endast 1 i hårdvara). Kommunikationen fungerade ganska bra förut med automatiskt växling från trådlös till kabel om usb kopplas in men har löst en del buggar som uppstod när buffrar blev fulla eller usb kabel drogs ut under användning.

Nästa uppgift är att få igång LCDn och sätta ihop larvbanden.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av exuvo 13.29 2013-07-03, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 20.53 2013-06-30 

Blev medlem: 07.27 2013-06-14
Inlägg: 3
Bygget ser riktigt lovande ut! :tumupp:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 00.29 2013-07-02 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Har försökt med 4x16 LCD modulen men får inte igång den. Försökte först styra den med kod från µC (3.3V) gick inte fastän den skickade rätt signaler. Kopplade in 5V och då gick backlighten igång så jag försökte styra den manuellt med kablar (5V signaler denna gång) och en knapp men ingen lycka där heller. Kom sen på att det ska gå att se några svarta rutor med kontrasten i botten men ser inte dom heller. Modellen är Powertip PC1604X-P1 (närmsta datablad som går att hitta är PC1604A) som jag köpte på tradera av någon som annonserade i Köp/sälj delen av forumet för något år sedan. Inte prövat den tidigare.

Det satt en lödbrygga på baksidan som kopplade VCC till kontrast kontakten, fick löda bort den för att pröva justera med en potentiometer. I tradera köpet stod det, ""Std temp range", så ingen negativ kontrastspänning.", men jag undrar om den kanske är en sån som ska ha negativ spänning fast då verkar det konstigt med lödbryggan.

Några idéer på vad jag kan försöka med?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 13.05 2013-07-02 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.29 2005-05-10
Inlägg: 36147
Ort: Söderköping
Säljaren var jag.
Det är alltså LCDn som syns på bilden här:
Bild

Datablad för A-modellen finns här:
http://jescab2.dyndns.org/pub_docs/pc1604a.pdf

Demokod till PIC finns här:
http://jescab2.dyndns.org/pub_docs/pc1604_asm.txt

Enligt bilden ovan så hade jag tydligen kopplat en pot mellan GND
och 5V i vanlig ordning, så std. temp range bör stämma. De gråa
kablarna nere till vänster gick till potten utanför bild.

> Försökte först styra den med kod från µC (3.3V)

Logiken kanske klarar det med backlight verkar ha en Vf på 4.2 V.

Så här skrev jag i Tradera när det var aktuellt:
Citera:
Gulgrön LED-backlight med intern strömbegränsning. För
justerbar ljusstyrka får det inbygda motståndet monteras
bort (längst till vänster på bild 2) och matning anslutas
separat till "A" och "K".
"Std temp range", så ingen negativ kontrastspänning.
Är använd på något sätt. Avklippt kabel i kontakten.
Jag har inte kunnat testköra alla, men självklart full
returrätt om det skulle vara något problem.
Hittar inget datablad för exakt denna modell (PC1604X) men
ett för PC1604A. "View Area" är samma, men modellen i
auktionen (PC1604X) har mindre "Overall Size", mer kompakt.

Det där med returrätt för något som såldes förra hösten är lite tveksamt... :-)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 16.19 2013-07-02 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
LCDn fungerar nu! tack för hjälpen. Tog fram min logikanalysator efter förslag från krille356 och såg att jag hade inverterat E. Fungerade fortfarande inte, men efter lite tankeverksamhet:
Citera:
Det satt en lödbrygga på baksidan som kopplade VCC till kontrast kontakten
Dumma jag som inte insåg att ena sidan går till chippet med intern pullup och andra till pin 3, genom att löda bort den försvann kontrastjusterings möjligheten. Lödbryggan är tillbaka och nu ser man saker. Fick sätta in 3.3 till 5V konverterare för att den ska reagera på signalerna från µC, ska pröva koppla 5V separat till backlight och 3V till logiken.

-Edit-
Måste ha 5V till logiken annars visas inget. Som tur är så tål MCUn 5V och LCDn har pullups till 5V så den enda ändring som behövs är open-drain i kontakt inställningarna. Var orolig ett tag att jag behövde göra en ny version av kretskortet.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 12.02 2013-07-08 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Kretskort version 2 kom i slutet på förra veckan men en liten miss ifrån mig har gjort att det inte är urfräst för en komponent, ska försöka fixa det denna vecka innan lödning påbörjas. Prövade på att använda några SMD kondensatorer och om det går bra så blir det nog mer ytmontering i framtiden.
Bilaga:
20130707_001.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 22.22 2013-08-04 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Har skrivit ut en del länkar som ska gå mellan kedjorna och de fäster väldigt stadigt på kedjan, över förväntan, kan dra hårt utan att de lossnar. Det enda problemet är vid bakaxlarna där skuvarna som håller kullagret och axeln har för stora huvuden som tar i plast länkarna men det kan jag lösa genom att byta till platta skruvhuvuden. Har frågat min fars motorcykel kontakter om de kan låna ut en kedjebrytare och relaterade verktyg för att ta isär mina 3st för långa kedjor och sätta ihop dom som 4st kedjor med rätt längd, det var en som trodde sig ha verktygen.
Bilaga:
2013-08-04 22.09.12.jpg

Bilaga:
2013-08-04 22.11.27.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 17.00 2013-08-05 

Blev medlem: 07.27 2013-06-14
Inlägg: 3
Det där ser riktigt lovande ut!

Om det är en vanlig kedjebrytare du behöver så har Biltema en billig modell: http://www.biltema.se/sv/Fritid/Cykel/V ... are-54022/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 20.03 2013-08-05 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Har en för cykel redan men den passar inte till motorcykelkedja 420.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 13.44 2013-08-21 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Jag har 5st varmvita 1W lysdioder som jag vill använda för att lysa upp det roboten tittar på om det är mörkt. Den enda informationen jag har om lysdioderna är "1W POWERLED, 80-90LM, VARMVITA 3050-3250K". Vad jag förstått så brukar vita lysdioder har ett spännings dropp på 3.4-3.8V men det viktiga är att de ska ström begränsas och jag tror 200mA är lagom för mina LEDs.

Jag har kollat runt på nätet och det effektivaste verkar vara att använda en switchad boost IC och koppla lysdioderna i serie med PWM styrning till ICn.
De spänningskällor som finns tillgängliga på roboten är batteriet (12-16V), en 5V och en 3V 3.5A Step-Down Regulator.
Microkontrollern har några lediga GPIO kvar: 1 DAC, 1 ADC, I2C, 4 PWM.
Då roboten är batteri driven så föredras energieffektiva lösningar.
Det föredras om det går att styra ljusstyrkan med bättre nogrannhet än av/på.

Finns det någon annan lösning som är bättre lämpad/enklare i mitt fall?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 22.08 2013-08-25 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Fick tag på en passande kedjebrytare idag och efter en timmes arbete så har jag 4 kedjor i nästan rätt längd. De blev 711mm istället för 716 pga det går inte att dela en kedja hur som helst. Fjädringen kommer spänna lite hela tiden och om det skulle visa sig vara ett problem så förlänger jag dom till 736mm.
Bilaga:
2013-08-25 23.00.31.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 18.10 2013-08-26 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Plockade isär roboten för att lättare borra hål till fjädringen. Ena sidan är monterad.
Bilaga:
2013-08-26 18.59.32.jpg

Bilaga:
2013-08-26 19.00.10.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 13.45 2013-08-27 

Blev medlem: 07.27 2013-06-14
Inlägg: 3
Snyggt, nu börjar det likna något.

Har du hittat fjädrar till fjädringen?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kartobot V2
InläggPostat: 20.17 2013-08-27 

Blev medlem: 21.48 2012-12-06
Inlägg: 46
Ort: Stockholm
Har inte hittat lämpliga och billiga fjädrar ännu. Var in till Sifverts skruv och köpte bland annat försänkta skruvar så bakaxelns fäste inte tar i kedjan. Högra sidan av roboten är nästan klar nu, bara några plast länkar till!

Bilaga:
2013-08-27 20.30.58.jpg

Det går bra att rotera runt bandet för hand tills man stöter på en kugg på bakgre kuggjulen som är lite sned, behöver fila ner det extra där. Kanske är ide att fila till alla kuggar så de lutar lite inåt för att hjälpa till att styra kedjan rakt.
Bilaga:
2013-08-27 20.31.07.jpg

De gröna hjulen passar perfekt mellan kedjorna och plast länkarna.
Bilaga:
2013-08-27 20.30.12.jpg


Bilaga:
2013-08-27 20.31.15.jpg

Det enda jag ska ändra på är plastlänkarna som har skarpa hörn istället för rundade. Följande bild visar hur det är nu (vänster kant) och hur alla nya kommer se ut (höger kant).
Bilaga:
SolidWorks Premium 2012 x64 Edition - [track_link.SLDPRT ]_2013-08-27_20-53-22.png


Nu ska jag bara skriva ut 40 nya plast länkar, kommer nog ta en stund.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 62 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: cl3mens och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010